Læserbrev

Ubetalte regninger sendes videre

6. marts 2013

Jorden er gået under, vi har bare ikke opdaget det endnu. Hvis ikke det skal ske, kræver det grøn omstilling. Solcellerne kan være et eksempel herpå, men pr. 20 november 2012 er afregningsprisen pr. kWh med et slag sænket fra 2,30 kroner til 1,30.

Det er helt ødelæggende for økonomien i solcelleanlæg. Politikerlede er følgen. Solcelleudbygningen er et folkeligt engagement, og man undervurderer fuldstændig den betydning, det har. Når en person på vejen har fået solceller, hopper de andre også på solvognen. Det bliver en bevægelse væk fra fossil energi, og det giver frihed.

Nu begynder elselskaberne også at rasle med sablen. De vil til have afgift for, at man kan sende solcellestrøm ud på nettet. Begrundelsen for stramningerne er, at det koster noget at sende strømmen ud på nettet, og at de ubetalte regninger sendes videre til de borgere, som ikke har solceller. Elselskaberne ser sådan på det, at det koster at drive og vedligeholde nettet, og solcelleejerne betaler ikke ekstra til det, ergo må de andre forbrugere betale de ubetalte regninger. Umiddelbart lyder det jo ædrueligt nok.

Regninger glemmes bekvemt

Men det er en fuldstændig absurd proportionsforvrængning. Hvad er det for nogle ubetalte regninger, vi har med at gøre?

Den fossile energi giver jorden feber. Det er en ubetalt regning, der vil noget. Temperaturstigning og i sidste ende åndenød sendes videre til vore efterkommere og til de folk på jord, som slet ikke har været med til festen.

Energisektoren opererer med eksternaliteter. Det er de ting, man ikke rigtig kan gøre op, som f.eks. hvad det koster at rydde op efter fossil energi. De ubetalte regninger glemmes bekvemt. Det går ikke. Afgifter skal naturligvis bruges til at afgifte med.

Lad os få ryggen fri af muren ved at bruge energi og miljøafgifterne til at udvikle den vedvarende energi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu