Klumme

Manderollen er under udvikling i USA

’Det andet køn’ er i stigende grad ikke længere en kvinde, men en yngre, fattig, underuddannet mand, der kompenserer for sine mangler gennem et fænomen kaldet ’hypermaskulinitet’
Debat
11. marts 2013

Enhver nogenlunde veluddannet person – og de er legio i Informations læserskare – kender udsagnet fra Le Deuxième Sexe, Simone de Beauvoirs 1200 sider lange storværk fra 1949, som senere blev en bibel for den feministiske bevægelse i 1970’erne:

At kvindens rolle som ’det andet køn’ er en sociokulturel konstruktion, hvor »man ikke fødes som kvinde, man bliver det.« Andre klassiske antagelser fra de sidste 50 års ligestillingsdebat (mange af dem inspireret af Beauvoir) er, at piger typisk opdrages til at være generte/private og måske endda skamme sig over deres fysiologi, særlig deres kønsorganer, mens drenge omvendt opdrages til at være stolte af deres maskulinitet og køn. Senere i opvæksten opmuntres pigen til passivitet, til at være ’den pæne pige’ mens drengene opmuntres til at lege, og hævde deres suverænitet eller aggressivitet over for andre.

Som bekendt kan denne arketypiske diskussion fortsat sætte sindene i kog. I Danmark, hvor arbejdsmarkedsstatistikkerne taler deres tørre sprog om fortsat ulighed såvel som i USA, hvor jeg residerer. Der er fortsat – og det gælder så vidt jeg ved alle sprog – flere udtryk for en mands ædlere dele end kvindernes, der er fortsat kun 21 kvinder ud af 500 på Fortunes liste over topdirektører i USA, og hvis man ser på, hvor kvinder bliver ansat i Amerika i dag, er top-fire jobene sjovt nok de samme som i 1950’erne med sekretær i spidsen.

Men samtidig florerer debatten i USA – nøjagtig som den gør i Danmark – om ’taberdrenge’ og ditto mænd, om at uddannelsessystemet favoriserer de disciplinerede og boglige piger, mens de mere fysisk orienterede drenge køres bag af dansen – især på de videregående uddannelser, men også, og det er det helt nye, at de unge kvinder vinder kampen om mellemlederjob og cheftitler, når det gælder den del af arbejdsstyrken, der er veluddannet og i tyverne.

Problemet med tabermænd er stort i USA, hvor mange mænd arbejder – og arbejdede – i de kriseramte produktionsbrancher, mens de mere videntunge job, appellerer til flere kvinder end mænd.

Men hvad foregår der egentlig i knoppen på disse mænd? Hvad laver de – ud over at gå i hundene eller spille PlayStation? Hvad tror de på, og hvordan ser de sig selv? Det har det forskningsbaserede tidsskrift Sex Roles set nærmere på for nylig. Her har tre psykologer gennemgået idealerne for mænd, som de fremstilles i USA’s mest populære mandeblade. Her er der masser af overflade – nøjagtig lige som i dameblade, men hvor sidstnævnte i årtier har fokuseret på ’lækkerhed’ på alle niveauer, er det interessant at se på, hvordan mandeidealet konstrueres af disse magasiner, som stortrives trods de øvrige mediers krise. Mandeidealet her er langtfra blot udseende. Vi er også langt fra den ’metroseksuelle’ og følsomme mand, der har David Beckham som forbillede, og som muligvis endda bruger makeup og i hvert fald en god creme og nyder sin faderrolle.

Næh, den ideelle nutidige mand er ifølge de amerikanske mandeblade en »trampende, råbende, skydende, drikkende, fucking sej fyr,« som en artikel i Slate.com, der bygger på forskernes resultater, formulerer det. Han har store muskler, en begrænset evne til at vise følelser eller forstå andres. Han veksler typisk mellem følelserne »stoisk, vred eller liderlig«. Især de to sidste. Han kan findes i mørke gyder, hurtige biler eller krigszoner (nej, ikke på kontoret eller foran computeren) og han holder af enten skødesløst eller provokerende at holde en flaske øl i sit skridt på fallosagtig maner.

Det lyder som en parodi, men disse magasiner – blade som Fortune, Playboy, Game Informer, Field og Stream – storsælger især blandt yngre, hvide arbejderklassemænd, og den rollemodel de sælger er, hvad forskerne kalder »den hypermaskuline mand«. Det kræver ingen ph.d. i sociologi at se, at denne hårde, overseksualiserede og småfarlige mand er designet til at »kompensere for den afmagt, som målgruppen finder i sin manglende adgang til ressourcer som politisk magt, social respekt, og rigdom«, som Slate skriver.

Man kunne – lidt ondskabsfuldt – sige, at denne gruppe mænd nu oplever sig som objektgjorte. De er blevet reduceret til at finde selvværd og tilfredsstillelse i deres udseende og seksualitet, nøjagtig som kvinderne i Simone de Beauvoirs klassiker.

Annegrethe Rasmussen er udenrigskorrespondent og blogger på www.usanu.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Grethe Preisler

Wenn Jemand eine Reise tut.

Hurra for Helle Thornings gamle veninde fra studietiden, Annegrethe Rasmussen, og hendes rapporter fra USA, hvor the working class hero nu også oplever sig "objektgjort" og reduceret til at finde sit selvværd og sin tilfredsstillelse i sit udseende og sin seksualitet. Nøjagtigt som kvinderne i Simone de Beauvoirs klassiker Det andet Køn fra 1949, der var en bibel for den sejrrige "feministiske bevægelse" i DK 1970'erne.

Hvad andet kan "vi" selvopfundne medlemmer af "den kreative klasse" stille op med denne ynkværdige figur end at ryste på "vores" højtuddannede feministiske hoveder, til de falder af af grin, uden at save den gren over, vi selv sidder på?

Nu hvor det er "os" der ved. hvor David køber øllet, og "os" der sidder med alle trumferne på hånden i spillet om magten, æren og grunkerne, som det udfolder sig i den danske filial af det globaliserede marked for udveksling af varer og tjenesteydelser?

"Når man er noget, så bliver man altid til noget", som stoppenålen sagde, da den havde mistet hovedet og fået lakket enden og var blevet forfremmet til brystnål.

Hils fra "os" og dronningen, næste gang du møder Helle. Hun har det ikke for let lige for tiden.

" Han har store muskler, en begrænset evne til at vise følelser eller forstå andres. Han veksler typisk mellem følelserne »stoisk, vred eller liderlig "

Altså - det slog mig pludselig, at den beskrivelse også passer på nogle af figurene i de islandske sagaer og på historierne fra Sparta i oldtidens Grækenland ?????

Intet nyt under solen ????

ulrik mortensen

Mandeforsker Hans Bonde, skrev for et par år siden en fremragende kronik i Politiken, hvor han omtaler mænd som det ekstreme køn. Som Bonde skrev: "Manden er ikke det magtfulde, men det ekstreme køn. Kvinder grupperer sig mere om samfundets midte", (en lille gruppe mænd i toppen og en stor gruppe mænd i bunden af samfundet).

Endvidere skriver han:

"Mænd, der ryger gennem bunden af samfundet, bliver ofte opfattet som tabere, mens kvinder ses som ofre med appel til samfundets ansvar for hjælp og beskyttelse. Måske er det derfor, at der er en lang række statsstøttede organisationer, der støtter kvindekampen lige fra Kvinfo, til kønsforskningscentre til krisecentre, men næsten ingen organisationer, der eksplicit støtter afhjælpningen af mandlige problemer og udviklingen af et mandligt perspektiv."

Den udbredte opfattelse af manden som det magtfulde køn passer heller ikke med følgende fakta:

"Realiteten er imidlertid, at sandsynligheden for at få et dårligt liv er langt højere som mand end som kvinde: Mænds levetid er 76,5 år mod kvinders 80,8 år. Mænd har en højere dødelighed end kvinder i alle aldersgrupper. To tredjedele af alle selvmord begås af mænd. Mænd rammes hurtigere end kvinder af alle de tunge og invaliderende sygdomme: Mænd dør oftere af kræft – en ratio på 1,34 i forhold til kvinder, mænd dør oftere af kredsløbssygdomme – en ratio på 1,52 i forhold til kvinder.Dobbelt så mange mænd som kvinder er indlagt for psykiske lidelser ved misbrug. To gange så mange mænd som kvinder dør som følge af ulykker."

Læs selv videre fra denne øjenåbner af en kronik:

http://politiken.dk/debat/kroniken/ECE1325705/fra-kvindesag-til-menneske...

Inger Sundsvald

Det er ikke så nemt med den ligestilling.
Er der nogen der kan oplyse, hvad kvinder skal gøre, for at få det ligeså dårligt som mænd?

Hanne Ribens, Robert Nesta og Majbritt Nielsen anbefalede denne kommentar
Majbritt Nielsen

ulrik mortensen

Jeg kunne ikke lade vælre med at bide mærke i de ting du skriver om hvad der slkår oftere mænd ihjel end kvinder.
Mange af dem kunne undgåes, ved at far lærte junior at tag en ekstra tur til lægen, når underlige symptomer dukker op der ikke kan "løbes væk".
Tag et ekstra klik om det han nu er i gang med, kan undgå at udvikle sig til en ulykke.
Man har jo så travlt med at man er sin egen lykkes smed i dette samfund. Og set i det lys så må fædre lige træde et skridt op og tage erfære. Så junior lære at beskytte sig selv mod mange af de farligdomme som han vil møde i fremtiden.
Eller hur?

Maj-Britt Kent Hansen

Det her er en ganske anden mand end "omsorgsmanden", som Katrine Hornstrup Yde så rammende beskriver her:

http://www.information.dk/453869

Inger Sundsvald

Jeg skal ikke udtale mig om "Paradise Hotel", men i Borgen er der ikke nogen ”tabere” m/k der hutler sig igennem så godt de kan.

Man skulle faktisk tro, at det kun er mænd, der befinder sig nederst på rangstigen i samfundshierarkiet, der går i hundene. De får ingen uddannelse og kan ikke forsørge sig selv, hvorimod kvinder tilsyneladende aldrig bliver arbejdsløse eller står uden en bolig. Kan det virkelig passe?

Ja, mænd i dagens Danmark har det uden tvivl langt svære end nogensinde.

Mænd skal leve op til kvinders stadig stigende krav og behov. Mænd skal både være maskuline, feminine, forstående, kærlige, huslige, tjene masser af penge, være handlekraftige, praktiske, omsorgsfulde og osv. osv. Sjovt nok er mænd også langt mere interesseret i et parforhold end kvinder er.

Der er ikke noget at sige til, at en del mænd helt mister modet, overblikket,bliver forvirret og går ned med en depression. Derudover, er samfundet også lynhurtig til at dømme en mand som taber, hvis han virkelig ikke kan klare de ovenstående simple ting.

Velkommen til den virkelige verden, vil nogle kvinder sikkert sige. Nej, mænd har det langt fra så nemt som verdenen gerne vil have, at det skal lyde som om.

Inger Sundsvald

Og er det kvindernes skyld at mænd har kortere levetid etc.?

Inger Sundsvald

Jeg har gudskelov aldrig kendt nogle af de mænd, der mener de skal leve op til alle disse krav.

Inger Sundsvald

Apropos det med dagens Danmark læste jeg i dag dette:

Anders Haahr Rasmussen skriver:
‎" "Jeg har levet i overgangstiden mod kvindeemancipationen. Da blev det kvinden, der forfører og lokker og bedrager manden -- Carmens tid. I overgangstiden blev manden den svagere."
-- Edvard Munch, 1929
(Her gik jeg og troede, at mænd, der klynker over feminisme, var et relativt nyt fænomen)"

ulrik mortensen

@Majbritt Nielsen,
jo selvfølgelig kunne mænd gå oftere til lægen osv. Men mange problemer starter allerede i folkeskolen (eller måske tidligere), hvor typisk pigeadfærd (sidde stille osv) bliver belønnet og typisk drengeadfærd bliver straffet. Spørgsmålet er om folkeskolen er blevet for feminin. Hovedparten af elever i specialklasser er drenge, og hovedparten af elever, der forlader folkeskolen uden eksamen er drenge. Og det er noget, der vil forfølge mange af dem resten af livet: http://www.information.dk/254047

@Inger Sundsvald
det er ikke kvinders "skyld", at mænd har kortere levetid. Men som Hans Bonde også påpeger, har samfundet næsten kun fokus på kvindeproblemer - for få kvindelige bestyrelsesposter, professorstillinger osv. (luksusproblemer ville nogle mene) mens problemer (f.eks. kortere levetid), som mænd har i forhold til deres køn bliver ignoreret eller latterliggjorte ...

@Majbritt Nielsen Det er jo trods alt kvinder der står for den primære socialisering af børn idag. Er kimen sået til en matriarkalsk konspiration?

Inger Sundsvald
Hanne Ribens, Troels H. Poulsen og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Alexander Nørup: "Er kimen sået til en matriarkalsk konspiration?"

Nøh, det skulle da i så fald være gået min næse forbi.

Når det primært er kvinder, der *står for socialiseringen* af de guldnæbbede små, fra de fødes til de går ud af folkeskolen, er det nok mest fordi mænd fornuftigvis satser på jobs i mere vellønnede og mindre udskældte brancher end den kommunale omsorgssektor.

Forresten har samvær med og socialisering af børn i førskolealderen (de år hvor grundtrækkene i personligheden dannes) været et privilegium for kvinder, lige så længe nogen kan huske tilbage. Der var sågu heller ikke mange hjemmegående husfædre og småbørnspædagoger i 'de gode gamle dage' før 'feminisme' blev comme il faut i alle samfundslag.

Michael Kongstad Nielsen

Solosanne har nogle gode forlygter. Så stramt skjorten er knappet, det skal man ikke være ked af. Navnet minder lidt om Solonumsen, I ved, hende der kan på bagsædet af en taxa, eller også forveksler jeg den ene med den anden, desuden kan jeg ikke sidde stille så længe, som det tager at læse alt det snik-snak.

@Grethe Preisler: Man får næsten en fornemmelse af, at flertallet af kvinder må være masochister

Grethe Preisler

Dream on, Alexander ;-D

Nu er det vist passende at sitet lukker for natten. :-)

Troels Brøgger

Som det dog begynder at fyge med giftigheder så snart der er nogen der påpeger at mænd eventuelt kan have det dårligt !! Der må sg'u da ligge et ældgammelt godt lagret had der lige skal luftes - uf !

Troels H. Poulsen

To eksemplarer af den ideelle nutidige amerikanske mand:

http://www.youtube.com/watch?v=rsdk-Hmq57M

robert jensen

Helle thorning bruger en kvart million på gucci tasker, til hende selv.Kvinderne bruger grunkerne på dem selv eller deres børn, rige mænd (og fattige) bruger dem på kvinder.

psykologer og sociologer, der er ikke grænser for hvor meget bullshit der er blevet lukket ud fra den klasse.

'mens de mere videntunge job, appellerer til flere kvinder end mænd.'
Hvilket forklarer alle de kvindelige ingeniører og naturvidenskabsfolk ..
Og det forhold at stort set al teknologi opfindes af ... Mænd .

'I Danmark, hvor arbejdsmarkedsstatistikkerne taler deres tørre sprog om fortsat ulighed '
Du mener det forhold at kvinder i gennemsnit arbejder 32,5 timer om ugen mod de dovne taber-mænds 38,5 timer ? Eller mener du den Himmelråbende mangel på kvindelige asfaltarbejdere,murere, tømrere,fiskere, landmænd - Undskyld 'land-personer' - eller ??

'der er fortsat kun 21 kvinder ud af 500 på Fortunes liste over topdirektører i USA,'
dvs, leger vi at USA's befolkning er 300millioner, fordelt 50/50 M/K,
er der kun 149999479 mænd der ikke er på listen,
hvorimod der er hele 149999979 kvinder der ikke er på listen .

