Læserbrev

Absurd støtte til elspild

Debat
10. januar 2013

Regeringen og partierne bag finansloven har valgt at bruge penge på at reducere afgifter til elvarme. Det er helt absurd – skulle vi ikke investere i energibesparelser og CO2-fri energikilder?

I stedet for et planlagt tilskud til energibesparelser, som skulle have erstattet boligjobordningen, har partierne bag finansloven valgt at nedsætte afgiften på elvarme med 40 procent.

Det koster staten over 300 millioner kroner om året i støtte til en af de mest CO2-forurenende og ineffektive opvarmningsformer vi har. En milliongave til elspild.

Hensigten er at reducere afgiftsbelastningen på elvarme til samme niveau, som hvis man opvarmer med fossile brændsler. Det skulle gøre det mere attraktivt at udskifte oliefyr med varmepumper.

Men det er kun en god idé, hvis man udskifter oliefyret med en effektiv luft-vand-varmepumpe eller et godt jordvarmeanlæg. Afgiftsændringen har den modsatte effekt, da den i højere grad vil gavne fortsat brug af elvarme samt billige, ineffektive varmepumper.

Det er meget logisk: jo billigere el, jo mindre incitament til at investere i energibesparende anlæg som for eksempel effektive varmepumper.

Fremmer elspild

Det store problem med elvarme er, at næsten halvdelen af Danmarks el produceres på kulkraftværker, der har energisektorens største energispild.

Det er grunden til, at elvarme har omkring dobbelt så stort CO2-udslip som opvarmning med naturgas eller fyringsolie.

Vi håber, at CO2-udslippet for elproduktion reduceres med den kommende udbygning med vindmøller med mere, men klimaet har ingen glæde af, at vi fremmer elvarme med lave afgifter, før vi har reduceret elproduktionens CO2-udslip. Rækkefølgen er simpelthen forkert og vil fremme elspild i de danske hjem.

Det er glædeligt, at Danmark har en ambitiøs klimapolitik, men kun hvis vi også følger den. At gøre en forurenende energikilde billigere og reducere indsatsen for energibesparelser, gør det sværere at nå målene.

Gunnar Boye Olesen, Vedvarende Energi, Kim Ejlertsen, NOAH Energi og Klima

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kim Houmøller

Falder helt i tråd med regeringens førte politik. Gør præcis det modsatte af almindelig sund fornuft. En bagatel måske; men fedt-afgift og sukker-afgift blev i stedet erstattet med øgede afgifter på sunde fødevarer som nødder og chokolade.

Lasse Damgaard

Sort energi er stadig for billig til at folk og industri for alvor omstiller sig.

Politisk lappeløsninger - der skal tilgode se bestemte vælgergrupper, bestemmer hvilken klima og energi politik der føres.
Det næste vi kommer til at høre om er afgiften på brænde. Her er logikken, fordi staten taber provenue på bedre energiudnyttelse - så skal de finde nogle nye områder.
- Brændeafgift har så den kedelige effekt - at folk for at undgå den, igen vil fyre med gamel trykimpræneret træ og andet affald. Med øget partikel og andet miljøskadelig røg tilfølge, hvem ved hvad det koster i øget sundhedsudgifter og tidlig død ?

Det ligner desværre en af den slags 'løsninger' VOK var leveringsdygtige i.

Steffen Gliese

Hvis man skal være djævelens advokat, så betyder nedbringelsen af afgiften en besparelse, som kan omsættes i omlægning af den enkeltes varmekilde til noget mere langsigtet.
Omvendt kunne man jo målrette afgifterne til at foretage denne omlægning på værk-niveau, så omlægningen fra kul til vind og affald kunne finansieres.

Niels-Holger Nielsen

Peter Hansen er du tilhænger af en større affaldsproduktion?

alexander andersen

Det lyder forkert, ja.
Men ud af elvarme, fjernvarme, brændeovne, gasfyr og oliefyr er der kun en måde der kan varmes op på, uden nødvendigvis at brænde noget af. El.
Vi er på vej væk fra kul i DK ligemeget hvor der reduceres i afgift.
Hvis man tror på at fremtidens samfund bliver elektrisk, kan man godt finde lidt fornuft i det her.
Og forresten kører danmark ikke i ø-drift, så selvom der står kulkraftværker rundt omkring importerer vi også en del el, især når der ikke er behov for fjernvarme.