Læserbrev

EU-modstanden må stå sammen

Debat
12. april 2013

EU-modstanden står stærkere end længe i befolkningen. Ikke mindst er den ikke-socialistiske modstand og kritik vokset markant i de seneste år, eksempelvis siger nu tre af fire vælgere nej til euroen. Ved EU-parlamentsvalget i 2009 fik DF sit bedste valgresultat nogensinde med 15,3 procent, og det var endda før euro-krisen satte ind. Men når DF efter næste folketingsvalg formentlig bliver regeringsparti vil dets EU-modstand og EU-kritik være en saga blot.

Her kan man bare kigge på SF. Folkebevægelsen mod EU bør undgå, som ved sidste EU-parlamentsvalg, at langt den største vælgerfremgang går til DF og ikke til Folkebevægelsen. Folkebevægelsen har lige siden 1994 udelukkende indvalgt EU-parlamentsmedlemmer af rødeste observans, og har stik imod sit eget valggrundlag siden 2005 været tilsluttet en partipolitisk gruppe i Europa-Parlamentet, nemlig den mest socialistisk orienterede.

Ved næste EU-parlamentsvalg bør man love kun, som før 2005, at tilslutte sig en tværpolitisk EU-kritisk gruppe. Hvis EL beslutter sig for at opstille til EU-parlamentet, er det ekstra vigtigt at Folkebevægelsen opstiller en ikke-socialist som spidskandidat. Og at den ikke alene indgår valgforbund med EL, men også tilbyder DF og LA valgforbund – ellers belastes den tværpolitiske balance. Et sådant bredt valgforbund er der behov for, hvis man skal opnå den optimale repræsentation af danske EU-modstandere, EU-kritikere og EU-skeptikere. Et valgteknisk samarbejde

Ved næste EU-parlamentsvalg vil spørgsmålet om Danmarks forhold til EU komme på dagsordenen af den enkle grund, at Storbritannien vil være nærmere en afgørelse om, hvorvidt landet fortsat skal være medlem af EU eller have et mindre forpligtende medlemskab.

Derfor er det vigtigt at alle, der ønsker en løsere tilknytning til EU, indgår i et valgteknisk samarbejde uden politiske bindinger. Disse overvejelser bør Folkebevægelsen og alle mere eller mindre EU-kritiske partier gøre sig, uanset om EL, der selv er splittet mellem EU-udmeldere og EU-acceptanter, beslutter sig for selvstændig opstilling eller ej. Som tværpolitisk bevægelse kunne Folkebevægelsen gå i spidsen med et sådant initiativ.

Ib Christensen, tidligere MEP og MF

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her