Læserbrev

Jul i Ulrik Dahlins verden

Debat
13. november 2012

Ulrik Dahlin væmmes 10. november over, hvordan »Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti, der på linje med Nordkoreas afdøde diktator Kim Jong-il vil tage forbehold over for menneskerettighederne«, er gået ind i juletræssagen fra Kokkedal.

De færreste vil være i tvivl om, at Information betragter Dansk Folkepartis medlemmer som en flok flæskestegsgnaskende antihumanister, der grundlæggende blot befinder sig på Christiansborg, fordi de er faret vild eller har fået vælgerne til det. Men netop denne arrogance fordrer en grad af argumentatorisk sammenhæng. Og her melder spørgsmålet sig, præcis hvilke menneskerettigheder både Martin Henriksen og Kim Jong-il kan være omfattet af?

Som bekendt, er Den Europæiske Menneskerettighedskonvention europæisk. Og medmindre Dahlins kulturradikale sværmeri har ændret kontinentaldriften, hører Korea vel stadig til Asien? Eller mener han mon FN’s erklæring om menneskerettigheder? I så fald er Dahlin jo snarere humorist end humanist. Thi denne er kun vejledende – og hvorfor tage forbehold for noget, der ikke er bindende?

Jul i elfenbenstårnet

Jeg forstår godt, at det fra et elfenbenstårn af bedreviden og på afstand af den parfumerede, platte danskhed, som ikke bare får folk til at slæbe graner ind i stuen, men også snart vil plastre landets gader og butiksvinduer til med noget så uglobalt – ja, nærmest ekskluderende – som juleudsmykning, kan være svært at holde styr på konventionerne. Og måske skyldes forvirringen den forestående væmmelse, som Dahlin de kommende måneder vil opleve, når han bevæger sig rundt i et landskab af rendyrket sentimentalitet og primitiv konsumerisme.

Jeg har et råd til Dahlin og hans slags: Hvad med et par skyklapper? Så kan I måske undgå at skulle forholde jer til den indadskuende og nationalistiske primitivitet, som julen vel er for jer. Ja, måske vil det oven i købet forhindre, at I får øje på nærværende indlæg og således forstyrres af noget så træls som kendsgerninger? Glædelig jul til alle – i Kokkedal som på Informations redaktion.

Morten Messerschmidt, medlem af EU-parlamentet (DF)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Flæskestegsgnaskende parfumeret bortkommen EUparlementariker blevet sur?

Brian Pietersen

jeg har ikke ord for hva jeg vil betegne DF som...... jeg har ihvertfald lovet min mor ikke at sige sådanne ord i offentligheden af ren og skær høfliged overfor folk med sarte ører.

Hvis man så evt. skal sætte ord på den 'smerte' der lyser ud af de indkomne kommentarer, og for den sags skyld Informations evt. fordomme om Mortens parti... så har det noget at gøre med at der er sager der er overladt DF, som al fornuft siger egentlig ville have haft det bedre i et reelt socialdemokratisk regi's varetægt ... men de er ikke liberale nok til at socialdemokraterne som vi nu engang har lige for tiden kan charmere det 90'ende mandat ud af den nyliberalistiske tidsånd dermed - hvilken opgave de iøvrigt har hyret Vestager til mod god betaling. Og hende er venstrefløjen som skal appeases glade for ..af en eller anden grund, som andre må udlægge.
Men Vestager er der 'for your eyes only'. Så ikke mere brok, vel :-)

Heinrich R. Jørgensen

Ulrik Dahlin og Morten Messerschmidt, to eminente sprogbeherskere der hver især kan udfolde sig som et springvand af spydigheder.

De hygger sig forhåbentligt begge med deres små-fjollede, gensidige drillerier. For mit vedkommende må jeg tilstå, at jeg synes det er klassisk territorial hygge, der leveres. Næppe en tradition der blev bevidst og intentionelt formet under romantikken, og således er den ikke "dansk" per se, men underholdende er det.

Troels Brøgger

Det der had til Dansk Folkeparti er sg'u lidt for rygmarvsagtigt !
Man kan være lodret uenig i deres politik, men automathadet er for lamt

Så Messerschmidts argument er at Nord Korea er i Asien og Europa i Europa? Ja, det er sgu eminent. Han har vel aldrig hørt om FNs Verdenserklæring om Menneskerettighederne. Nej? Jeg tæntke nok at han havde glemt disse i sit partis korstog mod herværende menneskerettighedsinstitutioner f.eks. Dansk Center for Internationale Studier og Menneskerettigheder.

Dansk Folkepartis ambivalente forhold til menneskerettighederne er en kendt sag. Sådanne rettigheder tilfalder kun hvide, kristne individer. Særligt deres ambivalens omkring ytringsfriheden og religionsfrihedens har været nylige eksempler, men de er da heller ikke blege for at fælde domme i verserende retssager og indskrænke frihedsrettigheder for terrormistænkte (de er langt fra det eneste parti med sådanne sympatier).

Dorte Sørensen

Kan MMs indlæg ikke læses , som UDs havde ramt nogle tær i DF.
Fx. at DF vil blande sig i en lille boligforenings bestyrelses beslutning og samtidig skælder DF og MM ud over at bestyrelsens beslutning om ingen juletræsfest er mod danske traditioner. Tænk jeg troede at foreningsarbejde netop var en dansk tradition. Her kan beboerne vælge en anden bestyrelse ved først givne lejlighed, hvis beboerne ønsker det.
PS: Tidligere havde DF intet imod flertalsbeslutninger- Fx sendte OVK Danmark i krig på et spinkelt flertal og imod FNs anbefalinger.

Denne form for argumentation kommer der sjældent noget ud af. Den har kun et formål : at få trykket af ballonen.

Juletræssagen viser blot at der er noget helt galt med demokratiopfattelsen i dette land.
Det er blevet til flertalsdiktatur hvilket måske ikke er så underligt efter 10 års blokpolitik og ignorering af store og små mindretal. Det har ført til en polarisering som jeg desværre tror fortsætter.
Information havde sikkert ikke bragt indlægget hvis forfatteren havde været en anden.

Plat retorisk trick nr. 1:
Mal menneskerettigheder som noget specifikt europæisk, med det "argument" at fordi der findes et midlertidigt, europæisk forsøg på at kodificere dem. Menneskerettigheder er, som navnet antyder, netop noget alment menneskeligt - ellers er de slet ingenting.
Og her går Morten netop ikke ind i, hvorvidt Martin Henriksen, han selv eller DF vil være med til at mennesker qua at være mennesker (og altså ikke qua at være danskere eller tilstrækkeligt lig danskere) har nogle rettigheder. Måske har Dahlin ret i at deres menneskesyn er så snævert som Kim Jong-Ils? Vi får intet svar...

Plat retorisk trick nr. 2:
Lad som om at Dahlin er imod julen. Det er børnehave-niveau... "Ham kan ikke lide små søde hundehvalpe og julemanden!"
Selv om Dahlin så hadede julen af hele sit hjerte, hvilken der ingen grund er til at antage, så var det 100% irrelevant ift. hans anke mod DF, og den opportunistiske udnyttelse af at en lille boligforening ikke må fejre jul.

Nå nej, det må de gerne. En lille boligforening der ikke kan blive enige om at bruge fælleskassen til at fejre jul for.

Heinrich R. Jørgensen

Kristian,

Morten Messerschmidt udstiller, hvor Ulrik Dahlin morsomme og spydige skrift i anledning af "juletræssagen", blev polemisk og uvederhæftig. Hvis Ulrik Dahlin vil gå Georg Metz i bedene, bør han lære af mester Metz, som netop ikke fremturer med tvivlsomme udsagn.

Menneskerettigheder er en yderst vigtig opfindelse, men vi skal nok lige tænke på, at de konventioner vi skal rette os efter, er skrevet for rigtig mange år siden af mennesker, fra dengang den kristelige hvide verden dominerede hvad der var rigtigt og hvad der var forkert. Idag ser verden meget anderledes ud. Udenfor den vestlige verden har de en meget anderledes tilgang til tingene, som vi i vores anskuelse af tingene har svært ved at forstå.
Dermed ikke sagt at vi skal være ligeså firkantet som DF i vores opfattelse af menneskerettigheder.

Vibeke Svenningsen

Hohoho....

@Heinrich R. Jørgensen:

"Morten Messerschmidt udstiller, hvor Ulrik Dahlin morsomme og spydige skrift i anledning af “juletræssagen”, blev polemisk og uvederhæftig"

Det synes jeg egentlig ikke han gør, nej. Jeg synes han anklager Dahlin for at hade julen, og retorisk prøver at lade ideen om menneskerettigheder være lig de pt. nedskrevne "europæiske menneskerettigheder" (omtrent så ltterligt som at gøre idéen om etik lig med den danske straffelov).

Ikke fordi Dahlins skrift er helt igennem fantastisk - men han fortjener ikke at blive anklaget for julehad (jeg gentager; børnehaveniveau!) eller få sin pointe og menneskerettighederne trukket ned på det niveau.

Stort TAK til Morten Messerschmidt der ligesom en 610 af slagsen kaster sig i et styrtdyk for at forsvare både Martin Henriksen OG menneskerettighederne uden at ænse hverken højde eller hastighed.

Har jeg forstået det rigtigt, Morten M., at menneskerettighederne bør omfatte Europæere og kun Europæere fordi konventionen som navnet siger, er blevet vedtaget i Europa?

Heinrich R. Jørgensen

Kristian,

aspekterne om "menneskerettigheder" er malplacerede i begge tekster. Ulrik Dahlin bruger blot henvisningen som et fortænkt bindeled der knytter latterlige karakterer - Henriksen og Jong Il - sammen, så Martin Henriksen ubegavede og ucharmerende adfærd kan blive tilføjet Kim Jong Ils pompøse selvhøjtidelighed, mindreværd og ekcentricitet.

Dér kan man tale om et billigt, retorisk trick. Tilmed et helt unødvendigt trick.

Ulrik Dahlin er næppe julehader, men beskrives som én der er. Eller måske mere præcist: som én der nægter at vedgå, at de danske juletraditioner bevidst blev kreeret (sammensat af importerede skikke) ca. 1820 for at etablere hvad der burde være nationens og dermed folkets tradition. En skabelon for riter, med tilhørende kultiske remedier osv. Et folk er en nation, eller i billedlig forstand "en storfamilie". Fællesskab forudsætter at man har noget at være fælles om; værdier, symboler, riter osv.

Kreeringen af den "danske jul" var et af den romanske æras nation-building projekter, der skulle bane vejen for en nation og et folk, med en fælles identitet og et "familiebånd", der kunne skabe grundlag for at absolutismens åg kunne fjernes, og et oplyst monarkisk vælde kunne indføres i stedet.

I den optik var -- og er -- den "danske jul" væsentlig. Fordi alt der er "dansk" er tænkt som "religion" -- nemlig "noget man/alle gør", fordi det er sådan nogen har vedtaget, at man gør. Kultus blev det kaldt. Det kirkelige søndagshalløj var også kultus og religion -- ingen frelses af vanddryp, triste Pringles, osv., men bag det ritualerne lå (og ligger) nogle intentioner om, at det kollektive, ritualiserede handlemønster havde nytteeffekt. Det formede deltagerne til at have fællesskab om nogle (indbildte) værdier, og formede deltagerne til en adfærd der var fornuftig og fredsommelig. Nyttig på overfladen, uden dog at trætte.og forvirre nogen med dybsindigheder.

@Heinrich:

Jeg er sådan set enig i, at juletræs-sagen ikke har meget at gøre med menneskerettigheder. Man kunne dog undres over at demokrati er godt når flertallet stemmer som Henriksen, og et flertalstyranni når det ikke gør det.

Men Dahlin har stadig ret i sin sammenligning. Og Messerschmidts eneste forsvar en netop en forvirret gang "menneskerettigheder er en europæisk opfindelse, som derfor ikke gælder for alle mennesker"-bavl. Et retorisk trick for at forvirre og afvifte emnet. Han har intet reelt modargument, for Henriksen og han selv opdeler netop mennesker i dem med fulde rettigheder og dem uden.

Den danske jul blev i øvrigt ikke "kreeret", men opstod organisk, som al kultur. At den "samler Danmark" er da fint nok - men hvad pokker har det at gøre med hvordan en lille forening vil eller ikke vil bruge deres penge efter demokratiske forskrifter?

Dahlin beskrives ikke, som du skriver "som en der nægter at vedgå sig..." Han beskrives eksempelvis i sætninger som "...den forestående væmmelse, som Dahlin de kommende måneder vil opleve, når han bevæger sig rundt i et landskab af rendyrket sentimentalitet og primitiv konsumerisme."
Før det forsøger man at gøre ham til elitist der tror sig bedre end resten af befolkningen.

Det er klassisk DF: alle der er imod os bor i elfenbentårne og ser kun franske film; og hader os "rigtige danskere". Og hader julen.
Det er en uværdig affejning af kritik, men det virker!

Heinrich R. Jørgensen

Det er bestemt ridderligt af Morten Messerschmidt, at komme den forsvarsløse blå vitriol til undsætning.

En fhv. chaufførmedhjælper vil aldrig kunne blive mødt med andet end spot og spe i dette forum. Ganske velfortjent, i det konkrete tilfælde...

NB: Ords betydning ændrer sig. Ord som "romance", "romantisk" o.lign. betød i perioden fra ca. år 1000-1500 "ridderlighed" eller "fortællinger om ridderlighed".

Altså jeg holder med DF i, at der skal stå lovpligtige juletræer i alle boligforeninger, hvadenten de nu skal financieres ved øremærkning af foreningernes økonomi, eller man finder nogle statsllige puljemidler. Nu f.eks. er julen igen i år blevet aflyst og nedlagt, fordi et snævert, diskriminerende flertal i den lokale handelsstandsforening har støget juleudsmykningen i hovedgaden - sådan er de, de farvehandlere! Det træder på mig som menneske.

Mvh.

Heinrich R. Jørgensen

Kristian,

jeg tror kernen i Messerschmidts bredsider rettet mod Dahlin, handler om Dahlins påstående hælden mod (kultur)radikalisme.

At radikaliserede personer i en DF'ers opfattelse, er en landssviger, en neo-religigiøs menneskeretsentusiast, en hader af alt dansk, osv., tror jeg skal forstås som "afledte effekter" af det store syndefald (det med R-ordet).

Måske spiller det også en rolle for Messerschmidt, at give Dahlin en lille smøre om FN's konventioner og navnligt erklæringer? Dahlin og Anton Geist har længe forfattet nye afsnit til sagaen om Indfødsretskrænkelserne ifht. statsløse, uden at Messerschmidt svjv har blandet sig i balladen.

Det har længe ærgret mig, at Dahlin og Geist ikke er gået til stålet i den affære, men er forblevet på overfladen og har svælget mere i (berettiget) indignation, end i dybe grundstød der rummer kimen til en indsigt om, at den aktuelle statsretstænkning og -praksis bør omtænkes og ændres grundlæggende. Jeg formoder, at Messerschmidt muligvis ser det samme mønster, men af loyalitetshensyn er blevet nødsaget til at holde mund (pga. visse politikeres stærk betænkelige og dulgte handlinger).

Det kan måske forklare Messerschmidts trang til at påtale Dahlins morsomme opstød, med de vinkler han gør?

Messerschmidt er så elitær og ufolkelig, at hans fremtid i DF vedbliver som grå eminence og udstationeret.
Men han ser sig selv i spejlet som upcommning.

Heinrich R. Jørgensen

Kristian Lund:
"Den danske jul blev i øvrigt ikke “kreeret”, men opstod organisk, som al kultur. "

Den danske jul var formodentligt et kært afbræk, fra en anden af tidens kulturændringer -- overgangen fra Pontopidans til Balles pastorale tekster. Dén kulturkamp kan spores op gennem det meste af 1800-tallet, uagtet at ændringen fandt sted umiddelbart før.

Kultur opstår næppe spontant eller tilfældigt. Hvis det synes at gøre det, er det måske snarere fordi man ikke har fattet, at nogle trækker i tråde (og hvad deres hensigt er).

Heinrich R. Jørgensen

Ivan,

det er muligt, at Morten Messerschmidt vil vise sig at have format til at løfte sig til at blive en dansksproget pendant til Nigel Farage. Hvem ved?

Nigel Farage er f.eks. hverken grå, blå eller brun. Modstandere kalder ham formodentlig farverig, som en nedsættende betegnelse. Jeg synes han er en fremragende retoriker, såvel som polemiker, men bag den kradse facade er manden nøgtern.

Ved valget til EU parlamentet, viste Messerschmidt sig som ubetinget den mest nøgterne og kompetente kandidant. Så måske...

Jeg kunne ikke drømme om at stemme på DF, men credit is due where credit is due.

- jep Heinrich, underholdningsværidien er i top - ligesom i Bakkens Hvile.

Man kan da berolige Messerschmidt med, at i takt med at Julen afskaffes i dele af det danske samfund, så griber den om sig, om ikke Nordkorea, så i Kina og dele af Sydøstasien.

Lige som europæisk klassisk musik, og studiet heraf, gør det, modsat i Europa. Samtidens børn og børnebørn må således se, om de kan slå sig ned derude, hvis de vil opleve og leve under traditionel europæisk kultur. Jo mindre de foretrækker at leve under det miskmask Europas kulturradikale elite i disse årtier frembringer.

hørt i Egsdalevænge i Kokkedal
mor ?
ja!
nu hvor julen er afskaffet som far siger .
ja
tror du så du slipper for at far kommer fuld hjem og banker dig ?

randi christiansen

Kan ikke rigtig se, hvor M.M. vil hen, men klart at Ulrik Dahlins ´gøren sig munter´ bare er for letkøbt.

I stedet for burde han anerkende det problem, der ligger i, at en gruppe muslimer ikke magter at udvise godt naboskab, og dermed fastholder billedet af en asocial og fordømmende kultur.

