Læserbrev

Fælles kamp mod diskrimination

Debat
21. marts 2013

For 53 år siden erklærede FN den 21. marts for dagen for bekæmpelse af racisme og diskrimination. Selvom det er mange år siden, er emnet stadig aktuelt i dag. Selvom det er de færreste der tvivler på, at diskrimination finder sted, er der relativ lidt forskning på området, der kan vise hvordan, hvorfor og under hvilke former, det sker.

Men de få undersøgelse, der er blevet lavet, viser, at diskrimination stadig praktiseres i Danmark. Om diskrimination er tilsigtet eller utilsigtet, direkte eller indirekte, er smerten og konsekvenserne for den enkelte de samme.

Den seneste opgørelse fra Voxmeters integrationsstatus, som gennemføres to gange om året for LO, bekræfter, at hver sjette af de adspurgte indvandrere fortsat har den opfattelse, at de er udsat for diskrimination og ikke har lige muligheder i forhold til etnisk danske kolleger. Det er en tredobling siden 2000 og en meget bekymrende udvikling. Samtidigt kan man konstatere, at der i 2012 kun var indberettet 14 sager i Ligebehandlingsnævnet vedrørende etnisk diskrimination.

I fagbevægelsen ser vi desværre heller ikke mange diskriminationsager på etnicitetsområdet.

Derfor er det første skridt mod at bekæmpe diskrimination, mobning og chikane at anerkende eksistensen af, at det forekommer, og dermed anerkende den hæmmende indflydelse det har på samfundets udvikling og sammenhold.

Alle har et ansvar

Vi opfordrer regeringen på selve FN-dagen til hurtigst muligt at oprette den bebudede nationale antidiskriminationsenhed, som fremgår af regeringsgrundlaget. Det vil styrke bekæmpelsen af diskrimination og usaglig forskelsbehandling i Danmark. Endvidere opfordrer vi til at oprette online overvågning og hotline, hvor borgere har mulighed for at indrapportere racistiske trusler og links på hjemmesider med racistiske ytringer og fremmedfjendske holdninger.

Diskrimination, racisme og usaglig forskelsbehandling er ikke den enkeltes problem, men en fælles udfordring, som kræver, at vi alle tager et fælles ansvar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her