Læsetid: 2 min.

Varmer SF op til aftale med V?

15. oktober 2012

SF’s gruppeformand Pernille Vigsø Bagges (SF) indlæg i Information (10. oktober) er foruroligende læsning. Det kan dårligt læses som andet end en slags opvarmning til en finanslovsaftale med højrefløjen og et slet skjult forsøg på at placere ansvaret for en sådan aftale hos Enhedslisten. Det er ikke kønt.

Bagge gentager myten om Enhedslisten som et kompromisløst parti, der hellere vil råbe end at indgå aftaler og kompromiser. Det er lidt bizart at lægge øre til. Enhedslisten har siden regeringen blev valgt indgået i en række store forlig og aftaler: Energiaftale, finanslov, trafikaftale og udligningsreform for blot at nævne nogle af de største. I alle tilfælde var der tale om svære forhandlinger, hvor alle måtte give og tage.

Mere absurd bliver det, når Bagge påstår, at det var Enhedslistens skyld, at regeringen indgik en dybt asocial skatteaftale med højrefløjen. Ingen er vist længere i tvivl om, at regeringens stod med et klart valg mellem to færdigforhandlede aftaler, og at Enhedslisten havde strakt sig ekstremt langt for at nå dertil. Det er ikke kønt, at Bagge nu igen prøver at tørre det katastrofale resultat af på Enhedslisten.

Det gør mig ikke mere rolig, at Bagge forsøger at tegne et billede af, at Venstres krav til Finansloven er små og ubetydelige, mens Enhedslisten stiller store og urimelige krav. Det er et besynderligt synspunkt.

Mens Enhedslistens hovedkrav er en redningsplan for de mennesker, der er ved at falde ud af dagpengesystemet, har Venstre stillet krav om at bruge over fire milliarder kroner på en erhvervsskattepakke. Venstre vil finansiere sine skattelettelser ved at skære i ydelserne til kontanthjælpsmodtagerne.

Aftale med V øger uligheden

Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor Bagge mener, at Venstres milliardskattelettelser betalt af nye angreb på de arbejdsløse, skulle være nemmere at imødekomme end Enhedslistens krav om en redningsplan for de udfaldstruede dagpengemodtagere.

Med sit angreb på Enhedslisten og skønmaleriet af Venstres krav forsøger Bagge at dække over det faktum, at regeringen står med et klart valg. Præcis som under skatteforhandlingerne kan regeringen vælge mellem to aftaler. Enten en aftale med højrefløjen, som øger uligheden og lader kontanthjælpsmodtagere betale for skattelettelser. Eller en aftale med Enhedslisten, som redder dagpengene og trækker i en solidarisk retning.

I stedet for at kaste sig ud i et uskønt blamegame burde Bagge bruge sin tid på at knokle for at regeringen trækker hen mod Enhedslisten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Venstre i førertrøjen tegner et uskønt billede på forskellen mellem rigtigt borgerlige, de konservative, og græshopperne, der konstant fortærer rub og stub, om det så er lånefinansieret.
Den konservative erhvervsleder vil til hver en tid sætte sine egne fordringer ned for at kunne holde sin dårligere lønnede arbejdsstyrke oppe, mens liberalisten for alt i verden vil bevare sin egen begunstigede situation og hellere skærer ned på de produktive aktiviteter, hvis bare hans egen løn derved kan holdes.

Fynboen må bide i det sure æble og bejae Venstre til FL13 mod at få på dagpengene pr.1/1/13, som alligevel skulle gives til EL. -Der drejer sig om spanking af den ny i overklassen.
Sorry Per Clausen.

Hvis SF laver en aftale med venstre vil den nye formand miste sin troværdighed hurtigere end man kan nå at udtale ordet vælgerbedrag.

Hvis SF ikke sikrer at der bliver lavet en finanslovsaftale med Enhedslisten vil det være politisk selvmord fra SFs side.

Man må håbe for SF og os andre, at den nye ledelse af partiet indser, at de ganske enkelt ikke kan blive ved med at sælge ud af principperne.

Selvfølgelig. Ligesom SF lavede diverse forlig (politi, forsvar, folkeskole, sygehus osv) med V-K.

Pointen med disse brede forlig er at skabe sammenhæng i diverse administrationer.

Og finansloven har alligevel kun mulighed for at justere lidt (virkeligt lidt) på den danske økonomi.

Faktisk har Danmark førertrøjen når det gælder størrelsen af skatte- og afgiftstrykket.

Afgifterne - hvad enten de er "grønne" eller noget andet - vender den "tunge ende" nedad og er grundlæggende dybt asociale.

Indkomstskatterne tager en al for stor del af folks løn - og nødvendiggør derfor store lønninger for at der skal blive noget til overs til at have det lidt morsomt for- og store lønninger giver ikke nødvemdig vis større levefor på sigt , men blot lavere konkurrenceevne og mangel på jobs.

Enhedslisten er meget idealistisk, men det er desværre ikke anvendelige jordnære idealer, man dyrker i det parti.

@Robert

Problemet er en blanding af demotivering for at tjene flere penge ved Hej personbeskatning samt en generel ekstrem beskatning.

Denne samlede beskatning er i størrelsesordenen 75%. Nogen siger 72 andre 78 så 75 er nok et godt bud.

Ved at nedsætte skatten fra 75 til 74 % forøges reallønnen med 3%. Vel at mærke uden at produktionsomkostningerne forøges.

Men EL har ingen ønsker om en velfungerende privat sektor, idet deres idiologiske standpunkt er at staten/fællesskabet skal eje alle produktionsmidler.

Derfor er EL selvfølgelig ikke interessant i en finanslovssammenhæng, idet de ikke ønsker at skabe flere private arbejdspladser, men at reducere antallet at private arbejdspladser.

Lene Christensen

Det er meget mærkeligt, at SF ikke kan forstå, at de samlet styrker vestrefløjen, hvis de samarbejder med Enhedslisten. SF gør kun sig selv skade ved at svine Enhedslisten til, som fx Ida Auken benyttede lejligheden til i TV efter formandsvalget i lørdags. Det er uforståeligt!

Jeg tror EL's problem er, at partier i regering får støtte til at stave selv svære ord som "nationaløkonomi", og samtidigt også indser at de har et ansvar for helheden, ikke bare for at rage fordele til sig og udvalgte vælgergrupper på bekostning af fællesskabet.

Det er noget patetisk at EL kun har denne ene sag på programmet når opgaven er at få hele budgettet til at hænge sammen. Man går jo ikke fra understøttelse til ingenting, men overgår bare til et i øvrigt gavmildt kontanthjælpssystem. Eller skal EL også have hjælp til at stave til Carina, eller måske endda Robert? ;-)

@lene

Som regering skal SF ikke styrke venstrefløjen, men Danmark.

Alene den måde du beskriver det på angiver at du intet har forstået af konceptet om at være regering.

Lene Christensen

Det er én og samme ting, men det kommer selvfølgelig an på, fra hvis side man ser det.

At både S og SF er i gang med at udrydde sig selv er mig stadig en gåde.

Per Clausen,

Hvad er det lige Enhedslisten har bidraget med af finansiering som rækker ud over ren symbol politik?

Det er så svært at tage venstrefløjens økonomiske politik alvorlig, når den er så himmelråbende usammenhængende og ufinansieret. Det er så uansvarlig, og dermed socialt uansvarligt, som det kan være.

Kom med nogle lavpraktiske bud, som kan realiseres. Dvs. giv løsninger der er finansielt holdbare, så er jeg sikker på Vestager er til at forhandle med.

Heldigvis er tiden ikke som for 6 år siden, hvor det bare var at kaste flere penge efter alt ting.

Vågn op.

@Nils Bøjden
Du skriver:
"Alene den måde du beskriver det på angiver at du intet har forstået af konceptet om at være regering."

Hvis jeg forstår dig ret, så mener du at hvis et venstrefløjsparti indgår i en regering, så er det forpligtet til at fravige alle de principper de stod for før de indgik i en regering.

Tesen vedrører åbenbart kun venstrefløjspartier - for højrefløjspartierne er jo de ansvarlige der i den grad har styr på både jobskabelse og økonomi.

