Læserbrev

Usaglig dækning af dumpning

Debat
29. april 2013

Myndighederne påtænker at dumpe radioaktivt affald fra den nu nedlagte atomforsøgsstation Risø et sted i Udkantsdanmark sammen med en stor portion tungmetaller, radioaktivt affald fra medicinske samt industrielle anvendelser og rester af grønlandsk uranmalm – som man engang uden held prøvede at forarbejde til reaktorbrændsel.

Man har prøvet at få det afsat til udlandet, men myndighederne der har betakket sig. I Udkantsdanmark, derimod, er der ingen besværlige myndigheder, eller rettere: de myndigheder, der er, er ikke besværlige. Befolkningen i Udkantsdanmark vejer ikke tungt rent vælgermæssigt, så det eneste, man behøver, er at udskifte det kedelige udtryk ’dumpning’ med det mere tilforladelige ’slutdeponering’. Elegant, ikke?

Det har været lærerigt at studere flere landsdækkende avisers dækning af denne sag. Protester fra de truede områder bliver affejet som udtryk for en smålig og følelsesladet stillingtagen, såsom: ’Vi vil ikke have skidtet i vores baghave’.

Det bliver ikke nævnt, at borgergrupperne mod slutdeponering har sat sig ind i sagen og indset, at der er mere intelligente måder at opbevare affaldet på, og at de kræver disse alternativer undersøgt på lige fod med slutdeponering.

Der bliver heller ikke skrevet noget om, hvilken belastning det er at bo i de områder, som er truet af planerne om slutdepoter.

Skuffende videnskab

Man har også prøvet den saglige reaktion: ’Videnskaben ved bedst’. Det gør den måske, men desværre har videnskaben i denne sag ikke fundet anledning til at besvare spørgsmål fra borgergrupperne – eksempelvis vedrørende det tyske slutdepot Asse II, som er læk og nu sender radioaktivt materiale ud i de omgivende vandløb. Det er svært at være imponeret af den slags videnskab.

Den saglige reaktion, som vist skulle have lukke munden på kritikerne definitivt, har i det hele taget været en skuffelse. Det har krævet endog meget stor behændighed både at forklare, at affaldet var ufarligt, og samtidig fastholde, at det skulle væk fra Risø.

Hvad har de landsdækkende aviser så foretaget sig? Kontakter de den uafhængige sagkundskab og går i dybden? Stiller de nærgående spørgsmål til de involverede og kræver aktindsigt i ministerierne? Afdækker de personsammenfald og interessekonflikter?

Nej, det gør de ikke. De holder deres mund.

Anne Albinus, Herning

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

John Damm Sørensen

Kan man ikke smykke sig med titel af professor eller lignende, kan man lige så godt pakke sammen. I mediernes optik kan almindelige borgere ikke have nogen viden om noget som helst.

Se blot på debatten om den nye offentlighedslov. Hvor mange af de næsten 70.000 borgere, der har skrevet under på protesten mod loven, er kommet til orde i det redaktionelle stof?

Flemming Andersen

Medieverdenen er desværre så overbeviste om eget værd, at de end ikke er til at få i tale, som om de var Solkonger på slottet.