Læserbrev

David Rehling, rejs dig!

Debat
21. juni 2013

Rasmus Krogh, praktiserende læge

Jeg skriver dette indlæg som svar på David Rehlings leder Læge, læg dig! bragt 18. juni.

Praktiserende læger driver private virksomheder med de udfordringer, som det nu indebærer. Hvis man er en evigt stabil og arbejdsom læge, som både kan drive sin virksomhed og holde til den gældende akkord, så kan det være en god forretning. Men konflikten handler om meget andet end det.

Der har i 40 år været et aftalebaseret system, som er udviklet i fællesskab mellem amter/regioner og praktiserende læger. Der er fordele og ulemper ved det nuværende system, men det er generelt anerkendt for at være i verdensklasse. Og så er det samtidig rasende billigt. For kun 1.400 kroner om året er hver dansker sikret gratis lægehjælp hos deres egen læge eller ved lægevagten. Den svenske lønmodtagermodel er væsentligt dyrere.

Når den danske model overhovedet kan være så billig, er det, fordi der er tale om små private virksomheder uden meget bureaukrati, hvor man gennem 40 års aftaler har fremelsket en meget effektiv arbejdskultur. Når PLO ikke kunne nå til enighed med De Danske Regioner (DDR), skyldes det, at DDR denne gang valgte at droppe princippet med aftaler og i stedet brugte krudtet på at tisse på lægerne med diverse former for spin gennem pressen.

Ikke en chance

Vel vidende, at de forinden havde handlet en lov af med regeringen. Magt og topstyring for enhver pris. Det er forkert, når Rehling skriver, at lovforslaget giver »rimelige arbejdsrammer for lægerne«, og det er også forkert, at lovforslaget giver »parterne nye 16 måneders frist til at komme overens«. Loven træder i kraft d. 1. september 2013, og den såkaldte frist består i, at sundhedsministeren efter forgodtbefindende kan vælge at udskyde en del af eller hele loven i op til et år. Med hensyn til rammerne for vores arbejde, er lovforslaget så virkelighedsfjernt og voldsomt, at vi ikke får en ærlig chance for hverken at passe vores patienter eller at drive vores virksomheder på anstændig vis.

Det er jo derfor, at vi aktuelt kan stå sammen som faggruppe i hidtil uset grad. Måske skulle Information grave et spadestik dybere? Konflikten rummer rig mulighed for kritisk journalistik og selvstændig analyse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her