Klumme

Når virkelighedens mennesker bliver til nyhedshistorier

Cases som dovne Robert og forsagte Carina skulle gøre abstrakte journalistiske historier menneskelige. I stedet ender de med at blive selve historien
Debat
12. september 2012

Det er blevet en journalistisk grundlov, at enhver journalistisk historie skal illustreres med en case. Når myndigheder, politikere, organisationer eller virksomheder træffer beslutninger, ønsker vi journalister at illustrere situationen ved hjælp af et såkaldt almindeligt menneske. I gamle dage blev de kaldt konsekvenseksperter – en slags konkrete eksempler ude i virkeligheden; et nødvendigt supplement til mere eller mindre akademiske eksperter, der optræder foran en tætpakket bogreol og oser af viden og klogskab.

Der bruges meget tid på at finde de rigtige cases. Den enlige mor, der rammes af forhøjelsen af vuggestuetaksterne. Den studerende, der mærker administrationen af SU-systemet. Landmanden, der bliver truet på livet af kursen på svejtserfranc. Den arbejdsløse, der skal på kontanthjælp.

Casen bliver, som medieanalytikeren Søren Schultz Jørgensen udtrykkerdet, »den prisme, som vores oplevelse af en historie ses igennem.« Man kan udvikle den tankegang til at konstatere, at et stigende antal cases bliver historien.

En sådan case er Robert Nielsen, der efter sin optræden i et nytDR2-debatprogram søndag aften blev landskendt, fordi han åbent erklærede, at han var et dovent svin, der har det godt med at hæve bistandshjælp og ikke ønsker at komme i aktivering.

Robert Nielsen er også ’ordfører, medstifter og mentalhygiejnisk ordfører’ for et hjemmelavet ’Nihilistisk Folkeparti’ og i det hele taget en spøjs type. En fantastisk case, der er blevet en totalt populær case, som det sidste par døgn har ladet sig interviewe snesevis af gange til lige så mange medier.

Set gennem Robert-prismen er hele aktiverings-, understøttelses- og kontanthjælpssystemet ineffektivt og håbløst. Og det bliver direkte ’umenneskeligt’, når man ser det gennem ugens anden store case: Jyllands-Postens og TV2’s beretning om den 58-årige arbejdsløse grafiker fra Fanø, der blev tvunget til at tage et arbejde som gadefejer. Det har numedført et sagsanlæg mod hendes kommune fra fagforeningen PROSA.

Prismer fordrejer billeder. Prismen Robert eksisterer, men man kan med rette diskutere, om det billede af ’systemet,’ som hans eksempel frembringer, er retvisende. Som provokation til debat er han en gave – det er svært at forsvare et system, der ikke kan tøjle nihilist-formanden. Robert er rådden, ergo er systemet det også!

Men er der tusinder af Robert’er ude i samfundet, som Ekstra Bladet proklamerer på forsiden af tirsdagens avis, eller er han en af få? Svaret blafrer i vinden. Hvad var der sket, hvis DR i dette tilfælde havde efterlevet sin egen nyhedsdirektørs tanker om ’konstruktiv journalistik’ og havde fundet en aktiveret forhenværende arbejdsløs, der nu lykkeligt og begejstret var i gang med et helt nyt liv? Tør jeg gætte på, at DR var blevet beskyldt for at propagandere for systemet, hvis det var blevet effektivt promoveret og produceret?

Nihilist-Robert er den ekstreme udgave af Jacob Haugaards gamle sammenslutning af bevidst arbejdssky elementer, som faktisk førte til Haugaards valg til Folketinget. Ingen ville drømme om at betragte Haugaard som en typisk borger, han ville ikke kunne bruges som case for nogetsomhelst – og han fik heller ikke gennemført sit forslag om medvind på cykelstierne som MF’er. Måske fordi alle vidste, at der var tale om en provokation. Ovenikøbet udført med en ikke ringe potion humoristisk sans.Mediernes brug af cases har været en central del af nyhedsjournalistikkens udvikling de seneste 30 år. Den har i de fleste tilfælde gjort tv-journalistikken nærværende, menneskelig, forståelig og relevant. Men indimellem kunne man ønske en lidt større kritisk ynde i omgangen med sådanne kilder.

Vi ved, at medierne kan ændre nogle kilders skæbne til det bedre, fordi myndigheder, politikere og virksomheder reagerer yderst følsomt (og ofte hurtigt), når konkrete fejl og mangler afsløres ved hjælp af uretfærdigt behandlede enkeltpersoner. Men de er ikke cases, de er selve den kritiske historie.

Lasse Jensen er redaktør og vært på P1-programmet ’Mennesker og medier’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ofte mistænker jeg medierne for at finde præcis den case/person/historie der puster mest til ilden og det skader debatten rigtig meget. For fokus bliver flyttet til noget helt andet og ofte til noget hvor den modbydelige tone og den helt store generalisering her helt legal.

Vi har set det med Carina-sagen, hvor ofte bliver den ikke trukket frem i debatten når det kommer til folk på overførselsindkomst. I stedet for at se direkte på hvad Carina er for en størrelse, bliver det at hun er kontanthjælpsmodtager misbrugt igen og igen og fremstillet som en der bare ikke gider arbejde, er doven, en samfundsnasser og som er direkte samfundsskadelig.

Ham Robert - har ikke set og hørt ham - men ud fra det der er i medierne om ham, kunne man snildt få den mistanke, at det er ren provokation fra DR's side at de har fundet ham frem... og igen, det skader debatten, for straks er det tusindvis af kontanthjælpsmodtagere der er sådan som ham.

Sådan var det/er det også i udlændingedebatten, det er som om det er det der kan trække de største overskrifter der bliver fundet frem.. og det uden at tænke på at det måske skader mange mennesker fordi politikerne bliver skide harme og straks hovedløst sætter det ene og det andet i værk uden at være bare LIDT fornuftige og selektive i de informationer de får.
(Var det ikke TV2 der var ude i noget uheldigt med nogle unge indvandrere på et tidspunkt, hvor det viste sig at historien overhovedet ikke holdt vand?)

Bare fordi noget kommer i medierne, er det jo ikke ensbetydende med det er sandt!

P.s. Jeg ved godt at det er Özlem Cekic der er "moderen" til Carina-sagen, men medierne har også trukket den frem utallige gange og især svælget i den.

Lise Lotte Rahbek

Når medierne trækker en Carina eller en Robert ind som eksempler på en stor gruppe mennesker,
hvis eneste fællesnævner er deres indkomst-kilde,
så forsøger medierne at manipulere med deres læsere og skabe en ganske bestemt debat.

Det kan godt gøre ganske almindelige medieforbrugere som jeg selv, som oven i købet har en lignende indkomstkilde som de fremtrukne eksempler,
båse sure, triste og håbløst tilmode ved at skulle forsvare sig mod dette mediebillede

Medierne skaber syndebukke og tjener penge på det.
Kønt eller nuanceret - det er det ikke.

Lise Lotte Rahbæk, jeg er fuldstændig enig.
Jeg er personligt dødtræt af at høre på, at jeg er samfundsnasser fordi jeg er på overførselsindkomst og har formastet mig til at blive syg og derfor ikke kan arbejde. Og politikernes åbenlyse lede imod os gør det heller ikke så lystigt.

Prøver man så som den ramte at forsvare sig i medierne, har man ikke en jordisk chance... og det også fordi medierne ikke gider vores version, men kun den version som kan skabe flest læsere/seere og mest reaktion.

Vibeke Svenningsen

Jeg synes i for sig ikke, der er noget i vejen med hverken Carina eller Robert som case - det er helt ok, at pressen "også" fortæller om dem. Fint nok! Problemet er, når det ikke problematiseres og de cases, der fortæller en anden historie ikke fortælles. Jeg er fx ikke et sekund i tvivl om, at mange arbejdsløse hjertens gerne ville have et job som vicevært i en andelsforening. Der har medierne altså et ansvar for at fortælle det nuancerede billede, og ikke kun kioskbaskerne.

Mht Carina var det også beskæmmende, at kontanthjælp, diverse tilskud til enlige osv blev puttet sammen til en stor pærevælling. Det gav et misvisende billede, som jo ganske enkelt ikke var korrekt iht, hvorvidt det kunne betale sig at arbejde. Og der var det da trist, vi har en socialpolitisk politiker, som er så dårligt klædt på iht fakta eller blot doven som Robert iht at sætte sig ind i det helt basale på sit område.

Lise Lotte Rahbek

Heidi

Vi er jo ude i omvendt bevisførelse også.
VI, enkeltvis og individuelt, skal bevise, at vi ikke er ligesom de medieskabte hade-billeder. VI, individuelt og enkeltbis skal bestandigt forsvare en hel gruppe mennesker - eller endnu bedre og endnu værre - forsøge at distancere os fra 'dem' med at bidrage til fordømmelsen og stigmatiseringen af eksemplerne.

Det er til at gå i spåner over, og man får en sindssyg lyst til at skabe sig fuldstændig åndssvagt og leve op til alle de medieskabte fordomme, for anklagerne og mistankerne om at "vi" - enkeltvis og individuelt - er ens, og vi kan IKKE bevise hver for sig, at det er løgn, mistænkeligørelse og fordom, når det nu står i avisen at sådan er mennesker på overførselsindkomster.

Vibeke Svenningsen

Lise Lotte:

Det burde set ikke være nødvendigt at skulle forsvare sig. Pressen skal da føle sig forbandet forpligtiget til at fortælle den nuancerede virkelighed fremfor kun framede historier, der kun fremmer det til enhver tid politiske dagsorden, der lige måtte fylde i tiden.

Lise Lotte - igen, jeg er fuldstændig enig!

Det værste er, at når man prøver at distancere sig - på en pæn måde - fra deres fordomme, så bliver man straks udråbt til at være klynker osv. Det gider man jo heller ikke høre på.

Så hvad er det lige folk vil have? At vi holder kæft? Aldrig i livet!

Robert har den fordel frem for de eksisterende politikere; at han har arbejdet og levet "i deres system" og han ved derfor hvad der er galt med det.
Præcis Robert kunne derfor blive en god Socialminister - Arbejdsminister eller Statsminister.

Lise Lotte Rahbek

Vibeke Svenningsen
Næh, det burde ikke være nødvendigt at forsvare sig, og man KAN måske også vænne sig til det blik man indkasserer,, når folk spørger 'nå, hvad laver du så?' og de derefter vil diskutere Carina'er eller Robert'er, somom jeg skulle have en ganske særlig indsigt eller modvilje mod deres person-sager og holdninger.
Jeg har nok bare ikke udviklet SÅ hård hud endnu.

Journalisterne som trækker eksemplerne i medierne - de er for længst igang med nye skandaler og syndebukke og har ingen følelse med den effekt, som deres historie skaber for andre mennesker.

Vibeke Svenningsen

Lise Lotte:

Den kan jeg sagtens følge på et medmennesligt plan, når man bevæger sig ud i verden. Jeg er nu mest ude efter den manglende journalistiske grundigheder, når de bruger cases,og den manglende faglige stolthed i at søge at afdække alle nuancer af den der virkeligheder - herunder hvem, hvad, hvorfor osv er på kontanthjælp, arbejdsløse. Jeg mener ikke, Carina og Robert historier ikke må fortælles, men hvor er modvægten. Pressen minder efterhånden lidt om et miniputhold i fodbold, hvor alle løber som en sværm om bolden - men dermed scorer ingen noget blændende rent fagligt, da alke blot fortælle den samme historie, som jo påingen måde er "hele" historien. Jeg efterlyser blot lidt journalistisk lyst til lidt modspil og lige så sande modhistorier.

Heinrich R. Jørgensen

"han fik heller ikke gennemført sit forslag om medvind på cykelstierne som MF’er"

Jacob Haugaard havde som ét af sine valgløfter, at arbejde for at der fremover ville komme Nutella i soldaternes feltrationer. Det løfte kom i mål.

Heinrich R. Jørgensen

Jacob Haugaard er en af de lovgivere, der har udvist størst ydmyghed og ansvarlighed hvad angår den tillid han blev vist.

Heinrich R. Jørgensen

"Cases som dovne Robert og forsagte Carina skulle gøre abstrakte journalistiske historier menneskelige"

Balladen om Robert var næppe en abstrakt historie der blev udbygget med en case. Det var nok snarere en pseudo-fortælling med en udvalgt case, der var designet til at promovere indignation, så dem-og-os diskursen kunne få endnu mere vind i sejlene.

Vibeke Svenningsen, jeg kan så kun tale for mig selv, men det er også det modspil jeg mangler i debatten og i medierne.

Det er nemt nok at skrive, at Jeppe drikker, men hvorfor gør han det?

Martin Haastrup

Medie-intensiv-afdelingen 24/7/365.

Tillykke til Anders Fogh Rasmussen: "Danmark skal blive verdens førende It-nation"

Tabloid-slavernes revolution har sejret over al saglighed og oplysning.

Det kan ikke betale sig at være ærlig længere, saglig, underholdningsværdien er for lille.

Så man kommer lidt sukker i skeen og så bliver helvede hedt for viderekomne. - Eller var det skarntydesaft eller malurt??!

ingen kan alligevel smage forskel længere - det gælder om at være på, være med, være in, være der, være smart, være cool, være rap, karl-smart -

Money for nothing...

Opmærksomhed.

Attention please: Countdown to planet earth-and reality emancipation - fly high i virtual reality - get high on virtual reality - 'party now - excuse afterwards' hed en reklame for alkohol - med en jakkesæt beklædt playboy som giver en kvinde en baghyler - burn!!! - hedder en anden -energi-drik -

Det er den ren djævelskab-associations-leg: Burn - burn og så kan man forsvare sig bagefter: Det er ikke vores mening - men din association: Vi mener kalorier - burn!

