Læserbrev

Arbejdsmiljø skal sikres i kontrakter

4. april 2013

Det er ikke længere i orden, at sikkerheden skrider på de store byggeprojekter. Både ved arbejdet på Øresundsbroen og Storebælt var der tiltrængt opmærksomhed på sikkerheden, blandt andet fordi der skete flere dødsulykker undervejs. Da DR byggede deres nye hus, var der også fokus på sikkerheden, og det gik da også rigtigt godt. Men meget tyder på, at det ikke vil lykkes at fortsætte udviklingen på Metrobyggeriet, og spørgsmålet er, hvordan problemet bliver tacklet i de nye store byggeprojekter, som regeringen vil sætte i gang.

En del af forklaringen på den ringe sikkerhed er, at vi nu ser flere udenlandske underleverandører på nogle af de store byggerier. Den manglende sikkerhed skyldes først og fremmest, at de udenlandske firmaer og arbejdskraft er billig – det er netop derfor, at de har fået opgaverne. Og når bygherren vælger de billigste tilbud, skal han også regne med, at der er sparet på sikkerheden.

Derfor nytter det ikke noget, at bygherren lader som om, at han er helt uskyldig, og forsøger at tørre ansvaret af på de entreprenører, som har hyret de billige underleverandører. Det nytter heller ikke noget at skrive kravet om ordentlig sikkerhed ind i udbudsmaterialet, hvis man ikke har tænkt sig at håndhæve det, men blot vender ryggen til, fordi prisen og tidsplanen for alt i verden skal holdes. De mange års erfaring vi har med ringe sikkerhed indenfor bygge- og anlægsarbejder tyder på, at det er mod bedre vidende, når bygherrer slipper østeuropæisk lavtlønsarbejdere løs på noget, som man har tænkt sig skal være et kvalitetsbyggeri.

Straf entreprenørerne

Det er ikke den store raketvidenskab at styre sikkerheden ved et byggeri. Kravene til sikkerheden skal stadig skrives ind i udbudsmaterialet, så det ikke kommer som et chok for entreprenørerne, når de præsenteres for de samme krav i kontrakterne. Men det er ikke gjort med det:Bygherren bliver simpelthen nødt til at entrere med professionelle folk, som kan tjekke sikkerheden under arbejdet, og sikre at kravene i kontrakten bliver overholdt. Det kan ikke bare overlades til Arbejdstilsynet.

Derudover skal det koste at tilsidesætte sikkerheden, ellers er kravene i kontrakterne værdiløse. Derfor skal bygherren selv sørge for at straffe de entreprenører som bryder kontrakten med for eksempel dagsbøder, ved at tilbageholde betalingen eller i sidste instans vedat ophæve kontrakten.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu