Interview

Duellen: ’Det koster penge at lave arbejdet’

Et unuanceret fokus på administrationsomkostninger er skadeligt for velgørenhedsarbejde, fordi det hæmmer mulighederne for at skabe langsigtede projekter
Debat
26. marts 2013

Eva Sørensen, RUC

Det er problematisk, hvis lave administrationsomkostninger bliver et mål i sig selv for velgørenhedsorganisationer. De skal derimod turde at investere og bruge penge, mener Eva Sørensen, professor ved Institut for Samfund og Globalisering på RUC.

»Det kan være direkte skadeligt at brande sig ensidigt på lave administrationsomkostninger. Det koster jo penge at lave arbejdet ordentligt. Men der skal selvfølgelig være balance mellem det, man bruger af ressourcer, og de resultater, der opnås,« siger hun.

En succesfuld bistandsindsats kræver professionalisme på grund af den store kompleksitet i opgaven, og det fordrer investeringer.

»Professionalisme er en nødvendig forudsætning, men jeg ser den ikke som en modsætning til idealisme,« siger Eva Sørensen.

Hun mener, at der er en tendens til, at velgørenhed får en mere symbolsk end praktisk betydning i Danmark. I stedet burde vi være langt mere optaget af effekterne af bistandsindsatsen, pointerer hun. Det bør dermed ikke handle om processen, men om resultaterne.

»Organisationerne skal være i stand til at dokumentere, at de når de mål, de har sat sig. Det er dét, de bør sælge sig på. At de gør en reel forskel,« siger Eva Sørensen.

Hun mener, at hjælpeorganisationerne selv skal blive bedre til at kommunikere deres resultater til medierne.

»For frivillige organisationer er det afgørende, at de har en mediestrategi. De skal være i stand til forklare, hvorfor de gør, som de gør.«

Nødvendigt samarbejde

Eva Sørensen oplever ikke, at der er for mange hjælpeorganisationer i Danmark, men hun peger på, at de allerede eksisterende med fordel kunne hjælpe hinanden.

»Problemstillingerne er så svære, at vi skal udnytte vidensdeling og samarbejde så meget som muligt. Hvis der f.eks. er to organisationer i samme land, er det vigtigt at undersøge, om de kan understøtte hinanden eller supplere hinanden. Man kunne også gå sammen om at ansætte eksperter.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her