International kommentar

Iran får tommelskruerne på

Siden 1. juli har Iran måttet se sin olieeksport halveret som følge af skærpede internationale sanktioner. Det betyder endnu større økonomiske strabadser for den allerede hårdt trængte nation
10. juli 2012

Kynikerne vil utvivlsomt se EU’s netop indførte oliesanktioner mod Iran som en markant dobbelttriumf for Israels premierminister, Benjamin Netanyahu.

Hvis den egentlige grund til Netanyahus øjensynlige hysteri over den påståede trussel fra iranske atomvåben er hans ønske om at aflede international opmærksomhed fra den fortsatte ekspansion af ulovlige israelske bosættelser i besatte palæstinensiske områder, må hans strategi siges at være en spektakulær succes. Når Israels allierede har indført disse sanktioner, er det nemlig først og fremmest for at afværge et israelsk militærangreb på Iran. Frygten er, at sådan et angreb vil kunne destabilisere hele regionen. Og mens vi koncentrerer os om Iran, taler ingen om palæstinenserne.

Den durkdrevne Netanyahu kan tilmed glæde sig over en bonusgevinst: For sanktionerne vil virkelig sætte tommelskruerne på den iranske økonomi. Iran er Israels farligste og mest uforsonlige fjende, og nu må landet pludselig se sin olieeksport – og med den sin indtjening af hård valuta – blive halveret. Ikke noget ringe udbytte af en israelsk politik, som ikke har bestået i andet end truende retorik.

Iran opgiver næppe

For nu at være fair: Ikke alle er overbevist om, at Netanyahus ophidsede udtalelser om at slå til mod Iran er varm luft. Ganske vist har en parade af højtstående israelske militær- og efterretningsfolk offentligt givet udtryk for, at det iranske atomprogram så langtfra repræsenterer nogen overhængende fare for Israel, og at et ’forebyggende’ angreb på Iran på dette tidspunkt vil være umanerligt tåbeligt. Det virker oplagt, at de anser Netanyahu for at være en gal hund. Men mange andre er stadig ikke overbeviste.

Under alle omstændigheder er det afgørende spørgsmål ikke Netanyahus strategiske spil, men om de nye sanktioner kommer til at gøre så ondt på Iran, at det opgiver sin ambition om at udvikle kapacitet til at berige nukleart brændsel. Her er svaret, at det vil Iran næppe, uanset at smerterne ved sanktionerne kan blive ganske store.

Sanktion med sanktion på

EU aftager normalt omkring en femtedel af Irans olieeksport. Kan iranerne ikke finde nye markeder andre steder, ville tabet af denne eksport være slemt nok, men ikke ødelæggende i sig selv. Problemet er imidlertid, at USA har svoret at indføre straffeforanstaltninger mod lande, som fortsætter med at købe iransk olie. Europa har tilmed forbudt sine maritime forsikringsselskaber at sælge dækningsordninger til skibe, der fragter iransk olie.

Det globale marked for søforsikring er stadig helt domineret af europæiske selskaber, så også den sanktion vil ramme hårdt. Sydkorea ophørte f.eks. med at købe iransk olie i sidste uge. Og selv om de mest magtfulde lande uden for Europa – i første række Kina – udmærket kan trodse de amerikanske trusler om straffeforanstaltninger (velvidende, at de har styrke nok til at forhandle undtagelser på plads for sig selv), har mange svagere lande intet andet valg end at adlyde de amerikanske krav.

Den 27. juni indrømmede en iransk embedsmand, at landets olieeksport allerede er faldet mellem 20 og 30 procent fra sit normale niveau på 2,2 millioner tønder om dagen. Det anslås, at Iran siden 1. juli, da de skærpede sanktioner formelt trådte i kraft, har mistet indtægter fra lidt over en en million tønder olie om dagen, dvs. fra godt halvdelen af den normale produktion.

Det er ikke ligefrem en bagatel for Teheran. Da prisen på olie oven i købet er relativt lav for tiden, og Iran i forvejen har måttet dumpe priserne for at fastholde sine kunder, er landets evne til at betale for importvarer nu stærkt begrænset – og det i et land, hvor gennemsnitsprisen på de 10 mest basale fødevarer allerede er steget 70 procent på tre måneder.

Hertil kommer, at iranerne allerede er blevet nødt til at lagre store mængder olie i tankskibe, hvilket åbenlyst er en kortsigtet løsning på deres kvaler med, hvad de skal stille op med det usolgte overskud.

Iranerne bliver altså nødt til at reducere den mængde, de pumper op: Ifølge de seneste tal fra OPEC er Irans produktion røget ned på 720.000 tønder pr. dag.

Men før eller siden når Teheran til et punkt, hvor det ikke længere kan løse problemet ved at nedjustere produktionen fra sine brønde, men bliver nødt til at lukke nogle af dem. At genstarte produktion senere kan blive både dyrt og besværligt, og nogle brønde vil kunne blive permanent beskadiget af en lukning. Jo længere sanktionerne varer ved, des vanskeligere vil det altså blive for det iranske regime.

Iran træt af ydmygelser

Alligevel er det næsten utænkeligt, at Iran skulle give sig. Stædigheden skyldes ikke nødvendigvis, at landet er opsat på at udvikle atomvåben. Den iranske trods må forstås på baggrund af, at der er tale om en stolt nation, der har måttet tåle over et århundreds udnyttelse og ydmygelse fra Vestens side. Selv de iranere, der afskyr regimet, bakker op om Irans ret til at berige sit eget atombrændsel.

På den anden side vil USA’s præsident Barack Obama blive ved med at stramme skruen, for han vover næppe at gamble med, at Netanyahus angrebstrusler mod Iran er det rene bluff – i hvert fald ikke før han har sikret sig genvalg til november.

Der er heller ingen tegn på, at andre olieeksporterende lande vil vise solidaritet med Iran, og der er nok med olie på markedet i øjeblikket til, at ingen kommer til at mangle noget som følge af embargoen.

Ergo er der udsigt til en langtrukken konfrontation – og til yderligere et smerteligt fald i levestandarden for gennemsnitsiraneren. For resten af verden vil det dog bare være endnu en nyhedshistorie.

© Gwynne Dyer og Information. Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Arash Shariar

Det er nærmest en sober forklaring på hvordan vesten ønsker at man ser konflikten i deres utopia.

Men på den anden side skal jeg ikke regne med logiske og velargumenterede holdninger fra informationen. Om det er denne eller "Nulsum" fra Lasses side der overfladisk og virkelig gennemskueligt prøver at videreformidle tanker der ikke er realistiske.

Lad os gøre det klart at Irans og USA's konflikt basere sig ikke så meget på Israel som denne artikel prøver at gøre.

Denne form for bias hvor vi ser hvordan Netanyahus og Israels politik bliver endevendt i næsten enhver analyse er næsten et bevis på at journalisterne kender ikke til andet. De lever og ser verden fra en Israelsk prisme mon derfor vi får sådanne analyser? Som jeg plejer at skrive, prøv for guds skyld at forøge jers verden fra hvad der sker i Israel, de er ikke andet end en klat i Mellemøsten, for ikke at tale om verdens politik.

Næ kære Gwynne Dyer, længe før Israel var til ønskede man at projicere magt i Mellemøsten her brugte briterne Irans olie til at drive deres imperium. Senere overtog amerikanerne rollen fra briterne. OBS! Stadigvæk ingenting med Israel at gøre...

Efter 2 årtier hvor USA havde udnyttet Iran nok, blev folk i Iran sure og smed amerikanerne ud. Siden har USA sanktioneret Iran. Ser du, det har ikke noget med Israel at gøre. Og hvad der siges i Israel kunne næsten ikke være mindre betydningsfuld... Vesten har brugt utallige andre latterlige undskyldninger for sanktioner mod Iran.

Så kommer vi til din sø forklaring på at det iranske økonomi gik dårligt og vil gå dårligt. Det er klart at de seneste sanktioner har haft sat deres præg på Irans økonomi men det betyder ikke at deres økonomi sejler. Jeg latterliggjorde altid sådanne tanker med at henvise til hvordan Iran bliver anset som en af de næste 11 lande efter BRIC man forudser vil få stor økonomisk vækst. Ja selv Thorning var ude og sige at vi i DK bliver nødt til at investere i disse lande for at vinde markeder.

Derudover er det uprofessionelt kære Gwynne Dyer, at ikke nævne hvordan næsten alle lande udenfor EU har fået dispensation fra USA. Vi snakke rom en liste på 20 store indflydelsesrige nationer.

Her kan man lige stoppe op og grine over hvordan USA gav Kina dispensationen. Fra at man skulle søge dispensation blev amerikanerne NØDT til at holde en teater forestilling hvor de gav Kina dispensationen, og dette helt uden at Kina havde ansøgt det...

Nåh tilbage til Iran og dets økonomi der bliver mindre og mindre afhængig af amerikanske petro dollar $. Til det kan jeg henvise til denne glimrende analyse hvoraf man kan konkludere at Iran er i gang med at revolutionere mod vestens dominans på den økonomiske front. :)

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NG04Ak03.html

Skrevet af Chris Cook, a former director of the International Petroleum Exchange.

Og det er her man måske skal finde svar på hvorfor Vesten er så fjendtlig mod Iran. Der findes i dag nærmest ingen lande der ligesom Iran har kunne trodse vesten og kommet uskadtes ud af det. Meget af det skyldes selvfølgelig den perfekte geografiske situation Iran er i. Ellers ville man have lavet Iran om til en Cuba. :P Mon Gwynne Dyer egentlig også mener at det er Israelerne der har noget med Cubas sanktioner??

Der er ingen grund til panik, tiden fungere i dag for Irans fordel. Ingen med eller uden sanktioner vil Iran bevise at så længe folk står bag hinanden vil man kunne modstå tyranner og andre bøller. Irans dagsorden med at revolutionere verdensordnen vil ikke blive stoppet af disse sanktioner som vi ser. Jo mere uddannelse folk får jo lettere har de med at gennemskue den tygge tåge af propaganda der får de diverse lande til at sælge sig selv for peanuts.

Ps. udover dette kan man læse denne fra Escobar og få sig en griner over idiotien vi må lægge ørere til:

Iran won't crack By Pepe Escobar

http://www.atimes.com/atimes/Middle_East/NG07Ak03.html

Maya Nielsen

Ja jeg håber Irans ondskabsfulde præstediktatur snart blir væltet og at kvindernre kan pakke de gamle præster ind i de sorte telte og rulle dem i tjære og fjer...det blir en festdag når kvinderne kan skide på hvad sådan en flok gamle patriarkalske krager mener om deres påklædning....og de selv kan vælge en mand af forelskelse og selvfølt seksuel tiltrækning....!

Jeg håber tommelzskruerne får folket til at afsætte de fjentlige fjoldser....

Toke Andersen

Ja Maya, for sådan går det jo altid når udlandet (læs USA, EU og Israel) uden ret eller rimelig begrundelse presser og dæmoniserer deres fjender.

Nåh nej,,faktisk ser vi det modsatte hver eneste gang, uden undtagelse.

Befolkningen slutter op om ellers upopulære autoritære regimer, fordi udenlandsk pres fra så moralsk og historisk tvivlsomme lande, opfattes som totalt utåleligt og en krænkelse af landenes selvbestemmelsesret.

Det er slet ikke umuligt at de sidder og griner i Tehran lige nu.
De skal nok få solgt deres olie og nu kan de så også regne med opbakningen fra langt størstedelen af befolkningen.

En befolkning der, som alle andre med bare perifer indsigt i Iran strategiske udfordringer, sagtens kan se hvorfor Iran er nød til at udvikle et effektivt afskrækkelsesmiddel.

En befolkning der, som alle andre med bare perifer indsigt i Israels fortsatte overgreb på palæstinenserne og den trussel landet udgør for regionen, under ingen omstændigheder kan lade sig intimidere og kue.

Karsten Aaen

Hvor meget vi end bryder det iranske præste-diktatur (jeg bryder mig heller ikke meget om det), så kan man ikke komme udenom at iranske kvinder må færdes udenfor hjemmet uden deres mænd, må rejse alene, må køre bil, deltage i politik, stille op til valget, udtrykke deres mening om stort set alting - og studere på universitetet. Og det gør de unge iranske kvinder i stor stil, samtidig med at den iranske middelklasse har vokset sig temmelig stor efterhånden.

Alt dette betyder, at unge iranere, både kvinder og mænd har mobiltelefoner, shopper mv. og mødes på gaden....

Og hvorfor skulle de iranske unge kvinder i Teheran og Isfahan - og andre store moderne iranske byer - ikke selv kunne vælge deres ægtemand?

Kan danske unge piger dette -? Eller har selv moderne danske forældre metoder til at sørge for at unge moderne danske piger vælger en mand af rette passende støbning.....dvs. en mand af god familie...

Og ja, det bliver da sandelig en festdag i Danmark, når gamle kvinder vil tillade unge kvinder at gå i skole med bar mave og ring i navlen....eller på gågaden...

----

Ang. det med USA og Iran, så er det korrekt, at iranerne ville have USA ud, og vi fik det religiøse præste-styre i Iran. Men hvorfor fik vi det? Der findes en idé, en meget særpræget idé, men den virker logisk. Ideen handler om dette her:

Zbiegniew Brzinzinski, Carter's, tidligere Præsident i USA, var sikkerheds-rådgiver for Carter. Og fordi Iran i 1978-1980 gjorde oprør mod shah'en og dermed mod USA kom Brzinski på den idé, at man skulle give muslimerne en grøn revolution, ikke en rød, altså islam fremfor kommunisme. Og måske kom Brzinski på den idé, fordi en vis person, der ledede nogle mujahediner i bjergene i Afghanistan bekæmpede det sovjetiske imperium - ved hjælp af bl.a. amerikansk våben-teknologi, eksempelvis panserværns-raketter som kunne rettes mod de sovjetiske helikoptere....

Hvorfor mon Khomeini kom hjem fra Paris? Og hvorfor mon USA mv. hjalp en kræftsyg shah til behandling på et hospital i USA, hvor han døde i 1981 eller 1982. Kort sagt: USA var mere bange for kommunismen, de røde, (læs: sovjetunionen) end for
de grønne, muslimerne. Og for mig ser det ud som at USA mv. ville have stabilitet i Mellemøsten; det kunne de få med Khomeini, for selvom hans taler var idelogisk rettet mod USA, ja så belv Iran jo ved med at sælge sin olie til Vesteuropa og USA....

Og Thorning har helt ret - de næste vækst-lande bliver Iran, Tyrkiet (som allerede er det), måske Irak, Libyen, Tunesien, Ægypten mv....

Karsten Aaen

Lad os aldrig glemme, at Iran engang hed Persien. Og at Iran ikke er et arabisk land, men et persisk land. Og at perserne engang herskede over stort set hele regionen....fra Middelhavet til Uralbjerne (sådan cirka).

Og at persisk kultur er anderledes end arabisk kultur, perserne har store kultur-skatte at trække på, musik, poesi, dans mv. Og at islam i en persisk sammenhæng er blandet sammen med dette.....

Og hvad er sekularisme da?

"For resten af verden vil det dog bare være endnu en nyhedshistorie".

Ja lande som Italien som har købt stor del af deres olie af Iran i årtier er nød til at ændre og justere deres refenari processer i forhold til Saudi olie (som er langt fra samme kvalitet som den Iranske) osv. det i så selv vil koste en masse penge som før eller siden vil påvirke benzin priserne.

Da de korrupte bølle lande som kalder sig selv det internationale samfund for alvor startet (omkring 8 år siden) med at brokke/brække sig over Iransk atom energi selvstændighed, kostet olie 20 doller/tønde det ændret sig hurtigt og prisen kendte kun en vej takket være tomme krigs trusler fra bøllerne som har vidst sig ikke at have nosser til en skid. I dag har Iran enorme mængde udlands valuta gemt i reserver.
Største delen af den Iranske mellem klasse ejer deres boliger fuldt ud og er ikke afhængig af renten på samme måde som i for eksempel i EU.

Da Iran de sidste 33 år har måtte leve med sanktioner fra den vilde vesten og har måtte klar sig uden samarbejde med mange af de kapitalistisk styret lande var domino effekten af den finansielle krise minimal for landet som igen betyder at Iran forholdsvis står stærkt.
Sanktionerne de sidste 33 år har også gjort Iran selv forsynende på rigtig mange områder, mange svinhunde glæder sig for eksempel over at Iran kun kan producere 60% af sin benzin behov selv men det de ikke ved er at mere end 40% af biler og busser i landet også kan køre på Iransk gas(CNG).

Ja salt vands bøllerne står over for et stolt folk som er klar til at går igennem hvad som helst for deres lands og rets skyld. Iranerne kan med rette være nogen stolte verdens borger når man ser på hvad landet har bidraget med til verden de sidste 2600 år (sprog, kultur, historie, kunst, lægevidenskab, teknologi, osv...).
En krig startet af den Zionistiske stat vil betyde enden på den fascistiske israel for altid.
Sanktionerne mod den Iranske olie industri er en oplagt mulighed for at gøre landet uafhængig af olie indtægten.
Som Danskerne siger "det vi ikke dør af bliver vi stærkere af og skulle vi dø mærker vi ingen ting".

Maya Nielsen

Unge iranske kvinder må fandme ikke rejse alene,hvem har bildt dig det ind Aaen , de er fejlinformeret,og de må heller ikke selv bestemme om de vil have et telt over hovedet , og nej de iranske kvinder synes bestemt ikke alle om den tvang de udsættes for og hvor det religiøse politi går rundt og slår på dem hvor man kan se en lok af deres hår, der er masser at modstand også i den iranske befolkning imod de onde diktatoriske præster, mem det er farligt at vise sin modstand i Iran for man har masser
Af hemmelige arrestationer og tæsk og tortur i fængslerne af modstanderne af det brutale præstestyre... Og det er sandheden om Iran ...og nej jeg vil ikke være ligeglad, vil lige tilføje at jeg også ønsker SaudiArabien demokratisk og frit fra vold og morderiske straffe fra statens side ....

Toke Andersen

@Maya

Dine ønsker og menneskesyn generelt er sympatiske og intelligente. Jeg deler dem ofte.

Men din indsigt i strategiske spørgsmål, Irans(og andre muslimske landes) historie samt, ikke mindst, vestens effekt og ansvar for udviklingen i disse lande, lader meget tilbage at ønske.

Derfor fremstår kommentarer fra din side beklageligvis ofte unødigt snæversynede og moraliserende.

Maya du ved ingen ting om iranske kvinders rettigheder og ønsker, når du er så bekymret for menneske rettigheder skulle du måske tænk over hvorfor så mange børen i Danmark bliver mishandlet og seksuelt krænket, det er selv om at bare kvinde ben og patter er til at se alle vegne.
Iranske kvinder har ikke brug for din bekymring, de synes faktisk det er klamt at kvinders seksuelt og krop bliver brugt som markedsføring af biler, sodavand og alt mulig andre ligegyldige produkter.
Kvinder i i Iran rejser frit rundt i Iran, flytter væk fra deres byer for at studere, gifter sig med hvem de har lyst til osv.
Men sindssyg folk er der alle steder, ligesom ham i Danmark som grov banket sin kæreste og smed hinde ud af 4 sal. hun er mærket for levet og han er ude af fængsel på under 2 år og er i gang med en kok uddannelse.

Arash

Godt historisk oprids...skulle selv lige skrive om de mangler denne artikel har.
Kan tilføje at Iran , Kina og Russland nu samhandler med guld og andet valuta end dollar.
Al USA sanktioner giver ris til egen røv i længden...idet lande bruger andre valutar som betalingsmiddel...fremfor Dollaren.

Karsten Aaen

Min pointe var sådan set at alle her i Vesten synes at falde i svime over Iran....og næsten hver dag hører vi
historier om hvordan Iran undertrykker kvinderne.....
Og alle er imod dette - og mener også bl.a. derfor at vi i Vesten skal gribe ind - for at de iranske kvinder kan få frihed..... Ingen synes dog at interesse sig for de saudiske kvinders situation, dvs. det gør de, men kun når de internationale medier tager denne situation op. Og ingen mener at Vesten skal gribe ind i Saudi-Arabien for at befri de saudiske kvinder...

Iranske kvinder stiller faktisk op til iranske parlament...

Karsten

Præcis...Saudi Arabien er en af de mest undertrykkende Diktaturer...hvor kvinder end ikke må køre i bil.
Kvinder har ingen rettigheder der overhoved....men nej dem laver vi foretninger med...så dem krittiserer vi ikke.
Vestlig hykleri...også fra debatører herindefra.

Behøver jeg at skrive et bestemt navn :o)

Robert Kroll

Første gang jeg besøgte Iran for mange år siden sagde min iranske tolk, at man ville af med Shahens diktatur, men man havde altså ikke forestillet sig,at præsteskabet ville lave et diktatur, der var meget værre.

For den alment uddannede og vel oplyste iraner er det surt at leve under præsteskabets diktatur.

Jeg håber, at de fornuftige iranere får held til at lave et mere menneskeligt og demokratisk samfund - og effektivt skille sig af med præsteskabets politiske kontrol.

Nic Pedersen

@Arash og Jimmy,

Ja, Iran vil få noget nemmere ved at omstille olieeksporten end USA vil med at redde petrodollaren, som de nu lige selv har undermineret på næsten tegnifilmsagtig vis.

Nic Pedersen

Og ja, som flere andre også er inde på, så undrer det mig stadig mere, hvor meget elefanten i rummet - Saudi-Arabien - bliver overset, tolereret og føjet, når det handler om diktaturer, tyranner og "problemskabere" i det internationale samfund.

Arash Shariar

Nic Pedersen

Kritikken må næsten være at når nu petrodollaren har SÅ stor betydning for selv os i DK, da vores økonomi er integreret med EU og USA's, så er det de færreste dansker og danske medier der overhovedet nævner det... :s Det er jo slet ikke i vores interesse at folk ikke forstår hvad der er ved at ske ude i verden... det er skræmmende.

Nic Pedersen

@ Arash

Jeg tror faktisk, at det er de færreste, både i og udenfor medierne, som forstår den problematik eller bare har tænkt over den.

Og ja, det er skræmmende!

Arash Shariar

Karsten Aaen

Det med Khomeini og Paris er til en hvis grad korrekt. De historie bøger jeg har læst og dokumentar jeg har set på farsi, fortæller godt om hvordan amerikanerne prøvede at bejle til Khomeini og derved bruge ham til egne interesser.

Og Khomeini var jo ikke som sådan imod vesten/USA. Det er ikke en hemmelighed i Iran at da studerende stormer den amerikanske ambassade for at besætte den, så er Khomeini klart imod det. Han når faktisk at sende en af sine rådgivere af sted for at få sat en stopper for det, før det går op for ham at det ikke er en process han vil kunne stoppe... Senere kommer krigen fra Saddams side med kemikalier og isenkram fra både vesten og Sovjet, hvor man begynder at distancere sig rent politisk fra den vestlige verden.

Selvfølgelig var Khomeini en stor aktør i revolutionen, men det var nu folket, herunder "bazaria" handelsmændene og underklassen, der havde en ide om et selvstændigt og retfærdigt omfordeling af ressourcerne.

Men det er korrekt at Amerikanerne efter at de havde opdaget at Shahen nok ikke ville overleve længere så heller at en islamisk parti kom til magten frem for kommunistiske partier som MKO, der dengang under Shahen havde terroriseret flere amerikaner i Iran. (Lidt komisk hvordan denne islamisk OG kommunistisk terrororganisation i dag får støtte i vesten. Jeg gentager lige igen hvor historieløse vores medier er.

Man skal så også passe på at ligge for meget i hvad amerikanerne på det tidspunkt ønskede. Revolutionen endte i en islamisk retning ikke fordi amerikanerne ønskede det, næ, mere fordi Khomeini og befolkningen havde længe oplevet Shahens manglende grundværdier der skinnede gennem hans latterlige planer om at assimilere Iran til en kopi af vesten. En stolt nation med flere tusinde års historie bag sig kunne ikek holde ud at se en selvfortabt Shah sælge sig selv og lægge sin historie til side og drømme om den vestlige levestil... En levestil som man alligevel ikke vil på noget tidspunkt nå...

Her sagde Iranerne ellers tak. Af samme grund og i samme åndedrag, sagde de også ellers tak til marxisme. Hverken USA eller Sovjet havde indflydelse i hvad den Iranske befolkning valgte.

Faktisk de fleste der har været verden rundt især i Mellemøsten vil hurtigt gennemskue at selv den Islam der bliver praktiseret i Iran er en meget "Iransk præget" form for Islam. Altså min pointe er at ved revolutionen valgte folk deres egen historie og værdier frem for "andres".

De Iraner der ikke forstår Islams betydning i både Irans og "Persiens" historie kan kun skyldes deres manglende viden inden for iransk kultur og historie. De fleste af disse typer mennesker som feks Robert Kroll referere til tror at Islam kom til Iran efter 1979... Hvilket er til grin! De burde tage en tur rundt i Iran og se alle de monumenter alle de mosker, alle de moseleumer af diverse videnskabsmænd og digtere der baserede deres arbejde fra en religiøst udgangspunkt.

At prøve at fjerne Islam fra en Iraner er som at bede om at smide mere end halvdelen af sin identitet ud... Men jeg ved at propaganda har selvfølgelig gjort sit for de der drømmer om et Iran uden Islam. Til dem beder jeg at de læser lidt Iransk poesi og hvorfor ikke starte med én af dem som selv Danmark kender til, Hafez?

The earth has disappeared beneath my feet,
Illusion fled from all my ecstasy.

Now like a radiant sky creature
God keeps opening.

God keeps opening
Inside of Me.

Tag og fjern Islam fra ham...

Maya Nielsen

JIMMY brown jeg er klar over at det er mig du hentyder til, ja siger jeg til din kommentar, så lad os da for fanden også kritisere Saudi Arabien, men netop denne artikkel handlede altså om Iran... Og jo jeg VED FAKTISK EN DEL OM IRANSKE KVINDERS VILKÅR OG DE REGLER DE ER UNDELAGTE.
Det er godt de kan tage uddannelser og stille op til parlamentet, men det kompenserer nu ikke alt. OG de kan f.eks. Ikke rejse til udlandet uden at have et mandligt familiemedlem med, i hvert fald ikke før de er blevet gift.SÅ HVIS DE ØNSKER AT LEVE FRIT ER DE FØRST TVUNGE TIL AT GIFTE SIG, FOR DEREFTER AT REJSE TIL UDLANDET.... Det er ikke fair...de kan ikke engang "walk their talk", altså udvandre om de ikke kan lide vilkårerne.

Maya Nielsen

Men gør vi da ikke det, jeg begræder da at så meget viden om den førkristne mythologi er forsvundet, viden om sædvaner og skikke og hvordan man dyrkede de forskellige Nordiske guder i praksis.... DET er jo omkring samtidigt med det tidspunkt Islam kom til Iran, og den førkristne danske kultur blev jo også fuldstændigt udtværet og forbudt, ret irriterende i dag, når man har intereesse i hvilke sammenfald der har være i riter og religion og guder med vore nabokulturer og også med langt fjernere kulturer som vi evt. Kunne have fælles opringelse med...
JA BLANDT MEGET ANDET HAR VI F.EKS. Sprogstamme tilfælles med perserne sjovt ikke ?

Egon Maltzon

Din fjendes fjende er ikke automatisk din ven.

Husk at de begge parter (eller alle 3 hvis du tæller israelerne med) kan være nogle røvhuller.

En konflikt som denne er ikke et nulsumsspil.

Maya

Du har haft masser af lejligheder...ja bare i de sidste 6 mdr. jeg har læst dine indlæg...at give et mere nuanceret indput...i kvinders tilværelse, undertrykkelse og liv...i andre lande...end dem du hader.
Bare at nævne udsendelsen om pakistanske kvinder der bliver udsat for syreangreb, kvinders liv i Indien, Afrika, lande hvor sharialoven bliver eksekveret.
I alle de lande hvor den katolske kirke forbyder at unge piger der er blevet voltaget...ikke må få en arbort.
der er masser du kunne tage fat i.
Men nej vi ska hele tiden belemres med at Putin er racist, at Enhedslisten er en Junta, at Iran har atombomber og er på linie med nazityskland, at Syrien er ondskaben selv, at Israel er jo forfulgt.

Mathias Egholm

Én ting er sikker: sanktionerne mod Irans olieeksport vil først og fremmest komme til gavn for de store spillere på "paper oil" markedet, der fuldstændig ureguleret, kan spekulere sig til store gevinster når prisen på olie uundgåeligt vil stige givet det faldende udbud.

http://seattletimes.nwsource.com/text/2017563277.html

http://globalresearch.org/index.php?context=va&aid=29803

Nu skal jeg ikke gøre mig klog på vilkårene i Iran, men jeg kan se, at firmaet jeg arbejder for jævnligt får besøg af en kvindelig iransk kunderepræsentant, som er ugift, uledsaget ( og uden tørklæde), og som frit rejser til og fra Iran. Hvad det siger om de generelle vilkår for kvinder i Iran ved jeg ikke, men der er tydeligvis ikke fuldt forbud mod at iranske (ugifte) kvinder rejser ud af landet.

Arash Shariar

Stig Rasmussen

Jeg kan jo gentage mig selv for evigt, men jeg tvivler at du vil forstår mine tekster. :) Men i dag får du et svar på en af de spørgsmål de fleste selvfortabte Iraner faktisk stiller.

1. Der må være forbundet noget idioti i at afbilde sin historie ud fra hvad man selv plukker ud af historien. Det er nærmest som hvis jeg skrev om Shahen, hvilket i mine øjne er en mørk periode i Iransk historie, at det slet ikke var "iransk historie"... Så selv antaget under din latterlige forestilling om at Islam kom til Iran med "sværdet", hvorfor skulle det ugyldiggøre al den historie og det præg det har sat Iran? Hvordan kan du argumentere for at Islam ikke har formet den Iranske identitet bare fordi du nævner det du gør??

Dette spørgsmål burde alle selvfortabte Iranere spørge sig selv. De fleste af disse mennesker vil endda have svært ved at forklare hvorfor mon deres egen forældre beder bøn 3 gange om dagen... :s

2. Jeg skrev at det Islam der er i Iran er iransk præget. Hvad iraner er gode til er at vælge de værdier der passer dem bedst og inkorporere dem i deres tilværelse. Og hvad er der galt i det? Det er almindeligt kendt at Islam havde mange fordele med sig. Hvor end jeg også anser over de store kongeriger i Iran, kan jeg fortælle dig at livet nok ikke var lige så "rent" og godt som det var efter Islam for den almindelige befolkning.

Hvis man nu havde læst historien, så vidste man at disse Sassanider nu heller ingen engle selv var... Men det kan være det propaganda man har fået det fra har glemt at fortælle én om det??

3. Endvidere er der mange der tror at den Iranske samfund prøver at holde alt indflydelse fra andre kultur udenfor. Dette passer ikke. Iraner har aldrig været en lukket samfund med lukket tilværelse, faktisk kan jeg argumentere for det modsatte. Man har levet side om side med mange forskellige kultur og værdier, og det man har gjort er at man har taget de "gode" værdier til sig til tider og til tiger forkaste andre. Islam er en af de ting Iranerne tager til sig forholdsvist hurtigt. At påstå Iranerne af frygt blev muslimer er som at pisse i egne bukser, det er kun varmt til man opdager at Stigs opgave er at se ned på iraner så meget som overhovedet muligt... Stig her manifesteret som den vestlige verden. :P

Det er desuden ikke alt ved det Islam der kommer fra syden man tager til sig. Nope, man kryddere det med noget Iransk, hvilket er denne blanding jeg og andre Iraner identificere sig med. Og dette er slet ikke et nyt fænomen. Mange kendte digtere skrev dengang om præcis de tanker jeg skriver om. Selv Shahnameh der blev skrevet under perioden hvor Islam kom til Iran kan berette dig og validere mine udsagn. :) Go figure so rich the Iranian history is!!

Maya Nielsen

Jimmy Brown a propos genneraliseringer
1 gang = hele tiden

Jeg har 1 gang formodet at Putin var racist.
Jeg har 1 gang skrevet at Enhedslistens beslutningsprocess er som en juntas , det er altså ikke det samme som at jeg hele tiden skriver det.

Men jo du har ret i at jeg ret vedholdende kritiseret Irans underytrykkelse af folket også at de hænger bøsser , endda oppe i kraner, så ingen bøsse med fornuften i behold springer ud som bøsse.

jeg har også jævnligt kritiseret Saudi Arabiens mindst lige så grumme undertrykkelse af kvinder.

Nu ewr det ikke mig, deer gør valget at artikler, om avisen ønskede en mere markant kritik af Saudi Arabien så skulle de nok skrive lidt mere om vilkårerne der, jeg tror jeg har skrevet mere om Saudi Arabien end nogen anden det seneste halve år.
NÅR DET ER IRAN DER ER EMNET FOR EN ARTIKKEL, VIL JEG FANDME IKKE HVER GANG BEBREJDES AT JEG IKKE KRITISERER SAUDI ARABIEN , FREM OVER LADER JEG KRITIKKEN PASSERE SOM IRELLEVANT.

Maya

Det er ikke første gang at jeg kritisserer dig for at være alt for SORT/HVIDT og har tidligere efterlyst mere dokumentation i dine nogengange vilde påstande,efterlyst mere nuance og realitetsans, og mindre følelsesladet.
Jeg ved at jeg ikke er den eneste der har kritiseret dig for dine udfald.

Dine store bogstaver er barnagtig og viser min pointe.

Arash Shariar

Stig Rasmussen

Så er din kommentar endda fjernet... (O_o) Selv efter at have skrevet så meget på informationen forstår jeg ikke hvordan de bare fjerner folks indlæg. :s

Især når andre bare kan trolde sig igennem de diverse tråde ubemærket. Det er svært at tage tage tingene seriøst. :)

Maya Nielsen

DU KAN selv være barnagtig , .... Og du virker selv unuanceret og partisk ! I øvrigt er det jo heller ikke umuligt at være modstander af både Irans styre og Saudi Arabiens styreform og strfasystem som jeg er det på samme tid så pas du dine egne holdninger... Jeg behøver ikke at fremkomme med enhver positiv ting jeg kan sige om Iran for at have en rimelig og retfærdig vrede mod deres kvinderundertrykkelse implementeret endda af staten og deres syge menneskesyn på bøsser og deres mord på kommunister og socialisterne som hjalp dem til magten. De er "way over line" i deres morderiske stil til at jeg kan acceptere eller undskylde styret af de sorte præster.

I rest my case.

Enhver kan klikke ind på dit eller mit navn og læse vores indlæg...og danne sig deres indtryk.

Maya Nielsen

Nå. Men jeg vil altså hellere være på tværs af dig her ;-)...

DET er fuldstændig misforståelse af begrebet tolerance at forsvare et så intolerant land som Iran reelt set er, og I burde tage derned på en ferie og lure de almindelige mennesker holdninger frem, og I vil blive overraskede over at dem I møder og som have noget med jer at gøre , alle er imod det ondskabsfulde styre... DET var ikke diktatur folk håbede på da de bakkede op om revolutionen !

@Maya
Jeg er i Iran lige nu, jeg sider i Isfahan, vi har lige været ud at spise på en meget fin restaurant som lægger op af det lille bjerg ved navn Sofeh med live musik.
Jeg har været her siden starten af juni nu og har talt med en del unge, dem er der masser af (2/3 af befolkningen) de er sur over at dem og deres land hele tiden skal ydmyges af vestens korrupte media og regeringer. De CIA finansieret satellit nyheds kanaler som VOA Persia og andre er overraskende blevet vildt upopulære i forhold til sidst jeg var her, folk trykker hurtigt væk fra dem og siger at de lyver jo alligevel og de Iraner som arbejder på de kanaler bliver kaldt for forræder.
Min kusine som er 23 år sidder lige her ved siden af mig, jeg har læst og oversæt nogle af dine indlæg for hende, hun griner og siger at du har nok set for meget VOA eller BBC.
Det med at du siger at de ikke må rejse alene griner hun også af, hun har boede i Rasht provinsen (nord på ved det Kaspiske hav) de sidste 3 år fordi det var der hun kom ind på universitet da hun gerne vil læse økonomi.
Hvis udlænding service en dag giver lov vil hun også meget gerne besøge os i Danmark, ja da hun er ugift skal hendes far skriv under før hun får pas men hendes bror kan slet ikke får pas da han er værnepligtig og ikke har taget sig sammen til at melde sig.
Hun siger til mig at vi nok burde invitere dig til Iran og tage dig med til nogen af de fester som de holder så vil det nok ændre dit syn. Det tror jeg nu ikke men det undlader at sige til hende.

Henrik Darlie

Jeg håber, at de fornuftige VESTERLÆNDINGE får held til at lave et mere menneskeligt og demokratisk samfund - og effektivt skille sig af med HØJFINANSENS politiske kontrol.