Læserbrev

Afskaf terrorlisterne

Debat
28. september 2012

Med de alvorlige sigtelser for støtte til ’terrororganisationer’, som fredag i Københavns Byret førte til varetægtsfængsling af syv kurdiske menneskerettighedsaktivister, fortsætter retsapparatet under den nuværende regering den kurs med kriminalisering af det undertrykte kurdiske folks kamp.

En kamp, som blev indledt, da Anders Fogh-Rasmussen skulle vælges som generalsekretær for NATO. Med sigtelserne – og udsigt til lange fængselsdomme – er der tillige stor fare for, at generationers tradition for støtte til friheds- og oprørsbevægelser i Danmark fremover vil blive en saga blot. En saga, eller historisk fortælling, der spænder vidt:

Man må ikke glemme, at dagens humanitære og økonomiske indsamlinger til undertrykte folk har rødder tilbage til støtten til anti-fascistisk indsamlinger til Spanien og Grækenland i 1930’erne og 1940’erne.

Efter Anden Verdenskrig afløstes støtten til Algeriets uafhængighedskamp af de tværpolitiske indsamlinger til kampen mod apartheid i 1960’erne og f.eks. indsamlingen giro 1616 til den (syd)vietnamesiske befrielsesfront, hvor prominente nulevende politikere, som f.eks. Folketingets formand Mogens Lykketoft, gik ud med raslebøssen for den gode sag.

Solidaritet med frihedskamp

I 1980’erne blev Afghanistan støttet, ligesom Balkan blev det i 1990’erne. Her blev der i Danmark samlet rigtig mange penge ind til støtte for uafhængighedskampen fra Bosnien til Kosova på baggrund af opfordringer fra politikere, herunder også Venstre-politikere, som Lars Løkke Rasmussen og Bertel Haarder.

Siden er der udover indsamling til verdens flygtninge blevet raslet ind til både Afghanistans børn, Burma, Colombia – udover humanitære organisationer som f.eks. Kurdiske Røde Halvmåne. Med fredagens fængslinger kan man frygte, at international solidaritet ofte i praksis vil blive kriminaliseret.

En afskaffelse af de såkaldte ’terrorlister’ fra USA og EU eller udarbejdelse af en dansk positivliste synes at være den eneste vej til at sikre en aktiv dansk solidaritet med undertrykte folks frihedskamp.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jens Holger Laursen

Terrorlister er da guf for enhver slibrig magthaver. De er sådan et dejligt arbitært redskab, som kan bruges til at nedkalde dæmoner over hvem som helst.
Så de forsvinder nok ikke igen.
Men når de nu er her, synes jeg helt personligt, at Liberal Alliance skulle tilføjes listen.
Specielt tanken om, at hele Danmarks kugleskøre Cro Magnon-mand blev underkastet et water-board-forhør hos PET, hvor han tilstod at have udøvet systematisk fordummelse af offentligheden, er mig fornøjelig.

Nu skal man heller ikke glemme det faktum, at den det i aller højeste grad er en subjektiv og udpræget politisk opfattelse, der ligger til grund for at udpege nogle som terrorgrupper.

Samtidig skal man heller ikke glemme, at der jo egentlig kun er en gradsforskel på at være terrorist eller frihedskæmper. Forskellen ligger udelukkende i, hvem der foretager vurderingen.

Ser man på begrebet terroristme, var det et fakta, at under Georg Bush i USA, kunne alle bananrepublikker frit kalde deres modstandere for terrorister. Og hvis man som nation skulle have andre lande til at acceptere "sine egne" "terrorister" måtte man også acceptere, at de andres var "terrorister". Og på den måde blev antallet af terrorgrupper voldsomt forøget.

Omkring problemstillingen med de tyrkiske kurdere er der blot at sige, at de faktisk er forfulgte af den stat, der égentlig skulle beskytte dem.
- De har ingen rettigheder som folk
- De forfølges helt åbent.
- Politikere, lærere, journalister og forfattere med mere sættes i fængsel i stort antal og ofte uden dom.
- Og i fængslerne udføres både tortur og nedværdigende behandlinger.

Og det er faktisk disse overgreb på kurdernes helt basale menneskerettigheder, som den danske stat tilsyneladende både accepterer, og aktivt deltager i med disse underlige sigtelser for terrorstøtte.

Men tror den danske stat virkelig, at disse 7 fængslede kurdere har samlet 67 mio. DKK ind blandt andre kurdere på 3 år, sådan som Tyrkiet har fremført?
Det er jo interessant, for Dansk Røde Kors vil med hele sin kapacitet, nok skulle bruge 4-5 år på at opnå samme beløb.
Hvis den danske stat tror på dette, er de naive ud over alle grænser. Og hvis de ikke tror på det, kan man vist roligt fastslå, at de går Tyrkiets og USA´s ærinde på en meget ubehagelig måde.

Brian Pietersen

Jens Holger

alt kan forsvinde igen, selv terrorlovgivninger.

ROJ-TV var selv i Fogh Rasmussens øje en seriøs kanal. Det var opfattelsen indtil han skulle have Tyrkiets støtte til at blive generalsekretær i Nato. Så blev anklagemyndigheden og domstole sat i sving.

Og nu følger PET så op på sagen.

Hvorfor vil den nuværende regering refundere Anders Fogh Rasmussens regning?

Problemet med terrorlister er vist gået op for de fleste nu hvor "VI" gerne ville støtte de ikke-uniformerede oprørs-klaner i Syrien, der eksempelvis bruger vejsidebomber.

Man skal lede længe efter nogen, der folkeretsligt/historisk har en bedre sag end kurderne.

På den anden side skylder man at læse det moderne Tyrkiets historie meget, meget grundigt.

Hvordan betingelsen for fred byggede på opgivelse af oprindelige identiteter.

Den er godt nok ikke nem.

Men det med terror-listerne er selvfølgelig et levn fra G.W. Bush og hører ingen steder hjemme.

Søren 2 Jensen

Alle lande der krænker menneskeretighederne burde være på den liste

Kurderne som har over 40 millioner individer,udsættes daglig af statsterristerne så som Tyrkiet,Iran,Irak og Syrien . Disse lande, med FN , OSCE,EU og NATOs passiviteter og støtte bliv ved med brutalt undertrykker Kurderne og Kurdiske Frihedskæmpere stemples uretfærdigt og demogogiske måde som "terrorister". Det er dybt vildtrende propagandaer som vi Kurdere aldrig vil glemme og fordømme disse dobbeltmoralske politik, især fra Vestlige Civilisationer som vogtere af Universale Menneskerettighedskrænkelser.
Kurderne gør samme som Danskerne som har bekæmpet Nazisterne under besættelse og Kurderne vil aldrigt opgiver kampen imod besætterne som har koloniseret vores land KURDISTAN. Kurderne lider under statsterrorisme og USA og EU bør stopper al-hjælp og støtte til TYRKIET som undertrykker de over 25 millioner Kurdere meget brutalt. Kurderne er altid parat til et fredeligt løsning, men barbariske regimer i Mellemøsten modsætter sig for et fredeligt løsning .
De 40 millioner Kurdere i mellemøsten har ret til selvbestemmelse og frihed . Alle bør støtter og respektere denne valg af Kurderne. Roj-tv er et Kurdiske Tv-kanal som udsender dagligt nyheder og kulturelle udsendelse til Kurdiske folk og denne kanal oppisker aldrig had eller krigeriske udsendelse.Tværtimod ,Roj-tv beroliger kurderne til at bruger fredelige og demokratiske modstand imod de lande som brutalt undertrykker Kurderne.
Det er de Tyrkiske Tv-kanaler som oppisker tyrkiske seer med krigeriske og racistiske udsnedelser i mod Kurderne i Tyrkiet. Alle lande som har besættet og undertrykker kurderne , skal revurderer deres barbariske undertrykkelsespolitik og må finde en demokratiske, fredeligt og menneskeligt løsning. Kurderne er altid parat til et fredeligt løsning.

Nåh ja, den ene dag bliver man kaldt terrorist, den næste kan man ringe og bestille våbenhjælp og luftstøtte - bare tag f.eks UCK og Irgun f.eks.

Måske er det kurderne, som er heldige næste gang?
Det kunne de vist også godt fortjene sådan rent historisk!?

Mads Kjærgård

"Samtidig skal man heller ikke glemme, at der jo egentlig kun er en gradsforskel på at være terrorist eller frihedskæmper. Forskellen ligger udelukkende i, hvem der foretager vurderingen."

Ja ret mange af de, som vi i dag anser for at have været frihedskæmpere blev i deres samtid anset for terrrorister. Fx. de amerikanske "Minutemen"

Men nu skal Tyrkiet med i EU om så samtlige menneskerettigheder skal trykkes under fode.

Må jeg forøvrigt ikke anbefale den film af Terry Gilliam der hedder Brazil! Den er da højaktuel!

Retten til at omstyrte et despoti, er en del af menneskerettighederne. Det gør terrorlisten til en overtrædelse af menneskerettighederne.

Hvem bestemmer den hårfine grænse mellem terrorist og frihedskæmper??
Terrorlisterne er intet andet end politiske interesser.
Var Nelson Mandela også terrorist? Så vidt jeg husker, indledte han også en våbnet kamp mod apartheid? Og så vidt jeg husker, har Mandela's advokater været ude og støtte PKK og lederen Abdullah Öcalan, da disse to kæmper/kæmpede for de samme rettigheder.

Men det er da meget pudsigt, at EU og USA kan stoppe støtten til Rwanda pga politiske uoverensstemmelser (de har jo heller ingen interesser i Rwanda) - Men Tyrkiet kan man ikke udføre nogle sanktioner imod?

Forskellene på terrorisme og befrielseskampe kan være svære at finde, men i min optik anser jeg definitionen på terror som når grupper i frihedskampens navn bruger tilfældig vold og våben,bomber .v. mod civile og personer. Hvis menneskeheden skal videre så må frihedskampe foregå med ikke-voldelige midler uanset at magthavere vil forsøge at bekæmpe. Men tilhængere af det bestående undertrykkende i vores forståelse vil altid skulle bruge almindelige mennesker og de vil helt klart have sværere ved at slå ikke.voldelige aktioner tilbage fremfor mødet med terror eller våben. Syrien er lige nu det klareste eksempel.

Så vidt jeg ved

- er vi p t uvenner med Indien p g a en dansk
våbensmugler
- er vi p t uvenner med Tyrkiet p g a kurdisk aktivitet i Danmark rettet mod Tyrkiet
- er vi stort set uopopulære i hele den muslimske verden p g a nogle tegninger
- er tæt på at blive upopulære i Kina den dag vi støtter Tibet eller Taiwan ( vi har tidligere været lagt på is af Kina)
- har vi et problem med Bahrein p g a en aktivist fra Danmark
-havde eller har vi et problem med Rusland p g a støtte til tjetenerne

Danmark står for de helt rigtige meninger , men kors hvor er vi upopulære - og jo flere, der kæmper fra dansk territorium mod andre , jo mere upopulære bliver vi.

Måske burde vi "prioritere" lidt, så vi ikke bliver totalt upopulære hele vejen rundt på én gang og mister indflydelse ?

I øvrigt er det helt OK med lidt aktivistisk udenrigspolitik til gavn for menneskerettigheder o s v - bare den er godkenndt af Folketinget og ikke promoveret af private mindretals initiativer.