Hvad er det rigtige i at bruge 60.000 til en muslimsk fest, men ikke bidrage til en dansk fest fordi man har et flertal og efter eget udsagn som muslim ikke vil støtte en dansk tradition?

Det er da virkelig dårlig stil, og den slags som, hvis det ikke bliver påtalt og ændret, medvirker til polarisering blandt danske borgere - ikke smart.

Dermed ikke sagt, at det skulle være nødvendigt med indgreb fra politisk side og lovændringer. Der må være andre måder til i demokratiets ånd at inspirere til respekt for mindretallet.

Demokrati er den mindst ringe styreform - ikke en fribillet til demokratur.

Per Holm Knudsen

Her hvor Ulrik Dahlin får af Morten Messerschmidts brysselske krabask, så vil jeg gerne deltage.

Ulrik Dahlin bør jo nok om Martin Henriksen (DF) erindrer sig, at i Danmark har vi det demokratiske princip, at enhver myndig person kan vælges til Folketinget. Det kræver ikke nogen klogskab, viden eller erfaring, og Martin Henriksen fra Dansk Folkeparti er et lærerigt udtryk for dette gode demokratiske princip. Martin Henriksen er så afgjort ikke den skarpeste kniv i Folketingets skuffe, og det skyldes ikke kun, at han er medlem af Dansk Folkeparti, og på den måde er han med til at afspejle bredden af kløgt i Folketinget.

Heinrich R. Jørgensen

Julen har været under behandling på dette forum ved tidligere lejligheder. http://www.information.dk/287661

Efter lidt repetition, må jeg trække i land mht. den snævre tidsperiode for den danske juletraditions tilblivelse. Store dele af hvad der nu opfattes som "dansk jul", bliver etableret efter romantikken.

Heinrich R. Jørgensen

Martin Henriksen sikrer, at chaufførmedhjælpere har et kulturelt fixpunkt, de kan identificere sig med.

De fleste indlæg kan jeg som regel forstå meningen med baseret på dets eget indhold, også selv om det refererer til noget andet, men må indrømme at jeg ikke rigtig fatter hvad det her går ud på. Får mig til at tænke, at MM ikke kan skrive forståelig argumentation om noget, men det ville vist være fordomsfuldt

.. julen har i lang tid været hul indeni, budskabet er længe borte, i dag er det ikke det religiøse der styrer "jule-hyggen" med markedsføring af alle mulige skrammel produkter vi fylder vores små liv med i mangel på et eller andet, fred være med det.

Så har jeg forresten ondt af disse folk der har kronisk ondt i røven over ALT og ALLE, HELE TIDEN.-- AAAAAAAAA

Søren Kristensen

Det hvoraf det hele kommer, oversat til engelsk af hensyn til eksporten. Mestrer desværre hverken tyrkisk eller arabisk:

Højt fra træets grønne top
Tekst: Peter Faber, 1848
Melodi: E. Horneman

High from the greentop…

High from the green top of the tree
Shines the christmas glossing
Musicman why don´t you play
Now begins the dancing
Lay now nice your hand in mine
Do not touch that rais´ o´ Rhine!
When the tree is shown, it´s eaten to the bone

Now my kids you´re doing well
You know how to wander
Let the little Signe girl
Get her Christmas present
You unlace the red ribbon
Look her hand is shaking some
When the lace is tightened
Dolly might be frightened

Peter has a loved branch
Where the drum is dangling
Every time he passes by
He will proceed no further
What you see is what you get
But we´re not that far just yet
So wish upon a clover
That soon my song is over

Anna cannot rest at all
Before she gets her present
Merino not from no goat
To knit a win-ter-co-at
Child you sure do crave a lot
But you have that golden touch
I have saved a million
When you like a billion

This one flag as good as new
I’m giving it to Henry
He is strong and he has arms
Guess he’ ll join the army
Look he swings it just right now
Kids, you owe him some respect
Know, he wants no Jerry
His Union Jack to carry

The candypiggie on the tree
I think I´ll give to William
On the cheapo carpetry
He may do some munching
But be careful when you do
Something else I put there too
It is for your nanny
Why don´t we call her Fanny?

Oh, how this I nice and soft
What a lovely cap, ey!
It will polster grannydad
From the frost and wind, ey!
Lotte she may well be proud
She´s been good and not too loud
Opposed to little Mary
Her voice can really carry

Kids, I think I need a break
I am getting tired
Mommy does the dishes now
Don´t you all get wired
Maybe you can help her out
I think she needs it with no doubt
Christmas should be merry
I´ll have a glass of sherry