Læserbrev

Giv de ledige nye muligheder

Debat
17. december 2012

Regeringen præsenterede13. december deres forventninger til den danske økonomi i 2013. Forventningen er nu, at der i det kommende år vil være flere ledige og mindre vækst, end regeringen har kalkuleret med i tidligere fremskrivninger. Lad derfor denne triste nyhed være en anledning til, at der for alvor bliver taget nye initiativer på dagpenge- og beskæftigelsesområderne. Prognosen betyder nemlig ikke kun, at der vil være flere ledige, men også, at der er en betydelig risiko for, at flerevil falde helt ud af dagpengesystemet og dermed miste forsørgelsesgrundlaget. Vi taler altså nu om en akut og langvarig krise på beskæftigelsesområdet. En krise, der således ikke bare kalder på midlertidige løsninger som akutpakkerne, men på langsigtede visionære initiativer.

Det bedste for de ledige vil selvfølgelig være at komme i job. Men jobskabelse er svær, når væksten stagnerer, og arbejdsmarkedet er fastlåst. Den situation går især udover nyuddannede akademikere, fordi en stor del ikke finder fodfæste på arbejdsmarkedet, udelukkende fordi de er så uheldige at blive færdiguddannet i en krisetid. De kunne få en reel mulighed for at få fodfæste på arbejdsmarkedet, hvis der f.eks. blev åbnet op for orlovsordninger. Vi har foreslået en ordning, hvor erfarne medarbejdere kan tage orlov for at efteruddanne sig, samtidig med at arbejdsgiveren forpligter sig til at ansætte en vikar i perioden. Det vil uden tvivl skabe en masse jobåbninger.

Det er dog naivt kun at tale jobskabelser, når væksten falder, og ledigheden stiger. Det er tvingende nødvendigt, at dagpengesystemet bliver revideret. Stigende ledighed hænger på ingen måde sammen med en halveret dagpengeperiode, og at kravet for, hvor lang tid man skal have arbejdet for at genoptjene retten til dagpenge, er sat op.

Derfor foreslår vi følgende: Genoptjeningsperioden for retten til dagpenge, der i dag er på 52 uger, skal sættes ned til 13 uger i 2013, ligesom det eksempelvis er i Sverige. Derudover foreslår vi, at ansatte i løntilskudsordninger ikke bruger af deres dagpengeperiode, mens de er i løntilskud.Disse tiltag vil medvirke til, at færre falder helt udenfor arbejdsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her