Kronik

Indfør orlov for de ældre ansatte

Overgangen fra jobbet til pensionisttilværelsen er en radikal livsforandring, der kræver en langt større tilvænning, end man hidtil har praktiseret. En ’omstillingsorlov’, der giver mulighed for at forberede sig på (arbejds)livet efter fuldtidsjobbet, vil være til gavn for den enkelte såvel som for samfundsøkonomien
Dagens kronikør mener, at det for alle parter giver god mening at indskyde en tænkepause eller en egentlig omstillingsorlov, før man fylder eksempelvis 60, hvor man kan lægge planer for en ny karriere i den tredje alder.

Dagens kronikør mener, at det for alle parter giver god mening at indskyde en tænkepause eller en egentlig omstillingsorlov, før man fylder eksempelvis 60, hvor man kan lægge planer for en ny karriere i den tredje alder.

Claus Fisker

Debat
17. december 2012

Arbejdslivet fylder meget gennem hele livet. Endda så meget at det også fylder, når det ikke længere fylder. Der er en lang forberedelse gennem opvækst og uddannelse til et dobbelt så langt arbejdsliv. Derimod er forberedelsen og omstillingen til livet efter fuldtidsjobbet stort set fraværende. I en lidt forenklet opstilling kan man sige, at med en gennemsnitlig levealder på 80 år, bruges den første fjerdedel af livet til at forberede sig på de næste to fjerdedele. Den sidste fjerdedel af livet starter uden mindste forberedelse med et brat opbrud fra arbejdslivet. En langvarig ledetråd klippes over med et pludseligt tab af identitet, og man er helt på egen hånd uden kompas og gps. Det lyder som opskriften på en god gang depression, men sådan er den dominerende forestilling ikke om den sidste fjerdedel.

I en undersøgelse fra USA er tilbagetrækning fra jobbet udpeget som den vanskeligste forandring i livet. Og at den ikke er helt enkel, vidner følgende citat om: »Når jeg vågner klokken syv om morgenen, og det gør jeg stadigvæk, så er der meget lang tid til, klokken er ti, og jeg kan gå i seng igen.« Sagde en tømrer, der helt uforberedt havde taget ’springet fra klippen’ og holdt op med at arbejde fra den ene dag til den anden.

Så chokerende er omstillingen helt sikkert ikke for alle, men det er ærlig snak og måske mere åbenhjertig end den paradedisciplin, der nu og da opføres, når andre kraftigt bedyrer, at ’de slet ikke kan forstå, at de har haft tid til at gå på arbejde, så travlt som de har nu’. Ved indgangen til en så radikal livsforandring har den enkelte brug for en tænkepause fra jobbet til at forberede sig på omstillingen og finde sin helt egen vej i den tredje alder. Tilsvarende har samfundet, med en befolkningsudvikling, hvor der kommer færre på arbejdsmarkedet, brug for, at flere ældre beslutter sig for at forlænge arbejdslivet. For alle parter er der derfor god mening i at indskyde en tænkepause eller en egentlig omstillingsorlov, før man fylder eksempelvis 60, hvor man kan lægge planer for en ny karriere i den tredje alder.

En offentlig eller privat opgave?

Et eksempel fra USA kan illustrere, hvordan den enkelte arbejdsplads kan indføre en omstillingsorlov. Den store microchips virksomhed Intel har fra årsskiftet etableret en række ’Encore Fellowships’, hvor ansatte over 55 år kan få en seks måneders periode til at finde ud af, hvad der skal ske i deres tredje karriere. I perioden får de ansatte en minimumsløn betalt af Intel, mens de afprøver sig selv i et andet job hos Intel, hos en anden virksomhed, i en helt ny uddannelse, eller inden for det frivillige arbejde – hvorefter man vender tilbage til sit normale job hos Intel. Alt andet lige sådanne vilkår Intel et forspring i konkurrencen om den erfarne medarbejder.

Måske ligger opgaven med at indføre en omstillingsorlov mere til det offentlige i Danmark. Når forberedelsen til arbejdslivet varetages af offentlige uddannelser, er der ikke bare en vis logik, men også en klar samfundsinteresse i, at man tilsvarende bliver godt forberedt til tiden efter fuldtidsjobbet, så overgangen kan forløbe uden spild af ressourcer og gode år for den enkelte såvel som for samfundet.

Beskæftigelsesministeriet har gennem de seneste 10-15 år taget flere gode skridt med afsatte puljemidler til at fremme, det man kalder god seniorpraksis på virksomheder. Det kunne være interessant at se, hvordan de i et samarbejde med Undervisningsministeriet kunne udforme forsøg med vejledning og workshops inden for orlov til omstilling fra arbejdslivet.

Med overenskomsten i 2008-11 viste arbejdsmarkedets parter, at seniorområdet også har deres bevågenhed med indførelsen af en uges seniorfridage og puljer til kommunale seniorinitiativer. Initiativerne afspejler den dobbelte interesse i både at få erfarne medarbejdere til at blive lidt længere, og i at imødekomme seniorers behov for andre gøremål ved overgangen fra arbejdslivet.

Bedømt i denne sammenhæng kan den forrige overenskomstaftale godt få tre stjerner ud af fem, som et første skridt til at opstille rammebetingelserne for en tænkepause efter sidste dag på fuldtidsjobbet, der ikke nødvendigvis er det samme som sidste dag i arbejdslivet.

Det næste skridt med at etablere en egentlig orlovsordning med vejledning til overgangen fra jobbet bliver noget vanskeligere for arbejdsmarkedets parter. Lige nu er det ikke et punkt, der står øverst på dagsordenen under de igangværende overenskomstforhandlinger.

En væsentlig årsag er, at overgangen fra jobbet ikke opfattes som en så vanskelig livsforandring, at en tænkepause eller forberedelse er nødvendig.

Professionens betydning

Det er også meget forskelligt, hvordan den enkelte tackler omstillingen fra fuldtidsjobbet. For nogle er det ikke et problem, og her taler jeg ikke kun om de kunstnere, forfattere, foredragsholdere og forskere, der bare fortsætter med deres aktiviteter eller de landmænd og selvstændige erhvervsdrivende, der ikke slipper deres livsnerve, før de nærmest er tvunget pga. svigtende helbred.

For andre opleves det som en af de større og vanskelige forandringer i livet med den pointe, at det først er, når man står i situationen og mærker tomrummet, at det går op for én, hvor svært det kan være, og at det kræver tid og kræfter at komme igennem, ikke mindst når det i den grad er en gør-det-selv opgave uden råd og vejledning fra andre.

Når jeg hævder, at en orlov til omstilling fra arbejdslivet med vejledning til en ny karriere i den tredje alder vil spare den enkelte og samfundet for dyrebare tab af ressourcer, er det yderligere baseret på flere års projekter og erfaringer med workshops for indtil nu godt 400 seniormedarbejdere inden for både det private og det offentlige.

Resultaterne fra disse ultrakorte omstillings-workshops viser, at der er store gevinster at hente for samfundet ved at give erfarne medarbejdere en tænkepause med vejledning og refleksion inden overgangen fra fuldtidsjobbet. I og med at det er samfundets interesse, at flere seniorer skal blive længere tid på jobbet, kan man sige at det er fuld valuta for de statslige projektmidler, når 35-40 procent af alle deltagerne ved afslutningen af workshoppen beslutter sig for at blive længere tid på jobbet.

At resultaterne for deltagerne er mindst ligeså gode, som de er for samfundet, har en enkelt formuleret således til et dagblad: »Det lyder åndssvagt, men jeg føler, at jeg har et helt andet liv nu, efter jeg har været på kurset. Jeg vil næsten sige, at det skulle være en borgerret«.

Tid til at give igen

Den tredje alder er også kendetegnet ved, at man har nået et punkt i livet, hvor det har betydning at give tilbage noget af det, man selv har fået gennem livet. Erfaringsdividende har psykologen Erik Erikson kaldt det, hvormed han forstår, at al den human kapital, der er investeret i hver enkelt, nu kan komme samfundet til gode i form af en ’udbetalt dividende’ i den tredje alder.

