Læserbrev

Et paradis for traffickers

8. marts 2013

2012 var et dårligt år for 8. marts Initiativet. En ny lov, der skulle forbyde købesex, blev forkastet, og debatten om købesex blev intensiveret. Venstrefløjsvælgerne argumenterede for sexarbejderenes ret til fagforeninger. Højrefløjsvælgerne argumenterede for, at prostitution er et erhverv underlagt de fri markedskræfter.

Vi mener ikke, at argumenterne tager højde for fænomenet trafficking. Det helt store problem er, at menneskehandel og tvangsprostitution går hånd i hånd med et legalt prostitutionsmarked. Faktum er, at menneskehandel er blevet den tredje mest profitable illegale forretning i verden.

I Europa er 79 procent, af de 880.000 ofre for tvangsarbejde kvinder, som er handlet til sexindustrien.

Trafficking og sexkunder er ikke to separate enheder. Sexkunden kan ikke tages ud af ligningen. Bagmænd er kun mellemmænd. Dem, der reelt skaber markedet for trafficking, er kunderne. I Danmark kan man ikke straffes for at have sex med en handlet kvinde.

Derfor har sexkunden det moralske ansvar for at vurdere, hvorvidt kvinden er offer for menneskehandel eller ej. En moralsk vurdering der kan være svær at træffe med et erigeret lem.

Udenlandske kvinder

I dag dominerer østeuropæiske og nigerianske kvinder prostitutionsmiljøet omkring Istedgade. De kommer fra fattige lande, hvor en kombination af neoliberalismens fremturen, kommunismens fald og manglende muligheder har medvirket til, at kvinderne er endt i ’kvindens ældste erhverv’. Ikke det frie valg.

En ny undersøgelse, baseret på nøgletal fra 150 lande, viser, at antallet af prostituerede og handlede kvinder stiger i de lande, der ikke har en restriktiv lovgivning på prostitutionsområdet.

Derfor mener vi ikke, vi kan bekæmpe trafficking uden et opgør med lovgivningen på prostitutionsområdet. Vi er nødt til at kriminalisere dem, der holder hjulene i gang, nemlig sexkunderne. Lad os håbe det sker, inden Danmark bliver Skandinaviens største marked for kvindehandel.

Helena Overgaard, International socialrådgiver hos Reden International, Malene Muusholm, Konstitueret leder hos Reden International og Kristina Rud, journalist

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

KFUK-Reden påstår, at Danmark er på vej til at blive et paradis for trafficking. Intet kunne være mere forkert.
I artiklen hævdes det, at der er næsten 700.000 ofre for tvangsprostitution i sexindustrien i Europa. Det er et fantasital, som spredes for at skabe moralsk panik og få regeringer til at forbyde prostitution.
Danmark har ca. 1% af befolkningen i Europa, altså skulle vi have 7.000 ofre for tvangsprostitution i en branche, som ifølge SFIs undersøgelse fra 2011 kun omfatter 3.200 sexarbejdere.
Der er ikke meget der tyder på, at vi ikke har tvangsprostitution i Danmark. Der har været et par retssager om trafficking gennem de sidste 10 år, hvor der har været anvendt tvang og hvor man kan diskutere, om det der foregik var på kanten af tvangsprostitution.
Politiet i Danmark er ikke så inkompetent, at der kunne forekomme tusindvis af tilfælde af tvangsprostitution, uden at de opdagede det.
Tal fra andre europæiske lande og meget sparsomme oplysninger fra Eurostat bekræfter billedet fra Danmark: Tvangsprostitution er et meget sjældent fænomen i Europa.
Hvis forfatterne fra KFUK mente 700.000 tilfælde af trafficking, hvor der IKKE er tale om tvangsprostitution, er der stadig tale om en overdrivelse med en faktor 100 eller noget i den størrelsesorden.
Forfatterne henviser også til en undersøgelse som påstår, at afkriminalisering af sexarbejde fører til flere tilfælde af trafficking - og omvendt.
Den pågældende undersøgelse junglerer med fantasital, som eksperter siger er hentet ud af den blå luft (f.eks. Carl Bialik fra Wall Street Journal og Ronald Weitzer fra George Washington University).
Undersøgelsens trumfkort var påstanden om, at der skulle være sket en stigning i antal tilfælde af trafficking i Tyskland efter legaliseringen af sexarbejde.
Men det afviste det tyske indenrigsministerium for nylig i et svar til partiet De Grønne. Sandheden er, at der er sket et fald på 48%.
Det er ikke nyt, at KFUK-Reden snyder med tallene. Det mærkelige er, at de får lov til at fortsætte med det. For offentlige midler.
mvh. cand.comm. Bo Jensen

"Der er ikke meget der tyder på, at vi ikke har tvangsprostitution i Danmark"
Beklager skrivefejl, der skulle stå:
Der er ikke meget der tyder på, at vi har tvangsprostitution i Danmark.
mvh. Bo Jensen

Inger Sundsvald

Det er muligt du er helt enig i udlægningen af hvad prostitution er, sådan som det fortolkes i tv-serien ”Borgen” og i Politikens artikelserie ”Bordellet”.
Hvis du vil vide hvad en Bordelrytter er, så læs her:
Bordelrytteren

Ingrid Uma, Gry Wagner og Anne Rasmussen anbefalede denne kommentar
Anne Rasmussen

Bo Jensen: For det første er SFIs tal 3200 et minimumsantal - ikke det faktiske antal - der var flere grupper indenfor prostitutionsbranchen de ikke kunne tælle - desuden var det umuligt for dem, at komme i kontakt med de udenlandske kvinder på bordellerne - det ved du udmærket godt. SFI skriver, at antallet af prostituerede sagtens kan være langt større.

Du ved også udmærket godt, hvorfor politiet ikke har flere traffickingsager end tilfældet - for det er du blevet gjort opmærksom på - det handler om ressourcer eller mangel på samme og et ekstremt lukket miljø, der ikke engang lukkede SFIs folk ind.

Skulle man bruge din form for logik med det manglende antal traffickingsager som en indikator for, hvor mange eller få trafficking ofre vi har i Danmark, skulle der kun være 90 voldtægter om året i Danmark, for det er det antal gerningsmænd, der bliver dømt i gennemsnit om året.
Fakta er, at der hvert år er 1000 kvinder, der føler sig direkte voldtaget og i 300 af sagerne bliver en gerningsmand sigtet. Og fakta er, at mørketallene for voldtægter er endnu større.

Inger: Ja ordet bordelrytter tror jeg ikke, at familien Danmark kender til men det er åbenbart et begreb der er almindeligt kendt indenfor branchen.
"Sjovt" som hverken videoovervågning, telefondame, overfaldsknap eller kolleger kunne forhindre, at hun blev voldtaget af ham.

Ingrid Uma, Gry Wagner og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Og mærkeligt nok har vi også tvangsprostitution i Danmark af danske kvinder der tvinges til prostitution på bordeller.

Der er et marked for de ca. 3.200 sexarbejdere, som SFI kom frem til. Dette antal svarer simpelthen til den efterspørgsel der er efter købesex fra danske mænds side. Det har jeg bevist i beregninger, som kan findes på SiOs hjemmeside.
Det er derfor umuligt, at der - derudover - skulle kunne være et marked for 7.000 tvangsprostituerede kvinder i Danmark.
Formålet med tvangsprostitution er at tjene penge. Men hvor skulle alle de penge komme fra? Kunderne bruger alle deres penge på de 3.200 frivillige sexarbejdere, og desuden siger de igen og igen, at de ikke vil købe sex hos kvinder der er tvunget eller som har det dårligt. Det er logik for burhøns, idet kunderne ønsker at købe en god oplevelse.
Altså er artiklen fra KFUK-Reden ovenfor ren og skær skræmmekampagne. Moralsk panik. Løgn og latin.
mvh. Bo Jensen

ulrik mortensen

Så har KFUK reden fundet på et nyt udtryk: "Et paradis for traffickers". I årevis har de brugt ordet "Nordens bordel" - det, som Danmark ville ende ende med, hvis DK ikke indfører forbud som i Norge og Sverige. Fra flg. link: "Nej, antallet af prostituerede er ikke tredoblet de seneste 10 år - der er overhovedet ingen data herfor; det er en konstrueret usandhed. Der er ikke dokumentation for nogen eksplosiv vækst i købesex herhjemme de senere år, og Danmark er ikke blevet "Nordens bordel". Sagt af senior forsker Nell Rasmussen.

http://jyllands-posten.dk/opinion/breve/article1850285.ece