Kommentar

Kamber er en travl mand

TV 2-værten Mikael Kamper er blandt de højtprofilerede værter, der bijobber for de selvsamme kilder, han skal stille kritiske spørgsmål dagen derpå. Cheferne ser ikke noget habilitetsproblem – men hvad med seerne?
Debat
19. juni 2013

Færgen fra Ystad til Rønne i sidste uge. De hundreder af forventningsfulde folkemødedeltagere fik sig en på opleveren. Et par af dem af dem live-tweetede om oplevelsen. For rederiet Færgen forærede de indespærrede tilskuere en glad stund med TV2’s nyhedsvært Mikael Kamber, der bl.a. fortalte om sin bog Vi er bedst, når vi er glade.

I Allinge kunne de også møde Mikael Kamber. Han havde sin faste plads i det telt, der tilhørte det svenske firma Ehrenberg Kommunikation, hvis fremmeste danske seniorrådgiver er fhv. minister Henriette Kjær. Blandt kunderne er rederiet Færgen. Firmaet laver både PR og PA. PA betyder Public Affairs, bedre kendt som lobbyisme. Mikael Kamper var under Folkemødet lobbyfirmaets ansigt udadtil på fem arrangementer.

Mikael Kamber er indehaver af kamber.dk. Her kan man booke ham som foredragsholder og ordstyrer. Han er iflg. sin egen hjemmeside uovertruffen: »På scenen udstråler Mikael Kamber overblik, energi og humør, og han har en veludviklet sans for at gribe de muligheder, der opstår undervejs i arrangementet. Mikael Kamber lægger stor vægt på, at han er 100 procent forberedt og klædt på til opgaven.«

Kamber var i en periode ejer af virksomheden ’Kamber og Co’, hvor virksomhedens mailadresse ifølge CVR-registret var hans officielle mailadresse på TV2. Han opløste firmaet, da han blev øverste chef for Jydske Vestkysten i 2007. Tre år senere blev han mediedirektør i DR, hvor han blev fyret efter 15 måneder – efter eget udsagn, fordi der ikke var plads til hans »brede« opfattelse af public service.

Kamber er en travl mand. Når han ikke formidler nyheder, kan han få 20-30.000 kroner for en konferencier-opgave, oplyste han til Jyllands-Posten for et par uger siden. Avisen beskrev, hvordan han under lægekonflikten var konferencier på Praktiserende Lægers Organisation stormøde i Odense. I avisen kunne man læse denne kostelige dialog: »Hvis der er penge imellem, er der så ikke en risiko for, at man giver den part – som man har fået en stor betaling af – en ekstra venlig behandling?« spurgte journalist Hanne Fall Nielsen, hvortil TV2’snyhedschef Jacob Nybroe svarede: »Det er muligt, at der er det i dit univers. Men den risiko findes ikke her. Men med PLO var den på kanten. Og den nærmer sig over kanten, når du ringer. Så er det klart, at så er det et problem. Vi skulle nok ikke have været på PLO, sådan som den udvikler sig.«

Man kan altså forstå, at hvis journalisten ikke havde ringet, havde den ikke »nærmet sig over kanten«.

Den ’Ja-kultur’, hvis fem søjler er en vigtig bestanddel af Kambers bog, praktiserer han tilsyneladende med stor energi. På Folkemødet optrådte han ikke bare som ordstyrer, men også som foredragsholder. Også i mere lukkede kredse hvor han for indbudte middagsgæster underholdt med glade budskaber om lobbyismens demokratiske funktion på vegne af sine kunder med efterfølgende stor applaus.

Det er naturligt, at Kamber gerne vil udbrede kendskabet til sin bog. Som kendis har han friere spillerum end andre forfattere. Også på sin egen kanal. Da han i februar, blev interviewet af Michelle Bellaiche på TV2 Finans var hendes skarpe indledningsspørgsmål en bemærkning om, at hun aldrig havde set ham sur. »Nej,« svarede Kamber »Jeg kan simpelthen ikke være sur ret længe af gangen.«

Hans bidrag til moderne management er ovennævnte’Ja-kultur’, hvilket man også kan læse i juni-nummeret af bladet Kommunikatøren. Her prydes forsiden af et stort Don Draper-lignende billede af nyhedsværten, der ikke bare prædiker, at man skal sige ja, men også praktiserer det i stort omfang.

Værterne på de store nyhedsudsendelser er stationernes vigtigste ansigt, de skal signalere troværdighed, habilitet og integritet. Begge public service-stationer har regler for bibeskæftigelse. På Folkemødet og i resten af konference- og foreningsdanmark kan man møde adskillige tv-folk som ordstyrere og foredragsholdere. Det er også en del af tv-stationernes brand- og imagestrategi. På begge kanaler er der et dilemma, selvom cheferne fastholder, at »vi har kontrol med det, og vi tvivler ikke på medarbejdernes integritet«. I interviewet med Jyllands Posten sagde nyhedschef Jacob Nybroe flere gange, at Kambers integritet var »uantastelig«. Og når cheferne ikke tvivler på integriteten, så må man jo håbe, at seerne heller ikke gør det.

Lasse Jensen er mediejournalist og vært på P1-programmet ’Mennesker og Medier’.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Både på DR og TV2 sidder medarbejdere, der har tætte forbindelser til borgerlige politikere eller som selv har arbejdet som spindoktorer for borgerlige partier. For blot at nævne to: Niels Krause-Kjær og Henrik Qvortrup.

Så jo, der skal nok være enkelte seere, der tvivler på integriteten.

Lise Lotte Rahbek, lars abildgaard, Rasmus Kongshøj, morten Hansen, Lene Christensen og Henning Pedersen anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Tak for advarslen - skulle man have glemt, at man møder dem her, der og alle vegne.

Lasse Jensen

For god ordens skyld skal jeg beklage, at jeg glemte at nævne Tomas Viberg fra Jyllands Posten. Han og Hanne Fall Nielsen arbejdede sammen om artiklen i Jyllands Posten.

Henrik Darlie

uantastelig: som ikke kan eller bør kritiseres, modsiges eller tilsidesættes
et ord man bruger om en helligdom, hvilket tv2 jo egentlig også er.

jens peter hansen

Nåh så der borgerlige journalister på DR, Steen Sohn; Jacob Mollerup er gammel kommunist skal det nu også lægges ham til last. Bjørn Erichsen var jo også Parteigenosse og Ramskov vores melodigrandprixdhelt havde jo også revolutionære fortidsminder, der ikke vist ikke helt var af samme surdej som MGP'en er lavet af. Og jeg siger: Og hvad så ?

Lennart Kampmann

Berømmelse er et tveægget sværd. Nogle gange går det hurtigt fremad, andre gange hurtigt tilbage. Men hans gode humør kan man åbenbart ikke tage fra ham. Det er i sig selv en god egenskab.

Med venlig hilsen
Lennart

Kristian Rikard

På en måde overrasker det mig, at man ligesom fornemmer, at den gamle ræv Lasse Jensen virker en smule echaufferet. Personligt er jeg holdt op med at undre mig over mediefolk og journalister og deres ret specielle tolkning af begreberne moral og etik for lang tid siden. Om det er ham den rødhårede som fik en smule snue, da han skulle på den i måneder i DR opreklamerede Siruspatrulje eller Qourtups besynderlige
vej til berømmelse. Og så lang tid det sker med DRs og TVs bestyrelsers fulde viden og accept og biligelse må man vel formode, at sådan er det bare både blandt høj som lav i den verden. Det er sikkert derfor at de 6 mest søgte studier sidste år, alle var journalist/medierelaterede :-).
Personligt er jeg dog glad for, at de fleste ministre trods alt ikke synes at bijobbe alt for åbenlyst. Selv om man aldrig skal lade sig overraske af ham Corydon :-)