Interview

’Vi skal undgå et skyggebanksystem’

Den finansielle sektor skal bestemt reguleres, og der skal føres nøje tilsyn med, at kravene til sektoren overholdes. Men ved for kraftig regulering risikerer man, at der opstår en skyggebanksektor, hvor mange af de finansielle aktiviteter foregår uden for den regulerede sektor
Debat
1. juni 2013
Helge Pedersen, Nordea

Hvis pengesystemet ikke skal fungere, som det gør i dag, vil der ikke være ret meget, der løber rundt, mener Helge Pedersen, som er cheføkonom i Nordea: »Pengesystemet er med til at smøre en økonomi, og hvis man ikke havde kreditfaciliteter, ville det hele gå i stå. Vi så det under den store recession, hvor bankerne ikke turde at låne penge ud til hinanden eller stille kreditfaciliteter til rådighed for virksomheder. Det betød, at hele verdensøkonomien brød sammen. Man skal derfor passe meget på med at skæve til sådan et system,« forklarer han og pointerer, at det naturligvis er meget vigtigt, at der er myndigheder, som fører tilsyn med den finansielle sektor.

– Men er den økonomiske krise ikke et bevis på, at der ikke er styring nok?

»Man har fra politisk hånd strammet op på de regulatoriske krav, for man vil aldrig mere have en 15. september (dagen hvor Lehman Brothers gik konkurs, red.), hvor den store krise startede. Tilsynsmyndighederne er også endnu mere stringente i forhold til, hvordan kravene bliver efterlevet.«

Et pengesystem er ikke mere ustabilt end de krav, der bliver stillet op omkring det, vurderer Helge Pedersen, som samtidig pointerer, at det kan have alvorlige konsekvenser, hvis den finansielle sektor reguleres for kraftigt:

»Man har tidligere forsøgt at sætte et loft over, hvor meget bankerne måtte udlåne om året. Men hvis man begynder at sætte lofter op, mens der er et behov, risikerer man, at der opstår et skyggebanksystem, som man ser i Kina i dag. Det er blevet et meget stort problem, fordi meget af låneaktiviteten og opsparingsaktiviteten finder sted uden for den regulerede banksektor. Derfor tror jeg, at det er bedre, man har en reguleret banksektor, som man sørger for at regulere efter markedsmæssige vilkår, samtidig med man hele tiden sikrer, at de finansielle institutioner holder sig inden for de rammer, man har sat op.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her