Læserbrev

Vil vi gamble med Arktis’ fremtid?

Debat
15. maj 2013

Den 15. maj mødes udenrigsminister Villy Søvndal (SF) med sine kolleger i Arktisk Råd for at tage stilling til en aftale om beredskab i forbindelse med olieudslip i Arktis. Desværre er aftalen tynd som isen i Arktis, og den er ikke til meget gavn i tilfælde af en olieulykke. Hvis Villy Søvndal blåstempler aftalen, gambler han samtidig med Arktis.

Mens den arktiske is bliver til vand, øjner flere af de store transnationale olieselskaber som Shell, Statoil og Gazprom muligheden for at udnytte den nye situation til at bore efter olie på bunden af det arktiske ocean. På grund af ekstreme vejrforhold er risikoen for uheld meget stor, og olieboringerne kan derfor blive ødelæggende for Arktis. I så fald vil konsekvenserne være uoverskuelige, da det på grund af den lave temperatur, isflagerne og den svære tilgængelighed ikke vil være muligt at rydde op efter olieudslippet med nutidens teknologi.

Indtil nu har Villy Søvndal på intet tidspunkt brugt den betydelige indflydelse, Danmark har som én ud af kun fem stater med farvande op til det arktiske ocean, til at arbejde for en beskyttelse af Arktis. Hvis Søvndal den 15. maj blåstempler en olieudslipsaftale, der ikke beskytter miljøet, men som tværtimod kan bruges som en legitimering af nye olieboringer, gambler han direkte med miljøet.

Danmark har reel indflydelse

I Greenpeace håber vi, at Villy Søvndal snart vågner op og begynder at bruge sin indflydelse på en grøn og progressiv måde i Arktis. Vi anerkender, at SF ofte har spillet en positiv rolle for dansk miljø og klimapolitik. Men det går ikke at kalde sig et grønt parti, hvis man på et af vor tids mest presserende miljøudfordringer, Arktis, forholder sig passivt og blot spiser den ret, som olieindustrien serverer.

Derfor bør Villy Søvndal droppe miljøgamblingen og i stedet bruge sin position til at kæmpe imod olieboringer og udnyttelse af Arktis. Et første skridt kunne passende være, at han til Arktis Rådsmøde den 15. maj sætter foden ned og kræver, at ministrene sætter sig tilbage til forhandlingsbordet, indtil man har en olieudslipsaftale, der tilgodeser miljøet frem for olieindustrien.

Jon Burgwald og Niels Fuglsang, Greenpeace

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her