Læserbrev

Syv principper, der skaber job

Debat
24. oktober 2012

Hver dag frygter danske og europæiske lønmodtagere at miste deres job. Hver eneste dag siden aftalen om finanspagten har over 11.000 personer mistet deres arbejde, så der i dag er 25 millioner arbejdsløse europæere.

Den største udfordring for Danmark og resten af Europa er derfor at skabe nye gode job.

Finanspagten skal holde styr på statsfinanserne i de europæiske lande, men den kan ikke stå alene. Der er brug for et opgør med neoliberale mirakelløsninger med nedskæringer, deregulering og skattesænkninger.

Der er brug for en ny politik. En aktiv erhvervspolitik på dansk og europæisk niveau, som hverken er højre- eller venstreorienteret, men som virker.

En ny erhvervspolitik skal følge syv stærke principper:

1) Målrettede offentlige investeringer i styrkepositioner og geografiske fordele. For eksempel starthjælp til vedvarende energi og økonomiske incitamenter til energirenovering.

2) Forsknings- og innovation, der udvikler konkurrencedygtige produkter og processer, som kan føre til øget eksport og produktivitet, særligt i små og mellemstore firmaer.

3) Uddannelse som rammebetingelse, hvor relevant og attraktiv uddannelse, efter- og videreuddannelse øger lønmodtagernes værdi og virksomhedernes konkurrenceevne.

4) Retfærdig konkurrence mellem lønmodtagere, virksomheder og lande, hvor social dumping og ulige konkurrence skal bekæmpes med lovgivning og overenskomster.

5) Adgang til kapital for små og mellemstore virksomheder gennem nye udbydere af bankdrift, større udbud af statsgaranterede lån, forbedrede afskrivningsregler mv.

6) Smart regulering, der sikrer opfyldelse af samfundsgavnlige mål gennem intelligente offentlige indkøb, som kan øge efterspørgslen på ny teknologi og viden.

7) Enkle og gennemskuelige regler, som kan sikre innovation og jobskabelse og beskytte klima og miljø – med størst mulige fordele og mindst mulige negative følgevirkninger.

Hvis Danmark og Europa fører erhvervspolitik efter disse syv stærke principper, vil virksomheder og lønmodtagere få bedre muligheder for at udvikle de spidskompetencer, som vi skal leve af i en verden, hvor vi ikke kan konkurrere på løn. Sådan skaber vi flere arbejdspladser.

 

Claus Jensen, formand for CO-industri

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

randi christiansen

Claus Jensen - Det lyder jo rigtig fornuftigt, ja nærmest indlysende. Har du nogen bud på, hvorfor det så ikke bliver gjort ?

Rasmus Kongshøj

Sikke en omgang varm luft. Der er lige så langt mellem snapsene som der er kort mellem indholdsløse buzzwords som innovation og styrkepositioner.

Lise Lotte Rahbek

Med fare for at lyde nedslående:
Principper skaber ikke jobs.

Et af de helt store spørgsmål i tiden er,
om der skal skabes jobs for at skabe jobs og hvad der trænger til at blive gjort.
Og om man i den henseende skal arbejde (heh) hen imod et anderledes arbejdsmarked som er knap så firkantet indrettet som idag, hvor halvdelen af befolkningen er inde og resten er dømt ude.

Torben Nielsen

Godt forsøgt,..men beklager. Hovedproblemet er fordeling og ikke varm luft.

Steffen Gliese

Er det kun mig, der finder det lidt bekymrende, at jeg uden videre vidste, hvem Claus Jensen er?

ad 4) Retfærdig konkurrence mellem lønmodtagere, virksomheder og lande, hvor social dumping og ulige konkurrence skal bekæmpes med lovgivning og overenskomster.

Mens produktionsapparatet bliver lukket ned i Sydeuropa så er:

"De tyske aktier steget 24% indtil nu i 2012. Det tyske aktiemarked er dermed et af de bedste markeder i år både i Europa og globalt. På trods af sin store eksponering mod udviklingen i verdensøkonomien gennem bilselskaber som BMW og Volkswagen og kemiselskaber som fx BASF har Tyskland været i stand til at øge sin markedsandel betydeligt. Landet har derfor heller ikke været ramt af afskedigelser, som vi ellers har set i mange andre lande under krisen." (Jyskinvest)

Tyske virksomheder tager markedsandele i hele Europa og sender krav om sociale nedskæringer og reformpakker retur - Hvordan løses det problem i praksis hr. Claus Jensen?

En meget tynd kop te uden nogen hold i virkeligheden!

1) Hvor skal pengene komme fra?
2) Hvor skal pengene komme fra?
3) Hvor skal pengene komme fra?
4) Så vi skal ud af EU?
5) Hvor skal pengene komme fra?
6) Hvor skal pengene komme fra?
7) Enkle regler vil betyde færre offentlige indtægter

Masser af forslag til hvordan Europa kan bruge penge de ikke har, men absolut intet der kan bruges i den virkelige verden...

Det virker som om CJ tror resten af verden ikke gør nøjagtigt det samme... Europa har ikke mere en førerstilling der gør at vi kan konkurrere om jobs uden at kigge på omkostningerne ved at have ansatte (dvs. også kigge på løn). Resten af verden HAR indhentet os (og er for øvrigt langt bedre til at omstille sig)!

Søren Kristensen

Den nævnte syvpunktsstrategi har vi jo mere eller mindre både talt om og forfulgt gennem de seneste mange år. for ingen er i tvivt om at det er rigtig gode pejlemærker. Noget tyder altså på at der mangler mindst et punkt nr 8 og jeg har, med alt respekt, ikke fantasi til at forestille mig at columbusægget kommer fra dansk industriens repræsentanter. Men det kan meget vel kommer fra deres græsrødder. Hvis de får det rette spillerum. Det plejer jo at være sådan at alle betydningsfulde samfundforandringer kommer nede fra. Gør det ikke?

steen ingvard nielsen

Ja!

Jesper Frimann Ljungberg

Toppen i Fagbevægelsen og Industrien ser ud som og lyder, som en gruppe gamle trætte mænd.
Det ovenstående er floskler, politisk korrekte udmeldinger og banaliteter mere end det er løsningsforslag.

1) Igen det er jo et forslag til at øge privat og offentlig administration gennem små specialiserede gaveboder. Som nu f.eks. det her solcelle fis.. der er så god en forretning at det sku da ikke kan betale sig at lave være. Det er ikke noget der giver flere reelle konkurrencedygtige jobs. Det er ren planøkonomi.
I stedet skal man fokusere på at gøre tiltrække de store multinationale forsknings tunge virksomheders, forsknings afdelinger. Og give gavnlige muligheder for den myriade af spinoff virksomhedder der normalt kommer ud af sådan noget.
2) Se 1.
3) Blind videreuddannelse virker ikke. Vi har uddannet en myriade af ekstra djøffere, fokus skal flyttes og så skal der uddannes nogle folk med baggrund i naturvidenskaben, så som ingeniører, dataloger etc etc. Og så hybrider, altså folk der har en lederuddannelse, økonomisk uddannelse i kombination med en teknisk uddannelse. Og lad os så lige få nogle flere sundhedsfaglige gennem uddannelses systemet tak. Og her mener jeg ikke svenskere og nordmænd der alligevel rejser hjem.

4) På den måde som tingene udvikler sig nu, er det her et temporært problem. Dermed ikke sagt, at jeg ikke er enig i princippet. Men principper er en ting, og der er meget meget meget meget langt til en egentlig implementering.

5) Det burde have været en del af bankpakkerne, eller så få da lavet nogle offentlige fonde der kan investere risiko villig kapital. Men igen det kræver at der er gjort noget ved 1,2 og 3. Ellers er det jo lige meget.

6) You've gotta be kidding. SKI er en katastrofe, som koster det offentlig og det private milliarder. Maden har ikke fattet humlen i det her emne. Hvis der endelig skal gøres noget skal vi ha' en vis form for protektionisme på visse områder, områder der vedrører offentlige data f.eks.

7) Ja.......... hele det lov kludetæppe vi har er jo igen noget der bare skaber uproduktive jobs. Vi kunne starte med en revision af grundloven, og så ellers får ryddet op.

// Jesper

Altså vi skal bare fortsætte som hidtil, øh jo - det har jo også virket helt fantastisk. Får Claus Jensen løn for det job?

Artiklens forfatter siger bl a
".......som vi skal leve af i en verden, hvor vi ikke kan konkurrere på løn."

Realiteten er, at vi lever i en verden, hvor alle lande bestræber sig på at skabe værdier gennem opbygning af spidskompetencer, gennem uddannelse, gennem forskning o s v.

F eks vil bl a Kina ikke blive ved med blot at være billig arbejdskraft for "Vesten" - Kina uddanner en masse ingeniører, IT-folk, virksoimhedsledere o s v og investerer i forskning, design udvikling m v

I sidste ende, så bliver vi nok nødt til at lave vores "lavtlønsarbejde " i vores egne lande -

globaliseringen vil jo efterhånden sætte alle lande "lige" m h t innovation, ekspertise, produktionskompetencer , forskning o s v

randi christiansen

så spør kloge åge igen sig selv - hvornår falder ti øren mon?

John Robert Parkins

Disse mægtige tænkere mangel en forbindelse med hverdagen!

"Hvad bliver fremtiden?" "Det er ikke bare," Her er en rapport, "men hvad kan vi gøre ved det.

Tag dette eksempel:
Bordede butikker på vores shopping gader "
Vi kunne forsøge at nytænke disse problemer som
Udlejere høje huslejer - Rådets dyre bestemmelser. Dyrere parkering - Høj erhvervsskat - Internet butikker osv
Uløste disse problemer betyder tab af arbejdspladser!

Sorry about my Danish but I hope you get the point!

John Robert Parkins

..........Vi har alle penge, men vi bruger mindre af det?

randi christiansen

økonomien er baseret på fiktive værdier - det kan kun gå galt

Hvem er det, Claus Jensen taler til? Det er lidt uklart.

Måske er kommentaren bare en bold, der skydes op af en væg, og vi er væggen, og modtageren er ...?

Vi har så bemærket, at skuddet er afsendt, men er der pil på buen?

nå ... videre med noget andet ...

John Robert Parkins

........they keep moving the goal posts!