Læserbrev

Læserbreve

Debat
21. marts 2013

Slip jeres mandat

Annette Pedersen, Albertslund, byrådsmedlem, SF

Efter min mening er det usselt – i et lukket rum ville jeg bruge langt stærkere ord – at forlade et parti og tage mandatet med sig over i et andet parti. Når Jesper Petersen følger sin mavefornemmelse, og når Emilie Turunen gør noget lignende, er det helt i orden, at de bliver socialdemokrater eller andet, men det er bestemt ikke i orden, at de fratager SF to vigtige pladser. De er i sin tid blevet valgt som SF’ere, og det, de gør nu, er at snyde de vælgere, som stemte på dem. Og at snyde alle os andre, som troede på, at de ville arbejde loyalt i Folketinget og i Europa-Parlamentet.

Matchfixing på jobmarkedet

Morten Normann Jørgensen, kommunalbestyrelsesmedlem (SF) og Simon Pihl Sørensen, viceborgmester (S) – begge i Lyngby-Taarbæk Kommune

Her gik man og troede, at man havde set det værste, da Kommunernes Landsforening talte ned til lærerne. Men så kom Vestager og Antorini på banen og banede vejen for et regeringsindgreb. Så forstår man bedre, at regeringen ikke ansvarligt har sagt: »Find en løsning – vi griber ikke ind!«. Regeringen har kastet sig frådende ind i forhandlingerne på KL’s side. Det kan vi sagtens slippe af sted med, for lærerne er der jo ingen, der forsvarer, synes at være devisen.

Men den slags matchfix-ing holder ikke. Hvordan skal man fremover kunne forhandle med KL og staten i tiltro til, at forhandlingerne ikke sker på skrømt? I dag er det lærerne, i morgen bliver det sygeplejersker og specialarbejdere? SF og S må sige fra over for den snigende ’mckinseyanisme’, som gennemsyrer regeringskontorer og KL for tiden. Bevares, den danske model er under pres, men viljen til at påtage sig et ansvar, der rækker ud over snævre faginteresser, ser vi hver dag i kommunerne. Præcis sådan skabes fælles løsninger i en krisetid.

Det skal man kunne forstå som offentlig arbejdsgiver. Derfor er der brug for et opråb fra baglandet. Dette er et stille opråb.

Sandheden er blevet fejet væk

Elvir Pelesevic, København

»Der er ikke fejet noget ind under gulvtæppe,« lød det engang fra en statsminister, som efterfølgende måtte gå af, da det viste sig, at tæppet dækkede over en hel del skidt. Nogle 20 år efter gentager historien sig, eftersom det er kommet frem, at beskæftigelsesminister Mette Frederiksen (S) og finansminister Bjarne Corydon (S) har syltet oplysningen om antallet af mennesker, der ville miste dagpengeretten den 1. januar i år. Det oser af manipulation og sandhedsfordrejning, når de ansvarlige ministre bevidst benyttede sig af de tal, der bedst passede ind i deres politiske kram – endda på et tidspunkt, hvor debatten om dagpengesystemet rasede, og hvor finanslovforhandlingerne stadig var i gang. Frederiksen forsvarer tilbageholdelsen af det rigtige tal med, at man først skulle undersøge dets rigtighed. Hvis det er sandt, kunne man vel ligeså godt have udsat dagpengereformen, indtil der var kommet styr på tallene?

Ministrenes hensynsløse og beregnende affejning af vigtige oplysninger burde have konsekvenser, hvis tilliden til demokratiske processer skal bestå.

Skoleleder svigter

Per Kjeldsen, tænketanken SOPHIA

I Information den 20. marts skriver fhv. skoleleder Leif Olsen, at »den overenskomstfastsatte forberedelsestid, der giver alle samme forberedelsesfaktor, ikke er rimelig«. Det synes to fremhævede lærere A og B, tillidsmanden og skolelederen. Men skolelederen forbigår desværre i pinlig tavshed, at han i beskrivelsen af A og B’s arbejde også fremhæver sit eget svigt som pædagogisk leder.

For lærer B, der har idræt og matematik, svigter jo helt klart sin forpligtigelse til at forberede differentieret undervisning. I matematik, hvor ’bogen’ følges, svigter B også sin opgave nævnt i formålsparagraffens stk. 1 om tilegnelsen af konkrete færdigheder og stk. 2’s krav om varierede arbejdsformer. I idræt er der væsentlige differentieringsbehov i forhold til elevernes fysiske formåen og i de yngre årgange massive behov for at færdigudvikle de sanseintegrations umodne elever. Så B kunne med en pligtopfyldende skoleleder let komme i den situation, at han ikke havde tid nok til at forberede sig ordentligt.

Ny gammel ledelse i S

Niels I. Meyer, Hørsholm

Henrik Herløv Lund forudser (16. marts) en katastrofe for Helle Thorning-Schmidt og Socialdemokraterne ved det kommende folketingsvalg. Men måske er der et alternativt scenario, hvis partiets ledelse overbeviser Helle Thorning-Schmidt og Bjarne Corydon om umiddelbart at overlade posten som statsminister og finansminister til to mere kvalificerede partimedlemmer.

Disse to kunne være den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen og den tidligere finansminister Mogens Lykketoft. De har begge argumenteret for alternativer til regeringens mislykkede politik i artikler i Politiken og Information. Senest har Lykketoft tilsluttet sig Joseph Stiglitz og Charles Fergusons grundlæggende kritik af de dominerende neoliberalistiske teorier og modeller, medens Nyrop støtter en finansskat og vil afskaffe de samfundsskadelige finansfonde. Med disse to erfarne socialdemokrater som statsminister og finansminister ville partiet have en chance for at undgå katastrofen ved næste folketingsvalg.

Ulve kommer ikke med rabies

Wilhelm Lorenzen Fabricius, Østby

Hanne Løfqvist gør 19. marts opmærksom på en mulig risiko for, at rabies kan finde vej til Danmark med de nyindvandrede ulve fra den vestpolsk/tyske bestand. Bekymringen er let forståelig. Heldigvis er tiderne anderledes nu. Rabies er under kontrol i hele Nordeuropa. Tyskland blev officielt erklæret rabiesfrit i 2008 og de sidste mange, mange år var sygdomsudbrud uhyre sjældne. I Polen falder antallet dramatisk takket være vaccinationsprogrammet.

Rabies er en forfærdelig sygdom, men heldigvis let at bekæmpe, da man kan vaccinere vilde dyr ved at lægge medicineret føde ud til dem. I dag er kun ræv og mårhund befængte i Polen, og tilfældene er få. I Tjekkiet, som er det tredje land vores kommende ulvebestand har slægtninge i, er der ikke rabies overhovedet.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Niels I. Meyer skriver: "Med disse to erfarne socialdemokrater som statsminister og finansminister ville partiet have en chance for at undgå katastrofen ved næste folketingsvalg."

Jo, tja. De to har jo vel et vist ansvar for at have været medvirkende til at kaste landet ud i det neoliberale amok-løb med privatiseringer af arvesølvet og så videre?