Kommentar

Multikulturalismen beriger samfundet

At der i dag er flere nationer inden for samme stat, er ikke et problem, men en berigelse. Problematisk bliver det først, hvis kulturer er mere loyale over for deres egne dogmer end over for forfatningen i den stat, hvor de bor
Debat
16. november 2012

Når en norsk direktør får den idé, at det norske flag ikke er et samlende symbol for alle i landet, og derfor ikke vil bruge det på sit norske kunstmuseum, sker der flere kortslutninger i hans hoved. Han forveksler nation og stat, og han tror, at en stat er et kulturelt fællesskab. Jens-Martin Eriksen og Frederik Stjernfelt (ES) konkluderer i kronikken (Information den 10. november), at der i Europa er opstået en ny situation, hvor vi inden for samme stat lever i flere nationer.

Mens en stat er bestemt ud fra sin grænse og sin forfatning, er en nation bestemt af sin kultur og livsform. I 1800-tallets demokratiske revolutioner var det ’folket’, som skulle bestemme – og ’folket’ var en enhed, en fælles vilje. Derfor skulle stat og nation skulle falde sammen. Der er flydt meget blod i kampe om ’national selvbestemmelse’.

Selv om folket retorisk blev fejret som en enhed, har det altid været splittet. Det har længe været bemærket, at vi bor i multikulturelle stater, hvor forfatningen i stadig ringere grad er finindstillet mod en enkelt kultur. Alligevel kommer det som et chok for nogenlunde homogene samfund som de skandinaviske, at der er opstået etniske og religiøse kulturer, som opfører sig særpræget. De har andre kønsroller, lukker sig om sig selv, spiser deres egen mad, gifter sig med hinanden, etc. – lidt ligesom danske akademikere. Og nu er et muslimsk flertal i en boligblok gået til det ekstrem, at de ikke bevilliger penge til et fælles juletræ i den mørke december måned. Men hvad er problemet? 1800-tallets tykke nationalisme, hvor man forventedes at ’dø, om så det gælder’, er for længst forsvundet. Samtidig med nationalismen fik vi også de politiske partier, religionsfriheden og klassekampen. I 1900-tallet opstod der i stedet en tynd nationalisme, hvor de nationale følelser blev sendt ud i periferien til sporten og sangen, mens loyalitet mod staten var afhængig af, at staten var imødekommende. ’Noget for noget’ i stedet for ’my country, good or bad’.

Splittede nationer

I sin sejrstale forleden kunne Barack Obama henvise til, at USA er verdens mest splittede nation, når det gælder kulturer. Ikke desto mindre appellerede han til en national enhed, som kunne tæmme de kulturelle forskelle. Ikke kun blå stater og røde stater, men forenede stater. Der er, historisk, en stærkere patriotisme i USA end i Europa, og Obamas retorik ville nok ikke fremkalde stående klapsalver her.

Obamas pointe er, at konflikter er tegn på styrke, hvis de kan tæmmes og civiliseres. Og metoden til at gøre det er den demokratiske omgangsform, hvor parter nok er uenige, men kan løse deres konflikter uden vold. I 1800-tallet skelnede man mellem folkestyre og demokrati, så den enevældige konge var udtryk for folkets enhed, mens demokrati var udtryk for splittelse.

Siden er balancen mellem enhed og forskel ikke ophørt med at irritere. For problemet er jo, at mens man kan have en stærk kulturel fællesfølelse i klubben – kirken, vennekredsen, partiet – må man tåle den ydmygelse, at det stærke sprog i klubben forvandles til et svagt sprog, så snart man bevæger sig ud af klubhuset og ind offentligheden.

Tab af fælles kultur

Så i moderne stater tvinges man til at definere sig selv på to niveauer. Man er på den ene side en privat person, som har – og har ret til – at have sin egen kultur med dens traditioner og symboler. Men man er også borger på lige fod med andre, og her er der ingen automatisk solidaritet mellem ens kultur og den forfatning, som lægger rammer for forholdet mellem kulturer.

Det kan opleves som en krænkelse, at verden ikke automatisk er imødekommende over for ens forventninger, især hvis man er vant til at have hele banen for sig selv. At der ikke står et juletræ, som der plejer, og at ikke alle elsker flæskesteg.

Det kan skabe vrede og endda raseri. Men det bliver først et problem, hvis kulturer er mere loyale over for deres egne dogmer end over for forfatningen i den stat, de bor i. Altså hvis rollen som kulturbærer får lov til at vinde over rollen som borger, så man i kulturens navn giver sig selv lov til at bryde loven.

Så taler vi om fundamentalisme og bliver med god grund bekymrede. Men at der i en boligforening er demokratisk flertal for ikke at bevillige penge til et juletræ, giver ingen grund til panderynker. Det er en helt normal kamp efter helt normale spilleregler. Er danskerne skuffede, kan de mobilisere og agitere. Demokratiet handler ikke om sandt eller falsk, men om et flertal. Der er håb om et juletræ til næste år, hvis de strammer sig an.

Multikulturalisme er rigdom, hvis den parres med respekt for de spilleregler, som giver alle adgang til at ytre sig og tage del. Men at intuitive forventninger brydes, gør det sværere at opnå enighed og fremmer en juridisk omgangsform. Man er ikke (længere) fælles om kultur, men om forfatning og love. Det er dog kun et tab, hvis man sværger til evige traditioner.

Flertalssamfundet er demokratisk og skal helst fortsætte med at være det. Så kan man inden for den ramme have alle de kulturer og parallelsamfund som man finder interessant.

 

Ole Thyssen er professor og dr.phil. på Institut for ledelse, politik og filosofi på CBS.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

At multikulturalismen fungerer i USA, hvor folk først og fremmest er amerikanere og dernæst har en etnisk rod bagud betyder ikke , at den fungerer i Danmark eller at den bør fungere i Danmark.

Danmark er en stat ´med 5,5 mio mennesker,medens USA har 300 mio mennesker,som kommer fra alle verdens hjørner og mod alle ods har skabt verdens supermagt nr 1.

Danmark er en lille velfærdsstat, som giver flygtninge og tilflyttere social forsørgelse , som de ikke ville kunne få i andre lande ( specielt ikke i USA)- og tilflytterne kræver ofte , at deres danske værter omstiler sig til tilflytternes kultur - en art "omvendt diskrimination"

Gunden til, at multikulturalismen fungere i USA er, at
det amerikanske samfund ikke er en velfærdsstat, hvor man kan leve på andre, hvis man er kulturelt / religiøst afvigende - enten deltager man på lige fod med alle andre, eller også går man ned med flaget.

I Danmark giver man mulighed for at lave "statsstøttede parallelsamfund" - det gør man ikke i USA.

Danmark bør forblive dansk ligesom f eks Italien bør forblive italiensk og Rusland russisk og Kina kinesisk o s v.
.
Hvis man vælger at flytte til Danmark, så må man derfor affinde sig med, at Danmark er dansk ( ligestilling, trosfrihed , demokrati, trykkefrihed o s v)

"Man er ikke (længere) fælles om kultur, men om forfatning og love."

Man frygter for den ungdom - der undervises på CBS af en underviser, som tilsyneladende slet ikke har fanget, at en stats lov, ikke mindst grundlov, er kultur - de må have deres skolepenge tilbage.

Multikulturisme er død,stendød,!

Elitens konsensusprojekt om at få et mange gange ti-tals af forskellige kulturer til at fungere,sammen i fryd, kram og glæde, er en gigantisk fiasko og vil aldrig komme til at fungere, uanset de gode intentioner.

At tro at moral og alle kulturværdier er relativt, er i værste fald idiotisk og i bedste fald naivt.

Kultur er ganske simpelt og enkelt de uformelle normer, spilleregler og traditioner som hersker i et samfund.

Tilpasning til den kultur du flytter ind i er nøglen til succes.

Bibehold dine rødder, men kravl op ad træet og nyd den nye udsigt.

"E pluribus unum" (From many to one) er den eneste måde at få integration til at virke på og USA er en ledestjerne i den henseende.

Jette Abildgaard

Tak for en god artikel...

Home is where the heart belongs!!

Maaske en dag Danskerne ogsaa laerer det......maaske....

Multikulturalisme er et svært ord at stave til.

Jette Abildgaard

Oevelse goer mester Lars ;)

Kultur, er det ikke noget med at være høflig mod andre?

Tak for støtten, Jette :)

Brian Pietersen

jeg undrer mig meget over at der er nogen der kan finde et ted hvor multikulturel fungerer....

amerika er da et ynkeligt resultat af dette.. og her i europa, prøv at se hva der ker med det gamle jugoslavien...specielt bosnien nu....det ender snart i krig..4 religioner....puha.

Brian,

Multikultur har aldrig nogensinde fungeret, nogen som helst steder i verden.

Men vi er midt i et elite- og konsensusprojekt, så det kan godt tage en hel del år førend virkelighedens realiteter når op i magtens sfære.

Kejseren spiser sig kun mæt i det mad andre forinden har spist, fordøjet og ikke er blevet syge af.

Robert Kroll:

"At multikulturalismen fungerer i USA..."

Hvem siger forresten, den gør det?

USA er først fornylig blevet en multikulturel stat - altså ført en multikulturalistisk politik - indtil 1960'erne førte USA en hardcore 'WASP' (white anglo-saxon protestant) monokulturalistisk politik med en ganske stram, eller nærmere etnisk målrettet, udlændingepolitik.

Fra begyndelsen af 1900-tallet til midten af samme - var omkring en ud af ti amerikanere hvide - overvejende med WASP herkomst - sorte, hispanic, asiatere, indianere udgjorde resten - og bestod helt overvejende af 'historiske rester' - ikke indvandrelandets indvandring i den romantiske forstand som man ofte hører det fortalt - og levede helt overvejende segregeret og marginaliseret i den amerikanske 'WASP' monokulturalistisk stat - det var først fra 60'erne dette langsomt ændrede sig - og først omkring 1990, de hvides andel af befolkningen kom ned på ca. 80% - så det er for tidligt at sige, om multikulturalismen i USA kommer til at fungere eller ej.

Multikulturalismens lyksaligheder er elitære fantasier, udtænkt i en skatteyderbetalt champagne-rus, i lobbyen på et femstjernet hotel i Bruxelles, New York, Mumbai etc., på komfortabel, air conditioneret afstand af virkeligheden.

Fantasierne udspringer som regel fra personer og miljøer, der har gjort en dyd ud af, ikke at praktisere det de prædiker.

En shopping-tur i tingel-tangel butikkerne, en hurtig frokost på en "fascinerende", eksotisk restaurant, og så hurtigt hjem til velhaver-ghettoen, inden mørkets frembrud.

Det fremgår af pressens referater, at flertallet i beboerforeningen i Kokkedal ikke blot nægter at betale for et juletræ, men rent faktisk forbyder, at der afholdes julefest i bebyggelsens fælleslokaler.

Det har de naturligvis ret til at bestemme, og staten skal ikke blande sig i dette.

Jeg gad dog godt nok se reaktionen næste gang, når en beboerforening med et stort muslimsk mindretal vedtager, at ikke blot er pengekassen lukket for muslimske fester, men der nedlægges også forbud mod at afholde Eid-fest i bebyggelsens lokaler.

Måske er multikulturalismen, etikerens omnipotente kunstprodukt i en sekulariseret verden, som den troende møder med selvværd og ydmyghed.

Søren Kristensen

Gad vide hvad juletræerne tænker.

Flemming Andersen

Artiklen er et godt udtryk for den forførelse af befolkningen man forsøger at gennemføre.

Jeg er og vil altid være tilhænger af enhverts ret til at søge lykken, hvor dette måtte være muligt.
Samtidigt tror jeg så meget på demokratiet at jeg mener en minister (folkets tjener) skal søge for at et lands befolkning får de bedste betingelser at leve under, hvad enten de er hvide, røde, gule, kristne, muslimske, jøder, eller hvad forskelle man nu kan finde på at opdele efter. Jeg glemte kvinder.

Det betyder også at tilladelse at indvadrerer i et omfang der skader helheden af befolkningen for at gavne nogle få, igennem løntrykkeri ikke er acceptabelt i mine øjne. Ej heller flygtninge/indvandrere som man ikke kan tilbyde andet liv end opbevaring, eller hvor man ikke kan tilbyde beskæftigelse eller fornuftige boligforhold.

Positiv særbehandling bør være et absolut faresignal, fordi det fortæller at en eller flere af disse, helt åbenlysebetingelser, er overtrådt.

Jeg har selvom jeg er positiv over for det enkelte menneske, set mange dårlige eksempler på kulturberigelsen, hvor overtrædelsen af dette lands love i visse kredse faktisk ses som en helt legitim måde at høste anderkendelse. Det er faktisk i visse kredse et æresbegreb ikke at overholde nogen af landets love.
Ekstra plus er så hvis man kan provokere sine omgivelser vildt med dette forhold.

Denne opførsel ser jeg ikke som værende en generel holdning eller et problem, når der er tale om enkeltpersoner eller hvis de er få, men det får unægtligt kronikkørens påstand om at det er et lands love vi skal være fælles om og ikke kulturen, som noget vås virkeligheden har overhalet for år tilbage.

John Robert Parkins

Dokumentationen viser, at multikulturalismen i Storbritannien er lykkedes at skabe en følelse af at høre til blandt minoriteter, men det har betalt for lidt opmærksom på, hvordan at opretholde støtte blandt dele af den hvide befolkning

En mere muskuløs argument for multikulturalisme, nemlig at de værdier, der ligger til grund liberale demokratier meget appellerer til alle mennesker fra enhver baggrund. På denne måde vil indvandrere fra forskellige kulturer kommer til at klæbe af egen fri vilje til værdierne, der betyder noget for et velfungerende samfund, mens måske vælger at beholde deres særlige kulturelle praksisser kun relevant i privat. Set i dette perspektiv, risikerer at tvinge indvandrere til at ændre deres adfærd vil give bagslag - bedre et samfund af frivillige end værnepligtige.

Mikkel Nohr Jensen

"At der i dag er flere nationer inden for samme stat, er ikke et problem, men en berigelse. Problematisk bliver det først, hvis kulturer er mere loyale over for deres egne dogmer end over for forfatningen i den stat, hvor de bor"

Naturligvis, men det er så også nemmere sagt end gjort at bevare opbakningen til forfatningen, når den strider mod befolkningens kultur.

Ole Thyssen kan jo selv prøve om han kan komme med en solid argumentation for loyalitet mod forfatningen uden reference til nogen kulturelle fikspunkter. Det er ikke så nem en øvelse.

Jeg siger ikke at det er umuligt. Men det er i hvert fald den vanskeligste politiske opgave i verden.

Mikkel Nohr Jensen,

nemlig - det er også derfor multikulturelle stater ofte er repressive - regimet (som ofte vil have en bestemt etnisk magtsbase) i sådan en stat må i højere grad påtvinge indbyggerne statens vilje.

Der er nogle ret sjove paralleller mellem euroen og det multikulturelle projekt.
De havner formodentligt samme sted.

Multikulturelle samfund vil næppe kunne overleve som samfund med stor solitaritet og med stor omfordeling mellem grupperne.

Latterligt, at det er den venstrefløj som vil have den største økonomiske omfordeling, som samtig hyper det multikulturelle samfund.

Omkring juletræsgate er spørgsmålet om de mennesker som accepterer at flertallet fravælger støtte til et juletræ af principielle grunde, også vil tillade et andet flertal andre steder at fravælge støtte til religiøse eller kulturelle aktiviteter af principielle grunde ?

Martin Ørding-Thomsen

"Demokratiet handler ikke om sandt eller falsk, men om et flertal."

De, der normalt taler om demokratiets fortræffeligheder, plejer at mene, at begrebet indebærer beskyttelse af mindretal.

Så når bestyrelsen bruger 60.000 kr på en Eidfest, men ikke vil bruge en tiendedel på en julefest, og ikke engang tillader at lokalerne benyttes til det, så har det vist ikke længere så meget med demokrati at gøre.

Men det burde ikke komme som nogen overraskelse, når man ser, hvordan religiøse mindretal behandles i muslimske lande.

svend christian tychsen

Hvis Ole Thyssen er så sikker i sin påstand om velsignelserne i det multikulturelle samfund, undrer det, at han og mange ligesindede ikke fluks flytter til Mjølnerparken på Ydre Nørrebro eller den aktuelt berygtede bebyggelse i Kokkedal, eller et tilsvarende sted. Der er masser af dem, over hele landet!

Karakteristisk nok er, som eksempel, indre Østerbro et praktisk taget "hvidt kvarter" og stemmemæssigt en højborg for Det Radikale Venstre.
Hvorfor flytter de bare ikke ud til velsignelserne? Det kan da kun blive en "berigelse". Nå ikke?

Man forstår af Thyssens artikel, at forskellen mellem muslimsk og dansk kan sammenlignes med akademikere i forhold til den øvrige befolkning. Større er forskellen ikke, skal vi tro.
Om han selv tror på analogien, må man betvivle, selvom det ganske vist er en gammel sandhed, at man kan læse sig dum.

Under alle omstændigheder, er historien med juletræet i Kokkedal, som ikke er afsluttet, vel at bemærke, et alvorligt tegn og forvarsel set i et længere historisk perspektiv.

For der er faktisk en fundamental forskel mellem henholdsvis dansk og muslimsk kultur og tradition, og rigtig mange danskere, langt, langt flere end Thyssen og ligesindede måske tror, vil insistere på, at Danmark først og fremmest er danskernes land.
Her må tilrejsende indordne sig dansk kultur og tradition, og ikke omvendt!

De muslimer, som ikke kan eller vil acceptere dette helt selvfølgelige udgangspunkt, må, på den ene eller anden måde, med passende foranstaltninger repatrieres til de lande de kommer fra, og hvor, må man tro, kulturen passer dem bedre.

Alternativet på sigt er dystert nok: Det hedder borgerkrig. Desværre!

Frank og Martin Ø.

Har denne bestyrelsesformand/bestyrelsen virkelig forbudt /ikke tillader at lokalerne bruges til juletræsfest ?
Har I et link ?

I så fald er det ude på dybt vand !

Egon Matzen 11.27.

Der er ingen grund til at slå venstrefløjen over én kam .

Martin Ørding-Thomsen

Carsten Hansen

Jeg er faktisk ikke sikker på, om det var forbudt for dem at bruge lokalerne. Jeg gik ud fra, at Frank havde undersøgt det, siden han skrev det. Jeg kan ikke lige finde det med google.

John Robert Parkins

......hit me with a broom stick and call me Stalin!

Som et folk vi er en eksklusiv samfund låst i vores egen lille verden?

Martin Ø.

Vi afventer om Frank har et link.

Hvis det virkelig forholder sig sådan, så må enhver tvivl om bestyrelsens bæren brænde til bålet "Dem og os", være forsvundet som dug for solen.

Jeg tvivler dog på at bestyrelsesformanden har formuleret sig så torskedumt.

Ikke for at ødelægge den dårlige stemning, men alle stater er multikulturelle. Der findes kulturer og subkulturer på mange niveauer inden for ethvert samfund, og den nationbaserede kultur er ikke nødvendigvis den mest tungtvejende.
Jeg bor selv i Nordvest, og jeg færdes dagligt på Nørrebro og andre steder, hvor der findes mange forskellige nations- og religionsbaserede kulturer. Men mit familiemæssige ophav er i Midt- og Østjylland, og der er stor forskel på den kultur mine jyske familiemedlemmer praktiserer og lever i i forhold til mig. Og der er forskel på, hvilken kultur jeg som studerende og mine ikke-studerende venner og kammerater lever i.
Der findes stærkt religiøse danskere, som jeg - undskyld udtrykket - ved Gud ikke har meget tilfælles med, og der findes sekulære indvandrere og efterkommere, som lever et liv, der minder meget om mit. Der er kulturforskelle alle steder og på kryds og tværs af samfundet, og der er ikke noget i disse forskelle, der nødvendigvis gør det svært at leve sammen; medmindre man vælger, at det skal være svært. Jeg har intet problem med at leve i et kvarter, hvor mange af mine naboer ikke spiser bacon eller medisterpølse. Det har ingen betydning for mig. Heller ikke om de har juletræer eller kravlenisser (det har jeg heller ikke selv). Det generer mig heller ikke, at nogle af mine naboer går med tørklæde, når jeg går med kasket eller hue. Når der hver fredag samles en masse muslimer lige uden for min dør for at gå til bøn i moskeen, så generer det mig heller ikke det fjerneste. Det må de da selv om.
Det er også helt fint, at mine familiemedlemmer i Jylland mener, at det er helt ok at arbejde sort, købe moms- og afgiftsfri drikkevarer i et andet land, spise kage 3 gange om dagen og tale et dansk, der kan være svært at forstå. Det må de selv om - de er ligesom mine naboer en del af samfundet og staten Danmark, selvom deres kultur ikke er min.
Det er også ok med mig, at der er en del af min omgangskreds, der støtter militæret og mener, at de gør noget godt og nødvendigt, og som selv har været soldater og endda i krig. Intet kunne ligge mig fjernere, men deres kultur betyder ikke, at de er mindre betydningsfulde samfundselementer end mig.
De mennesker, der dyrker en kultur med stoffer og udsvævende livsstil er også meget anderledes end mig, men deres kultur skal der også være plads til. Og der skal endda være plads til at være asetro, jøde, bilist, masochist, FCK-fan, belieber, bankospiller, Venstrevælger, vegetar, revisor, stavgænger og alt mulig andet, som ikke er en del af min kultur.
De mange kulturer kan sagtens leve sammen inden for de samme grænser, og de kulturelle forskelle har kun den betydning, man vælger at tillægge dem. Det er et valg.
Multikultur er et vilkår, som ingen er interesserede i at komme af med. Ensretning af kultur er ikke noget at stræbe efter, og det er en illusion, at 'vi danskere' har den samme kultur. Der er uden tvivl en masse af debattørerne på disse sider, der ikke føler sig kulturelt beslægtede med mig og mine holdninger. Og sådan skal det være.

John Robert Parkins

Jeg har boet i Danmark i 32 år jeg har to døtre 3 børnebørn
og en gang imellem jeg er blevet kaldt en udlænding og vende tilbage til, hvor du kommer fra!
Jeg tror ikke, at en dansker der bor og arbejder i England ville exprience denne arrogance!

@Carsten Hansen:

I så fald vil jeg nøjes med at slå venstrefløjen :-)

Men har advarslerne og forbeholdene fra den kant ikke være ganske fraværende ?.

I hvert tilfælde, hvis man definere venstrefløjen som noget der ligger til venstre for socialdemokratiet.

Lars Olsen og Kåre Bluitgen er de eneste jeg lige kan komme på.

Specielt forbløffende er det, da det altid er de svagest stillede af de opringelige beboere det kommer til at gå hårdest ud over.
Både på jobmarkedet og i ghettoen.

Eliten skal jo ikke nyde noget, og holder sig på afstand.

Oprindeligt var SID jo også en arg modstander, og først med djøffiseringen af fagbevægelsen, blev der rettet ind efter elitens linie.

@John Robert Parkins: jeg kender da også danskere der i Danmark er blevet kaldt luder og danskersvin af udlændinge. Den går nok begge veje.

Simon Olmo Larsen

Jeg bor lige ved siden af Tingbjerg, der er ikke så farligt herude.

At der er problemer kan vi godt blive enige om.

Om problemerne er af religiøs karakter ja til til dels, men som jeg ser det handler det først og fremmest om identitet.

At sige folk med udenlandsk/muslimsk baggrund ikke vil indordne sig under danske forhold er ikke korrekt.

Jeg ser dagligt hjemmehjælpere og sosuassistenter med anden baggrund end dansk som tager sig af vores ældre.
Jeg ved de ofte bliver mødt med racisme og uvidenhed fra de borgere som det er deres arbejde at hjælpe, men ved hjælp af stædighed, forståelse og imødenkommenhed lykkedes det faktisk at overbevise den ældre borger om at det er ikke deres hudfarve som betegner dem, men deres handlinger og

Men selvfølgelig er der nogen der ikke kan håndtere det pres det er at blive set ned på på grund af at man har en anden hudfarve og de vælger så at identicifere sig med den kultur de kom fra da de ikke har overskud og overblik til at se og forstå hvordan de får det bedst muligt i det danske samfund.

I min lokale kiosk sidder de lokale danskere i baglokalet med den pakistanske kioskejer, mens de drikker bajere og diskutere verdenssituation. Har dog
aldrig set kioskejeren med en bajer så intergreret er han ikke.

Hvem er det som skaber parallel samfund dem nederest i samfundes som bor i et socialt boligbyggeri eller er det dem som har nok i sig selv som bor trygt og sikkert.

Hvis alle nydanske statsborgere flyttede ud af landet hvem skulle så skifte ble på jeres forældre og gøre rent efter jer?

Jeg ser dansker med udenlandsk og muslimsk baggrund indordne sig under danske normer dagligt.

At politikerne og medierne siger det modsatte kan da ikke overraskenogen, siden hvornår er de blevet sandhedens beskyttere.

Egon Matzen.

Det er nok ikke gået dit hoved forbi, at den yderste venstrefløj beskylder S/SF for at DF-medløbere i forbindelse med de 2 partiers forslag til pointsystem og i forhold til Villy Søvndals udtalelser om at fundamentalister kan "gå ad helvede til".

Venstrefløjen er ikke så ensidig og unuanceret som du fremstiller.

@Jens Andersen:
'De mange kulturer kan sagtens leve sammen inden for de samme grænser'. Men der er godt nok mange lande hvor der dagligt sker voldsomme kultursammenstød - hinduer og muslimer der slås i Asien, buddhister og muslimer der slås i Asien, kristne og muslimer der slås i Europa og Afrika, koptere og muslimere der slås i Mellemøsten, sunnier og shiaer der slås i Mellemøsten. Mon ikke der er mindst ligeså mange ulemper som fordele.

@Jens Andersen:
'De mange kulturer kan sagtens leve sammen inden for de samme grænser'. Men der er godt nok mange lande hvor der dagligt sker voldsomme kultursammenstød - hinduer og muslimer der slås i Asien, buddhister og muslimer der slås i Asien, kristne og muslimer der slås i Europa og Afrika, koptere og muslimere der slås i Mellemøsten, sunnier og shiaer der slås i Mellemøsten. Mon ikke der er mindst ligeså mange ulemper som fordele.

@Simon Olmo: jeg kender 3 der har boet i Tingbjerg - de er alle flyttet pga utryghed. Men du er nok heller ikke blevet kaldt luder hver aften når du er på vej hjem fra arbejde...Jeg har selv boet i Taastrupgaard i 6 måneder, det værste sted jeg har boet og flyttede også pga utryghed.

John Robert Parkins

@Ann Bille

Thats News to me!
from where I´am standing-

@Carsten Hansen:

Jeg betragter ikke VS udbrud som et indlæg mod indvandring, men et indspark mod islamiske mørkemænd.

Mærkeligt nok, blev denne udtalelse genstand for meget polemik fra yderfløjen, et faktum som vel siger alt.

Jeg beskylder trods alt ikke venstrefløjen for at støtte Hut.
Højst at vende det blinde øje til den fare som religiøs extremisme udgør.

Og pointsystemet var vel mest en taktisk udmelding som aldrig var ment alvorligt.

Simon Olmo Larsen

Ann Bill

Nej sådanne småting går jeg ikke og husker på, men jeg er blevet overfaldet flere gange.
Fået en flaske smadret i mit ansigt. blevet sparket flere gange i hovedet. Blevet frihedsberøvet og truet med en skruetrækker i halsen til at udlevere mine værdigenstande på bagsædet af en bil jeg var blevet truet ind i. Ingen af de ting er dog sket i tingbjerg og gerningmændene var en stor blanding af unge og gamle såvel danskere som danskere med udenlandsk baggrund og jeg har aldrig tænkt på at nogle af de voldsmænd jeg har mødt er det på grund af deres land eller,deres religion.
Jeg vil helt klart give deres opvækst skylden og det er jo en ring uden ende.

Jens Andersen:

"Ikke for at ødelægge den dårlige stemning, men alle stater er multikulturelle. Der findes kulturer og subkulturer på mange niveauer inden for ethvert samfund..."

Jamen vi taler jo her om national kultur og national identitet - ikke hiphoppere eller punkere, jyder eller bornholmere - der er forskel på at være punker i Khartoum og så København - eftersom de respektive nationale kulturer dikterer betingelserne for subkulturerne - du kan ikke have en subkultur uden en primærkultur at være det i.

JA:"...og den nationbaserede kultur er ikke nødvendigvis den mest tungtvejende."

Den relevante vægt - i en multikulturalistisk statsdannelse - er naturligvis den nationale vægt. Det er alene det som vejes.

JA:"Kulturelle forskelle har kun den betydning, man vælger at tillægge dem. Det er et valg."

Ja - og ord betyder kun det man vælger de skal betyde - vi kan hver især selv bestemme hvilke ord, der skal betyde hvad - men hvis andre så ikke kan forstå ens selvvalgte sprog - så bliver det vanskeligt at opbygge meningsfulde menneskelige fællesskaber - ligeså er det med nation og kultur.

"Flertalssamfundet er demokratisk og skal helst fortsætte med at være det. Så kan man inden for den ramme have alle de kulturer og parallelsamfund som man finder interessant."

???

Hvilke svampe har Ole Thyssen spist denne gang?

@ Ann Bille:
Ja, der er masser af konflikter rundt omkring pga uenigheder. Men det er ikke en naturlov, at man skal slås, hvis man har forskellig kultur - det vælger man i vid udstrækning selv. Og i langt de fleste tilfælde er stridspunktet ikke kulturen, men noget andet.
I Israel/Palæstina slås jøder mod muslimer, men de slås ikke om religion. De slås om land.
I Irak slås shiaer og sunnier, men de slås ikke om religion. De slås om magten og indflydelsen.
I Nordirland slås katolikker og protestanter, men de slås ikke om religion. De slås om nationalt tilhørsforhold.
I eks-Jugoslavien sloges kristne mod kristne og kristne mod muslimer. Heller ikke her var det religionen, der var problemet.
Du nævner kun religioner, men kultur er meget andet end religion. Min egen religion fylder uendelig lidt i min identitet for eksempel. Der er ingen tvivl om, at religion er skyld i meget ondt, men det er ikke det samme som at sige, at religioner ikke kan eksistere fredeligt inden for samme stat - det kan de sagtens. Det handler om, hvilken betydning, man tillægger dem.
Der er sikkert ikke ret mange, der ser en jøde, når Steffen Jensen eller Michael Meyerheim er på tv-skærmen, for vi har valgt, at jødernes religion ikke (længere) har betydning for, hvordan vi ser på dem. Det samme er tilfældet med mange andre kulturelle baggrunde. Men lige for tiden har nogen en interesse i at tillæge en enkelt religion en kæmpe betydning for dens følgere. Jeg tror ikke et øjeblik på, at en muslim nødvendigvis er mere muslim, end en jøde er jøde. Men det er der andre, der gør. Og det afspejles tydeligt i denne debat, hvor der tales om 'muslimer' og 'danskere'. Det er et (bevidst) misforhold, som kun har til formål at udskille en bestemt gruppe fra resten af samfundet på samme måde, som jøder blev det en gang. Der var en tid, hvor jøderne først og fremmest var jøder, og hvor resten af befolkningen bare var tyskere. Der skal vi ikke hen igen, hvis det kan undgås.

@Simon Olmo: hvad der er småting for dig er så bare ikke småting for mig.

@Jens Andersen: for mig hører en ideologi som Islam bare ikke rigtig hjemme i Danmark.

@ Lars R. Hansen:
Hvis den nationale kultur er den relevante, hvorfor handler debatten så om muslimer? Er muslim en national kulturbetegnelse?
Pointen er, at alle statssamfund i forvejen er multikulturelle og i forvejen omfatter mange forskellige nationer - små og store. Danskerne er omtalt som en nation, men det er en nyere opfindelse. Og der har altid været folk andre steder fra, ligesom der er idag. Det er ikke et problem, hvis man ikke gør det til et problem.

Din polemiske kommentar om ord og betydning giver jeg ikke meget for. Du ved sikkert godt hvorfor.

Og hvad er primærkulturen i Danmark? Er der overhovedet nogen, der kan definere det? Jeg tvivler. Det er nemt nok at se de andres forskelligheder, men måske skulle man også se sine egne.

@ Ann Bille:
Hvad med jødedommen? Og buddhismen? Og katolicismen?

Simon Olmo Larsen

Ann Bille

Nu sage jeg ikke det var småting for dig, jeg er udemærket klar over at vi oplever ting forskelligt ud fra erfaringer.

Jeg syntes det er småting i forhold til den her debat og jeg syntes at dit fokus er meget ensformigt, jeg kan ikke se hvad det du gerne vil bidrage med til debatten andet at grave grøfterne dybere.

Hvad er dit formål med at fokusere endsidigt på muslimer, vil du gerne have Islam forbudt, skal vi smide alle muslimer ud af Danmark.
Hvad er dit ærinde med dine udtalelser?

Simon Olme.

Det er ikke min opfattelse at informations debattører slår alle over én kam, vil have forbudt islam og smide alle muslimer ud.

Hvis du vil finde slige personer, så må du nok over på Ekstrabladet eller eller uriasposten og debattere.

Kom videre og erkend at verden ikke kun er sort/hvid.
Det er helt OK at kritisere; Også når det drejer sig om muslimer. Hermed slår man ikke alle muslimer over én kam

Jeg er blevet bedt om at bringe et link til historien om at bestyrelsen i Kokkedal har forbudt afholdelse af Jul i foreningens lokaler.

Det er muligvis en and. Jeg mente at have læst det i Ekstrabladet, men nu kan jeg ikke finde linket. Der er dog en historie om, at bestyrelsen har afvist at modtage en donation til et juletræ, men det er ikke helt det samme. Lad os nu se hvad det bliver til. Der er indkaldt til et møde den 28. november.

Jeg skal være den første til at glæde mig hvis der findes en mindelig ordning.

Frank.

OK.

Sider