Læsetid: 1 min.

Pres på cyklerne

Der er pres på cykelkulturen uden for bycentrene, fordi byerne bliver større og dermed giver større afstande, siger Thomas Alexander Sick Nielsen, som forsker ved Danmarks Tekniske Universitets afdeling for transport
11. maj 2013

»Cykling i København er steget pænt i en årrække,« siger Thomas Alexander Sick Nielsen, der er senior researcher hos DTU Transport.

»Men cyklen er presset af pendlingsafstande og rumlig integration. Byerne breder sig ud, hvilket betyder, at masser af mennesker rejser ind fra en større region. Dermed får de sværere ved at gøre det over store afstande. Det giver et pres på cykelkulturen uden for bycentrene,« siger han.

»Den udvikling, vi har set, er, at en større andel mennesker ligger og pendler ud af kommunen i stedet for at arbejde inden for kommunen. Det betyder en rumlig udvikling, der fører til, at bl.a. Københavns Kommune har ønsker om at udvikle vejinfrastrukturen, fordi den stigende søgen ind mod byen giver et pres på trafikken.«

– Hvordan kan det problem løses?

»Det er en svær problemstilling, fordi København vinder i den forstand, at kommunen har tiltrukket flere arbejdspladser, og at folk flytter dertil. Det giver mere trafik, men det giver også muligheder for at cykle inde i byen. Derfor skal man sørge for, at de folk, der har mulighed for det, bliver opfordret til at cykle.«

Cykelintegration som løsning

»Samtidig har vi en del mennesker, som kommer ind fra Vestsjælland. De kan ikke kun gøre det via cykel, og de kan ikke gøre det hele vejen. Derfor er det vigtigt at få så mange som muligt til at tage toget og forbedre muligheden for at integrere cyklen med toget,« siger Thomas Alexander Sick Nielsen.

Han peger på, at DSB for nylig har gjort det gratis at tage cyklen med i toget.

»Det øger anvendeligheden af togkombinationen, der er vigtig for at reducere presset på vejnettet,« vurderer han.

»En løsning er også elcykler, hvor vi kan få nye grupper ud at cykle. For eksempel ældre mennesker, som har en anden fysik, der giver kropslige begrænsninger i forhold til at cykle,« siger han.

 

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu