Kommentar

Obama er ikke bare Bush med et menneskeligt ansigt

Nok er den genvalgte præsident Barack Obamas reformer grumsede kompromiser, men de har ramt og udfordret en nerve i kernen af USA’s ideologiske bygningsværk
Debat
19. november 2012

Hvordan vandt Barack Obama valget? Filosoffen Jean-Claude Milner har for nylig foreslået begrebet ’den stabiliserende klasse’. Hermed mener han ikke den gamle herskende klasse, men alle, der har forpligtet sig på stabilitet og kontinuitet inden for den eksisterende sociale, økonomiske og politiske orden – altså klassen af dem, der kun kræver forandring for at sikre sig, at intet virkelig vil ændre sig.

Nøglen til at vinde et valg i højtudviklede lande er at få denne klasse over på sin side. Langt fra at blive opfattet som radikal fornyer appellerede Obama til netop denne klasse, og derfor blev han genvalgt. De fleste, der stemte på ham, følte sig afskrækket af de radikale ændringer, som republikanernes markedsfundamentalister og religiøse ekstremister ville indføre.

I sin Notes Towards a Definition of Culture bemærkede den store konservative amerikansk-britiske digter T.S. Eliot, at der findes øjeblikke, hvor det eneste valg må stå mellem kætteri og ikketro, og hvor den eneste måde at holde en religion i liv på er at foretage en sekterisk splittelse fra dens korpus.

Noget i denne retning vil blive nødvendigt for at bryde ud af de vestlige samfunds invaliderende krise, og her har præsident Barack Obama ikke leveret. Mange af de, som blev så skuffede over hans første præsidentperiode, bebrejdede ham netop det faktum, at kernen i hans meget omtalte ’håb’ bare var at sikre, at systemet kan overleve med beskedne ændringer.

Hegemoniet udfordres

Skal vi så afskrive Obama? Er han en Bush med et menneskeligt ansigt? Næppe, for der er trods alt tegn, der peger ud over denne pessimistiske vision. Selv om hans sundhedsreform måtte pakkes ind i udvandende kompromiser, har den debat, den har udløst, stor betydning. Det er en politisk kunst at insistere på et bestemt krav, som uanset om det er gennemførligt og legitimt, alligevel rokker ved kernen i den hegemoniske ideologi. Obamacare var et skridt i denne retning – hvordan ellers forklare den panik og det raseri, som reformen udløste i den republikanske lejr? Den rørte en nerve i selve kernen af USA’s ideologiske bygningsværk: valgfriheden.

Obamas sundhedsreform vil befri en stor del af befolkningen fra den tvivlsomme ’frihed’ at skulle bekymre sig for, hvem der dækker dem i tilfælde af sygdom. At kunne tage basale sundhedsydelser for givet, at opfatte dem som lige så naturlige som indlagt vand eller elektricitet uden at skulle bekymre sig om at vælge en ’leverandør’, betyder, at mennesker kan vinde mere tid og energi til andre ting

Læren er, at ’valgfrihed’ kun fungerer, hvis et komplekst netværk af juridiske, uddannelsesmæssige, etiske, økonomiske og andre forhold er til stede som den usynlige baggrund for udøvelse af vores frihed. Dette er grunden til, at vi som modtræk til ideologiseret valgfrihed bør holde lande som Norge op som modeller: Selv om alle hovedaktører respekterer den grundlæggende sociale aftale, som er besluttet i en solidaritetens ånd, er velfærdssamfundets produktivitet og dynamik på ekstraordinært højt niveau og modsiger den konventionelle visdom om, at sådanne samfund burde være stagnerende.

Donald Trump som hellig nar

Præsident Obama bliver nu beskyldt for at splitte det amerikanske folk i stedet for at samle det omkring tværpolitiske løsninger. Men hvad nu, hvis det netop er hans force? I krisesituationer er det nødvendigt med en splittelse mellem dem, der vil trække på de gamle parametre, og dem, der er bevidste om nødvendige ændringer. At dele sig efter anskuelse og ikke opportunistiske kompromiser er på længere sigt vejen til sand enhed.

Da Margaret Thatcher blev spurgt, hvad hun anså for sin største præstation, svarede hun: »New Labour«! Hendes triumf var, at selv hendes politiske fjender overtog hendes grundlæggende økonomiske politik. Den sande sejr er, når fjenden begynder at bruge dit sprog, så dine ideer kommer til at danne grundlaget for hele det politiske felt. I dag, hvor det neoliberale hegemoni falder fra hinanden, er den eneste løsning at gentage Thatchers gestus i modsat retning.

Yurodivy er den russisk-ortodokse version af den hellige nar, der simulerer sindssyge, så han kan levere et budskab, der er så farligt for magthaverne, at blev det erklæret i direkte form, ville det udløse en brutal reaktion. Lyder Donald Trumps tweets ikke præcis som en hellig nars rablerier? »Lad os kæmpe som ind i helvede for at stoppe denne enorme, modbydelige uretfærdighed! Dette valg er en total farce og en parodi. Vi er ikke et demokrati! Vi kan ikke lade det ske. Vi må marchere til Washington og stoppe denne parodi. Vi må have en revolution i dette land!«

Selv om Trump ikke er venstreradikal, er det i hans tweets let at aflæse den samme tvivl om ’det borgerlige formelle demokrati’, som normalt tilskrives den radikale venstrefløj: Vores overfladiske friheder er en maske. Bag den gemmer sig de sande magteliter, som håndhæver deres vilje gennem kontrol med medierne og manipulation.

Der er et gran af sandhed i dette. Vi må hele tiden genopfinde og forny demokratiet. Hver en åbning bør udnyttes til at bringe os tættere på dette mål, selv de små revner, hvorigennem der skinnede en smule lys i Obamas første embedsperiode. Vores opgave i anden periode må være at opretholde et konstant pres for at udvide disse revner.

 

© The Guardian og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

’Slavoj Žižek med en anelse 'cynisk fornuft':

Vi må hele tiden genopfinde og forny demokratiet...

...dog må tilføjes: "i kamp mod den uregulerede kapitalisme - målet er økonomisk demokrati."

Niels Engelsted

Ikke Zizek når han er bedst.

http://politiken.dk/kultur/film/ECE1817188

Oliver Stone i Barnes & Noble

»Alt, man behøver at vide om Harry Truman, er, at han er Condoleezza Rice og George Bushs favoritpræsident fra det 20. århundrede - man ved, at der er noget galt med de to«

Heller ikke Obama går fri.
»I stedet for at begrænse indflydelsen fra Wall Street og store amerikanske virksomheder har han givet dem råderum til at fortsætte størstedelen af deres aggressive opførsel«.

Robert Ørsted-Jensen

Zizek når han er bedst!

Robert Ørsted-Jensen

Det er nemlig godt set det - Det afgørende er nemlig ikke nødvendigvis om man i løbet af én fireårog valgperiode - kan gennemføre hele sit program. Det er langt vigtigere om man evner på afgørende punkter at påvirke eller ændre den politiske dagssorden for derved at bane vejen for varie politiske ændringer og det er måske lykkedes for Obame i højere grad end vi er klar over. Et er i alle tilfælde sikkert - der er panik i den republikanske lejr og det har der fandeme ikke været i mange årtier.

Robert Ørsted-Jensen

Fx. Den sundhedsreform Obama fik igennem er sgu ikke ret mange potter pis værd - sådan set med vores målestok. Men det at han fik den igennem og kan gå ud bagefter vinde et valg med den i hånden - er fandeme meget værd - for det åbner mulighed for at forbedre på den reform og andre ligende tiltag.

HHMMM.

Slem forstillelse.

Må jeg minde om at Obama kun fik 50.6% af stemmerne, og at han vandt større for 4 år siden over en væsentligt mere kompetent modkandidat.

Jeg vil faktisk tillade mig at drage den modsatte konklusion af artiklens forfatter, nemlig at USA snart rykker til højre igen.

Når Obama som er en dygtig politiker på mange måder ikke kan vinde større over et aldeles inkompetent blålys fra den yderste højrefløj, så er i det mindste jeg bekymret.

Og at fremhæve Norge af alle lande som et forbillede, viser jo at forfatteren ikke aner hvordan man skaber en selvforsørgende nation.
Han kunne lige så godt have valgt Saudi Arabien.

Robert Ørsted-Jensen

Egon

det var 50.8% mod 47.6%

Men det afgørende var at han vendt og det var rent faktisk mod et mere kompetent team og mod et parti som havde satset alt hvad de kunne skrabe og opstille for at vinde

Robert Ørsted-Jensen

Obama fik godt 4 mill flere stemmer end sin modkandidat - så det var ikke den clif-hanger mange mente det ville blive

Robert Ørsted-Jensen

Det er rent faktisk første gang siden 1944 og Franklin D. Roosevelt, at en Demokratisk præsident har vundet et flertal af 'the popular vote' i to valg efter hinden. Så alenederfor er det igrundet ikke så ringe endda.

Det er i alle tilfælde et gedingt nederlag til den republikanske højjrefløj og dered tea-party bevægelse og det er det der er det bedste af det hele - for de gjorde en stor udmagrende indsat og tabte alligevel.

Niels Engelsted

Robert, hvis Obama medvirker til en radikal beskæring af Social Security, der siden 1935 har sikret ældre amerikanere mod fattigdom (i øjeblikket 40 pct ifølge Wikipedia, og hvis han alligevel undlader, at øge de mest velstående amerikaneres skatteprocent (halveret siden 1945, når de altså overhovedet betaler skat), vil du så overveje om din opfattelse af USA trænger til et realitetscheck?

Robert Ørsted-Jensen

Jamen USA trænger til et realitetscheck hele raden rundt, Engelsted. På det socialpolitiske område har der været et uløst behov i snart mindst 40 år - måske er 70 år mere rigtigt.

Hvis du læser Gramci vil du forstå ŽIŽEKs tankenag lidt bedre. Selv hvis det ender i forrængelser på enkelte områder i de næste år (Obama har jo ikke flertal i kongressen og vil være nød til at indgå kompromisser) så smadre det ikke nødvendigvis i sig selv det momentum ŽIŽEK taler om. Det kan måske endog ende med at styrke selv samme momentum - hvis han ikke kan komme igennem med visse ting grundet på et reaktionært flertal i kongressen

Så svaret er både et ja - og et nej - sådan på en og samme tid.

Relaitetsttjekket hvad angår velfærd og fattige amerikanere er long overdue. Ikke siden LBJ har der været noget fremskridt på den front.

Men politisk momentum af den dagsordensættende art - er noget der bygges op over længere perioder og det er ikke nødvendigvis forbundet med konkrete her og nu fremskridt eller det modsatte på det socialpolitiske område. Sådan fungere demokrati ikke - og demokratiet i USA er jo langt fra godt - men det er der dog. Men det tog også mange årtider for Socialdemokratiet i Danmark at skabe det momentumder skal til for at skabe et velfærdssamfund. Det er en process og det handler om først at vinde en mentalitets-/definitions kamp inde i hovedet på et flertal.

Det er mentalitetsændringer ŽIŽEK taler om her - ikke sociale reformer. Først skal der en mentalitetsændring til - så kan du lave reformer. Men uden mentalitetsændringer - kommer der aldrig nogen social reform af nogen art.

Johannes Nielsen

hvorfor ikke læse denne udmærkede kommentar på originalsproget...

http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2012/nov/13/obama-ground-floor-t...

Robert Ørsted-Jensen

Om Obama så forstår at anvende det vundne til noget er en anden sag - han udnyttede ikke sit flertal tilstrækkeligt agressivt i første valgperiode. Men man kan jo håbe at han har lært af det