Læserbrev

Tillykke Obama ... Sejl din egen sø

Debat
16. november 2012

En hel verden klapper i hænderne efter genvalget af Obama. Helt ligesom tilbage i 2008. Og i Danmark kan vi se en sjælden forbrødring de politiske partier imellem fra Dansk Folkeparti til Enhedslisten. Hurra, hurra.

Men når boblerne fra champagnen har lagt sig, er der grund til at spørge, om vi i Danmark og Europa er parat til selv at yde noget for at hjælpe Obama og hans visioner om en mere retfærdig verdensorden på vej? Næh, ikke rigtig. Danmark vil ikke tage imod fanger fra Guantanamo-basen, selv om det kunne hjælpe Obama med en lukning af fangelejren.

Er vi parat til på fælles europæisk plan at satse på vækst og jobskabelse, så der også kan komme gang i amerikansk økonomi og beskæftigelse. Nej, ikke lige nu.

Er vi parat til at levere i forhold til løsningen af de store sikkerhedspolitiske udfordringer: Iran og Syrien for at nævne et par eksempler? Ikke ud over skåltaler. Når vi ikke bidrager til løsning af vore fælles problemer, så styrker vi de kræfter i USA, der siger: »Vi kan alligevel ikke regne med Europa.«

Og vi svækker Obama, som gerne vil styrke det transatlantiske samarbejde.

Hvis det brænder på i verden, er der én ting, der er sikkert: Så ringer Europa til USA og håber, at amerikanerne vil hjælpe.

Usikker verden

Vi befinder os i dag i en potentielt farlig situation med øget spredning af a-våben, hvor Nordkorea allerede besidder disse våben, og hvor Iran efter alt at dømme er på vej til at erhverve sig a-våben, hvilket yderligere forhøjer risikoen for atomspredning i Mellemøsten, herunder til terrorgrupper. Syrien er ved at implodere, og der er voksende spændinger på Balkan, ikke mindst i Makedonien, som er præget af en usund nationalisme. På længere sigt kan det ikke udelukkes, at disse spændinger kan udvikle sig til egentlige konflikter og krige.

Derfor skal vi udvikle et europæisk forsvarssamarbejde, som vil give meget betydelige økonomiske gevinster gennem stordrift og en effektiv arbejdsdeling. De europæiske lande betaler i dag en tredjedel af, hvad amerikanerne betaler til forsvaret – men får under 10 procents kapacitet ud af det. Løftede vi i flok i Europa, ville vi kunne bidrage langt mere til samarbejdet med Obamas Amerika.

Erik Boel, landsformand for Europabevægelsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels-Holger Nielsen

Om ikke af andre grunde, så på grund af Eik Boel, er der al mulig grund til at være grundlæggende imod EU.Tak for det.

Europabevægelsen har åbenbart krig på hjernen.