Læserbrev

Fangepolitik er en moralsk glidebane

Debat
4. februar 2013

I de seneste år har man, blandt andet i Information, kunnet følge den danske regerings gradbøjning af torturkonventionen. Regeringen har nægtet at tage stilling til det faktum, at de fanger, som danske soldater overfører til afghanske fængsler, står i overhængende fare for at blive mishandlet; derved bliver den danske regering medskyldig i tortur.
Sidste uges FN-rapport, der endnu engang dokumenterede omfattende tortur i afghanske fængsler, blev af forsvarsordførerne fra regeringspartierne mødt med både ’skuffelse’ og ’bekymring’. Alligevel ønsker regeringspartierne at fortsætte med at lade danske styrker overføre fanger til Afghanistans torturkamre. Reaktionerne er dybt bekymrende og er udtryk for et moralsk skred, hvad angår brugen af tortur. Derudover er det et klart brud på torturkonventionen, der slår fast, at ingen personer må udleveres til lande, hvor de risikerer at blive udsat for tortur. Torturbegrebet synes at have mistet sin betydning, når danske politikere imod bedre vidende ønsker at bibeholde praksis. I Amnestys årsrapport, hvor der sættes fokus på menneskerettighedskrænkelser på verdensplan, fremhæves Afghanistan særligt, fordi brugen af tortur, f.eks. tæsk med kabler og jernrør, er en integreret del af både tilbageholdelser og afhøringer i fængslerne.
Amnesty har flere gange advaret regeringen om risikoen for tortur og opfordret til, at regeringen lever op til sine forpligtelser i forhold til FN’s torturkonvention. Danmark er i øjeblikket det eneste land, der overfører fanger til de afghanske myndigheder. Både England og Tyskland har stoppet den praksis, efter at det stod klart, hvor udbredt tortur er i landet.

Danmark som foregangsland

Hvis Danmark vil bibeholde sit renommé som foregangsland på menneskerettighedsområdet, så må den danske regering øjeblikkeligt stoppe for udleveringerne. Det er simpelthen utroværdigt, når Danmark på den ene side ønsker at fremstå som menneskerettighedernes vogter og tager skarpt afstand fra regimer, der undertrykker deres borgere, men på den anden side bidrager til at opretholde et system, hvor fanger er prisgivet torturbødler. Om et år forlader de danske styrker Afghanistan. De løsninger, som kunne være taget i brug, såsom at bygge egne fængsler, er ikke længere realistiske. Spørgsmålet er, hvordan vi kunne drage i krig uden at have en løsning på det oplagte problem med håndteringen af fanger. Og hvordan vi vil forholde os til de fanger, vi allerede har udleveret til de afghanske fængsler?

Lars Normann Jørgensen, generalsekretær i Amnesty International Danmark
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her