Klumme

Apple-kulten har tag i os alle...

...men hvordan kan det være, at verdens bedst sælgende firma kan narre folk til at tro, at man bliver et bedre menneske ved at købe deres produkter?
...men hvordan kan det være, at verdens bedst sælgende firma kan narre folk til at tro, at man bliver et bedre menneske ved at købe deres produkter?
Debat
9. november 2012

Der er fattige kinesere, der sælger deres nyre for at få en iPad. Og da jeg den anden dag skulle bruge en pc til at vise et PowerPoint-show, gik det op for mig, at alle i min nærmeste vennekreds, dvs. kreative, veluddannede, forbrugerbevidste, venstreorienterede verdensborgere i midttrediverne, havde macs. De fleste af dem, inklusive mig selv, har også en iPhone for ’så fungerer det hele bedre sammen’. Men iPhonen er jo ikke længere kun en telefon, et underholdnings- og kommunikationsredskab, men i lige så høj grad en bekendelse til, hvad der efterhånden ligner en mistænkelig kult.

Det interessante er, hvordan det i den grad er lykkedes et firma – der i teknologikredse længe har været upopulært, fordi det stjæler andre firmaers ideer og nægter at betale for anvendt teknologi – at formidle et narrativ, der konnoterer kreativitet, bevægelighed, overskud og lækkerhed i en grad, så det narrer selv de ressourcestærke og kritiske forbrugere til at købe grotesk overpriced computere og gadgets produceret af underbetalte arbejdere i tredjeverdenslande under slavelignende forhold af et firma, der betaler under to procent i skat uden for USA, og hvis aggressive advokater nidkært kører patentsager mod andre firmaer overalt på kloden. Og som oven i købet forbeholder sig retten til at censurere de bøger, det sælger via sin online-boghandel.

Og det til trods for at den nye iPhone5 ikke har nogen ordentlige kort, tager billeder med let lilla skær og er så glat, at den smutter ud af hånden eller lommen for et godt ord, hvorefter appleforhandlere tjener en formue (1000 kroner pr. skærm) på at reparere den ituslagne talisman. Og det er kun én af mange dyre ulemper ved Apple-produkter. F.eks. bliver Apple ved med at skifte skruer og stik ud på deres computere, så de ikke kan repareres, og selvom man på andre smartphones kan udvide lagerkapaciteten ved simpelthen at købe et billigt sd-kort, skal man både med iPhonen og iPad’en købe en større og meget dyrere model for at få nogle ekstra gigabyte. Apple er med andre ord blevet en kolossal og hurtigtvoksende pengemaskine, men alligevel er det lykkes firmaet at associere sig med værdier, der tidligere hørte kirken til. Og for en voksende skare af mennesker kloden over, er Apple blevet en livsstil.

Ifølge New York Times indtjente de 327 applestores sidste år flere penge pr. kvadratmeter end nogen anden butikskæde i USA. På verdensplan havde de en omsætning på mere end 922 milliarder kroner. Det meste af produktionen er udliciteret til Kina, hvor arbejdskraften er billig og fagforeninger ikkeeksisterende. I USA arbejder 30.000 ud af virksomhedens i alt 43.000 ansatte i Applestores, og ansøgerne står i kø til disse job trods meget lave lønninger (ca. 70 kroner i timen). Ifølge Ron Johnsen, der står for markedsføringsstrategien i Apple-butikkerne, er det lige så svært at få job i en Apple-store som at komme ind på eliteuniversitet Stanford, og det er ikke ualmindeligt, at ansøgere bryder ud i taknemmelighedsgråd, hvis de får et job. De ansatte føler nemlig, at de er del af noget større, og Apple-ansatte hedder ikke ’sælgere’, men ’specialister,’ og teknikerne bliver tituleret ’geniuses.’ Som andre sektlignende fællesskaber har Apple en karismatisk leder, Steve Jobs, hvis død kun styrkede den helgenagtige, asketiske mytologi omkring ham. At han ikke hævede nogen løn og var ikkerygende veganer forstærkede den aura, der har hævet Apple-brandet op i en højere moralsk sfære, hvor man ikke tolererer billeder af nøgne mennesker, omskriver det kvindelige kønsorgan til ’v****a’ og i øvrigt kan udøve censur efter forgodtbefindende. Derfor overser vi det paradoks, at Apple, som de ærkekapitalistiske udbyttere de er, excellerer i inkompatibilitet og skinsyg copyright-beskyttelse og alligevel er blevet darling hos en generation af frihedselskende netværksmennesker.

Hvorfor? Fordi mennesket har brug for at være del af et større fællesskab? Fordi Apple-produkter er adgangsbillet til det prestigiøse netværk, der hedder the in crowd, og Apple derfor kan tillade sig eksorbitante profitrater – netop fordi det urimelige prisniveau sikrer mærkevareklubbens eksklusivitet ved at ekskludere de fattige og de ikke-mobile? Får pludselig lyst til en smøg og min gamle nokia.

Birgit Bundesen er læge i psykiatrien

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kan dårligt være mere enig i dine betragtninger omkring Apples univers, da jeg og mange andre, for mange år siden indså, at Apple og lederen Steve Jobs projekt var inkarnationen af George Orwells roman 1984.

Som mange ved kan der heldigvis købes alternative smartphones/tablet m.m. som udstyret med Googles styresystem Android, der efter kun 5 års udvikling er perfektioneret til nær det perfekte! (Nyeste OS Android 4.1 Jelly Bean)

Sammenligningen mellem Appel iOS og Androd OS er ligesom at sammenligne et moderne lyntog versus en luksusbil eller måske Dublo versus Lego. Der er ihverfald væsentlige frihedsgrader til forskel!

Hvis man sammenligner direkte med Android OS er det entydigt dig som bruger der former din egen virkelighed, og det vil de fleste heldigvis stadigvæk omend det kræver, at man evner at træffe nogle valg selv...

Den nye Samsung Galaxy S3 har efter kun tre måneder solgt mere end Apples 4/5S smartphone tilsammen! (>30 mil.), primært fordi den - uden pral overhovedet - er en absolut perfekt og yderst velfungerende smartphone, som jeg med min 5 årige erfaring indenfor Android smartphones og tablets dårligt kan forstille sig kan blive bedre!

For første gang i mange år føler jeg intet behov for at kigge efter næste smartphone model efter nye fetures og forbedringer, og så må selv en "Nørd" som mig blive vanvittigt imponeret, hvilket hermed er sagt!

Så jeg forslår ganske enkelt, at du dropper smøgen helt og sparer op til en Samsung Galaxy S3, S3 Mini eller alternativt den forrige model S2 som klarede sig ganske godt. Omend ikke andet slipper du for røgen..

(Jeg har ingen aktier eller andet kørende med Samsung eller Google o.a, så dette subjektive indlæg er blot ment som en nyttig "OBS" service, i særdeleshed forhold til al den gratis medieomtale som Apple produkter normalt er forundt.)

der i teknologikredse længe har været upopulært, fordi det stjæler andre firmaers ideer og nægter at betale for anvendt teknologi

Arh, det med at "stjæle ideer" handler vist mere om at folk går amok med patenter på de mest banale ting. Et eksempel er da Greg Hughes lavede et program der kunne kopiere filer (!) og Apple efterfølgende "stjal hans ide".

Apropos Steve Jobs og intellektuel ejendomsret, så faldt jeg lige over denne Ted-talk af Kirby Ferguson:

http://www.ted.com/talks/kirby_ferguson_embrace_the_remix.html

Kirbys fantastiske Everything Is a Remix kan ses her:
http://www.everythingisaremix.info/watch-the-series/

"Apple-kulten har tag i os alle"

Tal for dig/jer selv! Jeg kunne skam aldrig finde paa at spilde mine penge paa nogetsomhelst fjollet dyrt Apple-produkt eller en "smart-phone" i det hele taget.

"Men hvordan kan det være, at verdens bedst sælgende firma kan narre folk til at tro, at man bliver et bedre menneske ved at købe deres produkter?"

Det er nu ikke saeregent for Apple (selvom de har haft stoerre succes med det end de fleste). Det er faktisk det ENESTE formaal med den massive hjernevask (laes: reklame, branding og marketing) som alverdens firmaer bruger milliarder paa dagligt at fodre os med. Det goer de jo af en grund; fordi det VIRKER!!

Lennart Kampmann

I bund og grund kan dette spørgsmål besvares ret indgående af den marketinguddannede.

med venlig hilsen
Lennart

Det ved jeg nu ikke om de marketinguddannede kan.

En scanning af lystcenteret i hjernen hos en række forsøgspersoner viste under en blindsmagning af sort/brun sodavand en vis aktivitet. Da personerne blev bedt om at smage igen og samtidig fik at vide det var CocaCola der var i glasset, så fordobledes den målte aktivitet.

Lise Lotte Rahbek

Jeg bliver så glad af denne slags artikler,
der får mig til at føle mig som en skinbarlig teflonpande.
Det er ikke lykkes hverken Apple eller andre firmaer at bilde mig ind, at jeg har brug for en smartphone. Men det gør mig da ondt for den stakkels kvinde, at hun har investeret i noget grej, som får hende til at føle sig som et ambivalent medlem af en sekt.

Der er altså gået en eminent skribent eller forfatter tabt i Birgit Bundesen, som efter det oplyste er læge i psykiatrien!

Sjældent ser man en så lang helsætning på dansk (Den, der begynder med ”Det interessante er…”). Og det er vel at mærke en helsætning, der er fuldt forståelig, hvis man da i forvejen kender ord som ”narrativ” og ”konnoterer”, hvad man dog ikke uden videre kan gå ud fra, at læseren gør.

Men den lange, lange helsætning fungerer, fordi den er med til at underbygge forargelsen. Og sammenligningen med ”værdier, som tidligere hørte kirken til” er dristig og forfriskende.

Jeg vil lige gøre opmærksom på, at der faktisk findes initiativer, der peger på andre veje at gå, end den der indebærer, at man køber dyre mærkevarer, nemlig projektet ”Nøjsom Innovation”.

http://www.universefonden.dk/Projekter/Noejsom-innovation.aspx

Nå ja, beskrivelsen lyder frygtelig kedelig. Men jeg synes, at initiativet er godt. For hvorfor skal vi købe dyre mærkevarer med masser af avancerede funktioner, hvis vi kun bruger en brøkdel af disse funktioner?

Fordi dumme mennesker er styret af deres følelser, hvilket apple samt stort set alle andre, manipulerer med igennem reklamer osv..

Alt anden begrundelse, er bortforklaring af dette faktum fordi man ikke vil erkende at man lader sig styre af sådanne knep.

Det skal dog siges at apple ikke har et dårligt produkt, de er dog langt fra de bedste eller teknologisk førende mere.

"et firma – der i teknologikredse længe har været upopulært, fordi det stjæler andre firmaers ideer og nægter at betale for anvendt teknologi "

Øhhh.. - har Microsoft pludselig skiftet navn til Apple ?

Glem Apple - om max 5 år kan du hverken købe PC-er, telefoner eller andet udstyr, der ikke er under kontrol af Microsoft.

Og Apple vil være tilbage med en markedsandel på 5-10%.

Det særlige ved et monopol er, at det ikke KAN udfordres.

Mens folk sidder og drømmer om Open Source - det burde jo komme før eller siden, da det af gode grunde er det eneste, universiteter m.m. har lov til at undervise i.

Alt andet er hemmeligstemplet - uanset om det er Apple eller Microsoft-monopolet.

Hva'for Appel kult?

Mennesker KAN være styret af følelser, hvis det er det, man lefler for - og det er det desværre for tiden, og i en sådan grad, at det glemmes, at folk, der udvikler en vis immunitet, som Lise Lotte Rahbek og jeg selv, f.eks., findes, måske i større tal, end man tror, da det trods alt ikke er alle, der investerer i Apples lort.

Peter Hansen:

Lige meget hvor kloge og udviklede vi er som mennesker, kan vi alle opleve at være svage på et tidspunkt og falde for følelsesmæssig manipulation.

Det er det der gør os til mennesker.

Men jeg invisterer heller aldrig i apple produkter, de er ikke teknisk tilstrækkelige til mig blandt andet fordi de er for lukket.

Jeg klarer mig med min Nokia 1210 mobilos - har jeg brug for at tage billeder, har jeg et digitalkamera.

Hverken jeg selv, eller nogen jeg kender, har Apple-produkter.

Jeg tror skribenten er udsat for "enklave-effekten". For mange år siden viste TV en lille pige dagen efter et folketingsvalg.

Hun kunne ikke forstå, hvorfor VS (forstadie til Enhedslisten) ikke kunne danne regering.

Ikke blot hendes egne forældre, men forældrene til ALLE de børn, hun legede med, havde stemt VS.

Hun boede i et taglejlighed-kollektiv på Vesterbro - og alle de børn, hun legede med boede i kollektiver på Vesterbro.

Artiklens forfatter bor måske i et lille Apple-kollektiv et sted i Whisky-bæltet.

Lise Lotte Rahbek

"Enklave-effekt"
Spøjst udtryk, men godt.
Maybe we can use dat in another afsnit.

Jeg iagttager, hvordan Apple indtager min omgangskreds - men det er typisk folk, der hellere vil være hippe end have basal forstand på at håndtere computerproblemer. De har typisk en lav tærskel for irritation over tekniske vanskeligheder, hvilket gør Apple til det nok mindst egnede produkt til dem overhovedet; men det ser godt ud og markerer Gud pine mig intellektualitet.

Hvordan kan det være, at verdens bedst sælgende firma kan narre folk til at tro, at man bliver et bedre menneske ved at købe deres produkter?

Fordi kreative, veluddannede, forbrugerbevidste, venstreorienterede verdensborgere i trediverne åbenbart ikke er så forbrugerbevidste, venstreorienterede som de tror de er.

Rasmus Hjul, selvfølgelig er vi ofte præget af vore følelser, kunsten er at være det under de rigtige omstændigheder og så lade fornuften diktere på andre områder. Det er ikke det samme som at lade kølige overvejelser herske, men bare at være i stand til at vurdere, så man f.eks. ikke tager en personlighedstest hos Scientology eller lignende dumheder. Og at man overvejer, hvad ens harddisk-optager skal kunne, så man ikke køber efter mærke, men behov.

Da jeg var ung skulle vi i stedet have læst "Das Kapital" for at høre med til gruppen veluddannede, forbrugerbevidste, venstreorienterede verdensborgere.

Der er gået marked i alt i denne verden

OK - jeg nåede aldrig at få læst den.
Der var mere fokus på politik og mindre på marked.

Mads V. Christensen

Artiklen er altså noget sludder. For det første formår den ikke at skelne imellem de mange der køber og så de få der bliver "fans". Det er et fænomen der ses nærmest alle steder og det er kun et af flere punkter hvor "Apple" i artiklen gøres til noget særligt.

