Interview

Store og små justeringer

Selv om det ikke er tydeligt lige nu, er Socialdemokraternes historiske berettigelse kombinationen af de små skridt mod forbedring og de store opgør med de strukturer, der står i vejen for en god tilværelse, siger Peter Hummelgaard (S)
Debat
12. juni 2013

Sådan som jeg ser den socialdemokratiske styrke og berettigelse – både historisk og nu – er det partiets fokus på de store, brede linjer og de værdier, der præger samfundet. Og kampen mod de strukturer, som hæmmer menneskers muligheder for at skabe sig selv en god tilværelse,« siger Peter Hummelgaard, der er folketingskandidat for Socialdemokraterne.

»Det skal så kombineres med, at man er i stand til som parti – det ser man i kommuner og i Folketinget – også at have fokus på de bittesmå justeringer og nye skridt mod et retfærdigt samfund.«

»Det, der er den socialdemokratiske hovedstyrke historisk set, har været, at man har kunnet få disse to ting til at gå op i en højere enhed: det store samfundsprojekt kombineret med bittesmå forbedringer i menneskers hverdag,« siger han.

Svært at få øje på opgøret

Der kan dog godt være en konflikt mellem de små skridt og opgøret med de store strukturer.

»Befolkningen har nok svært ved at se, hvad regeringens store samfundsprojekt er nu. Og de har formentlig svært ved at se opgøret med de strukturer, der ledte os ud i krise,« siger han.

– Hvad er det for strukturer, vi skal gøre op med – kapitalismen?

»Både og. Markedet er en forudsætning for at skabe arbejdspladser og vækst, og det kan være en fantastisk tjener. Men som vi har set i løbet af finanskrisen, kan det også være årsag til menneskeligt kaos,« siger han.

»Men det, der er sket oven på krisen, er, at det er de forkerte konklusioner, der indtil videre står tilbage. Hele højrefløjen i Europa – og herhjemme – bruger krisen som udgangspunkt for at kalde på endnu mere marked og mindre regulering.Men i den refleksion, der må være oven på krisen, bør vi kalde endnu stærkere på de socialdemokratiske værdier og tro på, at det er et lige samfund, der klarer sig bedst og kan mest. Og en endnu stærkere tro på, at fælles institutioner og fælles løsninger er i stand til at løfte alle borgere i samfundet,« siger Peter Hummelgaard.

 

Serie

Duellen

Seneste artikler

 • ’Stress er et gummibegreb’

  8. oktober 2014
  Hvis man skal forstå væksten i stress, er den strukturelle kritik af, at arbejdsmarkedet kræver mere af os, for forenklet, siger Nanna Mik Meyer, professor i sociologi
 • ’Medbestemmelse kan stresse’

  8. oktober 2014
  Jeg har aldrig nogensinde mødt nogen, der stresser, fordi de ikke oplever demokrati på arbejdspladsen, siger livstilscoach Sofia Manning
 • Kan godt diskuteres

  27. august 2014
  Ser man på årsagerne til, at så mange bliver dræbt på vej til Europa, handler det mere om den førte politik end om konventionerne, siger Martin Lemberg-Pedersen, der er adjunkt på Centre for Advanced Migration Studies, Københavns Universitet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Lise Lotte Rahbek

Bittesmå justeringer og små skridt ..

Ja, man skal kigge MEGET nøje efter for at få øje på, hvordan de museskridt skal kunne nå retningen af et mere retfærdigt samfund,
når man samtidig udleverer flere gulerødder til de store og mere tæsk til de små.