Læserbrev

Nødhjælp er bedst mellem ligemænd

Debat
8. februar 2013

Danmarksindsamlingen løber af stablen i aften. Dette tilbagevendende event kalder på refleksion. En refleksion, hvis omdrejningspunkt bør være den måde, hvorpå hjælpeorganisationer formidler deres budskaber.

Vi bliver tæppebombet med billeder af underernærede børn og gamle, og de er med til at konstruere en fortælling om ulandenes befolkninger som en gruppe handlingslammede ofre.

I fremstillingen af disse mennesker ligger en manglende anerkendelse af, at befolkningen i disse lande ikke alle er svage ofre. Det underkendes, at der ligeledes er tale om enkeltindivider med holdninger og meninger, som også selv er i stand til at kæmpe for og påvirke deres egen situation. Når billederne viser smilende mennesker, ligger det implicit, at smilene skyldes nødhjælpsarbejdernes indsats.

Det skal understreges, at jeg ikke er imod nødhjælp. Der er en stor ulighed i fordelingen af materielle goder på verdensplan, og dette indlæg er ikke en kritik af forsøget på at udligne denne. Det er derimod den måde, hvorpå de forskellige organisationer udstiller de mennesker, de ønsker at hjælpe, som jeg vil kritisere. Jeg mener, at nødhjælpsorganisationerne skaber en temmelig ensidig fortælling om Afrika som håbløshedens kontinent, der ikke kan overleve uden international støtte.

Denne fortælling bør omskrives og nuanceres. Vi skal nå til et punkt, hvor formidlingen af nødhjælpsorganisationernes budskaber ikke sker på den bekostning, at kontinentets befolkning fremstilles på unuanceret vis, men som heller ikke foregår på en måde, så det problem, organisationerne forsøger at løse, negligeres.

Et skridt i den rigtige retning

Et tiltag, som virker i denne retning, er kampagnen Verdens Bedste Nyheder, som sætter fokus på de fremskridt, som sker i verdens ulande.

Ved at gøre dette fastlåses befolkningen ikke på samme måde i en underlegen position, omend fremskridtene stadig primært tilskrives vestlig indblanding. Kampagnen markerer et skridt i den rigtige retning, men der bør gøres endnu mere ved formidlingen.

Nødhjælp skal ikke være noget, man gør for en person med lavere status end én selv, men må formidles som en handling mellem ligemænd.

Camilla Lund Mikkelsen, studerende, RUC
 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her