Læserbrev

EU belønner Israel ved topmøde

2. august 2012

Så handlede EU igen modsat sine erklærede mål om at fremme respekt for menneskerettigheder og folkeretten. Det skete, da dets repræsentanter mødtes til topmøde med Israels udenrigsminister, David Lieberman, den 24. juli i Bruxelles.

Da revolutionerne i den arabiske verden tog fart, bekendte EU ellers, at det havde været en fejl at prioritere stabilitet frem for støtte til demokrati og menneskerettigheder hos sine naboer syd og øst for Middelhavet. EU ville nu utvetydigt støtte de lande, der delte unionens retstatsværdier, og man ville nedtone forholdet til lande, der krænkede menneskerettigheder endog med sanktioner, hvis det skulle være nødvendigt.

Men efter mødet med Israel meddelte EU i en erklæring, at man havde fundet frem til, at samarbejdet var stærkt og intenst ’på trods af problemer nu og da’. Man havde derfor tænkt sig at styrke det med 60 konkrete tiltag inden for 15 udvalgte områder, der blandt andet tæller projekter vedrørende landbrug, statistik, turisme, migration, energi sektor, internet med mere. Det paradoksale er imidlertid, at man i samme erklæring kan læse, at EU er bekymret over Israels handlinger på en række områder. Det gælder blandt andet de humanitære konsekvenser af Israels militæroperationer og blokade af Gaza, ødelæggelser af palæstinensiske hjem, bosætterekstremisme og vold, forværrede levevilkår for palæstinenserne. Videre kan nævnes muren, der skal adskille Israel og Palæstina, diskrimineringen af det arabisk-palæstinensiske mindretal og beduinerne i Negev-ørkenen. En tostatsløsning virker stadig mere urealistisk og så videre.

Belønner krænkelser

Alligevel beslutter EU sig for at intensivere samarbejdet med Israel. Der er godt nok en teknisk finte ved sagen: De 60 nye samarbejdsområder falder inden for en gammel handlingsplan, som blev vedtaget af EU og Israel i 2005.

Retorisk er der således ikke tale om en opgradering af samarbejdet, selv om den oprindelige handlingsplan stammer fra tiden inden, Israel smadrede Gaza og den aktuelle israelske højreregering kom til magten. Alligevel er det svært at bortforklare, at EU i praksis belønner Israel for sine krænkelser af menneskerettighederne og folkeretten.

 

Marc Schade-Poulsen, direktør, Euro-Mediterranean Human Rights Network

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Er der mon nogen der er overrasket? EU handler med dem der har pengene, og det har isael. Palæstinenserne har ikke en krone, så derfor er de ikke interessante. Så simpelt er det.

Mihail Larsen

@ Ansen

Har du overhovedet læst det dokument, du henviser til?Det stammer fra domstolen i Haag og det sige med overvældende flertal (fjorten mod én stemme), at Israels besættelse og opførelse af muren er ulovlig i henhold til international ret. Der er altså fældet dom.

Mikkel Andersen

Israel er vel uden sammenligning det eneste reele demokrati i Mellemøsten, med en veluddannet kritisk befolkning. Vel at mærke en befolkning hvor alle har stemmeret og ytringsret hvadenten man er muslim, jøde, kristen, bøsse, ateist eller kvinde. Der er uafhængige domstole med højesteret, en præsident og folkevalgt parlament. Så selvfølgelig skal vi samarbejde med Israel og komme i en begavet dialog med en begavet befolkning.
Israels situation har aldrig været nem og jeg har svært ved at se hvor vi, i den samme situation, ville have handlet anderledes.....(nogen bud?)

Mihail Larsen

Misinformation

Mikkel Andersen kører hele den sædvanlige propaganda af om Israel som det eneste reelle demokrati i Mellemøsten. Det passer bare ikke.

Israel er et etnokrati, der forskelsbehandler befolkningen, afhængig af etnisk og religiøs baggrund. Palæstinensere, der bor på den af Israel besatte del, har ingen stemmeret, de kan heller ikke opnå ethvert offentligt embede i forhold til deres personlige kvalifikationer, dele af lovgivningen og forvaltningen er overladt til religiøse myndigheder, der ikonfiskeres palæstinensisk ejendom samtidig med at der lægges hindringer i vejen for palæstinenseres mulighed for at erhverve ejendom, ortodokse jøder tillades oprettelse af zoner med adgang forbudt for ikke-ortodokse. Israel forbryder sig mod folkeretten og ignorerer alle FN-resolutioner – en adfærd, der hvis det havde drejet som et normalt land ville have udløst en lavine af internationale sanktioner.

Mikkel Andersen

Så kan Mihail få lov at køre den sædvanlige mod-propaganda.
Borgere i Gaza og på vestbredden har ganske rigtig ingen stemmeret. Men borgere i den dansk/Nato besatte Helmand-provins har da vist heller ikke stemmeret til danske folketingsvalg(?). Der kan måske findes aspekter af forskelsbehandling (som man også diskuterer i en evindelighed i israelske medier), men i de store træk ligner det danske og israelske demokrati hinanden, mens de omgivende arbaiske regimer (og flertallet af verdens øvrige stater) er diktaturer hvor de mest basale rettigheder er til grin.

Mikkel Andersen

PS. Der bor altså 1,5 mio. arabere inde i Israel. De er de eneste arabere der bor i et reelt demokrati. De skriver i aviserne, sidder i parlamentet, de er de mest uddannede arabere i Mellemøsten og der er vist aldrig ene eneste der er flygtet ud af Israel selvom bussen kører lige til lufthavnen.......