Den form for argumentation er da kun til at dø af grin over - så det gør jeg lige:-)

Carsten Hansen

Hvad forestiller folk sig egentligt SF skal gøre, når de skriver at " SF skal arbejde sammen med Enhedslisten" Og at "SF ikke skal lave aftaler med V" ?.

Er der andet at gøre end at forsøge at lægge pres på A og B om at få mere SF-indflydelse ?

Hvis ikke SF kommer tilbage på anstændighedens vej og arbejder for et Danmark hvor der ikke sparkes på dem der allerede ligger ned, så kan de efter næste valg se frem til at blive reduceret til en størrelse der er at sammenligne med kristendemokraterne.

Yderligere så vil der gå rigtigt mange år før vi igen får en regering, med noget der bare ligner en social ansvarlig politik

Thorbjørn Thiesen

Det er mig en gåde, at der er så mange der vil nedgøre enhedslisten. Vi er faktisk mange i enhedslisten der læser nationaløkonomi med stor interesse, og derved undre os over at der er så mange der tror at udbuds økonomerne har ret. De er skyldige i den krise vi befinder os i, de er skyldige i at vi ikke kommer ud af krisen på denne side af 2020.
Undertegnede har i det sidste 1½ år læst Paul Krugmans bøger og ledere i New York Times. James K. Galbrairh's : Rovdyrstaten. John K. Galbraith's : Tifredshedens Tyranni.
Disse økonomer med mange andre forudsagde krisens komme. De gjorde opmærksom på den grådige finansverdens uhæmmede ragen til sig.
Det der haster aller mest, er at sætte en kraftig regulering af finansverdenen igang. Indføre en skat på finansielle transaktioner. Margrethe Vestagers sludder om at det vil hæmme væksten er noget forblommet sludder, som bankerne har bedt henne om at sige. Alle økonomer mener at den effekt vil komme i 2050. Inden da har provenuet skabt så meget grøn vækst, at hennes forvrøvlede udtalelser aldrig bliver realistiske.
Tilbage til nedgørelsen af Enheds Listen, så ser jeg det mere som en angst for Enheds Listen skal blive større end Konservative, Liberal Alliance samt Dansk Folkeparti, så bliver disse partier sat helt uden for indflydelse hvilket vil være til gavn for HELE Danmark.
Stem rødt. Stem Enhedslisten.

Når Venstre nedtoner sine krav til finansloven, er det nok netop for at få regeringen med på sin galej - til svækkelse for regeringen blandt dens egne vælgere.
Det er klogt tænkt af Venstres strateg (Hjort Frederiksen?), og vil nok inden forfærdelig fælde regeringen, hvorefter Venstre igen kan køre frem med sin egen politik.
Hvis regeringen indgår to store forlig med Venstre falder støtten fra EL nok væk - det må man da i hvert fald håbe, og så er der fri bane for Lars Løkke.

@ Lars Hovesen:
" Man går jo ikke fra understøttelse til ingenting, men overgår bare til et i øvrigt gavmildt kontanthjælpssystem."

Du har ikke forstået det. Hvis man har noget som helst af værdi, så går man netop fra understøttelse til ingenting. Så får man IKKE kontanthjælp.
Hvis man har en mand eller kone, der tjener penge, så får man intet. Hvis man har en bil, så får man intet. Hvis man har 10.000,- i banken, så får man intet. Intet som helst.

@søren List

Du har fuldstændig ret. Det er ikke det jeg mener.

Når man stiller op til et valg repræsentererman en vis del af befolkningen, en del som man så håber vil stemme på en.

Når man er medlem af folketinget repræsenterer man i vid udstrækning denne gruppes interesser.

Når man er regering er man ansat af staten til at repræsentere hele Danmark.

Bjarne Falk Rangård

Venstre ved udmærket, at det står i regeringsgrundlaget at et provenu fra en kontanthjælps reform ikke skal gå til en erhvervspakke, men til uddannelse med videre.
Blækket vil ikke være tørt før de borgerlige vil råbe løftebrud om regeringen.
Det er rent drilleri for selv at komme til fadet uden at blive beskyldt for at være et hængekøjeparti.
Enhedslisten er ikke kravlet op i et træ, men har bevaret så meget anstændighed, at de vil forsøge at hjælpe en del af befolkningen der ved en ændring af dagpengereglerne er komemt i klemme fordi de mange tusinde job de skulel være så ivrige efter at søge ikke er der endnu.
Det ville være dejligt hvis der ikke var mega huller i det skattefinansierede sikkerhedsnet som dagpenge/ kontanthjælp burde udgøre. Men situationen er jo ikke som Lars hovesen har misforstået, men ganske som Jens Andersen korrekt retter ham.
Og så igen den med "Carina og Robert" ! Hvor patetisk.
Ja det er de arbejdsløses skyld at arbejdsgiverne nedlægger urentable jobs og hyrer udenlandsk underbetalt illegal arbejdskraft i stor stil.
Venstre har stadig den geniale tanke, at bare man strør om sig rundhåndet med skattelettelser til erhvervslivet kommer arbjedspladserne myldrende op af jorden. Det har ikke virket nogen steder endnu, men bare man gentager den samme løgn igen og igen er der vel altid en Lars Hovesen eller ligesindede der tror på det.

@Jens Andersen

Det er rigtigt, men man har jo så også i 2 år haft langt mere gunstige vilkår end dem, der ikke er medlem af en A-kasse, og for dem, der risikerer at ryge ud nu, er det endda 2½ år for langt de flestes vedkommende. Så det er jo ikke fordi, de ikke har fået noget ud af kontingentet til A-kassen.

Jeg synes derfor, at Lars Hovesen har en pointe i, at den fokus, der pt. er på de 30.000, der ikke kan få dagpenge mere i løbet af 2013, er kommet noget ud af proportion i forhold til, hvad der i øvrigt er af sociale problemer i Danmark.

For min skyld kunne man godt strække afkortningen af dagpengeperioden ud over et par år, så det ikke drejede sig om så mange mennesker på en gang, og man kunne også godt diskutere mere lempelige regler for genoptjening eller særlige regler for lønmodtagere over 55 år.

Men når det er sagt, mon ikke også det er sådan, at såfremt regeringen ikke gør noget, så finder de fleste af de 30.000 sig et arbejde i løbet af 2013? Og nogle gange kan jeg ikke helt lade være med at tænke, at dette for Enhedslisten og fagbevægelsen nærmest ville være det værste, man kunne forestille sig ske…..

Med selvforsøgelse, så er en bruttoløn på selv 1.000 kr. pr. md. uendeligt meget mere end et rundt nul.

Måske det i virkeligheden er her, Venstres indre svinehund ligger begravet ift. at få sænket danskernes lønniveu.

Den ultimative motivationsfaktor: Arbejde ligegyldigt hvad og hvor til hvilken som helst løn eller undvær mad, bolig og familie.

John Vedsegaard

"Hvis" SF laver en sådanb aftale med Venstre, burde de ikke længere kalde sig socialistisk men i stedet slå sig sammen med det andet folkeparti, Konservativt Folkeparti, de kan så så i forening bare kalde sig folkepartiet eller sådan noget.

@ Lars Hansen:
Forskellen ligger i, at den forkortede dagpengeperiode i praksis er lavet med tilbagevirkende kraft. Dvs at dem, der ryger ud af systemet pga VKORs politiske beslutning får tæppet trukket væk uden selv at kunne gøre noget. Deres vilkår bliver forringet fra den ene dag til den anden, og de kan intet gøre ved det. Da de blev arbejdsløse, var det med udsigt til langvarig arbejdsløshed pga krisen, men med 4 års dagpenge som sikkerhedsnet. Nu er sikkerhedsnettet væk pga VKOR, men den langvarige arbejdsløshed er der stadig!

Selvfølgelig er der nogen, der står i en værre situation, fordi de af en eller anden grund ikke er dagpengeberettigede, men deres situation er ikke blevet ændret af en politisk beslutning fra den ene dag til den anden. Ikke endnu. Men det kommer, når kontanthjælpsmodtagerne skal til at betale skattelettelser til de rige. DET er endnu mere usympatisk, men det tager vi, når det kommer...

En ven af mig har lige søgt en stilling som pædagog-medhjælper. Han fik ikke stillingen. Han var simpelthen ikke skarp nok til at slå de 1149 andre ansøgere!

En sådan sløvhed fører til nationens fald, og jeg HAR ringet til B.T. og JBO så vi kan få gjort noget ved det

Den lave stemme% og begge kandidaters opbakning til regeringsgrundlaget kan også forstås som 60% negative til SF som regeringsparti - med de radikale.

Olav Bo Hessellund

Indgår SF i et forlig med Venstre, vil forblødningen af partiet fortsætte. Partiet vil reelt have overflødiggjort sig selv. Per Hækkerups gamle drøm om at knuse SF vil gå i opfyldelse.

Kære alle.

Ift. A-kassen og dagpengene er her sandheden. ( istedet for det som visse borgerlige aviser og kommentatorer forsøger at bilde os ind).

VKO vedtog genopretningspakken i 2010. Straks blev dagpenge-perioden nedsat fra 4 år til 2 år. Optjenings-retten blev på de 52 uger den havde været siden 1. januar 1994 eller 1995. Før 2010 kunne man genoptjene retten til dagpenge, hvis man havde 962 timers arbejde indenfor tre år - og stod til at falde ud af systemet - kun her talte de 962 timer. Dette krav er nu sat op til 1924 timer inden for tre år. [Borgelige politikere, kommentatorer og aviser peger gerne på Sverige - her er dagpengeperioden på et 1 år; altid glemmer de at fortælle, at optjeningsperioden er på 410 timer, altså cirka 2½-3 måneder...]

Der blev ganske korrekt lavet en forlængelse af folks dagpenge-periode, men ikke for alle. Blev man ledig den 1.4. 2010, fik man sin dagpenge-periode forlænget med 3 måneder - efter ansøgning. Blev man ledig den 1.8. 2010 fik man sin dagpenge-periode forlænget med 6 måneder (eller 5 måneder?) - igen efter ansøgning.

Jeg blev ledig den 1.08. 2011 - og her indtil nu haft cirka 780 timers arbejde - og jeg har således ikke fået min dagpengeperiode forlænget automatisk (efter ansøgning), men har forlænget den cirka et halvt år ved arbejde og afholdelse af ferie....

Da VKO lavede genopretnings-pakken hed det at forlængelsen af dagpengeperioden først skulle gælde fra 1.07. 2012; det gjorde den bare ikke. Havde den gjort dette, så ville det jo være sådan, at alle der blebv ledige inden den 1.07. 2012, stadig havde 4 års dagpenge-periode. Dette kaldes en overgangs-ordning - noget vi har tradition for i Danmark.

----

Ift. det gavmilde kontant-hjælps system har jeg - som så mange andre forsket lidt i det. Har man en pensions-opsparing på over 50.000 kr. (før fradrag af skat) skal man hæve den. Har man noget af værdi over 10.000 kr. dvs. en cykel eller en knallert som kan sælges til f.eks. 15.000 kr. skal man sælge den. Og ejer man en gammel vil som enlig - og kan få f.eks. 20.000 kr. for den - skal man også sælge den. Tjener ens mand eller kone over cirka 26.000 kr. får man intet i kontanthjælp, intet. Sådan er loven og sådan er praksis, vist godkendt af det Sociale Ankenævn og Ankestyrelsen. Uanset hvad Anne Mee Allerslev og Københavns Kommune har af praksis i Københavns Kommune.

---

Meget kunne nås ved at sætte optjeningskravet ned fra 1924 timer over tre år til 962 timer - det ville helt sikkert redde nogen, bl.a. en eller flere personer, jeg gik på kursus med på en handelsskole for nylig. Her var der mindst en som havde haft et vikariat på 9 måneder.....hun er nu ledig igen....

Så meget for regeringens - og ja også VKO's - holdninger om at støtte dem der kan og vil...

---

Carsten Hansen

Nu er der flere der skriver :

"Indgår SF i et forlig med Venstre"

Nu er det ikke SF der indgår et forlig med Venstre, men eventuelt regeringen, hvis/når det kommer så vidt.

Vil SF ikke være med, så må SF træde ud af regeringen.

Men nu gælder det om for SF at presse A+B i retning af et forlig med Ø.

Om det lykkes ???.

Varmer SF op til aftale med V
Tak til Per Clausen for kommentaren til" Præsten fra Løgstør"
Der er en del nye debattører på dette forum.
Nogle får det til at lyde som på De Konservatives Årsmøde efter at pressen er gået hjem, og sjusserne og cigarerne er fundet frem.
Så får den ellers ikke for lidt - især på den retorik som er antivenstreorienteret -dvs. anti -Enhedsliste-
orienteret.
Det er gammel sur vin på endnu ældre flasker - ikke særligt perspektivfuld den samfundsøkonomiske -læs politiske og økologiske situation taget i betragtning.
Enhedslisten er det parti i landet, som er garant for en anstændig, troværdig og menneskevenlig politik, hvor fanden ikke tager den sidste.
Eksempelvis er det EL, der har problematiseret vækstdiskussionen med en stadig brug af de samme aktører, som både er skyld i den økonomiske krise og den globale klimaforandring.

Bankerne hiver milliardoverskud hjem til deres aktionærer gennem forhøjede udlånspriser, og sænkede indlånsrenter, samtidig med at de fyrer og nedlægger filialer. Det er deres måde at sige "tak for hjælpen" til det danske samfund

Og vi skal tro på at det vil gå ud over væksten hvis den trafik beskattes?

S og SF har fuldstændig forladt ideen om omfordeling, og så passer V bedre til planerne. Jeg er ret sikker på at vi får en V-aftale

Flemming Andersen

Der er desværre lagt op til endnu et forlig med de borgerlige banditter. Regeringen er blot en værre videreførsel af ULøkkeskabinettet, det er SF formentlig ikke primus motor for, men heller ikke ansvarsfri i. De deltager jo dog også i dette blå rædselsfulde enøjede økonomiske cirkus, der gør os alle til en samling klovner.

"Enhedslisten er det parti i landet, som er garant for en anstændig, troværdig og menneskevenlig politik, hvor fanden ikke tager den sidste."

Som det ses af de resultater, denne uduelige regering har opnået, kan EL ikke alene garantere noget som helst andet end et pip i ny og næ, som en del af sandhedens vogter.

Jeg tror strategien for finansloven 2013, nu er faldet på plads, efter dronningemøderne på Marienborg. - Alle får lidt i porten.!
Enhedslisten får på dagpengeområdet tilbudt en halvdårlig løsning, som de ikke kan godtage. Den halvdårlige løsning snupper SF så, som en delsejr, - og regeringen laver forlig med Venstre.
Enhedslisten får så foræret fagbevægelsen.

Bjarne Falk Rangård

Til Karsten Aaen
Tak for den sobre gennemgang.
De færreste ville nok finde sig i at deres forsikringsbetingelser blev ændret med tilbagevirkende kraft med uændret præmie.
Når nu de borgerlige er så glade for forsikringsprincippet kunne man vel forvente de samme rettigheder.
Så svenske optjeningsregler ville hjælpe en del.
Hvorfor skal ægtefæller have andre forsikringsbetingelser end ugifte med hensyn til kontanthjælp ?
Der er meget at kigge på i forbindelse med finansloven. For min skyld må den godt blive vedtaget af alle partier i folketinget når bare den bliver langsigtet og lader statskassen med videre hjælpe dem der har størst brug for en håndsrækning for at få gang i forbruget og få skabt nogle arbejdspladser.
Alle folketingsmedlemmer arbejder vel for landets bedste på ansvarlig måde og går vel ikke efter at få væltet en regering.
En sådan skal vi jo have ifølge grundloven og tag så og respekter vælgernes dom ved sidste valg i stedet for at arbejde kortsigtet udfra utallige meningsmålinger.
Mon ikek det vil være på tide at få faste valgperioder på eksempelvis 3 eller 4 år som ved kommune/regions valg.
Tag ansvar og lav et seriøst langsigtet arbejde.