Kommentar

Verdens undergang – en tilbagevendende gyser

Ifølge en gammel mayakalender skulle dommedag indtræffe den 21. december 2012. Spådommen bliver næppe den sidste apokalyptiske profeti
Debat
15. december 2012

Ifølge kardinalbiskop Johannes fra Toledo skulle verden være gået under den 23. september 1186. Men intet skete. Og minsandten om ikke dommedag udeblev igen den 5. april 1761, skønt London-prædikanten Willam Bell med bestemthed havde forudsagt, at den ville indtræffe på denne dato. Ej heller skete der noget af apokalyptisk art den 28. april 1843. Og lige så lidt blev der noget af det varslede ragnarok den 21. september 1945.

De, som frygter for, at verden skal gå under på fredag – og det gør bl.a. de indbyggere i Tjeljabinsk i det sibiriske Rusland, som har bygget en buegang af is i mayastil – kan muligvis finde trøst i det faktum, at inden for de seneste 2.000 år har der været mindst 200 datospecifikke profetier. Og de har alle vist sig forkerte.

Dommedag på billboards

Nogle af de skæbnesvangre spådomme har kun samlet en håndfuld troende. Andre har opskræmt mennesker i tusindvis. Med vore dages kommunikationsteknologi spredes apokalyptiske rygter hurtigt og globalt. Derfor er den hidtil mest udbredte dato i historien om forudsagte dommedage blevet den 21. december 2012, som har opnået langt mere opmærksomhed end forrige store forskrækkelse, som blev prognosticeret af den amerikansk radioevangelist Harold Camping.

Sidste år rejste Campings ambassadører verden rundt med det budskab, at alle Bibelens profetier om de sidste tider ville blive opfyldt 21. maj 2011. Der blev reklameret for hin dato på reklamer på busser i Amerika, på billboards i Mellemøsten, på pjecer, som blev runddelt i snesevis af lande fra Mexico til Cambodja, på T-shirts i Londons West End og i hele verden på Twitter og Facebook. Campings YouTube-klip, i hvilket han forklarede, hvordan han var nået frem til den dato ved at analysere alle kilder om Noahs syndflod, fik over 1,75 millioner hits.

Hvordan verden vil gå under, er genstand for lige så store spekulationer som hvornår. Groft sagt findes der to skoler: de religiøse og de sekulære.

Ifølge det religiøse scenarie er det op til Gud at vælge, på hvilken dag Han vil dømme verden. De, som er bestemt til at blive forskånet for evig straf, siger visse kristne, vil blive ført til himmels »på et øjeblik«, når tiden er moden for den såkaldte bortrykning. Skal man tro Rapture-indekset – en DowJones-tjeneste, der måler internetrygter om verdens undergang, kan dette være umiddelbart forestående, da rygterne netop nu er særligt intense. Omvendt frygter sekulære snarere en global eller kosmisk katastrofe, f.eks. at blive ramt af en kæmpeklump rumaffald eller blive grillet af en vild solstorm. Nogle frygter endda for, at Jorden skal blive koloniseret af overlegne væsener fra en anden verden.

Det hemmelige rumskib

Ifølge den gamle mayakalender vil Jorden i år – på den 21. december – blive udslettet ved en kosmisk katastrofe. Eller også vil der ske en gennemgribende ændring i den globale bevidsthed, der vil føre til en hidtil uset epoke med universel fred. Nogle af mayaprofetiens mest hengivne troende frygter for det værste og hævder, at vores eneste håb om redning er at komme med på det gigantiske rumskib, der for øjeblikket venter på at få grønt lys i sin hemmelige hangar, der findes dybt under et bjerg nær den pyrenæiske landsby Bugarach i Frankrig.

At finde frem til det optimale sted at vente er afgørende for mange undergangskulter. Nogle tilhængere af William Miller satte sig i 1844 på toppen af deres tage, så de ikke risikerede at slå hovedet mod loftet, når den himmelske bortrykning satte ind. Andre ventede på daggry på bjergtoppe i forventninger om at se Kristus dukke op i al sin herlighed sammen med den opgående sol. Sidste år sad Campings tilhængere klistrede til deres bærbare computere for i realtid at følge nyhedsreportagerne om den forventede 24 timer rullende bølge af ødelæggelse, der skulle begynde i New Zealand. Den californiske evangelist selv gik hjem og bad om ikke at blive forstyrret.

Advarslen fra 1186 skræmte den byzantinske kejser så meget, at han låste sig inde i sit palads på den fastsatte dag, mens ærkebiskoppen af Canterbury tyede til bønnens magt og opfordrede til en dag med offentlig soning.

London-borgere, der fattede tiltro til Bells apokalyptiske advarsler i 1761, søgte ud på Themsen i både ud fra det ræsonnement, at hvis undergangen kom i form af en stor oversvømmelse, ville de i det mindste kunne holde sig oven vande.

Bønnerne virkede!

Ufokulten The Seekers forsamledes hjemme hos sin grundlægger den 21. december 1954, hvor medlemmerne ventede på, at det skulle banke på døren. Meningen var, at ekstraterrestrielle væsener skulle redde dem i sikkerhed, før katastrofen ramte. Og kl. 12.20 blev der også banket på.

To medlemmer gik ud for at hilse på rumvæsenerne for kun at finde et par fnisende, drillesyge drenge, der ville drive gæk med dem. Nedslået ventede gruppen helt til næste morgen. Men så blev et telepatisk budskab modtaget. Ødelæggelsen var blevet udsat takket være de troendes trofaste bønner. Jublen ville ingen ende tage. Historien viser, at når en dato kommer og går, uden at der sker noget, er det ikke verdens undergang så at sige. Efter deres skuffelse voksede Millers bevægelse og fik stor fremgang. I dag kender vi deres millioner af religiøse efterkommere som Syvende Dags Adventister og Jehovas Vidner. I øvrigt erklærede en uforknyt Camping, at verden da sandelig var gået under, om end det kun var på det åndelige plan. Værre gik det for den uheldige Bell. Han blev interneret på galehuset Bedlam, Londons første sindssygehospital, hvor alle folk lo af ham.

Ted Harrison er forfatter og tidligere korrespondent for BBC

© The Guardian og Information – Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En pinlig fejl:
"Ifølge den gamle mayakalender vil Jorden i år – på den 21. december – blive udslettet ved en kosmisk katastrofe."

Her gentages en fejlagtig new age-tolkning af Maya'ernes kalender. D. 21 december skifter én af deres kalendre fra "12.19.19.17.19" til "13.0.0.0.0". Et meget betydningsfuldt ciffer skifter altså - sammenligneligt med vores skift fra 1999 til 2000. Men det har intet at gøre med dommedag.

Ellers en interessant opsummering - dog kunne man da godt lige til sidst have nævnt en anden profet hvis forudsigelse om verdens undergang i den indeværende generation kiksede; og ligeledes medførte noget af et opsving for troen.
Nu vi nærmer os hans påståede fødselsdag...

Al denne snak om dommedag den 21/12/2012 er ikke så enkel som man kunne tro.

Faktisk er al denne dommedagssnak helt uretfærdigt men forståeligt blevet koblet på halvfærdige teorier om nye interessante begivenheder i universet som via teleskoper og internet har fanget interesse.

Begivenhederne er som følger;

1. Fra SOHO og andre solovervågnings-satteliter er der fremkommet videosekvenser som viser det dramatiske liv som Solen lever.
Lige fra møder med kometer og asteroider til spekulationer om især meget store ukendte og uidentificerede himmellegemer i nærkontakt med Solen - objekter som angiveligt ikke har kunnet identificeres af de personer der lagde videoerne på nettet.

2. Dernæst har Google maps og Wikisky og Microsoft stjernekort selv bidraget til rygtedannelsen om dommedag da de tydeligvis havde cencureret især et område nær stjernebilledet Orion med forskellige størrelser "sort maling". I både kvadrat på Wikkisky og som rektangel på Google.
NIBIRU - FInd it on Google Sky
http://www.youtube.com/watch?v=TlQY2uY522I&feature=quicklist

3. Et rygte om at en astronomisk observations- platform på Sydpolen havde filmet Niburu - himmelobjektet som angiveligt vender tilbage til jorden med mellemrum.
Svært at vurdere hvad filmen egentlig viser.
2 sole der står op ?
Niburu som den langt mindre sol !
Rygtet bliver ikke bedre af objektet Nburu tillægges skylden for den forrige syndflod - den så kendte fra biblen.
Især amerikanerne har taget den dommedags-teori til sig grundet sikkert på en omfattende eksponering på netop Niburu fænomenet og frygt for hvad en syndflod ville kunne gøre ved USA.

Det hedder sig at USA netop derfor "på grund af uofficiel dommedagsfrygt" har bygget en af verdens største lufthavne i ved Denver Colorado i cirka 2 kilometers højde.
Mærkværdighederne står tilmed i kø omkring denne lufthavn.
F.eks er gjort opmærksom på lufthavnens grundplan hvori der kan ses et Svatika-kors.
Dertil en bizar udsmykning af lufthavnens store ventesale med et tydeligvis "dommedagsmotiv" i form at store vægmalerier - lægger mere myte til sagen.
Videos om Denver airport
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/35566/The_Mysteries_of_Denver_Ai...
http://www.disclose.tv/action/viewvideo/35567/The_Mysteries_Of_Denver_Ai...

4. Antallet af de der har fotograferet / filmet uforklarlige himmelfænomener er stort - på hele kloden.

Mest berømt er et fænomen der ses også i Nordnorge som viser et roterende (spiral) objekt i blåt / hvidt med mørk baggrund.
Hævdet dengang at have været en mislykket missilopsendelse.
De korte klip der har kunnet ses på forskellige nyhedssite giver ikke fænomenet retfærdighed.
Et længere klip viser at objektets "streg" der hvirvler in i et mørkt centrum kommer direkte i retning fra den opstående sol.
Billederne viser at materialerne / hvad enten de er raketbrændstof eller plasma fra solen tilsidst hvirvler i i "et mørkt hul". Men snarere bedre beskrevet på en sådan måde - hævdet at kunne ligne måden et lille "sort hul" eller brun dværgstjerne ville kunne æde løsrevet stjernestof på.
Mystisk ser det ihvertfald ud.

.Norway Spiral Light (3rd video) 12/09/2009 .
http://www.youtube.com/watch?v=CxA0Asq2YDg&feature=related

Disse fænomener virker alle som selve den benzin der giver masser af stof til dommedagssnakken 2012.

Om der er noget i snakken - om videnskaben har kunnet påvise nogen brune dværge med små planeter som er blevet cencureret på bl.a Google Stjernemaps eller om et lille (ligeledes sikkert cencureret) sort hul har været i nærheden af Solen og ædt lidt stof vil man næppe fortælle offentligheden.

Hvad der ses i de mystiske udsmuglede filmbidder fra Sydpolen får man måske næppe heller ikke at vide.

Dog en kendsgerning er nem.
Solen selv varmer mere pt.
Varmer på både Merkur Venus Jorden Månen og Mars og Saturn og Jupiter også videre.
Amerikanerne "der jo påstår at have været på månen" har endda fundet det nødvendigt at smadre en tonstung satellit opsendt til formålet ned på Månen for at kunne fotografere om der opstod målbart vanddamp ved nedslaget.

Så den globale opvarmning er god nok - den findes idag på alle planeterne og himmellegemerne i vores solsystem.

Om denne øgede opvarmning er solens eget påhit og egen uforstyrrede livsrytme vide ikke - dertil er vores "offentlige" astronomiske viden for ny og ung til at vide det.
Men der spekuleres på grund af videos fra de sol-observerende satteliter på om forbipasserende brune dværge - eller Niburu - eller traveling små sorte huller har lidt mere sat fut i Solen.

Dommedag kan meget vel nøjes med at være det klimaskifte der nu ser ud til at være en kendsgerning
Det kan også være galt nok.
Grønland kan blive kaldt Grønland igen - af helt logiske årsager.
Og livet bliver muligvis helt uudholdeligt varmt ved ækvator ?
Til gengæld smelter Isen på polerne så alle vi danskere kan komme til at svømme i vandskorpen.
Dommedag kan også være noget så enkelt som at husene ved Strandvejen en dag kan vise sig usælgelige - som de ligger der under enten 6 eller 60 meter vand.
Videnskaben har jo lidt svært ved at beregne hvor meget vandene vil stige ved en total afsmeltning af isen på jorden.

Rettelse at tekstkludder:
Men der spekuleres på grund af videos fra de sol-observerende satteliter om forbipasserende brune dværge - eller om Niburu - eller om traveling små sorte huller har sat lidt mere fut i Solen.

@Kaspar Olsen:
"Dommedag kan meget vel nøjes med at være det klimaskifte der nu ser ud til at være en kendsgerning"

Nej. Det er ikke dommedag overhovedet. Dommedag betyder noget helt, helt andet.

Din opremsning af mærkelige fænomener kunne i øvrigt lige så godt være lavet med udgangspunkt i 2011 eller 2013 (nogle af dem er da også fra helt andre år). At "der sker noget vi ikke kan forklare" eller "nogle store skift" er ikke et argument for at nogle new age-folk der ikke forstår en mayansk kalender skulle have ret i at tolke "dommedag" som "stor omvæltning".

Dommedag har en ret klar betydning - den sidste dag i historien. Oprindeligt i religiøst betydning, men kan da også bruges om udslettelsen af kloden eller livet på den, måske hvis vi strækker den lidt til "den menneskelige civilisations undergang". Smeltende poler har vi andre ord for...

Kristian Lund

Rent teknisk har du ret.
Dommedag skal forstås større end som bare en nedsmeltning af Isen på polerne uanset hvor mange meter havene derefter vil stige med – et estimat alt imellem 3 meter og 70 meter har man læst.

Min interesse i denne sag er dog primært at forsvare hele det ellers ganske fornuftige ”konspirationsteoretiker-laug” i både ind- og udland mod at blive ansvarliggjort for denne nærværende dommedags-teori om den 21. 12. 2001.

Dommedags – snakken er udelukkede boulevardpressens ansvar – men især det amerikanske presse og mediekorps er ansvarlige for at denne aktuelle dommedags snak er blevet fucket op.

Men der er ganske rigtigt konspirationsteoretikere der har undersøgt mine ovenfor nævnte mærkværdigheder hvad angår Solen og Niburu-billederne fra Sydpolen og den mystiske spiral på himlen set i bl.a Nordnorge i december 2009.

Alle konspirationsteoretikere jeg kender kan naturligvis forstå at et himmellegeme som f. eks en brun dværgstjerne med eller uden følgeskab af småplaneter der kommer tæt på vores sol er en betænkelig affære der kan forårsage kaos ikke mindst på vores lille klode.
Ligesåvel er ”omstrejfende bittesmå og lidt større sorte huller" da også interessante at overveje som princip.
(Iøvrigt - alene det at estimere et muligt skadebillede på vores solsystem af sådan et omstrejfende lille sort hul er det rene afslapning søndag eftermiddag – kan jeg godt sige.)

Havde Inkaerne der angiveligt havde erindring om ”guder fra stjernene” muligvis fået lidt hjælp af deres dengang ”rumguder” til at udarbejde deres nu berømte og aktuelle kalender – kunne der imidlertid godt have været lagt mere i kalenderens betydning med et ”datoskift her den 21. 12. 2012.

"Rumguder" må formodes at have viden og evne til at beregne sete små sorte hullers vildveje og brune dværgstjerners strejftog.

Hvad angår Dommedag som den beskrives i Biblen skal vist korrekt forestilles en slutning på verden på direkte initiativ og direkte indblanding af Jehova.

Derfor er det også interessant for os konspirationsteoretikere at Svejtseren Billy Meier har haft berømte nærkontakter af nærmest 5 eller 6. grad med rumvæsener fra angiveligt Plejaderne. En af disse ”rumguder” fra Plejaderne hedder netop Jehova.'
Men da denne plejedanske og fysiske rumgud nutidige Jehova næppe vover at beordre en regelret Dommedag iværksat på jorden kommer vi altså næppe til at opleve selve den bibelske dommedag nogensinde.

Men ganske rigtigt som artiklen beskriver det har dommedags -frygt i denne bibelske betydning fyldt menneskenes sind før som nu.

Men som antydet da den Plejedanske "rumgud Jehova" sikkert er en hyggelig familiefar
eller husmor hjemme på Plejaderne i fritiden må jøderne der skrev den jødiske bibel have citeret denne Jehova-tip tip tipolde helt forkert da han eller hun i fortiden var bi-trædende ”rumgud for Israel og omegn”.
For man kan jo slet ikke forestille sig at skribenterne til den jødiske religion
bevidst har løjet – og simpelthen endda lagt ord til og trukket ord fra da denne Plejadensiske rumgud Jehova's diverse bud og love og andre gode blev skrevet ned - dengang for længe længe siden.

Hr / Fru Jehova der vel dengang som idag med en teknisk korrekt betegnelse vel blot var rumskibskaptajn – eller muligvis endda plejadensernes rejsende ambassadør.

Ligeledes forstår man implicit at navnet Jehova må være et familie-efternavn.
Et rigtigt familie-dynasti måske.

Alt dette kan lede til yderligere spekulationer om jødernes Hr / Fru Jehovas fornavn.
Jeg tror; at Jehova i tilfældet dengang i bibelsk jødisk tid hed Ulla. Der er nemlig rigtig mange sætninger i Biblen hvis citeret korrekt der antyder at rumguden Jehova lider af PMS i endda meget stærk grad.

Så konklusionen efter disse mange ord må blive at dommedag i den Bibelske religiøse opfattelse hermed kan anses for at være aflyst - permanent !

Rettelse
- og simpelthen endda lagt ord til og trukket ord fra da denne "Plejadensiske rumgud Jehova’s" diverse bud og love og andre gode råd blev skrevet ned -

@Kaspar: Jeg er ikke så interesseret i hypotetiske "hvis nu en rum-fætter fra stjernesystem X var en gud i religion Y..."-situtioner.

Mayaerne regnede ikke med skudår... Så jeg har købt julegaver.. :)

Kristian Lund

Kun ved at undersøge tilsyneladende helt hypotetiske sager om rumvæsener / "rumguder" incl diverse rygter om Dommedag finder man ud hvad der er reelt eller blot forbliver hypotetisk.

Simon Olmo Larsen

Nasa har udsendt en pressemedelelse, jorden går ikke under i 2012:

http://www.nasa.gov/topics/earth/features/2012.html

Og amerikanerne kan man stole på ;)

Men ved ikke med vores nordiske naboer, de tror på UFO'er :

http://www.hessdalen.org/

@Kaspar: Ikke enig, der er masser af hypotetiske situationer som man overhovedet ikke behøver undersøge for at komme videre - uendeligt mange, faktisk. For eksempel at Peter Plys besøgte mayaerne, dernæst Steen og Stoffer, osv. osv.

Jeg ser ingen grund til at rumguder-hypotesen skulle være mere frugtbar end Peter Plys-hypotesen, og der er da heller ingen der nogensinde er kommet med nogen ny viden, forudsigelser eller andet interessant ud fra nogle af dem...

Der er åbenbart mennesker til alle tider som har en uovervindelig trang til at tro på, at jorden går under og som er parat til at godtage hvad som helst som t 'bevis'
Jeg forstår ikke hvorfor Mayaernes kalender eller forudsigelser er så interessant. Var dette folk udstyret med guddomemlig indsigt? Næppe! Hvorfor er de så selv forsvundet? Der må have været noget de ikke havde fordset. De var nok lige så kloge og indskrænkede som os andre
Vi burde i stedet for interessere os for det veldokumenterede og underbyggede scenario om en kommende klimakatastrofe. Det bliver ikke en katastrofe med 'bulder og brag' men en langsom pinefuld ødelæggelse af vores levemuligheder her på jorden indenfor de næste 100 - 200 år. Knap så spetakulær, men tll gængæld en virkelig trudsel

"Jeg forstår ikke hvorfor Mayaernes kalender eller forudsigelser er så interessant. Var dette folk udstyret med guddomemlig indsigt?"

Såvidt min paratviden har især Eric von Daniken tydeligt dokumenteret at Mayaerne som folk havde kontakter med "rumguder".
Derfor burde man måske kunne forvente lidt ekstraordinært spektakel af deres kalender der skifter 21.12.12 (?) - såvidt den især amerikanske mediepresses upfuckede udlægninger af begivenheden !
jødedommen og ihvertfald kristendommen kører som vi ved på med myten om apocalypsen foruden som skrift at være spækket med hentydninger til de formentlig samme "rumguder" som mayaerne havde kontakt med.
Hos mayaerne forlangte "rumguderne" som bekendt menneskehjerter og af jøderne deres forhud ?
Hvis sandt tankevækkende - måske "rumguder" med sans for genetik kunne man sige ?

Når man som videnskabsmand er kommet forbi sten og stoffer og bamse og dukkelise kan man istedet bruge sin tid på at spørge om sådanne "rumguder" stadig besøger / bor på vor jord.

Expert analysis UFO Sighting In Sweden 2012
http://www.youtube.com/watch?v=tuUsN9igi3M&list=PL2FA768D9E3D10E16&index=3

no 3 af 5.