Mihail Larsen

Nu rabler det for Mikkel Andersen

Danmark har ikke besat Helmand-provinsen. Danske tropper er i Afghanistan med tilladelse fra den afghanske regering. Danmark er ikke i Helmand-provinsen for at annektere den eller forhindre lokalbefolkningen i at udvikle sig økonomisk. Danmark har sat en tidsfrist for sin forbliven i Helmand-provinsen.

I øvrigt gik min påstand ikke på de palæstinensere, der er lukket inde bag muren, men dem, der efter murens opførelse de facto lever i Israel.

Israel er en jødisk (religiøs) stat. Og dette skal forstås bogstaveligt. Kun jøder har adgang til visse embeder i staten, kun jøder kan købe visse ejendomme, jøder får uhindret lov til at købe eller overtage huse eller ejendomme som palæstinensiske familier har ejet før 1948 (ofte er skødet eller dokumentet på at de ejer det blevet væk eller ligger inde i selve huset eller ejendommen).

Danskerne kan eller vil ikke fatte at mindst 1/3 af palætinserne er kristne, og at der findes arabiske israelere og israelske arabere samt ethiopiske jøder.
Det er som om man her i Danmark bare går ud fra at i Israel bor der jøder....og ja, det gør der. Men der bor også en masse andre mennesker, som af den jødiske stat ikke har fået tildelt de samme borger-rettigheder som jøderne, bl.a. har Højesteret i Israel udtalt, at arabiske israelere ikke har nogen rettigheder what so ever, og at de i hvert fald ikke er israelske stats-borgere.

Udenlandske statsborgeres børn skal bevise deres loyalitet overfor staten Israel ved at være i 3 eller 4 år i den israelske hær, for jøder er det vist kun 1 eller 2 år?

Og alle har måske nok ytringsfrihed, men der er ting som man ikke kan sige i Israel uden straks at blive anklaget for at være en fjende af den israelske stat og for at holde med palæstinserne. Og i Jerusalem bor der i dag mange religiøse ortodokst-konservative jøder, hvis syn på kvinder og homoseksulle er lige så vederstyggeligt som Talibans og Saudi-Arabiens er det.

Og derfor flytter de sekulære jøder, bl.a. til Tel Aviv, hvor de kan være i fred for chikanerierne fra de religiøst-ortodokse hebræere, som tror de lever i 12, ikke år 2012...

Hvor mon ytringsfriheden i Israel er for de soldater, som fortæller om de overgreb mod palæstinenserne de har været med til at begå? Ingen steder - ser det ud til. For straks de fortælller det i Israel, kommer alle hebræerne ud med deres fordomme om dem og om palæstinserne....

Mikkel Andersen

Din afghanistan-tolkning er interessant og er jo en total old-school-CIA tankegang :o) hvor man indsætter en regering der inviterer besættelsesmagten til at beskytte landet mod sig selv.
Israelerne er kun interesseret i økonomisk vækst i de palæstinensiske områder, fordi velfærd=stabilitet og stabilitet=fred (kort fortalt). Den økonomiske vækst på Vestbredden har langt hen ad vejen været drevet af Israelsk/arabisk samarbejde, mens Gaza, under Hamas' islamistiske styre ganske rigtigt er på vej ned i et sort hul af overbefolkning, uoplysthed og fanatisme.
Israelerne ville hellere end gerne kunne sætte en tidsfrist på deres tilstedeværelse i alle besatte områder, Gaza er jo et meget godt eksempel på hvorfor tilbagetrækning sagtens kan føre til en sikkerhedsmæssig forværring.... så ingen løsninger er nemme eller selvfølgelige (gode råd modtages sikkert heller end evindelige fordømmelser og trusler)
Og ingen israelske arabere er i øvrigt lukket inde - jeg tror de egentlig er temmelig tilfredse med at bo i et moderne demokrati fremfor i et af nabo-regimerne.

Niels Jespersen

Artiklen er da bovlam -

"Retorisk er der således ikke tale om en opgradering af samarbejdet, selv om den oprindelige handlingsplan stammer fra tiden inden, Israel smadrede Gaza og den aktuelle israelske højreregering kom til magten. Alligevel er det svært at bortforklare, at EU i praksis belønner Israel for sine krænkelser af menneskerettighederne og folkeretten."

"Alligevel er det svært at bortfoklare" ja god morgen EU har lige givet Israel grønt lys til at gøre hvad det behager Israel at gøre med palsætinenserne - herunder f. eks. yderligere tyveri af land, mord på uskyldige for at vedligeholde "presset" på palæstinenserne, undetrykkelse af alle rettigheder andre har til frit at etablere forretning, bygge huse, udvide sin ejendom. kesportere, importere, rejse frit og uhindret, adgang til uddannnelse og etablering uden at blive terroriseret til at opgive sine foretagender etc. etc.

Se www.alanhart.net - den sidste artikel om netop denne uhyrlighed fra EU - som man "har svært ved at bortforklare" når det gælder en organisation som jeg ganske vist aldrig har hørt om før. Er der nogen som kan sige hvem der står bag direktør, Euro-Mediterranean Human Rights Network ?

Det lyder nærmest som en pendant til Human Rights Watch eller Amnesty Inetrnational (AI) hvor sionistiske sympatisører fordrejer og nedtoner eller ser bort fra oplagte ting i hele Palæstina-Israel- komplekset.

Se f. eks. Francis Boyles kritik af de horrible AI organisationer i UK og USA,

http://en.wikipedia.org/wiki/Francis_A._Boyle