Kommentar

Var drabet på britisk soldat virkelig ’terrorisme’?

Hvordan kan vi definere ’terror’, så definitionen omfatter onsdagens bestialske drab i Woolwich, men udelukker de vestlige magters militære anslag, herunder dronedrab, på muslimer verden over?
Debat
25. maj 2013

To mænd begik onsdag en hæslig forbrydelse i London, da de angreb en britisk soldat med en kødøkse og en machete. Under angrebet råbte overfaldsmændene gentagne gange Allahu Akbar, og på en videooptagelse af den grimme episode forklarede den ene, at deres aktion skulle forstås både som hævn for vedvarende britisk vold mod muslimer og som et krav om at høre op med denne vold. Samtlige medier, også Information og The Guardian, karakteriserede efterfølgende deres angreb som ’terrorisme’.

At det var en modbydelig og bestialsk handling, siger sig selv. Men ser vi på de juridiske, militære, kulturelle og politiske betydninger, som gemmer sig bag ordet ’terrorisme’, er der god grund til at spørge: Er denne term virkelig dækkende for denne voldsakt?

Hvornår er noget terror?

For at en voldshandling skal være ’terrorisme’, vil mange for det første mene, at den med forsæt skal være rettet imod uskyldige civile. Ja, de, som er optaget af at sondre mellem den form for vold, der udøves af vestlige militærstyrker, og den som ’terrorister’ griber til, plejer netop at gribe til dette særlige kriterium. For, åh jo, det kan da godt være, at vi vesterlændinge undertiden kommer til at slå uskyldige civile ihjel, men så sker det sandelig aldrig hverken tilsigtet eller målrettet, sådan som når ’terroristerne’ myrder løs.

Men offeret for dette angreb var soldat i en nation i krig – ikke en civil – og han var tilknyttet en kaserne lige i nærheden af gerningsstedet. Den ene drabsmand understregede også, at han vidste, at han havde dræbt en soldat, og at dette var forsætligt, da han efterfølgende sagde: »Denne britiske soldats død er øje for øje, tand for tand.«

USA, Storbritannien og deres allierede har i det seneste årti (og i årtierne før det) begået adskillige drab på muslimske civile, men forsvarere for denne militante udenrigspolitik insisterer på, at dette ikke kan kaldes ’terrorisme’, da målet for angrebene har været kombattanter og ikke civile. Men kan det virkelig være sandt, at når vestlige nationer igen og igen dræber muslimske civile, så er dette ikke ’terrorisme’, men når muslimer dræber vestlige soldater, så er det ’terrorisme’? USA har sågar holdt personer interneret i Guantánamo på anklager for ’terrorisme’, skønt de ikke havde gjort andet end at kæmpe imod de amerikanske soldater, som invaderede deres land.

Nu var den britiske soldat, der blev dræbt onsdag, ganske vist ikke i uniform. Ej heller var han på nogen kampmission på det tidspunkt, da han blev dræbt. Det samme kan imidlertid siges om ganske mange af de drab, som USA og dets allierede har gennemført over det seneste årti, hvor folk er blevet slået ihjel i deres hjem, i deres biler og mens de sov. USA har nemlig omdefineret ’krigsførende’ til at betyde enhver mand i den våbenføre alder i en kampzone. Erklærer man ydermere »hele kloden« som slagmark, hvilket USA har gjort i den såkaldte ’krig mod terror’, hvordan kan drabet på en soldat, der medvirker i en sådan krig, da på nogen måde være ’terrorisme’?

At skræmme befolkningen

’Terrorisme’ skulle endvidere være enhver voldsakt, der har til formål at udvirke politiske forandringer eller mere specifikt: at fremkalde frygt i civilbefolkningen og instrumentalisere denne frygt med henblik på at få den samme befolkning til at udskifte sin regering eller få denne regering til at skifte politik. Og en af drabsmændene sagde da også: »Den eneste grund til, at vi dræbte den mand, er, fordi der hver dag dræbes muslimer« og »I mennesker vil aldrig kunne føle jer sikre. Fjern jeres regering«.

Men må denne terrorismedefinition ikke også omfatte en stor del af de aktioner, som USA og dets allierede har foretaget i det seneste årti? Hvad var den amerikansk-britiske ’chok og ærefrygt’-kampagne mod Bagdad, der indledte Irak-krigen i 2003, andet end en massiv opvisning i vold, der skulle skræmme irakerne til underkastelse og til at stoppe al støtte til Saddams regime?

Og må vi ikke sige, at også de stadige amerikanske droneangreb har den – antageligt helt tilsigtede – effekt, at terrorisere de lokale befolkninger til at lade være med at give husly eller støtte til dem, som Vesten anser for fjender? Hvordan kan man overhovedet definere ’terrorisme’ på en sådan måde, at definitionen kommer til at omfatte onsdagens angreb på en britisk soldat, men udelukker alle de mange voldshandlinger, som USA, Storbritannien og dets alliancepartnere har begået?

Terrors virkelige betydning

Når det er vigtigt at reflektere nærmere over begrebet, er det fordi ‘terrorisme’ er et så ekstremt værdiladet ord – politisk, kulturelt og emotionelt. Mange regeringer anvender det åbenlyst som en ’debatstopper’, der kan retfærdiggøre stort set alle deres handlinger.

Det er et ord, som kan bruges til at starte krige og militærinterventioner, sende mennesker i fængsel i årtier, krænke deres retssikkerhed, mørklægge visse regeringsaktiviteter og præge den offentlige mening verden over. Derfor har det stor betydning, om der kan opstilles en konsistent og kohærent definition.

Det er meget svært at komme uden om den konklusion, at som ordet anvendes i dag, har det ikke noget særligt betydningsindhold ud over ’voldshandlinger fra muslimers side som gengældelse for vestlig vold mod muslimer’.

Så når medierne i de seneste dage har rapporteret, at »der er tegn på, at dette kan være en terrorhandling«, er underteksten, at »der er tegn på, at gerningsmændene var muslimer, der var drevet af vrede mod Vesten«. Med andre ord, ser ordet ’terrorisme’ ikke ud til at have anden funktion end at være dels propaganda, dels tjene som en juridisk retfærdiggørelse af vestlige staters vold imod muslimer og samtidig delegitimere voldshandlinger af enhver slags, som bliver begået i gengældelsesaktioner imod samme stater.

© The Guardian og Information
Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Henrik L Nielsen

Det er en glimrende artikel. Men de bliver dømt for terror. Fordi de ikke var i uniform, ikke var medlem af en lovlig hær og fordi mindst den ene har trænet med somaliske terrorister.

At Vesten så hver dag begår værre handlinger under dække af uniform er så en helt anden historie.

I stedet for at spørge om denne handling var terror, for det vil enhver domstol her i UK hævde det var, ja så burde man se nærmere på selve definitionen og krigens love/rules of engagement.

Ligeledes burde alle andre lande tilsidesætte amerikanske soldaters og lederes immunitet fra ICC. Så kunne Obama jo forsvare sine dronedrab på børn over for en domstol. For det er terror på det menneskelige plan, uanset hvilken juridisk definition han gemmer det bag.

Jens Falkesgaard, Jan Viking, Ingrid Uma og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Lars R. Hansen

Overstående er måske det dummeste jeg har læst fra The Guardian i år!

Nuvel - terror defineres i lovgivningen - et drab er ikke bare et drab og alle drab er ikke ens.

Det kan være et lovligt drab, det kan være et ulovligt drab - og et ulovligt drab kan ydermere være terror - hvis betingelserne herfor i loven er opfyldt.

Drabet på soldaten i London var terror - mens drabet på fx. civilisten Osama bin Laden ikke var terror - men terrorbekæmpelse.

Man kan så begynde en filosofisk diskussion om love - og hævde, at vores demokratier ikke mere ret til at fastsætte loven end de to drabsmænd i London har - at vores lov ikke er mere gyldig end deres.

Hvilket jo er påstanden i Glenn Greenwalds indlæg.

Henrik L Nielsen

Lars R. Hansen

De fleste er sikkert enige med dig i din sammenligning om drabet på Osma og soldaten.

Men hvad er forskellen på drabet på soldaten og på tusinder af børn dræbt af droner, bomber eller andet? Det kan kun opfattes som terror af de der lever med dette.

Lars R. Hansen

Forskellene er talrige - men hvis du ikke selv kan se dem - så kan jeg næppe hjælpe dig.

Peter Pedersen

»Denne britiske soldats død er øje for øje, tand for tand.«

Gerningsmændene, der lod sig filme efter den sindssyge partering af den britiske soldat, var nigerianere,
men da Nigeria blev selvstændigt fra UK i 1960, må man sige deres påståede "gengælds handlinger" var en smule forsinket.

Derudover er det dybt hjernedøde læserbrev i The Guardian skrevet med samme mængde mangel på empati, medmenneskelig forståelse og sund fornuft, som Anders Brieviks "manifest".

Rasmus Kongshøj

Artiklen er - helt bevidst - ude på et vildspor. Der findes mange definintioner på "terror", men ret beset, så er den mest dækkende definition at terror, det er den vold den anden side bruger.

Terror er således ikke et objektivt og neutralt begreb, det er et skældsord. At finde en dækkende, objektiv definition på terror er lige så håbløst som at finde en definition på et møgsvin.

Også derfor er begrebet terror uegnet i juridiske og analytiske sammenhænge. Man prøver i lovgivningen at definere terror, og resultatet er ikke overbevisende. Lad os dog i stedet nøjes med at dømme folk for politisk motiverede forbrydelser, og så lade det være ved det.

Peter Pedersen 27. maj, 2013 - 22:45 siger:
" ... Gerningsmændene .... var nigerianere ... "

Ifølge oplysninger er den ene brittisk statsborger og født i London.
( manden med de blodige hænder på billederne )
Forældrene var immigranter fra Nigeria. Jeg har ikke kendskab til deres statsborgerskab.

Peter Pedersen

Uma

Netop - af nigeriansk afstamning. Udvandrede afrikanere definerer oftest sig selv og hinanden efter det land, de stammer fra - uanset nuværende statsborgerskab,
men du rammer helt ved siden af pointen.

Ja, nigeriansk afstamning, brittisk statsborger født i London

ikke som du skriver: nigerianere

Peter Pedersen

@ Oma Ingrid

Så lad mig da skære ud i pap til ære for dig, at den stærkt formodede gerningsmand, Adebolajo, råbte op om hævn - og "øje for øje".

MÅSKE ville gerningen være en lille smule mere forståeligt, hvis gerningsmændene rent faktisk kæmpede for fx. Nigerias selvstændighed, - og måske hævnede evt. mishandling eller andet fra kolonimagtens side, som han SELV eller hans nærmeste havde været udsat for -
men SELV den motivbegrundelse er ikke tilfældet her, og hjælper ikke
til forståelsen af den umenneskeligt brutale nedslagtning og partering af
Drummer Lee Rigby, midt i London, lige ved siden af en småbørnsskole.

I øvrigt : Æret være Drummer Rigbys minde. We will remember him.