Hold KÆFT de er bare nogen svin de der mænd,
rotter sig sammen og rager det hele til sig gør de !

mht udsagnet om at der findes flere ord for 'penis' end for 'vagina' :
Jeg ved ikke om det er rigtigt, men til gengæld findes der ikke mange ord for
mænds bryster, brystvorter, klitoris, små og store skamlæber, æggestokke, livmødre og slet ingen mandlig udgave af 'feminist'. (et ord der angiveligt er 'positivt' )
Altså, der findes totalt set nok flere ord til at beskrive kvindelige kropsdele end mandlige.
Og hvad så ?? What was the f-ing point of that remark AGR ?

Jeg gider ikke høre på de der middel-klasse kvinders luksus-klynk mere -
Nej, det er IKKE fordi du er kvinde du ikke er bestyrelsesformand i Mærsk og
ham der er det.. Er det ikke bare fordi han er mand !

Grethe Preisler

@)Troels Brøgger, "Som det dog begynder at fyge med giftigheder, så snart der er nogen, der påpeger, at mænd eventuelt kan have det dårligt!."

Det er ikke helt løgn. Og hvad mon grunden er til dét?

At bedagede rødstrømper, neofeminister, parterapeuter, petitjournalister, karrierepolitikere og andre medlemmer af den nye velbjergede 'kreative klasse' af karriereryttere m/k har privatøkonomisk interesse i at holde gryden i kog og 'taberne' travlt beskæftiget med indbyrdes skænderier om, hvem af dem der nu skal tage skraldet og opvasken efter forbrugsfesten for lånte penge og veksler uden underskrift?

At medlemmerne af 'den kreative klasse' selv skulle til lommerne og betale, hvad det koster at lade 'taberne' om at tage slæbet med at passe deres ønskebørn, vedligeholde deres motorveje, trimme deres plæner, vaske deres gulve, pudse deres vinduer og stryge deres skjorter, mens de selv plejer deres karrierenetværker, er dog en ugudelig tanke, som kun kan være fostret i betonkommunistiske miljøer uden jordforbindelse.

Simon Olmo Larsen, Lise Lotte Rahbek, Jens Falkesgaard, Robert Nesta og Henrik Rude Hvid anbefalede denne kommentar

Grethe Preisler: Eller tak. En skræmmende tanke at kvinder, i år hundrede har opdraget deres børn til at undertrykke dem. Nærmest et omvendt Ødipus

Et mandligt fællesskab er ikke velegnet til at blive brugt i massekulturen. Det er for kedeligt. To eller flere mænd kan opleve et fantastisk sammenhold i forbindelse med et arbejde, hvor de ”bare” er og passer deres job uden særlig meget kommunikation.
Det er set ude fra umådeligt kedeligt og absolut ikke velegnet til en sitcom. Så mandens rolle i disse er enten overdreven action eller klovn.
Jeg kan ikke mindes en eneste nyere serie, hvor mændene er gode rollemodeller.
Hvad skal frustrerede knægte have som forbillede i den vestlige verden? Idioten eller voldsmanden, er der andre i deres dagligdag?
Den mandlige taber er defineret ud fra hvad der er in, cafeer, mode, samtaler. Alt det er out for den mandlige taber, heldig vis. De mænd der er ladt tilbage i udkanten har intet alternativ til deres hverdag i byen. De tilbringer ikke tiden med bordfodbold. Deres begreb om godt samvær er ikke en pornofilm, chips og cola i en sofa, hvor samtalen mest er dumheder. Deres drøm er at bruge værktøj, at være lidt som Bonderøven uden at være frelst. De elsker at snakke om deres problemer, som ikke er personlige, men om drilske kuglelejre og lignende.
De har ikke plads i byen, der er intet til dem der.
Så vi kalder dem tabere, men det er samfundet der er taber, for der er en kæmpe resurse af praktisk kreativitet, af håndværksmæssig kunnen og af gode rollemodeller, som går tabt.
Unge fra 14 år og op mangler et voksent fællesskab, som de finder attraktivt. Der er ingen steder de kan gå hen og være en del af mandegruppen, så er alternativet fritidsklubber og bandemiljøer. Noget er godt, noget er skidt, men ingen af de steder bliver mænd mænd.

Viden nytter stort hvis man ikke evner at forvalte den.

Majbritt Nielsen

robert jensen
Hvad er det for noget fis at blande sig i, hvad Helle Thorning bruger privat?

Det kunne da være mere interesant at vide at diverse minister misbruger offentlige penge til. Militæret (mænd hovedsagligt) væltede en hel del penge efter, både tårnfalken(solgt som scrap) fly, helikoptere købt med amatør kontrakter.
En forhenværende forsvarsminister brugte minister-bilen som transport for hans jagtgevær. (Vist nok ikk heeelt efter bogen). En manden minister lod konen bruge minister bilen som transport, til trods for ministeren slet ikke var med. ???
En (mandlig) minister blev skilt. Og kunne ikke selv finde ud af at google om deres au pair skulle være hos moren, hvor deres afkom var, eller hos ham.
Fjolset satte embedsmænd (og brugte dermed offenlige penge på en privat sag) til at finde ud af om han måtte eller ej.
Torsken kunne for hulen da havde googlet og fået adskillige sider med netop denne regl. Ironisk nok er det ikke første gang at folk bliver skilt. Så der måtte laves en specificering af dette.
DOHH.

Og du piver over X-antal tasker og sko.
Set i det lys kan jeg godt se hvorfor vi har grelle eksempler, hvor hovedsagligt mænd, har valgt at tåge rundt i at indkøbe tog, AMANDA, diverse forskellige typer IT til hospitaler, istedet for et fælles, fly, tårnfalken, diverse militær indkøb, rejsekortet, politiets IT-system og ja du kan sagtens selv finde flere.

Majbritt Nielsen

Alexander Nørup
Så må i mænd sørme smide playstationen til side og tage en tørn. I er ikke en eller anden ophøjet ånd, der sådan lige cirkulere ned til afkommet i afmålte øjeblikke.

Men burde se det som en del af jeres børns opdragelse at i også socialsere jeres eget afkom.
For hvis i som forældre ikke socialisere dem, hvem skal så? Når nu moren åbentbart og tydeligvis ikke gør det godt nok. Når man kan læse diverse grimme statistiker her og der.
Tag dog ansvar.
Er det ikke kvinder for at vide, når der påpeges at der ikke er kvinder i bestyrelser og andre brændpunktsteder?

Går som i selv prædiker. Det ville klæ en hel del.

Majbritt Nielsen: Jeg klager skam ikke. Finder det blot påfaldende at det er "patriarkatet" der undertrykker, når det primæret "matriarkatet" der står for opdragelse og socialisering

Henrik Bjerre

Jeg synes artiklen har en fin pointe - men er den ny? Det er da en del aar siden Arnold Schwarzenegger og Sylvester Stallone foedte deres guldkalv af film med indesluttede muskelmaend i centrum?

Alexander Carolinus

Forudsigeligt genusvrøvl. Er man en tabermand fordi han ikke har en karriere i videnssamfundet? Fordi han ikke er "metroseksuel" (jeg foretrækker definitionen "slatten narcissist")?

Korrekt, der er mænd der "går til hundene" - godt hjulpet af "eksperter" som stempler dem som tabere, mens kvinder i samme situation defineres som "udsatte" / "undertrykte". Det er primært i disse eksperters forskruede debat at objektgørelsen finder sted - ikke i det virkelige liv.

Heldigvis er langt de fleste mænd fløjtende ligeglade med disse klichéer - vi har alt for travlt med at skaffe mad på bordet...

Majbritt Nielsen

Alexander Nørup
Det vil sige at manden slet ikke har noget med opdragelse og socialiseringen at gøre? Det er hvad jeg læser ud af din tekst.
Men heldigvis er virkeligheden en anden. Når jeg kigger rundt på de venner og familie jeg har. Der er de yngre fædre godt nok ved at komme med i deres børns liv. Så bare rolig. Der er en forandring på vej, der er tydelig forskel på gamle fædre med voksne børn og dem som jeg ser. Der er en større og større del der tager del i deres børns socialisering. Også til hverdag med at tumle dem.
Og her jeg bor er det ikke den øvre middelklasse eller kreative klasse, der har overtaget. Men almindelige "lønslaver".

Heldigvis.

Majbritt Nielsen: Jeg siger ikke noget som helst. Har blot svært ved genkende den debatterede virkelighed i min egen

Grethe Preisler

Kan vi konkludere, at ordet 'feminisme' efterhånden er blevet så forsuttet af alle de tunger, der har slikket på det i tidens løb, at det har mistet sin kraft og er endt som en ren og skær kliche? En label som hvem som helst kan klistre på hvad som helst for at brande sig selv og sit eget private projekt på den kønspolitiske slagmark?

Vi, som er gamle nok til at erindre, hvad ligestillingskampen i DK handlede om, før Simone de Beauvoirs 'storværk fra 1949' blev en bibel for 'den feministiske bevægelse i 1970'erne', er også gamle nok til at mindes, hvordan ordet 'karrierekvinde' undergik en metamorfose. Så det fra at være et synonym for ordet 'ravnemor' genopstod som en hæderstitel for karriereryttere af hunkøn, hvis højeste mål i livet var at distancere karriereryttere af hankøn ved at vende deres egne våben imod dem.

Ikke om 70'er-feministerne ville lade sig spise af med rollen som dem, der 'lavede te til revolutionen'. Nul Putte! Ville de mandlige ungdomsoprørere have te,så kunne de værs'go lære at lave den selv eller skrubbe hjem til mor i jordhulen. Og så gik 70'er-feministerne ellers på barrikaderne under feltråbet: "Sæt gryden i kog og brænd karkluden".

Der står de nu på toppen af barrikaderne med deres tomme gryder og svedne karklude og en snigende fornemmelse, at have skudt sig selv i fødderne.

For hvem skal lave te til karrierekvindernes revolution, nu hvor mor i jordhytten er gået til de evige jagtmarker, og hendes afløsere også har bevæget sig ud på det hellige almindelige arbejdsmarked, hvor betalingen for at 'lave te til revolutionen' skal erlægges i hard cash?

Undskylder på forhånd hvis denne kommentar kom lidt ud på et sidespor.

Annegrethe Rasmussen vælger så at lægge ud med udsagnet " Enhver nogenlunde veluddannet person – og de er legio i Informations læserskare – kender udsagnet fra Le Deuxième Sexe".

Jeg kender ikke(hvilket vel ikke modbeviser hendes udsagn) den bog, og tror generelt at ikke enhver nogenlunde veluddannet kender den.
Til gengæld ved jeg at det er en arrogant selvhævdende kommentar!

Er det ikke noget med at den kære Annegrethe bor i Washington, sikkert med hendes danske løn, hvor hun så kan nu godt af at den er langt over gennemsnittet derovre, og derfor lever det søde liv, med billige varer?

Her skriver hun så om hvor uretfærdigt det er for alle de succesfulde kvinder der ikke kan få topposter i store firma og lign..

Det er da så uendeligt lige meget hvordan det fåtal af mennesker, som hun har valgt at fokusere på har det.
DE HAR DET JO ALLEREDE GODT!!! og er desuden en meget lille procentdel af samfundet.

Fokuser da hellere på at skabe ordentlige forhold for dem som har mindre, og som der samtidigt er langt flere af.

Det sgu skræmmende med alle de egocentrerede såkaldte feminister idag. Ja de er vel i virkeligheden kun feminister fordi det her ville gavne deres sag, dvs. mere passende er de blot egoister.

Kom med nogle rigtige Feminister som vil skabe lighed for alle, og ikke blot vil mele deres egen kage.

Alt andet er dobbeltmoral lige som Simon-Emil Ammitzbøl. Som homoseksuel burde han have forståelse for folk der tilhører en udsat gruppe. Det var netop den liberale tanke gang(karakteristisk for venstrefløjen), der banede vejen til accept i samfundet for folk som netop ham. Men det er glemt. Nu har nemlig sine rettigheder, og er derfor ligeglad med andre udsatte...

Troels Brøgger, prøv at lave en optælling over kønnet på deltagerne i debatten her. der er, som hver gang der skrives om kønsrelaterede emner her på sitet, en stor overvægt af mænd, der farer direkte i blækhuset for at beklage sig over de onde feminister. Jeg synes ærlig talt det efterhånden er mere reglen end undtagelsen, at der skrives om, hvor synd det er for mændene.

Henrik Bjerre

@Marie Jensen

Det er ikke kun naar der skrives om koensrelaterede emner at vi vrisne, gamle grise-maend er i stort overtal. Det er vi desvaerre ved de fleste emner, fordi vi er saa meget mere debat-ivrige end alle andre grupper.

Henrik Bjerre

@Grethe Preisler

Naest efter postevand er te vel den billigste drik der findes - saa mon ikke der er raad til den trods krisen?

Jens Christensen

@Marie Jensen, nu ville det selvfølgelig være temmelig dårlig stil at skrive en artikel om f.eks. taberkvinder, som ikke evner andet end at være prostituerede og narkomaner, og skrevet med samme slet skjulte sarkasme som tilfældet er i artiklen her. Men prøv det, og du vil da sikkert og forståeligt nok se en del sure opstød fra kvindelige debattører.

Grethe Preisler

@Henrik Brøndum,

Udtrykket 'te til revolutionen' stammer fra ungdomsoprørets glade dage i begyndelsen af 1970'erne, som Annegrethe Rasmussen refererer til.
Dengang da 'revolutionens generalstab' bestod af fattige mandlige studerende i islandsk sweater og fuldskæg, som boede i kollektiv eller på kollegium, hvor de til de talmæssigt underlegne kvindelige beboeres voksende irritation tilbragte timer i hinandens selskab i fælleskøkkenerne med at drikke te i spandevis, ryge dårlig tobak og planlægge det næste træk i kampen mod forældre- og professorvældet.

Da pigerne forståeligt nok blev trætte af at vaske op gøre rent i køkkenenerne efter drengenes eskapader, startede de deres eget oprør, som kun var for kvinder, og meddelte 'generalstaben', at de godt kunne begynde at se sig om efter nogle andre til at 'lave te til revolutionen'.

Således blev dette udtryk en fast bestanddel af det feministiske vokabularium i løbet af 1970'erne. Uanfægtet af det faktum, at den almindelige velstandsstigning i DK siden har medført, at selv studerende i vore dage kan drikke sig mod til i stærkere væsker end te og postevand.

Grethe Preisler

@Henrik Brøndum,

Udtrykket 'te til revolutionen' stammer fra ungdomsoprørets glade dage i begyndelsen af 1970'erne, som Annegrethe Rasmussen refererer til.
Dengang da 'revolutionens generalstab' bestod af fattige mandlige studerende i islandsk sweater og fuldskæg, som boede i kollektiv eller på kollegium, hvor de til de talmæssigt underlegne kvindelige beboeres voksende irritation tilbragte timer i hinandens selskab i fælleskøkkenerne med at drikke te i spandevis, ryge dårlig tobak og planlægge det næste træk i kampen mod forældre- og professorvældet.

Da pigerne forståeligt nok blev trætte af at vaske op gøre rent i køkkenenerne efter drengenes eskapader, startede de deres eget oprør, som kun var for kvinder, og meddelte 'generalstaben', at de godt kunne begynde at se sig om efter nogle andre til at 'lave te til revolutionen'.

Således blev dette udtryk en fast bestanddel af det feministiske vokabularium i løbet af 1970'erne. Uanfægtet af det faktum, at den almindelige velstandsstigning i DK siden har medført, at selv studerende i vore dage kan drikke sig mod til i stærkere væsker end te og postevand.

Grethe Preisler

Så er den gal med transmissionen af data til Informations elektroniske debatfora igen. Nu må I snart ta 'jer sammen.