For mange vil det være lettere at bidrage, hvis man har fundet sin egen vej og har overskud, frem for som f.eks. tømreren i indledningen at gå fuldstændig i chok og måske langvarig dvaletilstand efter sidste dag på jobbet. Den tredje alder er også ’payback time’, og investeringerne i en omstillingsorlov vil så rigeligt give værdierne igen. Lad os få udbetalt erfaringsdividenden fra dag ét.

Poul-Erik Tindbæk er ph.d og projektleder. EU har i år fokus på aktiv aldring og i november måned modtog Tindbæk en EU-pris for social entrepreneurship i kraft af de ovenfor omtalte workshops for seniormedarbejdere

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Maj-Britt Kent Hansen

Lyder ikke tosset.

Luksusproblem i disse tider. Sørg i stedet for at genindføre efterløn og anden tidligere tilbagetrækning. At nogen ikke kan finde ud af at have fri er skræmmende. Er det en børnehave vi bor i?

Problemet med efterlønnen er at der er de forkerte mennesker som går på efterløn.

Nedslidte specialarbejdere er allerede gøet på førtidspension.

Højt kvalificerede læger, tandlæger, lærere og ingeniører er der ikke nogen grund til at skifte ud med udenlandske specialister.

Måske skulle fagbevægelsen på banen med mere fleksible ansættelsesformer.

Det virker som om der er en masse tekniske grunde til at man enten arbejder 60 timer, eller slet ikke overhovedet.

Desære må jeg starte med en negativ formodning om, at indlægget er skabt for at skabe og udvikle et marked for workshops!
Forslaget er skudt helt forbi:
(måske mere åbenhjertig end den paradedisciplin, der nu og da opføres, når andre kraftigt bedyrer, at ’de slet ikke kan forstå, at de har haft tid til at gå på arbejde, så travlt som de har nu’)
For mange kommer det nok som et chock når arbejsgarderoben ikke længere skal bruges og det sociale arbejdsrelaterede netværk stort set forsvinder.
For rigtig mange og flere og flere er den situation som benævnes en paradediciplin imidlertid en positiv realitet. Aktive mennesker, der forlader et arbejdsmarked har ved siden af dette fritidsaktiviteter som nu kan udvides og udbygges, hvis livet da ikke leves foran dummeren.
Forslaget er knapt så radikalt og fejlbehæftet som et forslag hvor man skulle forberede sig på et liv efter døden, men næsten.
En workshop eller et længerevarende forløb hvor man er væk fra sit arbejde er en forbier og vil sætte yderligere pres fra arbejdsivers side og måske kollegaers side med opfordring til : Nå skal du ikke snart på Workshop!.
Det der skal udbygges er Voksenskoler/efteruddannelsesinstitutioner. Der er mange, der idag vedligeholder og udbygger viden om og værktøjer til at yde maksimalt på sin arbejdsplads til glæde for arbejdspladsen og den enkelt person.
Hermed 'vedligeholdes' personer, der idag udvendigt ikke ser/er så nedslidte som en industriarbejder etc. for 50 år siden til også indvendigt at være toptunet.
To fluer mindst, med et smæk -toptunede såkaldte seniormedarbejdere, der behersker det danske sprog og kan beskytte bruge af at ligge og lægge etc. listen er lang.
Om det skal være workshops inhose eller outhouse kurser, det skal blot sikre at videnbasen og færdighederne er kommer på plads så senior medarbejderen møder med overskud på sin arbejdsplads. Disse typer helst alle vil selv være isand til at vaetage tiden efter og nyde det.
Skulle jeg anbefale en type workshop som skribenten kunne kaste sig over skulle det være med emnet 'Et efter liv uden TV' her er noget at komme efter.

Sören Tolsgaard

"I og med at det er samfundets interesse, at flere seniorer skal blive længere tid på jobbet, kan man sige at det er fuld valuta for de statslige projektmidler, når 35-40 procent af alle deltagerne ved afslutningen af workshoppen beslutter sig for at blive længere tid på jobbet."

Her må man da overveje, hvorvidt det er i samfundets interesse, hvis det sker på bekostning af, at et stigende antal unge ikke kan komme ind på arbejdsmarkedet overhovedet..

Det lyder betænkeligt, at en artikel, som skulle handle om at lette de ældres overgang til livet som pensionist, munder ud i at handle om, hvor dejligt det er, at de kan blive på arbejsmarkedet noget længere tid. I hvert fald et oplagt argument til at sælge dette kursus til politikerne.

De fleste over 55 ville nok være glade, hvis valget blev overladt til dem selv i form af muligheden for efterløn, men større smidighed omkring en gradvis nedtrapning kunne dog også på mange måder være ønskelig. Ang. behovet for nedtrapning se også her:

http://www.information.dk/telegram/320255

Kan man overhovedet bruge et studie fra USA til noget i Danmark.? De skal jo gå for mindsteløn. Det er sikkert ikke ret meget "over there", så de bliver vel nærmest skræmt tilbage på filebænken. Søren Tolsgaard og Egon Maltzon rammer foriøvrigt plet med deres kommentarer. Kort og godt.

Flemming Andersen

Paragraf 1 for politikere:

Indrøm aldrig en fejltagelse.

Efterlønnens ødelæggelse er et eks. , hvor man udmærket er blevet klar over det blålys man er hoppet på fra de latterligt kloge økonomer f.eks. i Cepos.
I stedet for at indrømme dette og stille disse dilettanter til ansvar for deres kvaksalveri, indfører man hellere en anden ordning i fremtiden, selvfølgeligt som en mulighed , men ikke en rettighed.
Gad vide hvad de så vil kalde dagpenge i fremtiden, når den fejltagelse skal bortforklares??

Søren Kristensen

Jeg troede efterlønnen blev afskaffet for at lave noget der var endnu bedre? Men det kan godt være jeg tog fejl. I så fald undskyld.

Morten Kjeldgaard

Et forslag om at aflive udtjente medborgere når de ikke længere bidrager til samfundsøkonomien vil have større chancer for at passere gennem det politiske system end dette.

vi har akasser og evt. kontanthjælp. Det er alt nok.
Vi har ikke behov for luksusordninger begrundet i alder

Flemming Andersen

Per Nielsen

Hvor gammel er du??

til Flemming
37 år

Flemming Andersen

Per Nielsen

Skal vi så ikke snakkes ved om dette om 25 år??

Tiol Flemming

Hvad vil du snakke om ??.

At hvis jeg bliver ledig som 62 årig, dvs. med omkring 7 år til folkepensionsalder, så skulle jeg skifte mening ??.

Hvorfor dog det ??

2 års dagpenge og derefter bistandshjælp, efter jeg har spise evt. mursten, opsparing,.

Helt rimeligt.
Vil selvfølgelig gerne undskylde, at jeg indtil da forsøger at nedbringe min boliggæld samt maksimerer min pensionsopsparing.

Flemming Andersen

Per Nielsen

"Vil selvfølgelig gerne undskylde, at jeg indtil da forsøger at nedbringe min boliggæld samt maksimerer min pensionsopsparing."

Ja det må du nok sige, at opføre sig ansvarligt på den måde, kræver da en undskyldning.

Med hensyn til resten så har du jo en glimrende evne til at sørge for dig selv, hvilket jeg så er sikker på du også gerne vil når du, forhåbentlig, når de 62 år.
Hvis din evne så ikke er helt smuldret hen vil du, i mine øjne, formodentlig skifte holdning i takt med at dine muligheder indsnævres og erfaringsgrundlag øges.
Nogle har fantasien til at forestille sig og dermed ønske at forbedre fleres situation, nogle har mindre af denne evne, men næsten alle bevarer evnen til at forsøge at forbedre deres egen situation, det vil du måske også.

Til Flemming.

Hvis jeg ikke skulle sørge for mig, hvem skulle så ??

Jeg håber da bestemt ikke, jeg skifter hioldning.

Selvom vores familie modtager børnefamilie ydelse, så går jeg stærkt ind for en indtægtsbaseret check, selvom det vil give vores familie mindre

Flemming Andersen

Per Nielsen

Du har travlt med at få opfyldt dagen kvote.
Hvor mange indlæg skal du begå, før du har fri og kan holde jul, Per??

Nu ikke stresse, og hav en god saglig jul

Til Flemming.

Jeg har fri og kan derfor frit disponerer over min tid.

Jul er den 24 hverken før eller efter.

Stresser aldrig