Når virkeligheden bliver til et online-reklame-bureaus spidskompance.

Verden vil bedrages og bliver det.

911.

Heidi og Lise Lotte

En ting I ikke skal, så er det at bebrejde Jer selv for, at samfundet ikke har selverkendelse nok til at turde gå bag om problemerne.

Problemet arbejdsløshed skyldes ikke den enkelte men alene antallet af arbejdspladser.

Grundloven fassætter:

"§ 75
Stk. 1.
Til fremme af almenvellet bør det tilstræbes, at enhver arbejdsduelig borger har mulighed for at arbejde på vilkår, der betrygger hans tilværelse.
Stk. 2.
Den, der ikke kan ernære sig eller sine, og hvis forsørgelse ikke påhviler nogen anden, er berettiget til hjælp af det offentlige, dog mod at underkaste sig de forpligtigelser, som loven herom byder."

For mig at se gør politikkerne alt i deres magt for at tilsidesætte hensigten og ånden i loven, ved at vedtage regler og love der moralsk tilfredsstiller folkedybet der pludselig gør den enkelte borger ansvarlig, for noget Staten reelt burde håndtere for at beskytte borgeren.

Vibeke Svenningsen

Heidi:

Det ville i al fald være klædeligt, hvis cases blev fulgt op på nuanceret vis. Selvfølgelig findes der pseudo-intellektuelle fallerede typer som Robert, der kan sno sig i systemet, men det er dælme kun et lille bitte udsnit af virkeligheden, hvis man vil vise et billede af de mennesker, der lever af kontanthjælp i Dk i dag.

@ Vibeke Svenningsen.
- Jeg efterlyser lidt journalistisk lyst til lidt modspil og lige så sande modhistorier.!

Dette modspil og lige så sande modhistorier er der, Vibeke Svenningsen. Problemet er bare, at de ikke nyder fremme i vores store statsdrevne og landsdækkende medier. I deres væsentlighedskriterium, bliver der jo også set efter hvor historien kommer fra. Er det fra Jyllands-Posten eller fra Arbejderen.? - Det gør en stor forskel i deres øjne.!

Vibeke Svenningsen

Holger:

Nej, de har nu været her i Information, hvor der fx har været skrevet artikler om mennesker, der står til at ryge ud af dagpengesystemet til nytår. Jeg har også set nogle gode dokumentarprogrammer om boligsocialt arbejde i belastede områder - noget jeg lige husker her og nu, men korrekt. Det er bare ikke de herskende historier i tiden. Der er et klart skifte, hvor individet skal gøres ansvarligt for alle dens dårligdomme fremfor den mere overordnede strukturelle tilgang.

Vibeke Svenningsen

Det er jo ikke sådan, at meneskeskæbne enten kun er ofre eller selvforskyldte, uansvarlige individer for deres skæbner, hvis det går dem ilde.

Vibeke:
- Det er bare ikke de herskende historier i tiden.

Enig.! Og så er vi igen ved spørgsmålet, - hvorfor er de ikke det.?
Har du nogen gæt eller svar på det.?

Vibeke Svenningsen

Holger:

Jeg ved faktisk ikke helt, hvorfor vi helt er gået over i den grøft med kun de individuelle fortællinger omkring eget ansvar her i livet fremfor de mere strukturelle forklaringer. Mit gæt ville være, vi ikke længere er så homogene og derfor har mistet den umiddelbare forforståelse vi tidligere havde omkring andre udfra vores eget personlige kendskab til forskellige mennesker fra forskellige samfundsgrupper enten fra skoletiden, familien, sport osv
I dag møder vi primært mennesker som os selv - og her er pressen blot et billede på samfundet som helhed. Historien fortælles udfra egne præmisser og
selvforståelse - og et flertal har ganske enkelt mistet den personlige viden og kendskab om, at fx ender på kontanthjælp af mange årsager - og derfor er det lettere at køre entydigt på manglende personlig ansvarstagen for eget liv. Det kan vi alle forstå - det er svære og mere komplekst at skulle forstå mere strukturelle forhold som fx hvorfor drikker Jeppe osv.

Jeg ville ønske, man kunne nå til et sted midt imellem, hvor individet da bestemt ikke lades uden ansvar for eget liv, men samtidig vedkender vi også, at herre i eget liv bare heller er så ligetil og en lige mulighed til alle. Vi er gået fra det er samfundets skyld til, det er sgu din egen skyld. Nuancerne og det komplekse får ikke den spalteplads, når det herskende synspunkt skal formidles.

Vibeke:

Ja, og de nuancer må vi så stille krav til medierne om at bringe, hvis de fortsat skal have økonomisk hjælp fra vores skatteindbetalinger.!

Flere nuancer i de statsstøttede meninger, må så være et krav Uffe Elbæk tager med til de igangværende medieforhandlinger, - efter historierne om dovne Robert og forsagte Carina.!

Bjarne Bisgaard Jensen

At statsstøttene medier bruges til at understøtte statens hensigter og mål, herunder den siddende regerings, kan da ikke undre nogen

Følelser uden fornuft.

Medierne taler konsekvent til følelserne - Det er en lang følelsespornografisk historie.
Det gjorde ikke noget hvis de indimellem kom med nogle fakta og bragte lidt fornuft og balance i tingene. Og jeg mener ikke flere eksperter som igen og igen lirer deres mere eller mindre subjektive ævl af i studiet. Vi kan godt tænke selv. Lad os få nogle fakta på bordet tak.

Den overordnede ide er vel at få folk til at dukke nakken og klappe i.

Flemming Andersen

Pia Nicolaisen

Problemet er ikke at der tales til følelser, det er for så vidt godt og fornuftigt. De fleste mennesker tager jo deres beslutninger ud fra tro og følelser og ikke viden. Måske mest fordi tro er noget men gør om fremtiden og viden er nogen man har om fortiden.

Problemet er at det er de laveste følelser, som grådighed, misundelse, uvidenhed og fremmedgørelse man taler til og gør alt for at legitimere.

Måske er der ikke så mange aviser solgt i at forklare oplyse og fremhæve gode eks. og følelser, som medmenneskelighed, tolerance og almindelig forståelse??

Måske fremmes ejernes interesser bedre ved den kurs der er lagt og som følges slavisk.

Det vil altså sige, at "Robert" og "Carina" eksisterer i virkeligheden og ikke, som jeg troede, er journalister, der midlertidigt har udskiftet tøj og navn i Walraff-stil, eller identitetskonstruktioner fra et casting-bureau. Det var straks bedre!

Flemming Andersen

Jens Thorning

Måske er resten af din verden også konstrueret til lejligheden og noget du bare kan vælge fra. Endnu bedre??

Robert er vel spin, der skal retfærdiggøre den kommende reform af kontanthjælp, som kommer til at ramme værdigt trængende over en bred kam.

Søren Kristensen

Her kan du købe din Dovne Robert T-shirt:

http://www.zazzle.co.uk/dovne_robert_t_shirt-235236611241923812

Hvis man tager 1.000 tilfældige mennesker , så gætter jeg på, at 5 - 6 stykker er snydere, bedragere, plattenslagere , kriminelle o s v.

Disse typer vil
- nasse og snyde med kontanthjælp, hvis de er på kontanthjælp
- snyde i skat , hvis de er så heldige at have en fed indkomst
- snyde med forskningsresultater, hvis de er forskere
-snyde vælgerne hvis de er politikere
- bruge ufine metoder for at gavne deres karriere
o s v

Vi må lære at leve med, at der statistisk set altid vil være en lille selvgod "plattenslager/svindler/psykopat" gruppe, som opfører sig på en måde, der er samfundsskadelig - hvis alle opførte sig negativt på denne måde, så ville Danmark falde sammen.

I øvrigt, så er case-journalistikken og case-politikken vist efterhånden uden den store virkning virkning - alle ved, at man kan finde cases for og imod, og at det i sidste ende ofte er journalistens personlige holdning, der bestemmer hans/hendes valg af case. Så case-historier skal helst følges op med nogle kolde facts og tal - ellers duer det ikke.

jasper bertrand

Lasses såkaldte analyse er ikke bedre end de andre mediers interesse for Robert. En bedre vinkel er at det en ikke-historie. Og Lasse har ikke gjort sit hjemmearbejde, Om der er mange som Robert: Svaret blafrer i vinden, skriver Lasse. Nej det gør det ikke, I seriøse undersøgelser har en tredjedel af Matchgruppe 1 deltagerne svaret at de ikke er interesseret i arbejde, og med egensvar er det vel ikke for lavt et tal. Så der er mange tusinde derude. Er det et problem, nej ikke lige nu, men måske nok under højkonjunkturen, og det er vel også et problem at man betaler så meget, Robert får nok13.500 om måneden, da han er delforsørger, og måske også huslejehjælp etc?

Thomas Jørgensen

Der er heldigvis masser af håb for alle os dovne, fortabte arbejdsløse!

Vælg dine bekymringer med omhu, smil og træk på skuldrene.

Måske får du pludseligt arbejde, - og det er med statsgaranti ikke dit drømmejob!

Husk i øvrigt, at borgerlig nyhedsformidling og borgerlig pressehetz ikke kan bringe dit pis i kog.

Borgerlig presse er tværtimod underholdende og morsomt, - nærmest et grotesk og absurd livsvilkår.

Men det er helt gratis at blive fri - husk det!

Og hvis du trænger til et godt grin, midt i din job-søgning, så tænk på alle de stakåndede, arbejdsliderlige, medløbere, der har brug for at skælde ud på stakkels, dovne Robert, der tilsyneladende er godt tilfreds.

Husk, at folk, der har lyst til - og brug for(!) - at blive forargede over ledige som Robert, har deres frie vilje og ret til det. Du blir vel ikke selv forarget?

At mange overhovedet har brug for at hælde lort og smålig fordømmelse ud over de arbejdsløse kan vel hverken overraske eller genere dig. Er du født i går?

Ta i stedet al det nedladende, fordomsfulde sludder og bras som en herlig, forfriskende oplevelse midt i redeligheden - eller ledigheden, skulle man måske sige.

Borgerlig, fladpandet pressehetz er de facto så fortvivlende fantasiløs og fordummende, at det til sidst blir surrealistisk og sjovt.

Men borgerlig pressedækning og nyhedsformidling er desværre også så gabende triviel og forudsigelig, at det tenderer det platte.

Og jo, borgerlig presse er bestemt urimeligt farvet, manipulerende, utåleligt og irriterende, - hvis man da ellers bekymrer sig om det.

Personligt elsker jeg sporten i Ekstrabladet, resten tørrer jeg røv i!

Hvis du skulle have glemt det, så udtrykker den tiltagende, perverterede arrogance omkring dig intet andet end åndeligt og intellektuelt forfald. Amen!

Gode råd til den fortvivlede ledige:

Husk at leve livet og nyde friheden, mens du kan. Måske får du pludseligt og uventet arbejde, og så har du bare gået og kedet dig og været trist og arbejdsløs og stresset og deprimeret og spildt tiden med det.

Kig op!

Sluk for dit tv, læg avisen!

Overvej hvilke positive tanker du gerne vil fylde dit hoved med i stedet. Ta på ferie - i din fantasi. Det er gratis!

Hvis du i forvejen gør, hvad du kan, kan du ikke gøre mere...for du du gider vel ikke feje vel?

Læs en bog.
Løb en tur.
Søg et job.
Fej dit køkken - prøv det!

Jeg tror, jeg står op nu, - klokken er 13.30...

- og "Ja", jeg har været på jobnet.dk, og "Ja", jeg har skrevet ansøgninger og "Ja", jeg har lyst til at arbejde!

Ved nærmere eftertanke:

Jo, hvis alle andre ledige gider være med, så fejer jeg gerne slotspladsen foran Christiansborg eller studierne på TV2 eller kantinen på Ekstabladet. Ganske for fornøjelsen og motionens skyld.

Det kunne være hyle morsomt, selvom det nok blir modregnet-)

Thomas Jørgensen

Der er heldigvis masser af håb for alle os dovne, fortabte arbejdsløse!

Vælg dine bekymringer med omhu, smil og træk på skuldrene.

Måske får du pludseligt arbejde, - og det er med statsgaranti ikke dit drømmejob!

Husk i øvrigt, at borgerlig nyhedsformidling og borgerlig pressehetz ikke kan bringe dit pis i kog.

Borgerlig presse er tværtimod underholdende og morsomt, - nærmest et grotesk og absurd livsvilkår.

Men det er helt gratis at blive fri - husk det!

Og hvis du trænger til et godt grin, midt i din job-søgning, så tænk på alle de stakåndede, arbejdsliderlige, medløbere, der har brug for at skælde ud på stakkels, dovne Robert, der tilsyneladende er godt tilfreds.

Husk, at folk, der har lyst til - og brug for(!) - at blive forargede over ledige som Robert, har deres frie vilje og ret til det. Du blir vel ikke selv forarget?

At mange overhovedet har brug for at hælde lort og smålig fordømmelse ud over de arbejdsløse kan vel hverken overraske eller genere dig. Er du født i går?

Ta i stedet al det nedladende, fordomsfulde sludder og bras som en herlig, forfriskende oplevelse midt i redeligheden - eller ledigheden, skulle man måske sige.

Borgerlig, fladpandet pressehetz er de facto så fortvivlende fantasiløs og fordummende, at det til sidst blir surrealistisk og sjovt.

Men borgerlig pressedækning og nyhedsformidling er desværre også så gabende triviel og forudsigelig, at det tenderer det platte.

Og jo, borgerlig presse er bestemt urimeligt farvet, manipulerende, utåleligt og irriterende, - hvis man da ellers bekymrer sig om det.

Personligt elsker jeg sporten i Ekstrabladet, resten tørrer jeg røv i!

Hvis du skulle have glemt det, så udtrykker den tiltagende, perverterede arrogance omkring dig intet andet end åndeligt og intellektuelt forfald. Amen!

Gode råd til den fortvivlede ledige:

Husk at leve livet og nyde friheden, mens du kan. Måske får du pludseligt og uventet arbejde, og så har du bare gået og kedet dig og været trist og arbejdsløs og stresset og deprimeret og spildt tiden med det.

Kig op!

Sluk for dit tv, læg avisen!

Overvej hvilke positive tanker du gerne vil fylde dit hoved med i stedet. Ta på ferie - i din fantasi. Det er gratis!

Hvis du i forvejen gør, hvad du kan, kan du ikke gøre mere...for du du gider vel ikke feje vel?

Læs en bog.
Løb en tur.
Søg et job.
Fej dit køkken - prøv det!

Jeg tror, jeg står op nu, - klokken er 13.30...

- og "Ja", jeg har været på jobnet.dk, og "Ja", jeg har skrevet ansøgninger og "Ja", jeg har lyst til at arbejde!

Ved nærmere eftertanke:

Jo, hvis alle andre ledige gider være med, så fejer jeg gerne slotspladsen foran Christiansborg eller studierne på TV2 eller kantinen på Ekstabladet. Ganske for fornøjelsen og motionens skyld.

Det kunne være hyle morsomt, selvom det nok blir modregnet-)

Thomas Jørgensen

Der er heldigvis masser af håb for alle os dovne, fortabte arbejdsløse!

Vælg dine bekymringer med omhu, smil og træk på skuldrene.

Måske får du pludseligt arbejde, - og det er med statsgaranti ikke dit drømmejob!

Husk i øvrigt, at borgerlig nyhedsformidling og borgerlig pressehetz ikke kan bringe dit pis i kog.

Borgerlig presse er tværtimod underholdende og morsomt, - nærmest et grotesk og absurd livsvilkår.

Men det er helt gratis at blive fri - husk det!

Og hvis du trænger til et godt grin, midt i din job-søgning, så tænk på alle de stakåndede, arbejdsliderlige, medløbere, der har brug for at skælde ud på stakkels, dovne Robert, der tilsyneladende er godt tilfreds.

Husk, at folk, der har lyst til - og brug for(!) - at blive forargede over ledige som Robert, har deres frie vilje og ret til det. Du blir vel ikke selv forarget?

At mange overhovedet har brug for at hælde lort og smålig fordømmelse ud over de arbejdsløse kan vel hverken overraske eller genere dig. Er du født i går?

Ta i stedet al det nedladende, fordomsfulde sludder og bras som en herlig, forfriskende oplevelse midt i redeligheden - eller ledigheden, skulle man måske sige.

Borgerlig, fladpandet pressehetz er de facto så fortvivlende fantasiløs og fordummende, at det til sidst blir surrealistisk og sjovt.

Men borgerlig pressedækning og nyhedsformidling er desværre også så gabende triviel og forudsigelig, at det tenderer det platte.

Og jo, borgerlig presse er bestemt urimeligt farvet, manipulerende, utåleligt og irriterende, - hvis man da ellers bekymrer sig om det.

Personligt elsker jeg sporten i Ekstrabladet, resten tørrer jeg røv i!

Hvis du skulle have glemt det, så udtrykker den tiltagende, perverterede arrogance omkring dig intet andet end åndeligt og intellektuelt forfald. Amen!

Gode råd til den fortvivlede ledige:

Husk at leve livet og nyde friheden, mens du kan. Måske får du pludseligt og uventet arbejde, og så har du bare gået og kedet dig og været trist og arbejdsløs og stresset og deprimeret og spildt tiden med det.

Kig op!

Sluk for dit tv, læg avisen!

Overvej hvilke positive tanker du gerne vil fylde dit hoved med i stedet. Ta på ferie - i din fantasi. Det er gratis!

Hvis du i forvejen gør, hvad du kan, kan du ikke gøre mere...for du du gider vel ikke feje vel?

Læs en bog.
Løb en tur.
Søg et job.
Fej dit køkken - prøv det!

Jeg tror, jeg står op nu, - klokken er 13.30...

- og "Ja", jeg har været på jobnet.dk, og "Ja", jeg har skrevet ansøgninger og "Ja", jeg har lyst til at arbejde!

Ved nærmere eftertanke:

Jo, hvis alle andre ledige gider være med, så fejer jeg gerne slotspladsen foran Christiansborg eller studierne på TV2 eller kantinen på Ekstabladet. Ganske for fornøjelsen og motionens skyld.

Det kunne være hyle morsomt, selvom det nok blir modregnet-)

"Seriøse undersøgelser har en tredjedel af Matchgruppe 1 deltagerne svaret at de ikke er interesseret i arbejde." Det må vist være den her JP-skabte vildmand, der refereres til. Oplysningen burde virkelighedstestes ved at sende samtlige i arbejde, men ups - arbejdspladserne eksisterer ikke, så tallet er reelt ligegyldigt.

Vibeke Rasmussen

"Men indimellem kunne man ønske en lidt større kritisk ynde i omgangen med sådanne kilder."

Kritisk "ynde"? Hvad med bare kritisk? Meget mere kritisk.

Henrik Rude Hvid

Lasse Jensen har lavet en god udsendelse om emnet i ”Mennesker og medier” den 16.03.2012.

En lille artikel om brugen af cases i fattigdomsdebatten: http://www.filosofisklaboratorium.dk/artikel-carina-sagen-skaber-tilfldi...

Roberts problem er vel at han har brudt omerta.

Nemlig at man ikke må sige det åbenbare:
At lønarbejde er ret kedsommeligt.

Tænk på alle de mandage man er gået på arbejde med tømmermænd, eller alle de gange man har sidet indendørs og arbejdet, mens man skulle have været ude i solen.

Lønarbejde er sq da en utålelig tidrøver som udgangspunkt, men for at få folk til at fortsætte med at arbejde selvom man kan blive forsørget af Staten, har man opfundet den store løgn.

Ja, jeg er barn af hippietiden, men jeg ved sq også hvor mange mmennesker der dukker op når der er frivilligt arbejde i kajak-klubben.

Robert og Carina behøver ikke arbejde med mere og andet end de har lyst til... Vi er de yderste af tider, der skal et paradigmeskift til før vi hver især opdager vores samlede potentiale...

http://www.thevenusproject.com/

Robert og Carina behøver ikke arbejde med mere og andet end de har lyst til... Vi er de yderste af tider, der skal et paradigmeskift til før vi hver især opdager vores samlede potentiale...

http://www.thevenusproject.com/

John Vedsegaard

Heidi, den del af medierne der puster til ilden hedder først og fremmest CEPOS.

Flemming Andersen

Den statstøttede liberaletænketank Cepos om vi må bede.
Hvorfor er dette misfoster ikke fjernet af den"røde" regering??

Søren Kristensen

Ny forbedret Dovne Robert T-shirt. Køb den før din nabo. Nu med farve!

http://www.zazzle.com/robert_t_shirt-235656231875683474

jasper bertrand

@Tom Paamand
næh det var nu ikke den JP undersøgelse jeg tænkte på, den nedgøring af den blev i øvrigt modsagt af en direktør i DS så vidt jeg husker.Jeg tænkte mere på rapporter fra Rockwool fonden. Og i øvrigt har man en begrænset omgangskreds (fra ghettoen i Nordsjælland eller caffe-latte segmentet) hvis man ikke kender folk på overførsel, der ikke er intereresseret i arbejde. Tag en tur på værtshus og snak med folk.

jasper bertrand

@Tom Paamand
og du harda ret i at det ikke er så vigtigt lige nu, der er ikke så meget arbejde. Det skrev jeg også i mit første indlæg, men i højkonjunkturens dage var Roberts holdning og hans sagsbehandleres uduelighed med til at presse det danske lønniveau op i de højder der generer os nu, og også med til at skabe den standard hvor rengøreingsarbejde og gadefejning ikke blev udført, fordi arbejdslederne godt vidste at medarbejderne ikke så det som en særlig ulempe at blive fyret.

Grethe Preisler

@)Egon Maltzon: "Roberts problem er vel at han har brudt omerta"

Robert har ingen problemer. Det er alle os andre der har et problem med Robert, som har meldt sig ud af "samfundet" og ind i "Nihilistisk Folkeparti".

Så længe Robert kan få lov at pille navle i fred uden ligefrem at dø af sult, er han guddommeligt ligeglad med, om de smuler, han putter i munden for at holde liv i sit eget skrog, er levninger fra de riges eller de fattiges bord.

Meget kan man sige om Robert, men kræsen er han ikke.

Og skulle nogen mene, at Robert er en snylter og et dovent svin, der fortjener at blive jaget ud for at kratte sin føde op af jorden med en pind, så er det dem, og ikke Robert, der har et erkendelsesfilosofisk problem. Funderinger af så lavpraktisk art er Robert heldigvis højt hævet over. Han har for sit eget vedkommende valgt den bedste del, og den skal ingen komme og tage fra ham.

Morale: Sub specie aeternitatis kan alt jo være lige fedt.

Sider