Læserbrev

Information lytter ikke efter

19. februar 2013

I det Radikale Venstre er vi skeptiske overfor en finansskat, fordi vi har en begrundet frygt for, at en sådan skat vil skade dansk erhvervsliv og skubbe adskillige danskere ud i arbejdsløshed. Vores skepsis har vi nidkært begrundet i alle medier.

Derfor er det særdeles skuffende, når Informations lederskribent 15. februar retter et personligt angreb på vores partileder, Margrethe Vestager. Luften flænges af postulater og systematiske fordrejninger, og lederen forholder sig slet ikke til vores argumenter. Der indledes med et perfidt angreb på Radikale Venstres saglighed: De lytter jo slet ikke, og heller ikke til økonomer, lyder det. Det er faktuelt forkert. Vi lytter netop til advarsler fra de førende økonomer, når vi er forbeholdne overfor et eksperiment med en finansskat i EU.

Carsten Kock og Peter Birch Sørensen, to af de største danske kapaciteter, har begge udførligt beskrevet de skadelige effekter for dansk økonomi af en finansskat. De økonomiske vismænd foreslår øgede lønsumsafgifter på bankerne frem for en finansskat. Skattereformen fra 2012 førte netop til højere skat på lønsum for banker i Danmark – som et af få lande i EU overhovedet. Derfor er det faktuelt forkert, når lederskribenten skriver, at regeringen ikke vil beskatte en »anløben finanssektor«.

Gennemgribende regulering

Læg dertil at Margrethe Vestager netop har lagt sig i selen i Europa for en gennemgribende regulering af den finansielle sektor – med det formål at undgå fatale finanskriser i fremtiden. Derfor tager Information igen fejl, når det i lederen påståes, at regeringen lytter til Finansrådet og skåner bankerne.

Sådan kunne jeg fortsætte med at gendrive Informations grundløse postulater, men det tillader den trange plads ikke.

Helt kort, så afhænger vores holdning til en finansskat af, om de forventede positive effekter overstiger de negative. Vi har ingen ideologisk modstand mod en sådan finansskat. Vi tør bare ikke kaste Danmark ud i et stærkt risikabelt eksperiment – og daslet ikke i en krisetid. Dertil er vores ansvar for danske arbejdspladser og virksomheder for stort.

Men jeg må bare konstatere, at vi har forskellige prioriteter for dansk økonomi.

 

Nadeem Farooq, skatteordfører (RV)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Torben K L Jensen

De radikale lytter selvfølgelig til økonomer og nævner to lokale danske økonomer,der er lige så lidt kendt som nobelpristagende økonomer som Joseph Stiglitz og Paul Krugman er kendt og anerkendt i den store verden.At de varmt går ind for finansskat,burde selv de radikale vide,men nej,de kloge herrer har ikke en døjt forstand på slige sager og har helt sikkert trukket deres priser i en cholokadeautomat et eller andet sted i Stockholm.Alle skatter,over en kam,koster investeringer,men at en mikroskat ikke ville regulere højfrekvenshandel,og give et overskud,når 11 lande gør det på samme tid,fatter isdronningen,hårdnakket som hun plejer,ikke.

Niels Mosbak, Flemming Andersen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar

At Carsten Koch og Peter Birch Sørensen ("to af de største kapaciteter" ...nåda) er i mod en transaktionsskat kan sagtens være ideologi. Transaktionsskat har to sider en adfærdsdæmpende effekt og en omfordelingseffekt. Jeg kan ikke forestille mig at nogen er i mod den adfærdsdæmpende effekt, og at man er i mod omfordelingseffekten - ja undskyld mig - så er det ren ideologi:

Fagorganisationerne under Det europæiske ILO, har søsat en Marchallplan som skal etablere Europæiske vækstfonde til gavn for de lavstlønnede i EU som er skubbet ud af arbejdsmarkedet fordi fortrinsvis deres arbejdspladser er ramt af globaliseringens hensynsløse skalten og valten med folks liv:

http://www.dgb.de/themen/++co++985b632e-407e-11e2-b652-00188b4dc422

At De radikale er fagforeningsfjendtlige og dermed udviser ligegyldige overfor lavtlønsproblematikken er vel snart indlysende op for de fleste...

Jeg husker Sofie Carsten Nielsen fra de radikale i P1/debat udtalte: "Nu er jeg jo ikke sat i verden for at være bankernes bedste ven eller millionærernes bedste ven..."

...sjovt som de radikale finder det nødvendigt til at understrege denne position gang på gang.

Torben Selch, Niels Mosbak og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar

Fagforeningernes Marchallplan er i hovedtræk:

Europæiske Vækstfonde der kan investere ca. 300 mia Euro årligt i hele Europa. Pengene skal komme fra en formueskat på 3% af formuer > 500.000 kr og en aktie og transaktionsskat.

At skabe 10 mio job er målet.

En mindsteløn i Tyskland på 9 Euro er ligeledes et mål der vil udløse ca. 100 mia. til forbrug i Tyskland til gavn for eksporten i det øvrig Europa.

Flemming Andersen

Rigtigt er det da at Information er en smule vil-døv...........over for debattens deltagere.

