Klumme

Ofte beskyldes politikere for ikke at vide, hvad der foregår ude i virkeligheden

Men denne sommer har politikerne tilsyneladende været i nærkontakt med Hverdagsdanmark
18. august 2012

Silkeborg, Knebel, Nyborg, Rungsted, Karrebæksminde, Fredensborg. På alle landets redaktioner bliver der i disse uger tastet adresser ind på GPS’er, og ruteberegnere kommer på overarbejde, når de politiske journalister følger efter politikerne rundt i landet for at dække partiernes sommergruppemøder.

Her inviterer partierne til uformelle pressemøder ofte under åben himmel, så kroppen kan suge D-vitamin til sig, selv om der arbejdes. I virkeligheden kunne gruppemødet holdes – ligesom det er tilfældet med alle årets øvrige gruppemøder – på Christiansborg, hvor hvert parti har fine faciliteter til den slags, men kreativiteten får ofte mulighed for rigtigt at blomstre, når man skifter det sædvanlige miljø ud med noget andet og mere afslappende. Og så er det selvfølgelig også noget nemmere at få afgjort den årlige fodbolddyst, hvilket eksempelvis Dansk Folkeparti har gjort til en fast tilbagevendende begivenhed ved deres sommergruppemøde.

Sommergruppemøderne kombineret med god tid til at besøge de lokale valgkredse i ferietiden giver os nogle politikere, der i langt højere grad har føling med, hvad der rører sig i landet. Alle har godt af at få vind i håret og sol på kinderne.

Tilbage til sommergruppemøderne: Hvor langt traditionen med sommergruppemøder går tilbage, er lidt uklart. Venstre begyndte traditionen omkring 1970, og partiet har gennem årene udviklet en lang række faste traditioner. Blandt andet tager Bertel Haarder ’referat’ af mødet på versefødder, og festsangen bliver sunget under den afsluttende middag. Anders Fogh Rasmussen indførte en tradition om at løbe en tur før middagen for at få rørt benene efter en hel dag med mange timers siddende arbejde. En tradition, som gruppeformand Kristian Jensen angiveligt viderefører.

Desuden har Venstre ud over at besøge stort set alle afkroge af landet på sommergruppemøderne også et par gange sat sig ind i flyet for at komme frem til destinationen. I 1989 gik turen til Bruxelles, mens mødet i både 1979, 1992 og senest i 2009 er foregået på Færøerne.

Så langt væk fra den beskyttede zone på Slotsholmen kommer ingen dog denne sommer til gruppemøderne. Men nogle gange skulle man faktisk tro det.

For at tale med en politiker, der har været nogle uger i ’eksil’ fra Christiansborg og ude i virkeligheden, kan være en forunderlig oplevelse af forskellene i vores lille land. De klassiske københavnske vendinger, fraser og betoninger af ordene er pludselig blevet skiftet ud med et langt mere frimodigt og dialektalt sprog. Og så er der altså ikke ret meget tilbage af fordommen om, at politikerne kun sidder på deres kontorer og er uden berøring med omverden.

Pludselig hører jeg den midtjyske udgave af ’ikke’, hvor der er kraftigt tryk på første stavelse, eller det mere sønderjyske ’hvad klok er det?’ Det er nogle gange de små ting i hverdagen, der skaber troværdighed om politikerne. En troværdighed, der ikke tynger dem alt for meget i disse tider, fordi der ofte er fokus på strategi, spin og fremtoning.

Naturligvis er det også nødvendigt at komme ud over landets grænser og få input fra den store verden. Jeg er sikker på, at folketingspolitikerne også har været flittige gæster i Københavns Lufthavn denne sommer, men DSB kan også sagtens bruges, når det handler om at få inspiration til at drive kongeriget videre det næste år.

Officielt skydes det nye folketingsår først ind i midten af oktober, men allerede nu er flere folketingspolitikere og ministre begyndt at vende tilbage fra sommerlandet. Det betyder, at vi på Christiansborg i disse dage oplever sommerglade politikere, der oser af begejstring og fornyet energi. Det lover godt for den kommende sæson på Borgen, hvis de formår at overføre den begejstring til det politiske arbejde.

 

 

Casper Dall er politisk journalist på Informations Christiansborg-redaktion.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Sommergruppemøde-beskrivelsen minder mig lidt om lejrskoler i 4-8 klasse.
Dengang var vi både i Norge og i Hune og sågar på Bornholm, ligesom resten af landets skoleklasser.

Så vidt jeg husker var landskaberne og miljøforandringerne ganske udmærkede.
Vi talte nu da ikke med nogen andre end vores egen klasse, for lærerne skulle jo nødig se os ende i dårligt selskab,
men vi fik da frisk luft og anderledes kost - for en uges tid.

Steffen Gliese

Hvad fanden er det for en gang stemningsjournalistik?! De er det gamle Berlingske Tidende værdigt eller hvad man skal kalde det. Og vi nåede vist aldrig substansen om politikernes kontakt med vælgerne.

Mascha Madsen

Journalisterne holder jo bare sommerferie Peter... Andet er der ikke idet, om en uge eller to er alt nok ved det gamle igen :-)