Klumme

Kammerherrens nye klæder

Fritz Schur er en mester i gimmicks, der får medierne til at danse efter sin pibe. På en uge gik han fra skammekrogen til sejrsskamlen
Debat
21. november 2012

Mandag aften blev SAS blev reddet – i hvert fald for en stund. En dramatisk forhandlingsweekend blev bragt succesrigt til ende. SAS-bestyrelsesformanden, kammerherre Fritz Schur, kunne hvile på laurbærrene. Ikke bare tilfreds med SAS-forhandlingerne, men formentlig også stærkt tilfreds med, at mediebilledet af ham ændrede sig totalt.

På grund af en ny bog om Schur med titlen Kammerherrens nye klæder, har medierne de seneste par uger problematiseret den mystiske millionær, der er blevet en særdeles magtfuld herre i kraft af sine politiske forbindelser og sit nære forhold til kongehuset. Bogen påviser bl.a., at hans virksomheder langtfra er blandt landets tungeste – flere af dem er tomme selskaber, der ifølge bogen er erhvervet for at udnytte skattefordelene. Bogens forfattere sammenligner kritisk og dokumentarisk Schurs selvskabte myte med virkeligheden.

Da SAS-krisen for alvor tog fart, gik nogle medier – bl.a. TV2Nyhederne – forgæves på jagt efter en udtalelse fra den tavse bestyrelsesformand. Kun Berlingske, hvor han er medlem af Fondsbestyrelsen, fik en udtalelse fra ham per e-mail. Politikere begyndte at så tvivl om hans fremtid som bestyrelsesformand for tre gigantiske offentlige virksomheder: SAS, DONG og PostNord. Schur havde i dagene op til SAS-afgørelsen et medieproblem. Man kan forestille sig intense møder mellem Schur og hans kommunikationsrådgiver, den fra TV2 News så kendte Michael Kristiansen, tidligere medierådgiver for Schurs tætte politiske kontakt, fhv. statsminister Anders Fogh Rasmussen.

Man anede et Schur-tilbagetog, da han midt i den negative medieomtale og midt i SAS-tumulten forleden gik af som formand for Den Liberale Erhvervsklub, som han startede i 1998, og som i årenes løb har været en væsentlig økonomisk bidragyder til partiet Venstre.

Men pludselig dukkede Schur efter dages tavshed op i rampelyset. Han snød alle medier ved at lyve om, at han midt i det højdramatiske forløb tog til Stockholm. »Det var en god gimmick, som gav os arbejdsro,« fortalte han til dr.dk. DR’s nyhedsdirektør Ulrik Haagerup er lidt sur over det. »Det er bemærkelsesværdigt og uheldigt, at en formand for et børsnoteret selskab tilsyneladende giver urigtige oplysninger til offentligheden,« sagde han til journalisten.dk

Men løgnen virkede efter hensigten. Og Fritz Schur blev efter et par uger i skammekrogen en rigtig helt. Bekræftelsen kom i TVAvisen mandag aften kl. 21:30, hvor »den myreflittige« Fritz Schur blev portrætteret som et menneske, der »sætter sig ind i tingene«, og for hvem et »et ord er et ord«. To ultrakorte klip fra et interview med de kritiske forfattere Hanne Sindbæk og Niels Sandøe var intetsigende udover Sandøes konstatering af, at Schur ikke kom ind på top-100-listen over danske erhvervsfolk. Børsens chefredaktør Niels Lunde roste Schur for at være velegnet til bestyrelsesposterne, fordi han kender det politiske spil – og da Schur heller ikke her stillede op til interview, måtte man nøjes med klip fra Vibeke Windeløws høflige og kammeratlige tv-samtale med ham fra 2007. Det var vist det, som Ulrik Haagerup kalder »konstruktiv journalistik«. Den kom også til udtryk, da DR Nyheders erhvervskorrespondent Nina Munch-Perrin, der ellers er højt kvalificeret,uforvarende et par gange brugte ordet ’vi’ om SAS. »Vi nærmer os en løsning,« som hun sagde.Ikke ’SAS’ eller ’parterne’ nærmer sig en løsning, men ’vi’. SAS er altså ’vores’ luftfartsselskab, selvom de fleste tilsyneladende foretrækker at købe billigere billetter hos Norwegian, EasyJet eller Ryanair

Således skifter Fritz Schur rolle fra at være partiet Venstres mand eller Kongehusets mand til at være vores mand. Kritikken forstummer,tvivlen fejes til side, det problematiske er glemt. I medierne er der oftest kun plads til helte eller skurke. Og man kan, som Fritz Schur, skifte rolle fra skurk til helt på nogle få timer. I begge roller har kammerherren i årevis, som bogen dokumenterer, gjort brug af det, han selv kalder »en gimmick, der kan give arbejdsro«. Og medierne falder for den. Næsten hver gang. Man kan opfinde et nyt ord, der beskriver Schurs gimmicks: Censchur.

Lasse Jensen er mediejournalist og vært på P1-programmet ’Mennesker og medier’

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeg kender ikke denne magtfulde mand, men min mavefornemmelse siger klart, at han må placeres i kategorien "Banditter i habitter" , hvilket omvendt betyder, at jeg med min forståelse af begrebet retfærdighed og pligter alligevel aldrig ville lære ham nærmere at kende. Det er formentligt gengældt...

Niels Engelsted

Også jeg lagde med bedrøvelse mærke til hvor utilsløret medierne--DR værre end TV2--slog vagt om bananrepublikken Danmark, hvis fremmeste repræsentant og hæsligste symbol Fritz Schur er.

Jens Overgaard Bjerre

Manden er altså god til det med tv. Jamen er der andet, som betyder noget i dag? Det er vel tv-medierne, som har magten. Og har Fritz S. fat i dem, så kører showet fortsat rundt.

Søren Kristensen

Måske har man bare har anbragt sejrskamlen i skammekrogen - og undladt at zoome ud?

Michael Kongstad Nielsen

Nu ved vi jo, at Lasse Jensen er "vild med USA"
http://www.information.dk/316172
så han må også være vild med Schur, der jo ligner den amerikanske drøm på en prik, selfmade businessman i mange-millioner kroners klassen, og fuld af gimmicks og talent for at lægge medierne ned. Det kan ikke gøres bedre i Texas, så Schur må være Lasses mand.

Schur i en nøddeskal:
Da han på pressemødet slog fast, at nu "var SAS reddet" (for denne gang for om 2-3 år så skal SAS til det endnu en gang), så fortalte han samtidig, at det hele udelukkende var gjort i den hensigt, at trimme selskabet til videresalg eller fusion med at andet selskab. Hvor meget vil Schur tjene på noget sådant?
En særlig form for virksomhedsslagteri?

De ansatte, der havde slugt Schurs og Blå Bjarnes bitre medicin måtte føle, at de var blevet taget noget så læsterligt i røven af SAS' ledelse. Den ledelse, som de socialdemokratiske fagforeninger ikke havde modet til at sige fra overfor, og heller ikke til at sige fra overfor Blå Bjarnes sicilianske SMS-metoder.

Men som überstatsministerinden siger det: "Sådan er det jo - her er det mig, der bestemmer".

Nej, Fritz Dramaquin Censchur tog ikke til Stockholm, men havde sat Bjarne stævne på “slottet” til diktat af endnu en gimmick.

Er der virkelig ingen politikere der har nosser nok til at smide kakkeklakken på porten? Drejer det hele sig virkelig om forbud mod købesex og fri porno til børn og unge, når de er 'parate'?

Michael Kongstad Nielsen

Det nye ord burde vel ikke være "Censchur", men "selvCenschur".

Corydon og Wilhelmsen står 100% bag Schur - det er mærkelige tider vi er i - men godt at se opbakningen til SAS. Nu mangler bare samme øvelse i de andre offentlige virksomheder og private. Venstre har sagt det - regeringen gør det - det er nye tider.

Grethe Preisler

"Ak hvem er tumbet, og hvem er viis?
Løgnen er fattigmands paradis.
Gi'r man ham ikke en illusion
starter han måske en revolution.
Så digt da for Guds skyld lidt silke
om Kejserens pibestilke."
(Sigfred Pedersen)

Mediernes helt ?

Er han ikke den samme klovn, der har kørt SAS ned i en situation, hvor virksomheden havde behov for at skulle reddes ?

Lars Løkke Rasmussen på Venstres landsmøde i Herning den 17 nov. 2012.:

- Vi har Danmarks mest professionelle organisation.!

TV2 nyhederne skulle hellere have holdt sig til sagens kerne og gået efter bolden i stedet for manden.

Den 12/11 2012 sendte jeg denne mail til nyhedsredaktionen på TV2:

"UPS - I censurerer tilsyneladende jeres egne indslag?
I morges kl. 7 så jeg et indslag hvor en erhvervskommentator kommenterede på situationen i SAS.
Han fik imidlertid også sagt at han fandt det underligt fordi SAS samtidig kalkulerer med kæmpe overskud.
Da jeg senere ville gense indslaget var det væk og jeg forsøgte så at finde det på jeres hjemmeside.
Men her har i åbenbart valgt det fra.

SAS regnskab er også netop kommet ud med pænt overskud som forventet.
http://www.business.dk/transport/sas-regnskabet-som-forventet

Hvorfor vil I ikke have kædet disse to nyheder sammen. Det kunne jo være spændende at høre hvorfor der skal være sådan et hysteri omkring SAS økonomi.
Det gør jer utroværdige og ensidige."

Hele dækningen har været et stort spin. Jeg konkluderer derfor at det er ikke kun er SAS der snyder medierne - Det er også medierne der bevidst snyder befolkningen.

- at gå efter manden - undskyld udtrykket er lidt misvisende - Jeg mener selvfølgelig de gik efter ham for at aflede opmærksomheden fra det væsentlige.

Frits Schur kan det der med at skabe 'The Burning Platform', som det hedder på kommunikatorsprog.

Men i øvrigt virker han ikke som om, han er sin opgave voksen. Alle tre steder hvor han er bestyrelsesformand (SAS, DONG og Post Danmark) er økonomien nødlidende og strategien fraværende. Normalt ville man hurtigt sparke en sådan formand ud.

Men han opgave er bare IKKE at få virksomhederne til at køre godt. Det er at få dem privatiseret.

Og kan man så samtidigt få fortalt befolkningen, at Claus Hjort Frederiksen (og Ole Sohn, gudhjælpemig) har fat i den lange ende, når de kræver lønnedgang, så kan han vist betragtes som en fuldtonet succes af regering og de andre borgerlige.

god blog fra Dorte Toft:

Den er svær at kapere, bogen ”Kammerherrens nye klæder” om erhvervsmanden Fritz Schur, selv om bogen er letlæst og fængende. Bogen er nemlig endnu en dokumentation af, at ”Ja, vi mennesker vil bedrages”. Vi er til fals.

Journalisterne Niels Sandøe, Hanne Sindbæk og Thomas G. Svaneborg klarlægger i bogen på fornemste journalistiske vis, hvorledes erhvervsmanden Fritz Schur udøver forførelsens kunst ved brug af løgn på løgn, gavmildhed og ikke mindst flid.

Den mørke side
...

http://bizzen.blogs.business.dk/2012/11/09/bogen-kammerherrens-nye-klaed...

Dorte Sørensen

Til anbefaling hør P1 Biesness med Solveig Bjørnstad fra i dag kl. 13.

Michael Kongstad Nielsen

Bogen er et smædeskrift, som han ikke selv har
ønsket at medvirke i. En jule-sællert til alle de semi-venstreorienterede borgerhjem, så de kan bekræfte hinanden i, at partikuløren stadig holder.

Det er muligt, at herren er en opblæst nar, men herregud, - han alene kan dog ikke bære al skylden for de vestreorienteredes tabte forhåbninger. Han har i øvrigt kapaciteter ved sin side som Lars Rebien og andre topdirektører i bestyrelsesarbejdet, og NovoNordisk er dog ikke kørt i sænk endnu.

SAS var nok kommer i samme situation uden Schur.

Lidt mere interessant i stof i et indlæg på Journalisten.dk, "Analyse: Hvor meget snød SAS medierne?".

Luftfartsanalytiker Anders Lidman: Fritz Schur agerer, som om han stadig ikke forstår noget som helst,

Magthavere behøver ikke at argumentere; de kan nøjes med at kigge ud ad vinduet.

...man skal ikke lade sig snyde, Fritz har en plan:

Store lunser virksomhed til sig selv og vennerne!

Havkatten ud af hyttefadet - væk med Fritz.

@Michael Kongstad - Novo Nordisk er privatejet og SAS er mestendels offentligt ejet.

...det er den store forskel på om grosserer Fritz' har lov at gebærde sig eller ej.

”Ja, vi mennesker vil bedrages”. Vi er til fals.
udtaler Dorthe Toft i et hit ovenfor. Vi kan alle mindes bedrageriet i 00'erne:
Milena Penkowa, Stein Bagger, Amanda Jacobsen >> find selv de andre ...

Fritz er opfundet af partiet Venstre med Helge Sander i spidsen. Venstre som også har huset Klaus Riskær Pedersen og Peter Brixtofte.

Hele Schurs parade-optræden - først til at fælde på Eldrup i Dong og nu ved at lave den mest eksemplariske slagtning af arbejdernes rettigheder og arbejdsforhold i Norden - har, i mine øjne, haft en uhyre gavnlig effekt. Nemlig at det er blevet mere tydeligt end nogensinde, at arbjejderne og alle de andre 'almindelige' mennesker er oppe imod de rige mennesker i samfundet. Herunder oppe imod kongehuset.

Tak for det Schur! Dine helt åbenlyse kyniske og dybt usympatiske metoder har udstillet, både hvordan 'de rige' (der er selvfølgelig undtagelser..) tænker, handler og står sammen, når det gælder om at ville tjene penge.

Enhver illusion om at fx kongehuset er solidarisk med den almene dansker er også gennemhullet. Hver gang jeg ser Dronningen eller kronpris Frederik og co. fra nu vil jeg uvægerligt tænke på Schur og hans arbejdsmetoder, samfunds- og menneskesyn - og helt naturligt væmmes.

Vi har en lækker fireenighed - med Cepos til at støbe kuglerne og propagandare i det offentlige rum, Venstre til at arbejde for sagen i det politiske offentlige rum, Schur, Dyremose og andre til at slagte på arbejdsmarkedet og sørge for at privatisere de fineste offentlige virksomheder - og lade vennerne i deres fine klubber om at tage gevinsten af de mange offentlige penge - og så til slut i det effektive samspil kongehuset i toppen af kransekagen til at legitimere, at der skam er tale om agtværdige mennesker...

I netop den forbindelse viser det sig med mere end ønskelig tydelighed, at kongehuset ikke er interesseret i at stå for en anstændig moral. Som den tyske sociolog Max Weber sagde i sin tid, vi er ikke ordentlige demokrater - for vi har ikke hugget hovedet at monarkerne.

Schur har helt særligt gavnligt ved at vise, at kampen for et ordentligt og ansændigt samfund absolut ikke er slut. Den må hele tiden begyndes på ny.

Tak for det Schur - og tak for den nye biografi mv. Tak!

Niels Engelsted

Lars,

"Vi har en lækker fireenighed - med Cepos til at støbe kuglerne og propagandare i det offentlige rum, Venstre til at arbejde for sagen i det politiske offentlige rum, Schur, Dyremose og andre til at slagte på arbejdsmarkedet og sørge for at privatisere de fineste offentlige virksomheder - og lade vennerne i deres fine klubber om at tage gevinsten af de mange offentlige penge - og så til slut i det effektive samspil kongehuset i toppen af kransekagen til at legitimere, at der skam er tale om agtværdige mennesker…"

En forbilledlig smuk illustration af de øverste led af samfundspyramiden!

Linket til at høre det altid gode program P1 Business er
http://www.dr.dk/P1/P1Business/Udsendelser/2012/11/22132226.htm
hvor Fritz Schur benytter sit stærkeste aktiv, nemlig mundtøjet. Men viser osse, at forfatterne bag bogen har kvajet sig i nogle fjollede detaljer, som Schur derfor kan bruge masser af tid på at modbevise.

Niels Engelsted, jeg mener vi har en femenighed som drivkraft bag overdanmarks: 'historisk største tyveri' (frit efter Sass Larsen)...

Cepos, Venstre, Stråmændene, Overdanmark og så - Bankerne - som sørger for at virksomhederne og værdierne kommer på skafottet i en orden og på et tidspunkt, der sikre at de rigtige er klar til at tage over.

De mest skamløse økonomiske opportunister blir udråbt som både mønster-borgere og samfunds-helte for tiden....