Læserbrev

Urimelig start på året for de frivillige

8. januar 2013

Nu, hvor julen er overstået og julehjælpen er delt ud, står de frivillige sociale organisationer og frivilligcentrene desværre med helt urimelige økonomiske tømmermænd.

Socialministeriet har ikke styr på sine bevillingsprocedurer, og en lang række organisationer, foreninger og frivilligcentre stårderfor med medarbejdere, som siden 1. januar ikke har vidst, om de er købt eller solgt.Faktisk handler det om en række af puljer, som skulle have været bevilget i december 2012. Én af de vigtigste puljer er den såkaldte PUF-pulje (Puljen til støtte for Udvikling af Frivilligt arbejde). Efter Socialministeriets eget udsagn vil bevillingsbeslutningerne tidligst foreligge i midten af januar, medens pengene fra puljen allerede skal bruges til lønninger af medarbejdere pr. 1. januar.Dette stiller de frivillige organisationer og frivilligcentrene i en meget vanskelig situation.

Paradokset i denne situation er, at Socialministeriet selv i 2011 på baggrund af et udvalgsarbejde kom med en række anbefalinger til tilskud til frivillige sociale organisationer. I én af disse anbefalinger hed det, »at projektbevillinger skal foreligge senest tre måneder, før bevillingen kommer til anvendelse«.

Imidlertid starter vi 2013 i en situation, hvor bevillingsbeslutningen først kommer efter bevillingens planlagte anvendelse, hvilket er uhørt og dybt urimelige arbejdsvilkår.

Behov for nye procedurer

Socialministeriet henviser til Finansministeriet, som efter sigende er kommet med nye cirkulærer, der først træder i kraft sammen med den endelige bevilling på finansloven.

Denne begrundelse må jo give anledning til overvejelser i regeringen om, hvordan man så vil realisere den planlagte afbureaukratisering og den deraf følgende tillidsreform på området. Hvis vi i den frivillige verden skal have tillid til Socialministeriets egen vision om, at »projektbevillinger skal foreligge senest tre måneder før, bevillingen kommer til anvendelse«, så må man finde en anden beslutnings- og bevillingsprocedure, så finansieringen af den frivillige sektor ikke beror på tilfældigheder i de årlige finanslovsforhandlinger. Hvilke statslige og kommunale institutioner ville kunne leve med dette?

Johs. Bertelsen er formand for Frivilligt Forum, Mona Gaarsdal er formand for Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu