Læserbrev

Læserbreve

20. juni 2013

Flere østlande er eurokritiske

Lave K. Broch, kampagnekoordinator, Folkebevægelsen mod EU

Erik Boel fra Europabevægelsen skriver 19. juni »Nogle hævder, at det er det værste tidspunkt at blive medlem af eurozonen. Sådan ser man ikke på det i Tallinn og Riga, hvor man i stedet peger på, at euroen er et bolværk mod yderligere økonomisk ustabilitet«. Man skulle tro, at Erik Boel vidste bedre.

Den folkelige modstand mod euroen i Estland og Letland er massiv. Men i regeringerne vil man ikke lade befolkningerne stemme om euroen. Det er dog ikke det samme som at esterne og letterne ser euroen som bolværk mod noget som helst. Det er bare udtryk for udemokratiske regeringer, og det gavner på ingen måde udviklingen i Europa, at regeringer på afgørende områder svigter deres egne befolkninger.

Euroen er til stor skade for velfærden og demokratiet i alle eurolande og vil på ingen måde være til gavn for de baltiske befolkningsgrupper.

 

Zimbabwe får ikke et frit valg

Peter Kenworthy, Afrika Kontakt

Præsident Mugabe annoncerede i sidste uge, at det meget omdiskuterede valg i Zimbabwe skal afholdes den 31. juli.

Forholdene for et frit og fair valg i Zimbabwe er dog ikke til stede. Det er både Zimbabwes civilsamfund og internationale ngo’er enige om. Amnesty International skriver i deres nyeste årsrapport, at Zimbabwes hær, politi, og efterretningstjeneste igen vil forsøge at øve indflydelse på det næste valg til partiet ZANU-PF’s fordel.

Wellington Zindove, der er koordinator i Youth Forum Zimbabwe, fortæller at Mugabes udtalelser om fred ikke hænger sammen med, hvad hans tilhængere gør i virkeligheden.

Men selvom volden mod hans politiske modstandere er stigende op til valget, virker det som om Mugabe og ZANU-PF vil benytte sig af mere fredelige metoder end i 2008, hvor der var omfattende vold mod Mugabes rivaler.

Ledende folk i politiet støtter åbent ZANU-PF og politiet har netop beslaglagt radioer, der kan nå ud over Zimbabwes statsradio, der kontrolleres af Mugabe. Derudover har en af de største kirkegrupperinger i landet lanceret en slags vælgerundervisning, hvor man anbefaler deltagerne at stemme på ZANU-PF.

 

Skole bør forstå kulturforskelle

Marianne Madsen, lektor, Nyborg

I min optik er det skolen og eksaminator der har et problem når en censor ikke vil trykke kvindelige elever i hånden, og det er dem, der har skabt en hysterisk stemning omkring det.

Med formuleringen: »Så er du advaret … held og lykke med eksamen« i den mail de sendte ud til elverne, afslører de en manglende respekt for andre kulturer, hvilket ikke hører hjemme på det uddannelsesniveau, de repræsenterer.

Ved at advare sender de et negativt signal, der kun tjener til at gøre eleverne utrygge og sætte censor i et dårligt lys som partisk og usaglig. I stedet kunne de have skrevet: »Til din orientering kan jeg fortælle, at censor ikke ønsker at give hånd til eksaminanden inden eksaminationens start.«

 

Heavyfordom opretholdes

Snorre Näsman, København

Det er lidt irriterende, at Copenhell-anmelder Anita Brask Rasmussen endnu engang 17. juni finder det nødvendigt, at gøre læseren opmærksom på, at folk, der hører metal, ikke nødvendigvis er satanistiske voldspsykopater.

Dette skriver hun nu 20 år efter, at heavymusik er blevet mainstream. Folk, der hører heavy tager skam også regntøj på, når det regner, og spiser toast, når de er sultne. Man afliver ikke en fordom, hvis man bliver ved med at gentage den.

 

Læger ønsker ikke mere i løn

Benny Ehrenreich, praktiserende læge, København

Lederen af David Rehling 18. juni bringer flere vildfarelser til torvs, som jeg synes må korrigeres af en praktiserende læge. Først og fremmest er lægekonflikten indledt af Regionerne. Regeringen lancerede et aftalt lovindgreb, der fratager PLO forhandlingsretten, og som pålægger os arbejdsvilkår uforenelig med alment lægearbejde.

Vi ønsker ikke højere personlig indkomst. Vi har brug for mere personale og apparatur, hvis vi skal påtage os flere opgaver. Som loven er nu kan nye opgaver tilgå almen praksis uden, at der følger ressourcer med. Vi aflønner personale, betaler husleje og afvikler gæld. Konflikten skyldes, at politikerne ønsker mere magt, ikke besparelser på samfundsudgifter. Tværtimod er almen praksis en mulighed for at bevare et billigt og effektivt sundhedsvæsen, og den chance er politikerne ved at forspilde. Information burde se det som sin fremmeste opgave, at afsløre magten og afklare baggrunden for konflikten.

David Rehling har forsømt at leve op til det ansvar. Hvad har vi læger gjort ham, siden vi skal behandles så polemisk og uvenligt?

 

Mere åbenhed om partistøtte

Gert Ellested, Kastrup

Det er sympatisk og relevant, at Enhedslisten foreslår større åbenhed om partistøtte. Det vil dog næppe blive breaking news, hvis det skulle blive afsløret, at foretagender som Mærsk og Saxo Bank ikke er de store bidragydere til hverken Enhedslistens eller SF’s valgkamp. Vi lever stadig i et klassedelt samfund med iboende modsætninger.

Det ville naturligvis være befriende, hvis de borgerlige åbent ville vedkende sig deres økonomiske afhængighed af deres sponsorer.

 

EU bør gøre som rederierne

Lasse Mors, Aarhus

Nu indleder de europæiske rederier Mærsk, MSC og CMA CGM et samarbejde i forbindelse med forskellige sejlruter frem for at konkurrere om dem. Det kunne være, at EU skulle tage ved lære heraf.

Man kunne være fræk at forestille sig, at et sådan samarbejde om eksempelvis selskabsskat ville bremse den aktuelt styrtdykkende kurs, som konkurrencen efter nogens mening er skyld i. Man kunne kalde det samarbejdsevne. På denne måde ville EU-samarbejdet måske også begynde at miste sin lidt hule klang.

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu