Læserbrev

Liberal frihed uden fællesskab

Debat
18. april 2013

Thomas Sjöberg Neergaard, medlem af Danmarks Socialdemokratiske Ungdoms (DSU) Forretningsudvalg

De unge liberale får megen taletid og mediebevågenhed for tiden. Under sloganet ’Det nye ungdomsoprør’ rejser blandt andre Liberal Alliances Ungdoms formand, Rasmus Brygger, sig til kamp for at vinde friheden tilbage fra de venstreorienterede gidseltageres velfærdsstat, hvis regler og restriktioner indskrænker den personlige frihed og lænker det enkelte menneske.

Problemet for det såkaldte ’nye ungdomsoprør’ er, at deres kamp for frihed er forfejlet og overfladisk. De liberale ser mennesket som en ø, hvilket gør, at deres frihedsperspektiv udelukkende betragter det enkelte menneske i forhold til staten i stedet for at forstå friheden i fællesskab. Men vi skal ikke måle vores samfund på hvilke regler og restrektioner, det stiller for borgerne, men i stedet på hvorvidt det kan øge det enkelte menneskes muligheder for at påvirke sit eget liv.

De liberale skylder os en forklaring på, hvor det enkelte menneskes frihed og medbestemmelse er, når det står mutters alene over for arbejdsgiveren, ledighed, sygdom eller sågar finansverdenens ustyrlige grådighed. Frihed er muligheder, der gør en i stand til at komme, hvorhen man vil. Derfor er det dybt forfejlet ikke at regne fællesskabet som frihedsbærende, da det er fællesskabet der har skabt mulighederne for denne og de sidste mange generationer, og har gjort Danmark til et af de rigeste, mest velstående og bedst uddannede lande i verden.

Drevet af had
I Danmark og i Norden har vi fået mulighederne for at påvirke vore egne liv, som vi bedst selv ønsker det. Dette fantastiske samfund, med alle dets privilegier, ønsker et ’oprør’ i min generation nu at omvælte. Derfor er det åbenbart, at den liberale kamp stikker dybere end ønsket om fri hash, minimering af ’sundhedsfascismens regulering’ og kampen for lavere skat. De er drevet af et indædt had mod det samfund, som har givet dem alt.

De unge liberale står ikke alene i ønsket om, at det enkelte menneske selv skal kunne definere sit liv og sine værdier. Men midlerne til at nå målet står i skarp kontrast til, hvad vi vil i DSU. Her kæmper vi for at sikre, at det samfund, der som det eneste i verden har brudt den sociale arv og skabt rigdom og muligheder for alle, og ikke kun for de få, stadig skal bestå om 10 år.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Thomas Sjöberg Neergaard

Prøv at bytte "de (unge) liberale" ud med Socialdemokratiet eller SFR regeringen. Suk.