Læserbrev

Vesten vender det døve øre til tortur

Debat
22. oktober 2012

Mens verdens vestlige ledere vælter over hinanden for at pege fingre ad de frygtelige overgreb i Syrien, fortsætter torturen i de østeuropæiske fængsler til lyden af en øredøvende mangel på kritik fra vesten. Seneste skandale er opstået i de georgiske fængsler, hvor en video viser, hvordan en stor gruppe fangevogtere banker en fange, mens en anden gruppe med et kosteskaft voldtager en fange bundet til en dør, alt imens fangen græder og tigger fangevogterne om at stoppe torturen.

Det er ingen nyhed, at de helt centrale menneskerettigheder ikke overholdes i Georgien. Den georgiske Nationale Forebyggelsesmekanisme (NFM), som fører tilsyn med fængslerne, kunne i sin rapport fra sidste år berette om ekstremt strenge forhold i fængsler, hvor kollektiv afstraffelse, stresspositioner, tæsk og opbevaring af fanger i bittesmå nøgne, iskolde isolationsceller uden møbler, madrasser og sengetøj er hverdag. Ifølge Europarådets Komité til Forebyggelse af Tortur (CPT) var der næsten ingen påbegyndte undersøgelser af menneskerettighedskrænkelserne. Det er en falliterklæring, at et potentielt NATO-land kan have sådanne forhold i sine fængsler, uden at politikerne i alliancen handler. Tortur er i direkte modstrid med NATOs værdier: demokrati, individuel frihed og retssikkerhed.

Politikerne mangler vilje

Også inden for EU’s grænser er der problemer. Sidste år kunne RCT blandt andet dokumentere vold mod fanger, kraftig overbelægning, brug af ekstrem lang isolation og potentielt livstruende forhold for frihedsberøvede i bulgarske fængsler.

Dette står også i skærende kontrast til kriterierne for medlemskab af EU. Alligevel fortsætter krænkelserne, uden at der bliver iværksat et tilstrækkeligt forebyggelse- og opfølgningsarbejde. Det bliver udvidelse af EU og NATO for udvidelsens skyld.

Noget tyder på, at de vestlige politikere mangler viljen til at lægge ordentligt pres på deres venner i Østeuropa for at få dem til at stoppe de grusomheder, som forekommer alt for ofte. Og så er det værd at huske på, at vi som danske statsborgere kan risikere at ende i nogle af disse fængsler, hvis vi en dag havner i den situation, at der udstedes en europæisk arrestordre mod os.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Brian Pietersen

uden at bruge militær, som vi jo ofte gør, kunne man på diplomatisk vis gøre kraftigt opmærksom på dette vanvittige problem???

Niels-Holger Nielsen

Glem heller ikke EU-aspiranten og NATO-medlemmet Tyrkiet. Og molokken USA. Og husk, at det sker ved vores regeringers fortielser og lejlighedsvis aktive medvirken. Vi er selv skyldige.

Jens Overgaard Bjerre

Det kunne være rart med nogle politikers svar på artiklen.

Første skridt er vel at vores efterretningstjenester stopper deres samarbejde med diverse torturregimer? Som det er nu, syntes jeg ikke vi er i en position hvor vi kan spille hellige.

Lidt firkantet og forenklet kan man vel sige , at problemstillingen er lidt forskellig at efter om der er tale om et land uden demokrati eller et land med demokrati.

Hvis et demokraisk land ( Rusland, Tyrkiet, Indien, Georgien, Rumænien, Bulgarien m v )har uacceptable forhold i fængslerne, så er det vel i overensstemmelse med befolkningens holdning. D v s , at vi fra de "pæne" landes side skal gå løs på befolkningerne med de uacceptable fængsler ( Det er jo befolkningerne, der i et demokrati vælger sig de ledere, som de synes gør det rigtige.).

Hvis et ikke-demokratisk land har uacceptable forhold ( Saudi Arabien, Kina, Nordkorea, Iran m v), så er det vel en del af en generel undertrykkelse af befolkningen, og så er det vel "regimet's" (udemokratiske) ledere, der primært skal rammes på en eller anden måde.

Så kan man selvfølgelig tænke over hvor meget eller lidt demokrati, der er i visse lande ( Rusland, Ukraine, Libanon o l) - og man kan tænke over , hvad referencepunktet er, for hvad der er uacceptabelt eller uacceptabelt - er det dansk standard, der skal være referencepunket ? - eller en gennemsnitlig EU-standard ? - eller en gennemsnitlig skandinavik standard ?- eller en sydamerikansk standard ? - eller en nordamerikansk standard ?- eller hvad ?

RTC vil vist i øvrigt desværre ikke bllive arbejdsløst i indeværende århundrede - der er masser tage fat på..

Philip C Stone

Valgkampen i USA har bl.a. betydning for landets forhold til tortur. Se:
http://www.nybooks.com/articles/archives/2012/nov/08/election-2/?page=2

Et uddrag kan findes her (kl. 12:33):
http://www.information.dk/314627

Rasmus Kongshøj

Siden hvornår har NATOs værdier været "demokrati, individuel frihed og retssikkerhed"? Mig bekendt er alliancens værdier mere noget i retning af "kapitalisme, amerikansk dominans og magt" - og de værdier er som bekendt fuldt forligelige med tortur.

Robert Kroll

Sikke dog noget gedigent vrøvl du diverterer med.

Uanset hvor demokratisk et land er, kan man da ikke på noget tidspunkt lave en logisk slutning der peger på at så mener befolkningen det samme, som den siddende regering og deres eventuelle unoder.
Hvordan ser meningsmålingerne ud i Danmark?

Den overvejende del af befolkningen, hvilket også gør sig gældende i Danmark, har ikke en reel viden om hvad der foregår i justitsvæsenet, og f.eks. er USA's præsident kun valgt med omkring 45% af de afgivne stemmer.
I USA efterlader det altså et flertal af befolkningen, i modsætning til præsidenten.

Det samme må man formode gør sig gældende andre steder.

En afgiven stemme er ikke et carte blanche til politikerne.

Kære Niels Mosbak.

Jeg synes nu at der generelt er en særdeles god overensstemmelse mellem vælgerne og de folkevalgte - stemninger og holdninger kan skifte,men så justeres de folkevalgte så derefter ved valgene.

Som vælger kan man ikke vide alt om alting, men vi finder f eks i Danmark folketingskandidater, som afspejler det, som vi gerne ser og stemmer så på dem.

Hvis rædselsfulde forhold i fængslerne ikke generer vælgernes samvittighed i et givet land , så vil de folkevalgtes samvittighed også afspejle det samme - "sagen" er med andre ord politisk uinteressant...

I et diktatur kan befolkningen med rette hævde ansvarsfrihd for diktaturets gerninger ved at henvise til undertrykkelse , censur o s v. - i et demokrati kan befolkningen ikke fraskrive sig ansvar for de folkevalgtes gerninger.

Irina Gerkeuli

Det var en kæmpe skandale i Georgien da torturvideoen fra et fængsel kom frem. Der var store demonstrationer i flere dage. Det skete lige før parlamentsvalg d.1 oktober 2012 og daværende georgiske regering tabte stort lige præcist på grund af det...

Så der har været kritik nok, i hvert fald i selve landet.
Der var også information om det i Danmark, men ikke voldsomt meget.

Peter Andersen

Har fået en fantastisk ide.
Vi samler verdens politikere, og udsætter dem for tortur,
til de skaber en bedre verden.

Vore politikeres motivering, tror jeg, er at blive valgt til Folketinget m.m. næste gang. Procenten af levebrødspolitikere i Folketinget er simpelthen for stor til realistisk at forvente andet.

Disse forfærdelige ting sælger ikke, tro jeg, mange biletter hos den bestemmende vælgermasse : Velbjergede ejerboligejere ... eller gældsadministratorer.