Når det er sagt, så er det at være vil-døv vist blevet en mærkesag for det radikale venstre, hvad deres fornærmede reaktion på Informations leder tyder på de ikke helt stolte af.

Uanset hvad så er denne skat på overflødig aktivitet i den finansielle verden ikke det værste EU har præsteret.

Måske er finansskattens største fejl at det ikke er Vestager der har opfundet den???

Ingen der har læst RV's partiprogram kunne drømme om at kalde en regering for "rød", hvis den i mindste omfang var afhængig af R's stemmer.

Det ville alle have vidst, hvis vi havde haft en fri presse.

Men vi har kun Politiken, der ejes af RV og så den mørkeblå presse under ledelse af TV2's politiske redaktør Ulla Østergård, der er gift med Venstre-spindoktor Peter Arnfeldt.

Denne medieverdenens professor Moriarty, der gang på gang narrer sig godhjertede, men ikke særlig kløgtige, kone til at give blå stue god presse.

Jesper Frimann Ljungberg

Måske skulle Nadeem Farooq, prøve at sætte sig ned og komme 'back to basics'. Det skaber ingen værdi, at computer systemer står og scorer marginaler. Det skaber ingen værdi at kaffe, olie, gas, elektricitet skal handles 50 gange fra det kommer fra producenten til forbrugeren. En process hvor hver led scorer en lille profit.

Det skaber ingen værdi at ansætte offentlige detektiver, til at opspore folk der snyder på vægten med sociale ydelser. Det skaber ingen værdi at indføre e-Valg når papir og blyant virker just fine.
Djøf troen på at samfundet udvikler sig i en lige linje der kan kontrolleres er noget ævl, vi kan og skal genopfinde os selv med jævne mellemrum, hvis vi ikke gør dette går vi til grunde som samfund.
Den defensive forsvaren af et eksisterende træt dekadent system, hjælper ikke Danmark/Vesten, men graver bare det hul vi sidder i dybere.

Så RV enten få fingrene ud af r****, eller flyt jer og lad andre komme til.

// Jesper

Torben Selch, Niels Mosbak, Bill Atkins, Lise Lotte Rahbek, johnny bravo og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Flemming Andersen

Det vil være et vigtigt skridt for os almindelige mennesker høj som lav i samfundet, hvis vi begynder at forstå at de offentlige ydelser har ændret karakter fra en omsorg til et redskab til kontrol og ensretning.

Disse redskaber fungerer mindst lige så effektivt til at dirigere og lede adfærden i den retning politikerne nu ønsker PT, som del og hersk, hvad det i virkeligheden er en camoufleret afart af.

SUen er et eks. hvor de studerende nu deles yderligere op i undergrupper med forskellige muligheder for ydelser, som de langt fra selv har haft indflydelse på, således at de i fremtiden homogeniseres så den fremtidige adfærd yderligere er kontrollabel.
For det er afvigerne, der anviser mulighederne for anderledes tænkning og livsstilsmuligheder , der kan forstyrre og vanskeliggøre den vanetænkte effektivisering, vækstmantra og den vedtagne metode til problemløsning.

Flemming Andersen

Jesper Frimann

Et godt indlæg der demonstrerer at vi her i landet, trods vidt forskelligt udgangspunkt, kan være enige om at værne de goder vi synes har bevist styrke i vort samfund.

Selvfølgelig kan vi ikke være enige om alt i alle detaljer, men det er blot en styrke at der er denne plads til forskellighed og alligevel samling om det fundamentale. Så mangler vi blot at vore politikere viser interesse for at bevare i stedet for at reducere og nedskære og kalde det reformer.

PS. Pudsigt at vore finansmarkeder og institutioner kan finde ud af at bruge EDB til udplyndring af både erhvervsliv, stater og lønmodtageres værdier igennem disse helt overflødige marginalhandler og at du stadig ikke mener EDB kan bruges i en god sags tjeneste til styrkelse af demokratiet. Pas nu på det ikke sætter sig til en fiks ide??*SS*

Jesper Frimann Ljungberg

@Flemming Andersen

IT kan bruges til mange fornuftige ting. Det kan øl også, men derfor ville jeg jo ikke vaske tøj i øl.

// Jesper

Flemming Andersen

Jesper Frimann

Mon ikke du kunne lugte af værre ting en øl og ville foretrække det, hvis det var bedst tænkelige mulighed??

Søren Rehhoff

Det er jo det rene andedam hvis de Radikales modstand mod finansskatten baserer sig på to danske økonomers bedømmelse, når der samtidig er andre både danske og udenlandske økonomer, der bedømmer konsekvenserne af en finansskat anderledes. Desuden har den ene, Carsten Koch (ikke Carsten Kock) arbejdet i den finansielle sektor, bl.a i Danske Bank, det kunne man jo forestille sig gav nogle loyalitetsproblemer, man kan jo ihvertfald nok diskutere hvor uvildig har er i sin bedømmelse af en finansskat. Det er også lidt svært at se hvad en øget lønsumsafgift evt. skulle hjælpe, når det i stor grad er computere der står for de mange handler, det er ihvertfald en meget indirekte måde, at prøve at regulere det her på.

Niels Mosbak, Bill Atkins og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar