Læserbrev

Giv erhvervslivet bindende mål

Debat
1. februar 2013

Miljøminister Ida Auken (SF) beretter begejstret fra sit besøg på World Economic Forum i Davos om, hvorledes virksomhedsledere efterlyste både klare mål fra politikere om, hvordan de vil forandre verden, og mere politisk styring (Information26.–27. januar). Det lyder flot, men det er svært ikke at få en mistanke om, at når erhvervslivet hele vejen rundt øjensynligt har udtrykt sig så ’omstillingsparate’ på dette møde, så skyldes det, at der her ikke træffes forpligtende beslutninger. Jeg siger ikke, at der ikke findes store virksomheder, som godt vil forpligtende beslutninger om grøn omstilling – men at det desværre langtfra gælder alle virksomheder og især ikke deres nationale og internationale brancheorganisationer. Eksemplerne er mangfoldige, men her blot et par.

På Rio+20-topmødet sidste sommer var der lagt op til beslutninger om et forpligtende rammeværk for virksomhedsrapportering omkring bæredygtighed, CSR (virksomheders sociale ansvarlighed, red.). Den store europæiske erhvervsorganisation BusinessEurope, der er lobby- og paraplyorganisation for 41 europæiske industri og arbejdsgiverorganisationer, herunder Dansk Arbejdsgiverforening og Dansk Industri, udbad sig i en henvendelse til EU’s miljøkommissær, Janez Potocnik, om at CSR alene burde forfølges gennem en ’frivillig ordning’ drevet af erhvervslivet. Der bliver altså ingen forpligtende politisk styring af krav til erhvervslivets virksomhedsrapportering omkring bæredygtighed. Kravet blev imødekommet, og formuleringerne i slutdokumentet fra Rio+20 blev på dette punkt mere uforpligtende, end de var på Rio+10-topmødet i 2002.

Bevæbnet til tænderne

Samme BusinessEurope har også markeret massiv modstand mod EU’s klimakommissær, Connie Hedegaards, forslag om at udskyde salget af CO2-kvoter med henblik på at starte reparationen af EU’s nødlidende CO2-kvotehandelssystem, således at dette via højere priser på CO2-forureningskvoter kan levere bare et minimum af incitament til grøn omstilling for omkring 12.000 europæiske energi- og industrivirksomheder hen imod mere vedvarende energi og energieffektiviseringer.

Når røgen fra de – givetvis vigtige, men reelt uforpligtende diskussioner i Davos, om at gøre verdensøkonomien »modstandsdygtig overfor globale risici« lægger sig, er det afgørende, at Ida Auken og den øvrige danske regering er bevæbnet til tænderne, når magtfulde erhvervsorganisationer igen af al magt modsætter sig selv de første spæde skridt i retning af den helt nødvendige grønne omstilling.

Jan Søndergård, politisk rådgiver i Greenpeace

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her