Klumme

Gør Klaus Riskær til MGP-vært i 2014

Han kan holde styr på showets økonomi, han har – som andre økonomiske forbrydere efter ham – medietække, og han er den fødte tv-vært
22. maj 2013

Pinsens tre mest brændende spørgsmål er: Hvor skal Melodi Grand Prix 2014 finde sted, hvordan finder DR pengene og hvem skal være vært(er)?

Disse for vort land så alvorlige spørgsmål har i nogen grad domineret pinsemedierne. Allerede søndag morgen var Berlingskes tophistorie, at avisens musikanmelder gik ind for, at MGP skulle afholdes i Jyske Bank Boxen i Herning. En københavnsk borgmester foreslog helt overraskende København. Aalborgs ditto gik ind for Aalborg, selvom han i radioen mente, at »der ville være problemer«. Eller Horsens kunne komme i musik-superligaen efter afskeden med sportens ditto. Tirsdag foreslog en af mine Facebook-venner, at Smørum var svaret.  

Forslagene til, hvordan DR skal finde millionerne, strækker sig fra en aflysning af et halvt års dramaserier, over en utopisk frygt for, at det røde flertal vil hæve licensen, til at sponsorater kan betale det hele. Radio24syvs direktør Jørgen Ramskov var ansvarlig for DR’s arrangement i Parken i 2000. Han fortalte en avis, at det dengang ikke kostede licensbetalerne en eneste krone.

Men det var dengang kun 60 millioner – nu er det to semifinaler og en finale, og selvom svenskerne lavede det for en tiendedel af, hvad Aserbajdsjans præsident spenderede på at lave reklame for sit diktatur på skærmen sidste år (anslået omkring 1,2 milliarder), så kræver det millioner af kroner, tusinder af hotelværelser og – som et medie præcist udtrykte det – et passende antal barer af rimelig kvalitet.

Her er løsningen. En løsning, som Jørgen Ramskov uden at vide det, selv har fremprovokeret: Klaus Riskær Pedersen. Han er netop startet som praktikant på Ramskovs Radio24syv, hvilket helt efter bogen gav pæn presseomtale. 24syv sluser den prøveløsladte Riskær tilbage til samfundet. Han er medievant og har tidligere optrådt med stor sikkerhed i gameshows og andre underholdningsudsendelser. I Politiken fik han søndag en halv side til at promovere sig selv på: »Nu er jeg så på Radio24syv. Og det kribler bare i fingrene. Jeg kunne spare ti millioner kroner om året for det her sted,« udtalte han. Ti millioner på et par dage – mere end 10 procent af 24syvs årlige licensbevilling. I DR ville det svare til 380 millioner, så kom nu Maria Rørbye Rønn! Stjæl Klaus Riskær fra 24syv, gør ham til MGP-vært og arrangør! Det er også på tide, at en moden mand får styr på de europæiske public service-stationers største og mest sete pop-arrangement.

Riskær er den fødte vært. Han er elegant, veltalende, kreativ og velbegavet. Han er tidligere EU-parlamentsmedlem for Venstre og har dermed international erfaring. Hans bog Afmagt er med præcis sans for timing udkommet synkront med prøveløsladelsen og anmeldt rosende i denne avis. Han kan genbruge det flotte hvide jakkesæt, som han bar, da han for 13 år siden blev dømt ved Landsretten – en dom, som han elegant betegnede som »en irettesættelse – et gult kort«, før han samme aften turnerede rundt på samtlige tv-kanaler for at bedyre sin uskyld. Dengang tiltalte den franske anklager Eva Joly ham for bedrageri for 410 millioner – en sag, der endte med en betinget dom og en bøde på 100.000 euro. Siden blev han så i 2007 dømt for en ny omgang underslæb og mandatsvig.

Riskær er – som Kurt Thorsen og Stein Bagger – genstand for en folkelig-journalistisk fascination. De har snakket sig til millioner, og de har – hver på sin måde – tjent millioner. Da Bagger blev dømt udtalte mediekendere som Klaus Kjøller, Henrik Byager og Christian Kock at han kunne blive den perfekte tv-vært. Thorsen og Riskær befinder sig godt i rampelyset efter år i skyggen. Riskær basker i det, og medierne elsker ham fortsat. Selv efter at de helt store internationale økonomiske forbrydere kastede os ud i den største krise i mands minde, anses økonomisk kriminalitet ikke som rigtig kriminalitet. Ofrene er ikke synlige på samme måde som Jønkes, Peter Lundins eller Brian Sandbergs er det. Men de er der, og de er mange.

Med Riskær som grand prix-vært og økonomisk ansvarlig kan to af de brændende og vitale udfordringer, som Emmelie de Forests »Only Teardrops« har skabt for nationen og DR, løses. Den tredje udfordring giver herefter sig selv: Horsens. Her findes et for Riskær velkendt miljø, byen har en hal, der kan rumme showet og indenfor rækkevidde ligger Pejsegården i Brædstrup, der emmer af populærmusik og har mange værelser.
 

Lasse Jensen er mediejournalist og vært på P1-programmet ’Mennesker og Medier’.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kristian Rikard
  • Jan Eskildsen
  • Ingrid Uma
  • Grethe Preisler
Kristian Rikard, Jan Eskildsen, Ingrid Uma og Grethe Preisler anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kristian Rikard

På eet punkt skylder vi dog Riskær respekt. Han var en af de første her i landet, der forstod og viste, hvad et par hornbriller kan betyde for et eksistensielt menneskeligt turn-around, .