Kronik

Enhedslistens demokratiske problem

Selv om Enhedslisten ikke stod direkte bag urolighederne i Fælledparken den 1. maj, deler mange i partiet verdensbillede og politisk projekt med bøllerne. Hvis Enhedslisten vil indtage rollen som det store, folkelige velfærdsparti, må de endegyldigt opgive forbindelsen til de politiske hooligans på den revolutionære venstrefløj
Med bannere og buhråb blev blandt andre Frank Jensens 1. maj-tale i Fælledparken i København saboteret. ’Det har intet med demokrati at gøre og alting at gøre med en gruppe, der altid har hadet det etablerede politiske system,’ skriver dagens kronikør.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Debat
10. maj 2013

Det, der foregik 1. maj i Fælledparken foran den store scene, var ikke nogen folkelig protest mod regeringens politik. Det var en nøje planlagt aktion fra de samme bølleagtige autonome, der evig og altid ødelægger venstrefløjens arrangementer. Det er dem, der smadrer bankfacader til klimademonstrationer; det er dem, der starter slagsmål med politiet til antinazistiske marcher, og det var dem, der ødelagde Frank Jensens (S) og Annette Vilhelmsens (SF) taler med larm, vold, røgbomber, megafoner, kasteskyts og den hadske stemning, vi var mange, der oplevede.

Stemningen af frygt og vrede er svær at beskrive, men alle, der har været i voldelige situationer, genkender den trykkende fornemmelse, hvor adrenalinen pumper, og kroppen gøres klar til kamp eller flugt. Hvor man kigger sig om og lynhurtigt kategoriserer folk som venner eller fjender. Sådan var det at høre taler til 1. maj i Fælledparken. Det er ikke en oplevelse, nogen har fortjent. Det er fint at pifte og buhe af en taler, men det, de autonome bøller lavede i Fælledparken, var mødeterror af den samme kaliber, som kommunisterne har praktiseret siden Weimarrepublikken.

Det er efterhånden klart, at balladen var planlagt og udført af aktivister fra Antifascistisk Aktion (AFA) og anarkister fra Libertære Socialister (LS) sammen med deltagere fra Enhedslistens ungdomsorganisation, SUF. Problemet med de organisationer er, at de ikke står til regnskab for nogen. De definerer, hvad der er ægte socialistisk politik; de definerer, hvilke metoder der må tages i brug, og hvornår. På den måde tilraner de sig retten til at afgøre, hvem der må tale i Fælledparken, hvem der er de sande arbejdere, og hvem der er klasseforrædere og fjender, fordi de lytter til taler, bøllerne ikke bryder sig om.

De kæmper for en hellig sag i en hellig kamp med en overbevisning, der retfærdiggør, at man tager midler i brug, andre demokratiske organisationer aldrig kunne drømme om. De kalder sig antifascister, men deres metoder ligner, ja, fascisternes.

Der er i vores samfund nogle mennesker og institutioner, der har ret til at udøve magt. Fælles for dem er, at de står til regnskab for deres handlinger og skal følge regler, der forvaltes af uvildige personer og instanser. Hvis det ikke sker, er det en fejl og ikke meningen med systemet.

Det er omvendt med AFA, LS og deres kumpaner. De stiller ikke op til valg og har intet mandat fra de arbejdere, de hævder at handle på vegne af. Der er ikke noget sted, man kan melde sig ind og øve indflydelse, og hvis man er utilfreds med måden, de udøver magt på, er der ingen generalforsamling at dukke op til. Hvis de nogensinde forsøgte at samle et demokratisk mandat, ville det være tydeligt, hvor uendeligt få der støttede op om deres politiske hooliganisme.

Ansvarsfralæggelse

Det kan virke urimeligt, at Enhedslisten skal stå til regnskab og afkræves afstandtagen, når partiet ikke var med til at arrangere balladen, men Enhedslisten repræsenter en politisk tradition, der altid har været en sikker havn for antidemokratiske kræfter. Problemet med Enhedslisten er, at det ikke er tydeligt, hvor demokraterne stopper, og hvor bøllerne og deres talsmænd begynder.

Der findes hædersmænd og -kvinder i Enhedslisten som Ole Donbæk Jensen fra hovedbestyrelsen, der kan finde ud af at tage uforbeholden afstand. Men på samme tid findes der et Enhedslisten, der så sent som i 2011 støttede AFA økonomisk; et Enhedslisten, hvis bagland er sovset ind i diverse ekstremistiske miljøer, som eksempelvis sociolog og ekspert i politisk ekstremisme ved Københavns Universitet René Karpantschof har vist. Johanne Schmidt-Nielsen kunne stort set tale i fred og blev endda hyldet af nogle af de selvsamme bøller, der saboterede de andre taler. Det var først, da hun aktivt tog afstand fra balladen, at også hun blev mødt af spredte buhråb.

Flirten med vold er farlig, og når først politiske modstandere er legitime mål for korporlige aktioner, er det ikke svært at retfærdiggøre de ubehagelige oplevelser, almindelige mennesker må udsættes for. Igen og igen skal vi høre på, hvordan regeringen med sin asociale politik og borgerlige klassekamp selv er skyld i, hvad der skete den 1. maj. Men det er bekvem ansvarsfralæggelse fra de antidemokratiske bøller, der udøvede mødeterror og kalder det en demokratisk ret. Det har intet med demokrati at gøre og alting at gøre med en gruppe, der altid har hadet det etablerede politiske system. Det gjorde de i 30’erne. De gjorde de under Den Kolde Krig. Det gjorde de, da Nyrup var statsminister, og det gør de også i dag.

Enhedslisten kan vedtage nok så mange resolutioner, der prædiker frihed og demokrati og Rosa Luxemburg-citater, men når det bliver konkret, ormer man sig uden om at sige tingene, som de er, og sætte ansigt på bøllerne. For når ugen er omme, er det de samme bøller, de ledende Enhedslistemedlemmer sidder og drikker øl med på et tilrøget Nørrebro-værtshus. Det er dem, de driver nyhedssider med. Det er dem, de arrangerer politiske fester og demonstrationer sammen med. Det er dem, der er med i deres ungdomsorganisation, og det er dem, de sidder i bus sammen med, når de skal til Jylland til demonstration.

Had i en større sags tjeneste

Enhedslisten bærer et medansvar, når deres ledende medlemmer ikke kan finde ud af at tage klar afstand til bøllerne. Når man bruger militant retorik, deltager i demonstrationer med paroler som »krig mellem klasser« og samtidig taler om klasseforræderi, har man et medansvar, når ens sympatisører begynder at behandle de andre som modstandere i en krig.

Fuck-fingrene og buheriet mod Frank Jensen og Annette Vilhelmsen er glemt om et par måneder, men de SFU’ere og DSU’ere, der stod og græd bagefter af afmagt og vrede, fik en dårlig oplevelse på deres første 1. maj. Og det er dem, der er de virkelige ofre. Det er derfor, den slags opførsel er så forkastelig. Det er alt for nemt at få folk til at hade hinanden i en større sags tjeneste, og sidste onsdag blev låget til Pandoras æske lettet en smule.

Enhedslisten er dog et parti på den rigtige vej. Ved det seneste årsmøde valgte man endegyldigt at droppe revolutionen og springe ud som demokratiske socialister. Man åbner sig for de hundredtusinder af skuffede socialdemokrater og SF’ere, der ser Enhedslisten som det store, folkelige, socialistiske reformistparti, de ville ønske, SF og Socialdemokraterne kunne være. Det er bestemt en positiv udvikling, at man dropper revolutionsromantikken, da hovedparten af det revolutionære venstres idéhistorie vitterligt hører til på historiens losseplads. Nu mangler Enhedslisten blot at afskære forbindelsen til de antidemokratiske og revolutionære kræfter i partiets bagland.

For enten er man street-smarte og autentiske med de revolutionære unge fra Nørrebro. Eller også er man reformister og klasseforrædere med os andre parlamentariske demokrater, og så har man intet til fælles med bøllerne. Det gælder ikke kun, når der er ballade i Fælledparken, og det går ud over S og SF, men også når Pia Kjærsgaard bliver forulempet på Nørrebro, når den konservative politiker Rasmus Jarlov får buksevand i Ungdomshuset, når borgerlige ministre overhældes med maling, eller der kastes sten og flasker mod politifolk. Det er hver gang og uforbeholdent.

Først da kan Enhedslisten indtræde i de demokratiske partiers fællesskab.

 

Niels Jespersen er cand.mag. i historie

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Bill Atkins

Den inkvisitoriske anklage: Enhedslisten repræsenter[er] en politisk tradition, der altid har været en sikker havn for antidemokratiske kræfter

Hvis Niels Jespersen havde bare bladret i 'Det Kommunistiske Manifest' eller for den sags skyld i 'Das Kapital' ville han til overmål have fundet formuleringer, der kunne have overbevist ham om at han havde misforstået noget omkring ’socialisme og demokrati’.

Demokrati har altid haft en fundamental rolle i de socialistiske visioner om »en sammenslutning af frie mennesker, der arbejder med fælles produktionsmidler« (Das Kapital Bind 1:179), og traditionelt har kravet om et borgerligt politisk demokrati ikke været nær så vigtigt i den socialistiske debat som kravet om 'Økonomisk Demokrati'.

Kommunisterne udvider således demokratibegrebet til også at omfatte økonomien i et land, og når det sker, så viser historien, at så bliver landet en paria i den kapitalistiske verden. Eksempelvis bistod USA med et voldeligt kup, som omstyrtede Chiles - demokratisk valgte - præsident, Salvador Allende, og i hans sted indsattes diktatoren Pinochet, som gik i gang med systematisk at torturere og myrde landets venstrefløj. Mere end 3000 mestendels unge mennesker forsvandt i Stillehavet.

Hvem er det der er antidemokratisk

Gert Hjembæk, Mona Jensen, Dennis Berg, Lars Peter Simonsen, Jens Jensen, Henning Pedersen, John Vedsegaard, Eva Bertram, morten andersen, Claus Oreskov, Brian Pietersen, Søren List, Peter Nielsen, Anders Kristensen, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Christian Lund, Uni Machanga, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen, Lykke Johansen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Per Møller, Mathias Rølle, Thomas Borghus, Martin Christian Dylla, Janus Agerbo, Torben Nielsen, Ib Christensen, Dennis G. M. Jensen, Leonard Mortensen og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

En fortsættelse af Sass Larsen retorikken overfor Enhedslisten.

Ingen, og heller ikke Enhedslistens "kumpaner", kan styre eller dirigere de sorte faner, der pludselig dukkede op foran TV-kameraerne og talerstolen med banneret - Helle er Blå -, da Socialdemokratiets og SF's politiske hovedtalere gik til mikrofonen i Fælledparken den 1. Maj.

Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, John Vedsegaard, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Lykke Johansen, Palle Yndal-Olsen, Carsten Søndergaard, Katrine Visby, Per Møller, Leif Leszczyński, Erik Jensen , Mathine Lotus Rasmussen, Inger Sundsvald, Peter Andreas Ebbesen, Claus G. Jørgensen, Bill Atkins, lars abildgaard og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Viggo Helth

Hvem er bøllerne. Dem vi ser foran talerstolen, eller dem på talerstolen?

Markus Lund, Mona Jensen, Dennis Berg, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, morten andersen, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Kasper Kjær, kim jensen, Martin Mørch, Else Damsgaard, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Henrik Rude Hvid, Jens Illum, Lykke Johansen, John Hansen, Rune Petersen, Katrine Visby, Leif Leszczyński, Janus Agerbo, Torben Nielsen, Erik Jensen , John Vedsegaard, Ib Christensen, Leonard Mortensen, Steffen Gliese, Bill Atkins, lars abildgaard og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Kan det ikke tænkes at folk er skuffede over S og SF førte politik og ville bruge 1. maj til at give denne utilfredshed lyd. Hvis S og SF havde arbejdet mere for deres egne synspunkter og ikke underlagt sig OVK s Dagpengereformen - der lovede at KUN 3000 ville falde ud med disse ændringer . Det var mindre en der alene faldt ud i sidste måned , hvor 3400 faldt ud - Bare et eksempel.

Johanne S-N fordømte råberiet og sagde, at det ikke var demokratisk at fratage S og SF talere ro til at tale. Her kan jeg dog ikke lade være , da mange borgerlige politikere er selv meget slemme til at afbryde, når andre har ordet i de politiske debatter - det er vel heller ikke særligt demokratisk.

PS: Jeg kan ikke klare at Pia Kjærsgaards besøg på Nørrebro igen og igen bliver fremhævet. Pia Kjærsgaard var i en direkte P3 udsendelse , hvor hun annoncerede sit besøg på Nørrebro. Desværre gav nogle fjolser fruen det hun kom efter og det er siden blevet misbrugt og misbrugt.
Ligeledes var den sorte bloks demonatration i forbindelse med Klimatopmødet særskildt på Højbro Plads - men politiet beordrede denne demonstration ned bag i den store demonstration på Slotspladsen. Hvis politiet ikke havde gjort det så havde politiet ikke haft brug for deres klimafængsler osv. Det er altid flere til en tango.

Lars Peter Simonsen, Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, kim jensen, Else Damsgaard, Bjarne Nielsen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, John Hansen, Karsten Aaen, Martin Christian Dylla, Kasper Hviid, Janus Agerbo, John Vedsegaard, Anders Kristensen, Bill Atkins, Viggo Helth og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Lennart Kampmann

Det handler om magt.

Hvis de der har den parlamentariske magt, udøver den således at den trykker en gruppe, der ikke kan forsvare sig gennem parlamentarisk magt, opstår behovet for modstand.
Civil ulydighed er et første trin på vejen til kamp mod magthavere.

Niels Jespersens indlæg er i min optik et udtryk for manglende forståelse af problematikken. Fordømmelsen af bøllerne sker ud fra en antagelse om at systemet er retfærdigt og al dialog skal foregå indenfor dets rammer. Men hvordan kan man forvente at have parlamentarisk-demokratisk dialog med grupper, der ikke føler sig repræsenteret?

Det handler også om "pænhed". Skal du virkelig til revolutionsmøde i det outfit?

Med venlig hilsen
Lennart

Markus Lund, Gert Hjembæk, Morten Vifeld Issa, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Kasper Kjær, kim jensen, Anders Kristensen, Bjarne Nielsen, Sune Hansen, Carsten Mortensen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, Maiken Guttorm, Carsten Søndergaard, Katrine Visby, Rune Petersen, Henriette Bøhne, Leif Leszczyński, Toke Andersen, Janus Agerbo, John Vedsegaard, Steffen Gliese og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Niels Engelsted

Det kan virke urimeligt, at Enhedslisten skal stå til regnskab og afkræves afstandtagen, når partiet ikke var med til at arrangere balladen.

JA!

Den type tilsviningskampagne, som cand. mag. i historie Niels Jespersen prøver at sætte ind mod et demokratisk parti, der kæmper for almindelige mennesker, imod brudte valgløfter, og har fremgang, kan derimod kaldes et ægte demokratisk problem.

Peter Larsen, Gert Hjembæk, Morten Vifeld Issa, Mona Jensen, Lars Peter Simonsen, Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, Kasper Milius Brandt, morten Hansen, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Kasper Kjær, kim jensen, Martin Mørch, Else Damsgaard, Keld Sandkvist, Bjarne Nielsen, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Per Torbensen, Henrik Darlie, Rasmus Kongshøj, Simone Bærentzen, Mogens Bach Jensen, Casper Fryd Rækjær, Jakob Silberbrandt, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen, Lykke Johansen, Hans Larsen, Kim Øverup, John Hansen, Tue Romanow, Jens Overgaard Bjerre, Maiken Guttorm, Peter Poulsen, Palle Yndal-Olsen, Carsten Søndergaard, Jens Andersen, Karsten Aaen, Henrik Klausen, Mads Ruby, Rune Petersen, Christian Mondrup, Henriette Bøhne, Martin Madsen, Toke Andersen, Janus Agerbo, lars abildgaard, Torben Nielsen, Erik Jensen , Michael Bruus, Grethe Preisler, John Vedsegaard, Aksel Gasbjerg, Dennis G. M. Jensen, Mathine Lotus Rasmussen, Niels Mosbak, Inger Sundsvald, Steffen Gliese, Holger Madsen, Curt Sørensen, Claus Jørgensen, Claus G. Jørgensen, Anders Kristensen, Peter Andreas Ebbesen, Dorte Sørensen, Steen Sohn og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Det lader til at der er stor interesse i at få omkalfatret arbejdernes internationale kampdag til en form for fredelig platform for dialog med det pæne, velbjærgede Danmark og den herskende politiske kaste. Jespersen her forestiller sig at man skal stille sig pænt an og lytte til reaktionær præk, man er uenig i - og som forulemper arbejderrettigheder - og statsministeren omtaler 1. maj som et 'sted for dialog'.

Men det er forkert. 1. maj er kamp - og kamp betyder også råberi, chikane, voldsomheder og ballade. Beklager, men sådan er det jo! ;)

Derfor må det også beklages at den pæne pige fra Listen ved sin tale undsagde kampen og pladrede om at bruge argumenternes kraft overfor en politisk kaste, som nægter at lytte. Jeg undskylder på hendes vegne.

Markus Lund, Morten Jespersen, Gert Hjembæk, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Kasper Kjær, Anders Kristensen, Else Damsgaard, Keld Sandkvist, Carsten Mortensen, Rasmus Kongshøj, Henrik Rude Hvid, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, John Hansen, Maiken Guttorm, Peter Poulsen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Aaen, Rune Petersen, Per Møller, Sascha Olinsson, Leif Leszczyński, Janus Agerbo, John Vedsegaard og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Esben Maaløe

Jeg var til stede
Jeg råbte Buh af både Frank Jensen og Anette Vilhelmsen
Jeg er ikke medlem af Ø
Jeg har ingen forbindelse til det autonome miljø

Hvad skal vi stille op med den slags, de der uorganiserede personer der tror at de kan tillade sig at være utilfredse med ledelsen bare fordi det er international kampdag og som dukker op helt af egen drift?

Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, John Vedsegaard, Eva Bertram, Peter Nielsen, Bo Carlsen, kim jensen, Anders Kristensen, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Uni Machanga, Søren Peter Langkjær Bojsen, Henrik Rude Hvid, Jakob Silberbrandt, Jens Illum, Flemming Andersen, Lykke Johansen, Torben Nielsen, John Hansen, Maiken Guttorm, Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, Henrik Klausen, Rune Petersen, Katrine Visby, Mathias Rølle, Leif Leszczyński, Janus Agerbo, Erik Jensen , Steffen Gliese, Peter Andreas Ebbesen og Claus Jørgensen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Maaløe;
formentligt indkalder statsministeren og hendes ledelsessystem dig til MUS i nærmeste fremtid. Der er brug for at samstemme din arbejdsindsats på frabrikken Danmark med firmaets mission, ellers risikerer du relegering.

Eva Bertram, Bjarne Nielsen, Anders Feder, Rasmus Kongshøj, Henrik Rude Hvid, Flemming Andersen, Torben Nielsen, Kim Øverup, Henrik Klausen, Esben Maaløe og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Og det var naturligvis fabrikken, jeg mente. Stedet for de tomme øjnes tremmesvin.

Torben Nielsen og Peter Andreas Ebbesen anbefalede denne kommentar
Thomas Fogh

"Johanne Schmidt-Nielsen kunne stort set tale i fred og blev endda hyldet af nogle af de selvsamme bøller, der saboterede de andre taler. Det var først, da hun aktivt tog afstand fra balladen, at også hun blev mødt af spredte buhråb."
Historieforfalskning fra en historiker. Det lyder jo som om Johanne først tog afstand efter sin tale. Og det er ikke det der faktisk skete. Det var det første hun gjorde, inden sin tale.

Henning Pedersen, Eva Bertram, Claus Oreskov, Kasper Kjær, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Rasmus Kongshøj, Lykke Johansen, John Hansen, Palle Yndal-Olsen, Karsten Aaen, Mathias Rølle, Holger Madsen, Janus Agerbo, Steen Sohn, Erik Jensen , John Vedsegaard, Inger Sundsvald, Steffen Gliese og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Niels Jespersen synes ikke helt at have forstået det dér med demokratiet, som altså gør samfundet til folkets, ikke partiformænds eller erhvervslivs. At møde udygtige og løgnagtige politikere med verbal modstand er folkets eneste mulighed for at komme til orde, når al kontakt til de valgte repræsentanter ikke besvares.

Peter Larsen, Mona Jensen, lars abildgaard, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Kasper Kjær, kim jensen, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Carsten Mortensen, Simone Bærentzen, Henrik Rude Hvid, Jakob Silberbrandt, Lykke Johansen, John Hansen, Maiken Guttorm, Peter Poulsen, Carsten Søndergaard, Esben Bøgh Sørensen, Katrine Visby, Janus Agerbo, Torben Nielsen, John Vedsegaard, Inger Sundsvald, Niels Engelsted og Esben Maaløe anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Der er rigtig mange der melder fra til Enhedslisten, når ballademagerne ruller sig ud, og forlanger at folketingsgruppen vælter regeringen og beskylder dem for at være ”blå” og hvad de ellers kan komme med af syge beskyldninger.

På den anden side er der nogle naive sjæle, der lader sig rive med af disse kampråb om revolution og forbandelser, fordi tingene går for langsomt og i den forkerte solidariske retning.

Jeg er i hvert fald dødtræt af disse ”socialistiske ballademagere”, der hver anden dag ’truer’ med at melde sig ud af Enhedslisten.

Allan Bartroff, Robert Ørsted-Jensen og Claus Piculell anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

1. maj er en kampdag! Tror manden at arbejderne fik noget som helst foræret ved at bede pænt om det eller stå stille og høre hvad arbejdsgiveren havde at sige. Prøv lige at læse beretningen om "Kampen på Fælleden" f.eks. Hvad skrev datidens borgerlige aviser om det? "Ballademagere, oprører, utilbørlig optræden, anarkister, etc. etc."
Hvordan tror manden at Kong Georg og borgerskabet i Amerika havde det med de amerikanske Minutemen? Hvordan tror han at borgerskabet i Sydstaterne havde det med Martin Luther King? Hvordan med Nazityskland? Der klappede folk hælene sammen og råbte Heil! Hvad kom der ud af det? Havde det ikke været bedre at tyskerne havde taget sig sammen og hældt noget maling på Hitler? Eller....?
Når Helle T meget klart og tydeligt har sagt, at hun ikke gider høre på vælgerne, så må der andre midler til! Så er dialogen sat ud af kraft og så nytter det ikke noget at bede pænt eller bruge det bedre arguments argumentation. Det er kedeligt og beklageligt, men det er jo politikerne selv, der trækker det hele i denne retning. Så "ret ikke bager for smed"!

Markus Lund, Torben Nielsen, Lars Peter Simonsen, Henning Pedersen, Peter Nielsen, Kasper Kjær, Anders Kristensen, Martin Mørch, Keld Sandkvist, Niels Engelsted, Henrik Christensen, Carsten Mortensen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Simone Bærentzen, Henrik Rude Hvid, Lykke Johansen, Flemming Andersen, Hans Larsen, John Hansen, Maiken Guttorm, Carsten Søndergaard, Esben Bøgh Sørensen, Karsten Aaen, Niels Mosbak, Henrik Klausen, Rune Petersen, Per Møller, Sascha Olinsson, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese, Kasper Hviid, Erik Jensen , Peter Jensen og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

Enhedslisten er et revolutionært parti på mange måder.
Uheldigvis er det også det eneste parti med en socialistisk tankegang vi har tilbage i Danmark, det giver let spil for den sorte/blå side af Dansk politik.

Jeg var der selv, dog uden at vide noget om den aktion som nok var planlagt. Ikke fordi den ikke bør ske, de politikere det gik ud over har tigget og bedt om det. For eksempel skiltet foran scenen "Helle er blå", som alle kunne se hele tiden, er 100% selvforskyldt. Det samme kan man sige om alle andre der kalder sig socialister, men i virkeligheden er totalt egocentrede, selvglade tosser, som nok alle lider af ADHD.

Nu havde jeg læst Helle ikke kom, så æggene er blevet spist som æggemadder i stedet for at blive smidt efter Frikadellen.

Jeg er blevet lidt gammel til at deltage i den slags aktioner, men for bare 10 år siden ville det være sket. I stedet stod jeg langt tilbage og grinede af synet, det var virkelig komisk at se. Da Johanne kom på banen klappede alle - så vi er altså stadig en del revolutionære, socialister her i landet.

Lars Peter Simonsen, Søren List, Lykke Johansen og Henrik Klausen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Det er muligt at mange i partiet deler verdensbillede og politisk projekt med bøllerne og mener at der skal ”andre midler til”. 1. maj er ganske rigtigt en kampdag, og ingen forlanger at deltagerne skal stå velopdragent og lytte. Men der er langt imellem at buhe og pifte og så til voldshandlinger af enhver art. Ingen skal i mit navn indføre ”andre midler”.

Robert Ørsted-Jensen og Claus Piculell anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

"At møde udygtige og løgnagtige politikere med verbal modstand er folkets eneste mulighed for at komme til orde, når al kontakt til de valgte repræsentanter ikke besvares."

Delvist uenig, der findes en række andre muligheder for at komme til orde, som ikke starter med verbal - men derimod med strukturel og aktionistisk modstand. En del af borgerskabets og kapitalens forsvar baserer sig jo netop på disciplinering af folket til udelukkende at verbalisere kritik og modstand, fordi denne let kan imødegås. Vi ser det hver dag, dag for dag for dag. En uendelig kværnen, hvor de artige kaniner som lemminger lader sig æde af slangen og dermed bekræfte salig Scharnbergs sørgelige sentens.

Anders Kristensen, Jens Kofoed, Bjarne Nielsen, Rasmus Kongshøj, Flemming Andersen, Olav Bo Hessellund, Steffen Gliese og John Vedsegaard anbefalede denne kommentar
Robert Kroll

Bøllerne i fælledparken er ideologiske ekstremister -

og de ligner i grunden de religiøse ekstremister, som slår ihjel for at tjene "en usynlig mand i himlen", som de siger har fortalt, hvad man må og ikke må, og at man skal bekæmpe anderledes troende o s v.

Når den usynlige mand i himlen og hans profeter m v skiftes ud med en ideolog , så har man opskriften på de autonome røde grupper og de sorte fascister.

Fornuften er borte og de kære ekstremister sidder sammen og bekræfter hinanden i, at alle andre er "dumme" og skal reddes med vold og magt (- og om nødvendigt undertrykkes indtil de ser "sandheden".)

John Vedsegaard

Peter Jensen, jeg er helt enig med dig.

John Vedsegaard

Knoll, er man ekstremist når man ikke er enig, sådan ser jeg ikke på det.

Der imod, ser jeg ekstremister som værende dem der ikke er socialistiske i deres tankegang, men i stedet udelukkende tænker på sig selv, folk som ikke ejer medfølelse for andre og vil træde dem ned bare for at få et større bil.

Vi er på en eller anden måde en form for civiliseret samfund, men alle sådanne samfund er gået til gennem tiden, udelukkende på grund af mindre gruppers grådighed. Se bare på Rom, Ægypten og alle de andre store "civilisationer" der nu er bukket under. Spørgsmålet er nok nærmere om vi overhovedet kan overleve som samfund uden disse ekstremisters tilstedeværelse.

Lars Peter Simonsen, Anders Kristensen og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Der er ikke fuldstændig enighed i partiet om hvad der menes med revolution, selvom der burde fremgå tydeligt, at det drejer sig om demokrati og solidaritet med en helt anden fordeling af de fælles værdier - og ikke om voldelig omvæltning.

Thor Hansen

Desperationen over at folk opsiger så småt opsiger deres abonnement på kapitalismen, er til at tage at føle på.
Det er ved at være evident, at kapitalisme først og fremmest handler om at fordele et samfunds goder i så få lommer som muligt. Endda med en totalt mangel på respekt for mennesker og miljø.

At folk gerne ser den dagsorden ændret, kan vi selvfølgelig ikke have, og derfor gælder det om at mule al modstand så hurtigt og effektivt som muligt. Vi ser det i indskrænkningen af civile rettigheder, og nu også i en byge af italesatte angreb på de ikke enige.
Endelig kan jeg ikke se at det er et stort demokratisk problem at folk buher af deres politikere. Tværtimod. Vand, æg og maling er måske lidt grovere skyts, men da ikke noget der tilnærmelsesvis minder om en revolution.

@ John Vedsegaard.

"...selvglade tosser, som nok alle lider af ADHD."

Kudos for den grove generalisering som stigmatiserer en endog stor befolkningsgruppe. Det er svært nok at være stemplet og skulle fyldes med medicin fordi man ikke passer ind, uden at folk som dig pr. automatik antager at en ADHD diagnose gør en til et frådene voldsmonster.

Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Flemming Andersen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Vold? Vold??

Ordene er ved at miste deres mening, når fuck-fingre og ukvemsord til et 1. maj møde nu bliver defineret som vold.

Det er så vold at råbe "skiderik" efter Frank Jensen.

Men det er ikke vold, når over 60 pct af alle unge i Grækenland er uden arbejde - og over halvdelen af alle unge spaniere.

Det er ikke vold, når græske børn, der har fået kræft, ikke kan få smertebehandling...

Det er ikke vold, når syge grækere og spaniere ikke længere bliver opereret.

Det er heller ikke vold, når titusinder af danskere om få uger vil stå uden nogen indkomst overhovedet (og så endda kan se frem til, at skattevæsenet fremover vil anslå deres indtægt. Næste år vil de oveni stå med en skattegæld på 100 mille).

Og hvad er det nu, den amerikanske uahængighedserklæring siger i sin præambel:

"That to secure these rights, Governments are instituted among Men, deriving their just powers from the consent of the governed, That whenever any Form of Government becomes destructive of these ends, it is the Right of the People to alter or to abolish it, and to institute new Government, laying its foundation on such principles and organizing its powers in such form, as to them shall seem most likely to effect their Safety and Happiness."

Det kan husnegre som Niels Jespersen ikke ændre på.

Markus Lund, Torben Nielsen, Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, Anne Eriksen, Kasper Milius Brandt, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Anders Kristensen, Bjarne Nielsen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Flemming Andersen, Lennart Kampmann, John Hansen, Maiken Guttorm, Peter Poulsen, Karsten Aaen, Per Torbensen, Niels Mosbak, Steffen Nielsen, Rune Petersen, Katrine Visby, Olav Bo Hessellund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
John Vedsegaard

-> Thor Hansen
Ja den var lidt for grov, undskyld for det.

Peter Jensen

Pointen er vel primært at volden ikke kan undgås, den er iblandt os. Vi må acceptere at der indgår vold i de politiske kampe, blot skal vi være opmærksomme på at den ofte er af strukturel art. Der er således tale om strukturel vold når den politiske magtelite i Danmark beslutter sig for at jage og diskriminere arbejdsløse og socialt udsatte/marginaliserede mennesker - og der er tale om kulturel vold når man italesætter bestemte, angiveligt afvigende befolkningsgrupper, som uønskede og/eller direkte fjender af fællesskabet ... for blot at nævne et par eksempler. En sådan vold finder sine gensvar, det lærer verdenshistorien os om - så det er ikke et spørgsmål om at legitimere vold, det er et spørgsmål om at acceptere at volden vil indgå i de politiske kampe, om vi vil det eller ej. Og at de danske regeringer, herunder måske særligt den siddende, har foretaget en lang række kamptræk - og udøvet en pæn bunke vold - gennem de seneste 10-15-20-25 år er vist udenfor diskussion.

Derimod er det klart i kapitalens og borgerskabets interesse at venstrefløjen dels ekskommunikeres som inficeret af anarkistiske voldsbøller - og at venstrefløjen selv fortaber sig i disciplineringsdemagogi og stuerenhedsambitioner, fremfor at bruge kræfterne på at bidrage til den åbenlyst nødvendige, politiske kamp (aktioner, storstrejker, passiv modstand på diverse arenaer osv.), som slet ikke behøver at have destruktive intentioner; tværtom.

Mona Jensen, Henning Pedersen, kim jensen, Anders Kristensen, Bjarne Nielsen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Carsten Søndergaard, Karsten Aaen, Martin Madsen, Toke Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Hans Storgaard

"Fuck-fingrene og buheriet mod Frank Jensen og Annette Vilhelmsen er glemt om et par måneder, men de SFU’ere og DSU’ere, der stod og græd bagefter af afmagt og vrede, fik en dårlig oplevelse på deres første 1. maj. Og det er dem, der er de virkelige ofre."

Det var ikke kønt 1. maj, det er ikke kønt det der foregår inde på Borgen og politik generelt er ikke kønt. Det kan de unge SFU'ere og DSU'ere godt lære allerede fra starten.

Kasper Hviid

"bølleagtige autonome .. mødeterror .. deres metoder ligner, ja, fascisternes .. kumpaner .. politiske hooliganisme .. ekstremistiske miljøer .. antidemokratiske bøller .. (etc.)"

Debatindlægget er præget af et decideret pinligt barnesprog. Den infantile retorik er et typisk forsøg på at klassificere en gruppe som en farlig, fysisk fjende. Det sparker tilbage til skribenten selv, når han anklager folk for at "behandle de andre som modstandere i en krig".

Indlæggets sidste eksempel på fascistiske voldshandlinger er absurd nok at nogen aktivister hældte maling ud over en magthaver der lige havde startet en uprovokeret angrebskrig.

Jakob Clemen, Markus Lund, Torben Nielsen, Mona Jensen, lars abildgaard, Henning Pedersen, Eva Bertram, Peter Nielsen, Bo Carlsen, kim jensen, Anders Kristensen, Bjarne Nielsen, Hans-Henrik Hansen, Uni Machanga, Rasmus Kongshøj, Olav Bo Hessellund, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, Daniel Mikkelsen, Henrik Jensen, John Hansen, Maiken Guttorm, Peter Poulsen, Steffen Gliese, Palle Yndal-Olsen, Esben Bøgh Sørensen, Niels Mosbak, Henrik Klausen, Steffen Nielsen, Jonas Mousten og Per Møller anbefalede denne kommentar
Katrine Visby

Hvis de bøller, som Niels Jespersen kalder dem, ikke havde modet til at give udtryk for deres skuffelse og frustration. Hvem skulle så?
Dette var et kraftig signal til Thorning og Co. at befolkningen ikke køber deres tomme løfter.
Skal folk tage mundkurv på?
Eller vi skulle måske stå skoleret som i Nordkorea, hvor folket er hundeangste for at vise den mindste utilfredshed med systemet.

Dette er et ulmende oprør fra græsrødderne, som altid er dem, der er på forkant. Det er et symptom på at den hårdt prøvede befolkning har fået nok.

Jeg tager hatten af for deres engagement og mod.

Markus Lund, lars abildgaard, Henning Pedersen, Peter Nielsen, Bo Carlsen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Nielsen

Der var protester overalt i landet, at påstå det kun skulle være en lille gruppe autonome der stod bag er dybt useriøst. Endnu mere useriøst er det når man begynder at kaste mudder på Enhedslisten der intet havde med begivenhederne at gøre. Men alle kneb gælder åbenbart når de partier man støtter styrtbløder i meningsmålingerne.

Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, Bo Carlsen, Anders Kristensen, Martin Mørch, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, John Hansen, Maiken Guttorm, Steffen Gliese, Torben Nielsen og Katrine Visby anbefalede denne kommentar
Henrik Klausen

Lad mig lige forstå: Mener Niels Jespersen m.fl., at fuck-fingre og tilråb er vold, eller skete der mere end det den 1. maj?

Ellers er jeg en voldsmand...

lars abildgaard, Henning Pedersen, Bo Carlsen, Martin Mørch, Rasmus Kongshøj, Henrik Jensen og Torben Nielsen anbefalede denne kommentar
Holger Madsen

Jeg synes denne sag kører helt vildt op, - noget i retning af en fjer der bliver til fem høns.
Jeg var både i år og sidste år i Fælledparken, for bl.a. at høre de tre partiers politiske taler fra LO-Hovedstadens scene. Sidste år blev talerne holdt af Helle Thorning Schmidt, Villy Søvndal og Johanne Schmidt nielsen. Lige før Helle Thorning Schmidt skulle tale, indtog de røde DSU-faner pladsen mellem TV-kameraerne og talerstolen. Under Thornings tale kom DSU-fanerne med højlydte positive tilkendegivelser.
I år kom de sorte faner først til pladsen foran TV-kameraerne og gav Socialdemokratiet og SF negative tilkendegivelser til deres taler.
Inden Johanne Schmidt Nielsen skulle holde sin tale, henvendte hun sig til de sorte faner, og sagde, at den form for tilkendegivelser de brugte mod de to foregående talere ikke var i orden, - brug argumenter i stedet for.!
De sorte faner protesterede lidt og trak sig væk fra TV-kameraerne. Efter de tre politikeres taler, gik The Sandmen på scenen og så var der igen fede rock-vibrationer over Fælleden på en solfyldt eftermiddag.

Min vurdering af episoden foran talerstolen er, at Frank Jensen, som politisk agitator, lavede en brøler ved at forlade talerstolen, fordi han ikke selv kunne høre, hvad han sagde. At overlade det til dirigenten på scenen at skaffe ørenlyd, var jo en håbløs opgave i situationen. Han skulle have fortsat, som Annette Vilhelmsen gjorde, da tilhørerne sagtes kunne høre, hvad der blev sagt ned i mikrofonen gennem de kæmpestore højttalere på begge sider af scenen.

lars abildgaard, Bjarne Nielsen, Thomas Petersen, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, Inger Sundsvald og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Holger - ja. Det ER vanvittigt. Men vi lever i en tid, hvor nogle ikke kan/vil skelne mellem ord og gerninger. Hvor en forfatter kan blive beskyldt for voldtægt, fordi hun har beskrevet en voldtægt.

Og hvor en cand. mag. i historie heller ikke kan kende forskel mere.

Jeg begynder at forstå, hvorfor EU ikke kunne bruge noge af de danske ansøgere i denne omgang.

Torben Nielsen, lars abildgaard, Jens Kofoed, Bjarne Nielsen, Rasmus Kongshøj og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Inger Sundsvald

Når man ikke selv har været der, er det svært at vide hvad der er sket. Naturligvis vil der være nogen der har en interesse i at udstille Enhedslisten som nogen der indirekte accepterer udemokratiske optøjer og kast med flasker og fyldte dåser. Det er dem Niels Jespersen forlanger at ”de endegyldigt opgiver forbindelsen til de politiske hooligans på den revolutionære venstrefløj”.

Når man færdes på Facebook, så er man godt klar over hvem det er der hentydes til og som EL generelt associeres med, nemlig dem der kun er ude på at lave ballade, og som overhovedet ikke er interesseret i andet end balladen. Denne ”fraktion” er meget aktiv i debatten, og det er ikke helt almindelige frustrerede vælgere, der i et øjebliks harme kaster med det der tilfældigvis er ved hånden.

Stephan Paul Schneeberger

det er altså kun pæne bedste borger der laver demokrati i din verden og pøblen skal halt holdes uden for og med magt må man nægt at disse usle mennesker trække politikeren fra deres piedestal.

Inger Sundsvald

Det er klart at det er i S’ og SF’s interesse at fastholde at sådan er man i Enhedslisten. Og hvis det ikke lykkedes så godt som det gør, så ville der være en reel mulighed for at Enhedslisten ville få så mange stemmer at der kunne komme reelle forandringer.

Der er vist ikke mange der ikke ønsker banker og finansverdenens kapitalisme hen hvor peberet gror, og som ikke synes at det er en skandale at de fælles værdier foræres væk til f.eks. Mærsk.

Keld Sandkvist, Robert Ørsted-Jensen, Rasmus Kongshøj, Olav Bo Hessellund, Carsten Søndergaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Dan Johannesson

Det har på intet tidspunkt handlet om enhedslistens demokratiske problem det her. Det handler tilgengæld, i den grad om regeringens og førhen VKO's endeløse "demokratiske" problemer.

Den anden fortolkning er en fejlslutning.

Mona Jensen, lars abildgaard, Henning Pedersen, Peter Nielsen, Torben Nielsen, Rasmus Kongshøj, Olav Bo Hessellund, Flemming Andersen, Carsten Søndergaard, Steffen Gliese, Holger Madsen, Inger Sundsvald og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Karsten Aaen

Og jeg spørger igen om dette:

Hvor var PET-folkene henne da vor statsminister blev overuset/overøst med vand? Hvor var PET-folkene henne da medlemmer af AFA+LS+SUF gjorde det de nu gjorde? Og var det virkelig medlemmer af disse organisationer som stod bag, eller var der mon - som der bevisligt var til Klimatopmødet 2009 - agenter fra politiet som enten opildnede disse mennesker eller ligefrem stod bag visse ytringer....(er jo set før, ikke sandt....)

Enhedslisten har og havde jo intet at gøre med de ytringer af mishag som fremkom hin 1.maj dag i det herrens år 2013; DLF og Uddannelsesforbundet havde arrangeret bustransport til Aarhus ligesom DLF og Uddannelsesforbundet var tilstede i Fælledparken 1.maj 2013 - vende ryggen til regeringen gjorde de.....

Kirsten Stausholm, Martin Mørch, Inger Sundsvald og John Hansen anbefalede denne kommentar
Henrik Jensen

Inger - nu ved jeg ikke, hvad der skete på djævleøen. Men jeg kunne se, hvem der råbte i Kildeparken i Aalborg.

Jeg ved ikke, hvordan libertær socialister eller afaer ser ud. Men jeg kan kende helt almindelige nordjyder, når jeg ser dem.

Det her var helt almindelige nordjyder, som nok gerne vil have en politiker der både repræsenterer 2100 Østerbro og 9750 Østervrå.

Henning Pedersen, Peter Nielsen, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Jakob Silberbrandt og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Jonas Mousten

@Kasper Hviid. Helt enig. Og skarpt analyseret, at nærværende debatindlæg 'klassificerer'. Det stiller direkte imod den analyse foretaget af Niels Jesperen - at venstrefløjen er præget af en militant retorik, bare fordi de bruger ord såsom klassekamp. Denne retorik er ikke spundet ud af ingenting. Den er et udtryk for de faktiske omstændigheder og antagonismer, som den globale kapitalisme producerer og virker under. Den revolutiomære taler om klasser, men det er ikke denne tale, der er militant. Det er det faktum at klasserne ER.

Det er i virkeligheden ironisk at de neo-liberale frihedselskere samtidig kan se sig som fortalere for den globale kapitalisme, og i øvrigt proklamere at dette system er det bedste til at holde den individuelle frihed i hævd. Sandheden er vel at individet ikke er repræsenteret - eller kan repræsenteres - indenfor det nuværende system, fordi dette system har behov for antagonismerne for sin egen overlevelse. Marx' tanker om en klasseløs fremtid er netop tankerne om at ethvert individ skal gives tilbage til sig selv.

Man kan måske sige, at den revolutionære ånd er utopisk og drømmende. Men som Slavoj Zizek påpeger (http://www.information.dk/281964): "De sande drømmere er dem, der tror, at tingene til evig tid kan fortsætte med at være, som de er"

Man kan måske klandre de revolutionære for ikke at vide hvad de vil sætte i stedet for kapitalismen. Men det er et ringe argument for at den nuværende antagonisme og undertrykkelse skal bestå - i en vis forstand slet ingen indvending.

Vi ved måske ikke, hvad vi vil have. Men vi ved, hvad vi ikke vil have; det nuværende systems undertrykkelse og den forfalskning af vores frihed, der fortæller os at vi kan vælge og vrage mellem foreliggende muligheder - men ikke at vi kan vælge at fravælge de muligheder der er givet os.

Måske er det på høje tid at de revolutionære og marxisterne rejser sig af 'historiens losseplads', børster den falske bevidstheds skidt af sig, og fortæller systemet hvad vi egentlig vil have: friheden til at sætte nye muligheder..

Henning Pedersen, Eva Bertram, kim jensen, Uni Machanga, Dan Johannesson, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Jakob Silberbrandt anbefalede denne kommentar
Kurt Steffensen

Jeg kan ikke tale med om 1 maj i fælledparken, da jeg pågældende dag var i Århus. Men jeg kan ikke se anløb til ekstrem vold eller fascisme i begivenhederne denne dag. At tørre episoden af på enhedslisten forekommer mig som grebet ud af den blå luft.

Jeg var til 1 maj i Århus og her var det ganske almindelige mennesker og gennemsnits vælgere der protesterede. Blandt mine venner og bekendte var SF, S og radikale repræsenteret og vi mødte endog nogle konservative derude.

Hvis man ikke på en 1 maj kan give udtryk for sine politiske holdninger, politiske utilfredshed i form af buhråb og støjende fløjter, hvilket demokrati taler vi da om ?

Skulle vi alle stille og roligt gå til 1 maj møde, stå tavst og høre Helle Th. gentage de argumenter, vi som Social Demokrater, SF'ere og Radikale ikke tror på - uden at mæle et eneste ord ?
Helle mangler ikke på nogen måde talerum. Vi kan ikke alle tusinde føre en dialog med Helle, men vi kan tydeligt vise vores utilfredshed/frustration ved at demonstrere. Her i form af støj, der viste at vi ikke anerkender Helle's argumenter.
Det var et vink med en vognstang !

Populus vox - folkets stemme. Det burde ikke være til at misforstå eller overhøre for Helle Th........
Og nej - Det var ikke enhedslisten eller andre venstre ekstreme der talte.
Det var vi der valgte regeringen.

Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, Peter Andreas Ebbesen, Bo Carlsen, Martin Mørch, Bjarne Nielsen, Thomas Petersen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen, Daniel Mikkelsen, Henrik Jensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Lad os lige starte med at få proportionerne på plads...
Nej, jeg er bestemt heller ikke sympatisør for det autonome overklasseafkom. Men hvad er i virkeligheden værst? Autonome, der smadrer et par H&M-facader? Eller at H&M m.fl. lige har dræbt +1000 arbejdere i Bangladesh, for at få produceret billigt tøj til vestens dekadente teenagere?

Dernæst: meget kan man beskylde de autonome for. Men protesterne i Fælledparken, og andre steder, mod regeringen - med Det Kulturradikale Højre som de-facto ledere - var mere eller mindre spontane reaktioner fra den danske arbejderklasse, og desperate mennesker, der må gå fra hus og hjem til juli.

Snakken om "rigtige" arbejdere er faktisk ret relevant. I gamle dage var det ar være arbejder, noget man var stolt af. Vi er stadig et par enkelte stolte arbejdere. Men vi er i absolut undertal.
I de sidste, cirka 20-30 år, hvor akademiker-paradigmet har hersket, har man trækket al prestige ud af arbejderklassen, og erhvervsskolerne er reduceret til kommunale aktiveringstilbud. Alle unge, der bare består folkeskolens afgangsprøve, bliver nærmest presset i gymnasiet. Hvilket efterlader arbejder-uddannelserne til "white trashen", som er åndeligt fattige, ansvarsløse, og som regel er dybt fordomsfulde mod andre grupper af mennesker. Og som jeg plejer at sige, så kompenceres åndelig fattigdom med materiel rigdom.
Så ja, den danske arbejderklasses fremtid består mere eller mindre af "forkerte arbejdere". Arbejdere, med lav mødestabilitet, lavt kompetenceniveau, ekstremt højredrejet, uden erhvervsmæssig stolthed, og med drømmen om den store gevinst i Lotto. De vil hellere end gerne have et højtlønnet erhverv, men besidder bare ikke kvalifikationerne til dette. Med andre ord: det, vi ser i den danske arbejderklasse nu, er intet i forhold til hvad der venter i fremtiden.
Og dét er farligt! Også fordi at vi som samfund har brug for arbejdere. Et samfund bryder sammen, hvis alle, der har bare lidt hjernekapacitet bliver sat til at analysere Piet Hein-digte og lave keynesianske økonomimodeller, og håndværkerfag, sygeplejerske etc. bemandes af uengagerede, ikke-arbejdsduelige individer. Vi får middelmådige akademikere, og et vejnet, der kreperer...

Markus Lund, Henning Pedersen og Rasmus Kongshøj anbefalede denne kommentar
Grethe Preisler

Cand mag. i historie Niels Jespersens harmdirrende appel til Enhedslistens repræsentanter i Folketinget om, at de må påtage sig ansvaret for ungdommelige aktivisters udskejelser på arbejdernes internationale kampdag i form af buh-råb og harmløst vandpjaskeri, før de kan anerkendes som medlemmer 'de demokratiske partiers fællesskab' er ren og skær udenomssnak. Retoriske krumspring for at aflede opmærksomheden fra jævne borgere og vælgeres voksende utilfredshed med den måde, S, SF og R forvalter deres regeringsansvar på.

Komikken er til at tage og føle på, når Niels Jørgensen afslutter sin svada med at erindre om en happening, hvor 'hædersmanden' Anders Fogh-Rasmussen fik hældt maling ud over sig på Christiansborg i protest mod hans til lejligheden konstruerede alibi for at rode Danmark ind i bonkammeraten George Walker Bush's felttog mod diktatoren Saddam Hussein i Irak.

Sjovt nok blev de to ungdommelige aktivister, der stod for denne happening, lukket ind på Borgen af daværende MF'er for Enhedslisten Pernille Rosenkranz Theil. Som siden er kommet på bedre tanker og nu er et agtet medlem af Helle Thornings engleskare i 'de demokratiske partiers fællesskab' på Christiansborg.

Nice try Niels Jespersen - men så dumme er de fleste af dem, der stemte på 'Helle, Villy og Margrethe' i forventning om lidt bedre tider for jævne folk, alligevel ikke, at de hopper på dén.

Henning Pedersen, Peter Nielsen, Janus Agerbo, Bo Carlsen, Uni Machanga, Per Torbensen, Dan Johannesson, Jakob Silberbrandt, Niels Mosbak, Henrik Jensen, John Hansen og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar

Niels Jespersen, cand.mag. i historie burde overvej at aflevere sin magistergrad tilbage. Hans kendskab til den historie han udtaler sig om, er ganske tydelig ikke tilstede.
Hvis Niels Jespersen vil have taknemlige arbejdere der i ordnede rækker hylder deres store leder, skal han nok rejse til Nordkorea.
I Danmark hvor der er frihed til at ytre sig mod magthaverne risikerer disse at blive mød af mishagsytringer når de pisser på arbejderklassen, og stiller op i fælledparken den 1. maj. Københavns Fælleden som dannede rammen om den første slag mellem danske arbejdere og politi og militær. Et slag der lagde grunden for det samfund vi har i dag, kaldet den danske model, og som mange arbejdere mener at regeringen har voldtaget.
Du ved Niels, cand. mag. i historie, at hvis man skal forstå nutiden må man sætte den ind i et historisk perspektiv, så der er en direkte forbindelse mellem 1872 og 2013.

lars abildgaard, Kirsten Stausholm, Henning Pedersen, Jens Jensen, Janus Agerbo, Bo Carlsen, Anders Kristensen, Rasmus Kongshøj, Lise Lotte Rahbek, Jakob Silberbrandt, Henrik Jensen, Flemming Andersen, Hans Larsen og Daniel Mikkelsen anbefalede denne kommentar
Daniel Mikkelsen

Jeg glæder mig til når det virkelig går løs, hvis det der skete 1 maj ka få nogen op af stolen så må det enten være agurketid eller også er der tale om en dybt politisk smædekampagne hvor NJ prøver at male tingenes tilstand op i et græsk hjørne og hvor alle forbindelser til virkeligheden er brudt .
Desværre er det selv i Information ikke til at komme udenom alle de useriøse indlæg i debatten som fjerner fokus fra det virkelige problem; nemlig det faktum at man ikke alene skal acceptere at blive taget i røven politisk og demokratisk, man skal også være en god borger og holde kæft når man bliver udsat for et åbenlyst politisk kup af en regering der markedsfører sig som én ting men som viste sig at være noget ganske andet.
Meget sigende udtalte Helle Thorning i Århus efter at hun var blevet konfronteret med virkeligheden, at hun vil dialogen men der var ikke meget dialog med støttepartiet eller med lærene eller med bistandsklienterne eller studenterne eller dagpengemodtagerne eller..........

Markus Lund, Henning Pedersen, Jens Jensen, Janus Agerbo, Rasmus Kongshøj, Jakob Silberbrandt, Flemming Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

En interessant problematik. Man bør vel skelne mellem ekstreme udtryksformer såsom det at kaste med æg, og så rigtig vold, hvor nogen faktisk kommer til skade?

Steffen Gliese

Søren Lom, man er ikke magister, når man er cand. mag., så er man kandidat.

Inger Sundsvald

Der er vist ingen der mener at man bare skal holde kæft. Jeg ved ikke om man kan komme til skade ved at få et æg i øjet. Lidt vand kan vist ikke skade. Spørgsmålet er kun om det forandrer noget.
At buhe og vende ryggen til er vist lige så virkningsfuldt.

Flemming Andersen

En masse af debattørerne på denne side, må tale imod bedre vidende, idet man vedblivende påstår at denne kronik er skrevet af en akademisk uddannet person.

Jeg kender ikke vedkommende men har fantastisk svært ved at man på den måde latterliggør vore højt uddannede medborgere, som prøver at yde en afgørende og god indsats på deres felt.

Når man forsøger at optælle kronikkens postulater og faktuelle fejl, vil man da klart kunne indse at denne er skrevet af en af vore kommende store komiske satirikere, hvorfor hans kobling til EL også er helt ude i hampen.
Godt gået vil jeg sige.
Mange af de nuværende stand-up komikere kan forvente kam til deres hår, når Niels Jespersen for alvor tager fat.
Man må håbe at hans mimik er lige så god som hans mange latterlige sammenligninger og postulater er.

Jens Jensen, Tue Romanow, Tom Paamand, lars abildgaard, Uni Machanga, Per Torbensen, Rasmus Kongshøj, Niels Mosbak og Inger Sundsvald anbefalede denne kommentar
Niels Mosbak

Der er åbenbart grænser for h v e m der skal finde sig i hån, spot og latterliggørelse?

Mona Jensen, Henning Pedersen, Tom Paamand, Anders Kristensen, Christian Mondrup, lars abildgaard, Lise Lotte Rahbek, Rasmus Kongshøj, Steffen Gliese og Flemming Andersen anbefalede denne kommentar
Nikolaj Petersen

Ja Inger Sundval det her lyder da "fredeligt" remember this:

Når denne vise den er slut, så vil vi protestere.
Og vi vil bruge hvert minut, og vi vil demonstrere.
Erkend at enden den er nær,
er rådet fra en folkehær.
Det rager os ikke hvor I drager hen.
Nej - til Løkke og Kjærsgaard og Espersen!
Tekst af Inger Sundsvald

Sider