Man kan også nævne patent-sager som er noget alle moderne teknologivirksomheder roder med hvis de da har noget at patentere. Eller produktion i Kina: nærmest alle moderne tlf bliver produceret af den samme slags arbejdere i det samme arbejde. Apple er faktisk nærmest kedeligt meget som de andre på mange områder.

Og så er Apple i øvrigt så almindeligt efterhånden at det altså ikke giver mening at se det som noget eksklusivt.

Men det er måske lige dér skoen trykker.. Så hellere en "smøg og min gamle nokia". Så fik hipsterpsykiateren lige lidt individualitet tilbage. Eller fik ihvertfald kommunikeret individualitet.

Jeg kender mange som har haft apple før, men nu feks vælger specifikt samsung enten s3 eller note2. Jeg tror ikke iphone 5 kommer til at sælge særligt godt i danmark, i forhold til forgængerne.

Forbandet vrøvl.

Der eksisterer - undertegnet inklusiv - hvor svært det end kan være at forstå, mange som nøjes med at spise æbler.

Det kræver selvfølgelig at man bevæger sig udenfor sine egne snævre perspektiver, for selv at opleve dette under.

Troels Ihle Eliasen

Den kultstatus som Apple tidligere nød godt af er nu hastigt ved at forsvinde. Apple - og dermed iOS - mister markedsandele i en stadig tiltagende grad, hovedsageligt til Android.

Da iPhonen kom på markedet i 2007 var det ganske enkelt en af de bedste telefoner produceret - med hensyn til brugervenlighed, design, styresystem, tilhørende apps og tekniske specifikationer - og koblet med Apples marketing er det intet under at brandet blev forbundet med en livsstil som mange fandt misundelsesværdig. De formåede at skabe “added value” som forbrugerne var villige til at betale for og selskabets værdi tog i de følgende år himmelflugt.

Meget har ændret sig siden da. Hvor Apple fanboys og -girls før var villige til at skille sig af med diverse organer og sove udenfor i minusgrader for at være med på den seneste bølge, er den generelle tendens at det nu næsten ligefrem er blevet pinligt at eje en iPhone. Før i tiden jokede vi om at en iPhone-ejer nok skulle fortælle dig hvis vedkommende havde en iPhone. Nu er det dem der skal holde telefonen på en bestemt måde for at kunne få et signal eller bliver grint af når de er “lost in the middle of nowhere” pga. dårlige kort.

Selvom værdien og effekten af fælleskabsfølelse ikke skal undervurderes, så vælger jeg alligevel at tro at størstedelen af menneskeligheden handler med fornuft og ikke er bleg for at forholde sig kritisk og gå mod strømmen om nødvendigt. I takt med at telefonen har ændret sig fra at være et legetøj (bortset fra basale funktioner som samtale og SMS) til et uundværligt værktøj, drejer det sig ikke længere om at have hvad andre har men mere om hvad der er bedst for en selv og giver den største fleksibilitet. Dette betyder også at f.eks. Samsung ikke er ved at overtage Apples kultstatus men i stedet at forbrugerne har forholdt sig kritisk til faktorer som pris og funktionalitet. Apples Unique Selling Points svinder og brandet repræsenterer ikke længere value for money. (Apples aktier er siden d. 21. september 2012 hvor iPhone 5 blev lanceret faldet fra $705,07 til $537,75 i skrivende stund. Et fald på over 20%).

Jeg vil vove og påstå at mange af dem der i dag køber Apples produkter, de gør det mere af nød (og måske af pinlig uvidenhed eller fornægtelse) end af lyst. De har købt et koncept der stavnsbinder dem “for livet” og føler at de ikke har noget valg - uden også at skulle skifte deres iPad, Apple TV, musikbibliotek, høttalere med docks - og for nogle også seng og bil - ud på samme tid. Denne strategi har øjensynligt virket indtil nu men boblen er måske ved at briste. Apples fejl i denne forbindelse kunne være at de har introduceret et nyt stik - Lightning Connector - med iPhone 5. Dette kunne være den oplagte mulighed for flere for at “springe fra”.

På trods af talrige eksempler på at en sådan strategi kan være successfuld - tænk f.eks. på målene på IKEA’s sengetøj og Lego - tvivler jeg på at det er en strategi der kan overleve i længere tid i elektronikkens verden hvor fleksibilitet i form af platformuafhængighed og interoperabilitet er af stadig større betydning jf. din kommentar med at “så fungerer det hele bedre sammen”. Apple har kreeret en verden der ikke altid spiller lige godt med verdenen udenfor pga. bl.a. proprietære stik og formater. Ønskværdig hvis man kan holde skansen - men ellers ikke.

Jeg benægter ikke Apples success til dags dato men spår at de bliver nødt til at ændre strategi på flere områder - i bund og grund enten ved at komme med nye Unique Selling Points (hvilket bliver sværere og sværere) og levere top-spec’ede enheder så de kan bibeholde deres prisleje og genvinde den tabte markedsandel eller ved at acceptere at de “bare” er endnu en elektronikfabrik der må konkurrere på lige fod med andre dvs. med lavere avance pr. solgt enhed og dermed potentiel erobring af nye kundesegmenter - hvis de fortsat skal levere afkast til deres aktionærer.

Så hvad har ændret sig? Mit bud er at behovet for fælleskabsfølelse og prestige er ved at blive overhalet af individualisme, originalitet samt et behov for frihed, åbenhed, bæredygtighed og social ansvarlighed. (Alt det som Apple oprindeligt stod for). In-crowden er out. De der ikke før var “medlem af klubben” og deres meninger respekteres nu på lige fod med de kreative, veluddannede, forbrugerbevidste, venstreorienterede verdensborgere i midttrediverne - ofte til deres egen skam.

Kulten er døende!

iPhone 5 har forresten GPS. (Assisted GPS og GLONASS dvs. positionsbestemmelse ved hjælp af Wi-Fi-netværk, triangulering af mobilsignaler og signaler fra amerikanske og russiske satellitter).

Prøv at lade folk blind-teste konfekt-marcipan fra forskellige leverandører.

Vinderen kan variere, men taberen hedder altid Anthon Berg.

Det skyldes, at de insisterer på kun at bruge "søde mandler", hvilket gør produktet smagsløst - man skal (som alle andre leverandører) tilsætte enten bittermandler eller abrikoskerner for at få det til at smage af marcipan.

Søde mandler, er det man til dagligt kalder almindelige mandler. Prøv at knus dem, og se om det smager af marcipan.

Nej - vel ?

Alligevel har massiv markedsføring fået mange til at tro, at Anthon Berg nok laver god marcipan.

Apple-navnet var for 10-20 år siden mere en slags kult.

Man betalte overpris for ikke at sponsorere Bill Gates. Om 5 år vil den kult vende tilbage til "business as usual".

Bjørn Hallberg Nielsen

Platforms diskussioner får altid en religiøs overklang. Bekender du dig til en guidet knastfri walled garden eller til en fri åben brugerdrevet og brugerindividualiseret platform.

Men Birgits kritik af de selvfede applefans er misforstået. Selvfølgelig findes der selvhøjtidlige Steve Jobs disciple som ikke ser Apples uskønne sider, men jeg er af den overbevisning, at Apple pt er populært fordi de laver produkter som er gode ud fra de parametre mange forbrugere har. Selvfølgelig får de lov at betale markant mere end produktionsprisen, men de får også et produkt som udmærker sig ved brugervenlighed og godt design.

Den dag hvor konkurrenterne overhaler Apple, vil forbrugerne også flytte sig. Jeg medgiver gerne at det er tæt på, men jeg er ikke enig i at det er sket endnu.

I mellemtiden så kan vi alle glæde os over at der stadig er konkurrence, som skaber mulighed for at efterkomme forskellige præferencer. Og som sørger for at der sættes fokus på vigtige problemstillinger så som privatliv, ejerskab over online identitet, udbytning af udviklingslande, absurde produktionskæder, begrænsede ressourcer osv. Det er i mine øjne mere interessante diskussioner, og nogle problematikker hvor ingen vestlige teknologivirksomheder går frie.

Apple er i søgelyset fordi de er et af de største virksomheder i verden, men hvis du vil have telefon, der er miljøvenlig, tager din privacy seriøst og ikke udnytter fattige kinesere, så skal du bygge den selv ud af træ...

Det, som undrer mig, er Apples evne til at komme så massivt i medierne ved lancering af et nyt produkt, som oftest kan mindre end konkurrenternes alternativer, så alle mediehuse er ved at sprække og revne over begejstring.

Kan det skyldes journalistfagets gamle hang til Apple, da firmaet praktisk talt var enerådende ved DtP-computere for +10 år siden?

Lotte Jørgensen

Det sjove er vel, at Apple/iPhone i brugernes egen bevidsthed stadig kædes sammen med "first movers" - sidste gang med en version 4s, denne gang med en version 5 :-)

"at alle i min nærmeste vennekreds, dvs. kreative, veluddannede, forbrugerbevidste, venstreorienterede verdensborgere i midttrediverne, havde macs"

Det lyder jo som om de burde bruge ubuntu istedet ;)

http://www.ubuntu.com/project/about-ubuntu

Martin Ammentorp

Tjah - Apple har for mig betydet, at jeg ikke har behøvet være nørd for at bruge computer og telefon. At jeg ikke har behøvet støtte Mr Gates' efterligninger af et brugerorienteret velfungerende styresystem. At jeg har støttet innovation - ja og kapitalisme (kan det nu undgås??). Og støttet at iPhones ligesom de fleste andre smartphones produceres af Foxcon i Kina (Jep, det er samme fabrik de næsten alle bruger).
Jeg har set nye brugere (incl min teknologidøve 88-årige fader) sukke af lettelse da han efter mange års (forsøg på) PC brug gå over til mac. Han er nu på den anden.
Jeg har hørt på disse forbandelser fra PC-folkets side i masser af år. Det mange havde som fælles referensramme var ALDRIG at have prøvet en mac.

Jeg VED at jeg støtter kapitalismen, når jeg køber en mac - men belær mig lige om, hvilke produkter jeg kan købe UDEN at gøre dette.

Jeg ønsker blot, at tingene fungerer, og det har de gjort for mig siden 1989. Hvorimod de Windows-baserede systemer jeg dagligt bruger på mit arbejde altid volder problemer, udsætter mig for ulogiske måder at betjene programmer og system, kort sagt ikke fungerer gnidningsløst.

Flemming Andersen

Apple-kulten har tag i nogle få med behov for trygheden i uniformeringen i endnu en mærkevaregadget

"Tjah - Apple har for mig betydet, at jeg ikke har behøvet være nørd for at bruge computer og telefon."

Det er den oplevelse jeg har haft med ubuntu.

"Jeg VED at jeg støtter kapitalismen, når jeg køber en mac - men belær mig lige om, hvilke produkter jeg kan købe UDEN at gøre dette."

Hardware kommer man nok ikke uden om, men det kan man jo på software siden. Det behøves ikke være et valg mellem Microsoft og Apple

Morten Kjeldgaard

Glad, trofast og meget tilfreds Apple Mac bruger siden 1985. Skriver nu på min 7 år gamle PowerBook G4, min 3. Apple bærbare, som har været i brug i det mindste 8 timer dagligt... hver dag. Inden da havde jeg en MacIntosh Plus gennem ca. 8 år. Powerbook'en er langt fra er slidt ned, men det bliver desværre mere og mere vanskeligt at få programopdateringer til dens PPC arkitektur, og man er låst til OSX 10.5.8, så jeg er snart nødsaget til at opgradere til en ny MacBook. Det vil jeg vil gøre med stor fornøjelse og god samvittighed. En computer er et værktøj, ikke et kulturpolitisk statement. Og min bliver brugt i oplysningens og videnskabens tjeneste.

xander pallesen

At en iPhone er dyr, kan ikke udelukkende sammenlignes ved at kigge på specifikationer, det er en kæmpe misforståelse. Bare se på dengang diverse firmaer reklamerede med høje pixels i kameraer.

Man skal også kigge på brugervenlighed, en apple iPhone kan selv bruges af mine forældre, som begge er midt i 60'erne, udvalget af apps, design og kvalitet. På det punkt mener jeg at Apple stadig er førende og gør at jeg gerne betaler ekstra for en mobiltelefon som tiltaler. Desuden er det lilla skær langt fra et generelt problem, men blot nogle enkelte der har observeret problemet, som desuden kan løses ved at ændre lidt på grebet om mobilen, når man tager billedet.

Kigger man på deres komputere synes jeg det handler om det sammen som ovenstående. Ud over det, skal jeg ikke hen og bruge formuer på Musikredigeringsprogrammer (garageband), videoredigeringsprogrammer (iMovie) og billedredigeringsprogrammer (iPhoto). Jeg har heller ikke bøvl med virusprogrammer.

Jeg sidder pt og skriver fra en 4 år gammel macbook pro, som stadig ser næsten ny ud. Min søster og hendes mand købte også to HP bærbare for 4 år siden. Der gik ikke lang tid før end der opstod diverse problemer, selvom de kunne købe to hp'er for samme pris af en macbook pro. Men de måtte købe to nye bærbare sidste år, og allerede nu er der flere problemer med dem. De har flere gange spurgt om jeg kunne hjælpe med både billede- og videoredigering, da de ikke har den slags programmer i deres discount computere.

Vi kan længe diskutere om hvad der er bedst. Men jeg har købt min mac på baggrund af økonomisk fornuft og at den så samtidig ser lækker ud og har en brugervenlighed, der efter min mening overstiger windows. Men det er jo bare min mening.

Jeg skiftede til Ubuntu for 6 år siden og jeg kan kun kopiere argumentationen ovenfor (#9).

Mht. økonomisk fornuft, mener jeg dog at kunne trumfe. Jeg fik min nuværende macbook gratis. Styresystemet var gået kaput og ejeren ville ikke betale for at købe en ny version. Så jeg frigav hardwaren og sparede miljøet.

Peter B. Jensen

Jeg tror egentlig at det er os, mere end Apple, der skaber hypen. Apple kan lovprise herfra til evigheden, men det skubber vi til side som så meget andet reklamevrøvl. Men hvis naboen siger wow over at se et iFlop, så bliver det pludselig interessant. Og Apple har været dygtige til at fremstå eksklusive med dyre priser og flot design, så det har fæstet sig hos en forbrugergeneration at dette signalerer kvalitet.

Selvfølgelig har markedsføring også betydning. Her har Apple en helt unik position, da medierne betragter Apple som et nyhedskriterie i sig selv. Hver gang de lancerer et nyt produkt får det overskrifter, selv om nyhedsværdien er ringe og udviklingen ubetydelig. Derfor rammer Apple folk der normalt blokerer reklamer, men følger med i nyhederne.
Årsagen er nok at medierne har overvist sig selv om at Apple er et benchmark for hvor langt udviklingen er nået. Men det er en stakket frist, specielt hvis Apple fortsætter med at lancere små justeringer som banebrydende landvindinger.

Endelig er der Apple som koncept. Vi opfatter Apple anderledes end Ford. Det er forretningsmodellen, med lukket arkitektur og moralsk censur, dårlige produktionsvilkår, patentprotektionisme og hypementalitet - foruden selvfølgelig telefoner og computere. Det er brandet og kontrabrandet og hele den passionerede kvasireligiøse strid om.. hvilken telefon du bruger.
Jeg tror at vi bruger Apple som identitetsmarkør, en stand in for alt det de står for. Vi kan sende et forståeligt signal til vores omgivelser, ved vores hyldest eller foragt til Apple.

Jeg tror dog at man skal skelne imellem brugere af, og holdninger til Apple. Der er masser Apple ejere som bare synes at det er glimrende produkter. De vælger gerne noget andet næste gang hvis det er smartere, og de følger slet ikke med i den økumeniske strid.

Moden skifter og dønningerne lægger sig, så om føje år er Apple bare endnu en teknologileverandør. Indtil da kan vi bare læne os tilbage og betragte showet, mens vi funderer over hvad det er for en verden vi har skabt.

lars rosholm tørresø

pris og kvalitet hører altid nøje sammen - men som med aktierne skal der ofte justeres -og SAMSUNG er på vej op!!!
ps jeg er imod religion- og det er sgu lidt religiøst-lummert det appelhysteri men pyt det er også meget AMERIKANSK

Apple kontra microsoft computere et utroligt resurce spild ,holdbarheden er i gennemsnit ca 4år før det går galt,arme pensionister hvor al kommunikation til det offentlige snart kun går via disse produkter.

Interressant smaling af halve sandheder.
1. Apple er et af de få firmaer i branchen som rent faktisk udviser innovation.

2. Folk er ikke blinde & dumme og derfor køber Apple, folk køber Apple primært fordi det virker. Folk er dødtrætte af tomme løfter (fra f.eks. Microsoft) og flere hundrede sider lange manualer.

3. Apple tjener penge det er korrekt... folk er så tilsyneladende villige til at betale Apple... som Linux bruger fatter jeg ikke hvorfor jeg er tvunget til at betale 1000 kr for en Windows licens som jeg ikke har mulighed for at slippe for og som jeg ikke har noget at bruge til.

Apple leverer i det mindste varen, det er der så mange andre der ikke gører.

Peter B. Jensen

Angående brugervenlighed, så har tiden læget mange sår. Ios, windows og linux er alle blevet støt lettere, så man ikke skal være ekspert for at bruge det (men mere ekspert når det går galt).

Apple var tidligt ude med en brugervenlig platform, men til gengæld var deres arkitektur låst og software begrænset.
Windows havde en åben arkitektur der tilbød en større diversitet i både hardware og software. Dette var til gavn for udviklere og virksomheder, men gav en ringere stabilitet når de mange produkter skulle spille sammen.
Linux var open source anarkiet, der kun henvendte sig til nørder og servermarkedet, hvor detaljeret kontrol er væsentligere end interface.

Men de har lært meget siden da. Linux har lavet en brugerversion (ubuntu) der er fuldt ud så brugervenlig som de andre. Windows har puttet sin arkitektur i sandkasser, så en dårlig driver ikke fryser hele systemet. Og Apple har udvidet sin portefølje, så de nu tilbyder alle de gængse programtyper.

Apple har meget at takke de andre for, da deres åbne arkitektur har bidraget meget mere til den decentraliserede udvikling af både hardware og software. Apple har været dygtige til at plukke det bedste, raffinere der og inkludere det i pakken.

Jeg skriver det ikke for at være anti-apple, men for at nuancere Martin og Xanders betragtninger. Uden windows ville Apple næppe have haft en underskov af programmel at trække på, eller hardware til at køre iMovie.
Og hvor sjovt er det at spille Snake i 16 farver, lige meget hvor lækkert et interface det har? ;)

Flemming Andersen

Tja efter antallet af indlæg at dømme, skulle dette her så være noget af det mest interessante emne idag.

Vibeke Svenningsen

Dette indlæg er skrevet på en iPad 1. generation købt i Applestore på 5th ave. før den kom til Dk. Jeg havde aldrig tidligere prøvet et appleprodukt før jeg købte denne iPad, men jeg var dog klar over hypen ikke mindst, da jeg var i selskab med en applefanatiker af rang, da jeg var der -og han var da en stor medvirkende årsag til, at jeg købte en iPad - men, men, men...Det er altså ikke sådan, man parkerer sin kritiske sans ej heller humor, når man køber et appleprodukt eller flere. Faktisk har jeg et billede af applefanatikeren, der ligger med numsen i vejret og forguder pyramiden på 5th på trods af hans tro som buddhist kunne han se det morsomme i, at jeg fik ham til at ligge med numsen i vejret og tilbede grundet hans svorne overgivelse til apple.

Er jeg glad for mine apple-produkter? Ja, det er jeg. Definerer de mig som menneske. Nej, det gør de ikke. Giver de mig identitet? Næh - ikke specielt. Er jeg kritisk over for firmaet Apple? Ja, det er jeg så sandelig - men det gør ikke, jeg ikke finder deres produkter fine iht mit behov.

Mac er baseret på unix styresystem og skulle man være så uheldig, at blive udsat for virus på en mac, rammer det ikke alle enheder på maskinen, som det gør på en pc. Har dog ikke selv oplevet virus på en mac.
Mac computere er overpriset, men det er en ganske udmærket, stabil computer, og den er ikke grim.
Dog, alle deres forpulede ipat, minipat, iphone hænger mig ud af halsen.

En lille detalje, når den kloge Birgit køber en nokia, ja okay så er det ikke billig arbejdskraft i Kina som er essensen, til gengæld nogle af de metaller som er i en nokia telefon kan kun opdrives i Afrika/Congo.

Moral er godt, dobbelmoral er dobbel så godt.

Egentlig vil jeg stadig mene, at det bedste program, jeg har skrevet i, var wordperfect 5.0...

Efter mange år som PC-bruger skiftede jeg til Apple for to år siden, og jeg har ikke fortrudt det et minut. Alt virker uden at man først skal indstallere drivere og foretage diverse indstllinger. Bortset fra en enkelt uheldig og meget omtalt opdatering har jeg ikke været ude for at computeren fryser og skal genstartes. Det skete dagligt med min Windows PC.

Det helt afgørende for mig er imidlertid den måde hvorpå Apple håndterer forskellige sprog. Man kan uden nogen vanskeligheder skrive dansk, engelsk, fransk, japansk og kinesisk i den samme tekst. Det virker fra det øjeblik computeren pakkes ud indklusive stavekontrol og orddeling.

Jeg tror gerne, at andre computere kan bringes til at gøre det samme, men så skal man først tilkøbe programmer og foretage indstillinger.

Jeg har i dag fire macs fra de helt små til den største iMac placeret i hjemmet og på forskellige kontorer samt en iPad. De er forbundet gennem iCloud og Dropbox, så jeg altid kan arbejde videre på den computer, som er indenfor rækkevidde.

Derimod kan jeg ikke se ideen i at have en iPhone. Jeg har kun den billigste telefon, som det er muligt at købe uden abonnement. I det hele taget bryder jeg mig ikke om at blive forstyrret af et indgående telefonopkald i løbet af dagen. Hvis nogen vil have fat i mig kan de lægge en besked hos min sekretær eller sende en email.

Jeg var fornylig udefor at en ubehøvlet person tillod sig at føre en telefonsamtale på en restaurant lige ved siden af mit bord.

Meget morsomt.

"Indklusive stavekontrol" skal naturligvis være "inklusive stavekontrol".

Andreas Trägårdh

Vi kan ikke både være og samtidig vide hvad vi er. Men med teknologi kan vi skabe en kunstig atmosfære, hvor vi kollektivt lader som om at dette er muligt. Individuelt er vi forskellige - 100%. men med teknologi kan vi fremføre forestillingerne og ideerne om det og lade disse kompensere for allerede iboende potetialer, som vi ellers ikke lader komme til udtryk, formentlig ud af angst for misforståelser og deraf en forestilling om afvisning og exclusion. Teknologi er egoet forlængelse i sindets krop i en syntetiske selvforståelse. I dette univers er det muligt, om ikke andet, så at i det mindste påstå at "man er" og samtidig at "man ved hvad man er". Fordi det er en illusion må der læsses en hel del mening ind i det så det kan bestå for det bevæger sig ikke af sig selv. I dette tilfælde er apple jeres frelser. Og ja, det er en religion.

Andreas Trägårdh

Set udefra ligner det psykopati. Selv har jeg kun en smule erfaring med apple. En ipod der var (er) så omklamrende og manipulerende at jeg fortrød det køb samme dag. Den mest succesfulde parasit er den der ikke bliver opdaget, ofte fordi den lykkes med give sig ud for at være noget andet. Apple er en vellykket parasit.

Lennart Kampmann

Enhver der giver 5000+ kr. for en telefon vil efter købet rationalisere sig frem til at det var et godt og fornuftigt køb. Den modsatte konklusion ville ikke være til at bære.

At gentage Apples marketing a la " Den får ikke virus, den er baseret på unix" er dog ikke tegn på at man er blevet et klogere menneske.

Grundlæggende passer købet af Apple produkter godt ind i teorierne om sociale købemotiver, og tråden her giver eksempler på både Veblen baserede motiver og snob motivet. Thrifty motivet er endnu ikke så væsentligt for Apple, mens Band-wagon effekten bliver mere tydelig.

Med venlig hilsen
Lennart

Sider