Læserbrev

Den demokratiske gøgeunge

Debat
21. maj 2013

Demokrati er mere end frie, hemmelige valg. Det er også fri presse og åbenhed om magthavernes gøren og laden. I Danmark har vi en lang tradition for åbenhed. Det har givet mange magthavere grå hår, når journalister efter aktindsigt kan dokumentere magtmisbrug, ulovligheder eller usandheder fra politikerne. Det er lige præcis derfor, at vi har brug for åbenheden. Magten kontrollerer ikke sig selv. Forslaget til en ny offentlighedslov indeholder desværre mindre åbenhed.

Vi frygter, at indskrænkningerne af åbenheden i ministerier vil umuliggøre afdækningen af magtmisbrugssager og sager, der kan stille ministre i dårligt lys. Tænk bare på Tamilsagen eller Claus Hjorts (V) dagpengesag. Der er tale om elastik i metermål, hvor det bliver op til sælger, ministeren og dennes loyale embedsfolk, at afgøre, hvilke informationer offentligheden har krav på, og hvilke det er mest bekvemt at holde for sig selv. Den nye offentlighedslov er en kompleks juridisk tekst. Det blev tydeliggjort da ordførerne for ja-partierne i Deadline beroligede befolkningen med, at også efter den nye offentlighedslov ville journalister kunne have fået aktindsigt i Mette Frederiksens (S) dagpengesag. Senere måtte justitsministeren i et samråd i Retsudvalget undsige dén udlægning med et krystalklart nej. Når ikke engang ordførerne kan overskue konsekvenserne af den nye lov, er der grundlag for at stoppe op og kigge på lovforslaget igen.

Vælg åbenheden

Den nye offentlighedslov piller ved fundamentet for konstruktionen af vores demokrati, og vi frygter konsekvenserne. Vi har ikke brug for mere fordækthed. Vi har brug for åbenhed og kontrol med magten, uanset hvem der har den. Lukkethed kortslutter ikke bare den politiske proces og kontrollen med magthaverne, den ender med at underminere borgernes tillid til demokratiet og magthaverne, hvorfor vi opfordrer alle Folketingets partier til at droppe partidisciplinen i denne sag og lade de enkelte folketingsmedlemmer stemme efter deres egen overbevisning. Vi mener, at eftertiden vil dømme denne indskrænkning i demokratiet hårdt. Vi har tillid til, at vores folkevalgte på Tinge vil Danmark og demokratiet det bedste. Derfor opfordrer vi til at lytte til den samlede journaliststand, lyt til alle dem, der lever af at forholde sig kritisk til magten. Vælg åbenheden og drop indskrænkningerne i offentlighedsloven. De er en gøgeunge i det danske demokrati.

 

Katrine Lester, 2. viceborgmester (S), Jens-Christian Navarro Poulsen, kommuneformand (R), Karsten Skawbo-Jensen, socialudvalgsformand (K), alle på Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jette Abildgaard

Katrine Lester, Jens-Christian Navarro Poulsen og Karsten Skawbo-Jensen,

Ja....og, jeg haaber i selv har vaeret inde at skrive under her http://www.skrivunder.net/a/47140

Men, - I maa ud at goere mere....kan I huske da politikere gik fra doer til doer med deres budskaber? Har I taenkt paa at proeve netop noget i den retning....??

Eller find paa noget nyt...faa Danskerne til at engagere sig i politik igen.....alt for mange aar har der ingenting vaeret ....ingen reelle opfordringer til at goere noget, til at stoppe de ting der netop ikke (langt fra) fungerer i vort land....alt blev pludselig saa let, ikke?

Lidt make-up...en tur paa TV og, saa kommer stemmerne nok....hm, goer de nu ogsaa det og, hvis ja...hvad indebaerer disse stemmer? Hvad er det for nogle individder der rent faktisk staar bag de ord der kom paa TV??

Ud at moede Danskerne kaere venner...Ikke gennem store arrangementer hvor kun en lille bestemt gruppe hver gang dukker op...nej, I skal ud i kolinihaverne...ud paa villavejene og, en tur paa landet....

Den type der nu sidder paa Borgen er IKKE den type mennesker der boer og/eller skal styre et demokratisk land....Danmark skal bruge rigtige mennesker paa Borgen...IKKE individder der udelukkende kan finde ud af at sidde bag et skrivebord eller, staa paa en talerstol.....hvis ikke man kan moede Danskerne alene...mens man gaar en tur gennem en kolonihave ....f,.eks......da skal man ikke vaere et af de mennesker der styrer noget som helst nogen steder og, da slet, slet ikke et land....vel...!!??

Denne offentlighedslov...den er jo netop resultatet af lige netop denne dovenskab, ikke sandt....''nu laver vi en lov, saa vi kan sidde her paa Borgen og betemme...UDEN indblanding fra horden af dumme Danskere....''

Lad det ALDRIG ske!!!!

Hvis I goer det. hvad bliver saa det naeste?? Offentlighedsloven er starten paa diktatur og, I ved det....

Derfor - faa det stoppet....ikke i morgen eller om en uge....NU!!!

God tur...solen skinner - og hvis den ikke goer, saa er jeg helt sikker paa man ogsaa kan koebe regnjakker, gummistoevler og paraplyer i Danmark...korrekt!?