Kommentar

’Gør Iran til en del af verdenssamfundet’

Sanktioner har aldrig skubbet i retning af demokrati, og det gælder heller ikke for tilfældet Iran. Samhandel, udvikling af landets olieressourcer og industri er kuren mod det islamiske styre og dets atomprogram
Debat
27. maj 2013

EU og USA’s sanktioner over for Iran og dets islamiske styre har aldrig været en farbar vej, hvis målet har været at fremme demokrati og menneskerettigheder og forhindre landet i at udvikle atomvåben.

Det mener lektor Søren Schmidt fra Institut for Kultur og Globale Studier ved Aalborg Universitet.

»Det har gjort livet vanskeligere for iranerne. Og det har gjort regimet mere stejlt, samtidig med at det har fået opbakning til dets kurs. Folk opfatter ikke kun sanktionerne som et angreb på regimet, men også som et angreb på Iran som nation.«

»Desuden har det lukket munden på den grønne bevægelse, og i forhold til atomspørgsmålet har det været modproduktivt,« siger han og peger på, at sanktionerne fra vestlig side har skabt samling om Irans nationale interesser og kravet om at modvirke presset fra USA og EU.

»Selv om vi ikke bryder os om det islamiske styre, synes jeg, at vi på den anden side må anerkende, at der er en del iranere, som støtter styret. Vi kan jo ikke foregive, at der ikke er nogen, der støtter det. Det passer ikke,« siger han.

Ud af isolationen

Hvis ønsket er at komme af med styret og forhale ambitionen om atomvåben, må strategien være at bringe Iran ud af dets isolation fra resten af verden.

En ophævelse af sanktionerne, mere samhandel og en hjælpende hånd til at udvikle landets industri og olieressourcer er gode skridt på vejen, siger Søren Schmidt.

»Vi bør bestræbe os på at engagere Iran konstruktivt, for det er i kraft af den økonomiske og sociale udvikling, at den islamiske stat helt givet vil forsvinde af sig selv,« siger han.

»Det giver sig selv, at det politiske styre overhovedet ikke kan magte en mere moderne økonomisk og social udvikling. Jo mere vi bringer dem ind i verdenssamfundet, jo kortere tid har det islamiske styre,« siger han.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her