Læserbrev

Nye klimatoner fra USA

29. juni 2013

Der er grund til at glæde sig over, at verdens mægtigste mand nu sætter handling bag skåltalerne, men Obama sætter for lave mål og undlader dermed et grundlæggende opgør med fossile brændsler. Hvis det amerikanske nybrud skal føre til historieskrivning, må hans klimaplan derfor kun være begyndelsen.

Det var med patos i stemmen, at den amerikanske præsident tirsdag holdt den tale, verden har ventet længe på. Ikke bare har USA stillet sig modvillig i de seneste års fastlåste, globale klimaforhandlinger. Man har saboteret potentielle aftaler, andre ville indgå, og bærer en stor del af ansvaret for de fortsat lange udsigter til en bindende klimaaftale. En aftale der med tanke på videnskaben, fremtiden og fornuften er bydende nødvendig.

Med den nye kurs sender USA et historisk stærkt signal, og planen har mange gode tiltag. Især er det positivt, at han vil begrænse udledningerne fra de voldsomt forurenende kulkraftværker og samtidig satse på det økonomiske potentiale i omstillingen til vedvarende energi. Og han gør det med nogenlunde konkret formulerede initiativer, der kan levere på løfterne afgivet i København i 2009. Reduktionsløfter der dog er langt fra det Europa leverer og endnu længere fra det videnskaben kræver.

Opgør udebliver

Det er dog trist, at det grundlæggende opgør med det fossile samfund udebliver, og USA vil umiddelbart fortsætte den massive satsning på, at alt der kan findes af fossile brændsler, skal op af jorden. Tjæresand i Canada, hydraulisk fracking efter olie og gas samt arktiske olieboringer. Mindre vil blive brændt af i USA, men mere vil blive eksporteret til andre steder i verden og dermed efterlade et mere eller mindre uændret globalt aftryk, hvilket vil betyde fortsatte temperaturstigninger langt forbi de kritiske to grader.

Det amerikanske nybrud viser dog, at viljen tilsyneladende er til stede. De første lakmusprøver på ambitionerne kommer, når Obama skal tage stilling til tjæresandsrørledningen Keystone XL og senere på året i Polen, hvor USA skal leve op til ordene om også at vise lederskab i de altafgørende, internationale klimaforhandlinger.

Obama kan med sin nye kurs skrive historie, men det kræver, at den kun sætter retningen for en forpligtende, global klimaaftale. Vi har stadig til gode at se det meste.

Mads Flarup Christensen, generalsekretær, Greenpeace i Danmark

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu