Læserbrev

Et slankere og mere åbent EU

24. juli 2013

Journalist Camilla Kæraa stiller et par yderst relevante spørgsmål i sin kronik om danske mediers dækning af EU 22. juli: Ved danskerne, hvor EU er på vej hen? Og skal den plads i EU’s inderkreds, som både regeringen, V og K tilstræber, fortsat søges med så lidt involvering af borgerne som muligt?

Politikerne har en (forsømt) pligt til at involvere borgerne. Medierne har en (forsømt) pligt til at formidle EU-stoffet langt tættere og klogere. Og borgerne har en (forsømt) pligt til sætte sig ind i EU-spørgsmål, ikke mindst i betragtning af hvor stor indflydelse EU har på dansk lovgivning. Den eneste måde at råde bod på tingenes tilstand er ved at flytte perspektivet i EU-debatten.

I dag, 40 år efter Danmarks tilslutning til EF, træder vi fortsat vande i en ’for eller imod EU’-debat. Imens er EU, næsten umærkeligt, kommet til at fylde mere og mere. Som bl.a. erhvervs- og fødevareordfører er jeg blevet rystet over, hvor stor indflydelse EU har. På alt. Intet er for småt, intet for stort. Ligesom meget af det materiale, vi modtager, stort set er uforståeligt – også for os politikere.

Jeg er overbevist om, at Danmark skal være medlem af EU. Vi må samles, ellers reduceres Europa til at blive en ganske ubetydelig del af verdenssamfundet – en udvikling, der allerede er i gang.

Behov for kursændring

Forudsætningen for folkelig opbakning til EU er imidlertid, at vi besinder os på fællesskabets oprindelige formål: at sikre fred og et frit, indre marked. Det er til at forstå for alle.

Til gengæld er det fuldstændig uforståeligt, at EU skal støtte skolefrugtordninger, beslutte hvem der kan modtage dansk SU og have direkte indflydelse på den danske finanslov. Det skaber modstand, frustration og splittelse.

Den kurs, som regeringen og VK styrer efter i de igangværende forhandlinger om en ny europapolitisk aftale, er helt forkert. Partierne styrer ukritisk efter at blive et ’kerneland’ og ønsker ingen folkelig involvering overhovedet.

Vejen frem mod et folkeligt forankret EU er den stik modsatte: Vi skal have et slankt og åbent EU, så man hverken skal være geni eller franskmand for at forstå, hvad der foregår.

Der er med andre ord behov for en kursændring i europa-politikken, hvis ikke den folkelige opbakning skal forsvinde helt. For så smuldrer EU fuldstændigt. Hvilket vil være en katastrofe i en multipolær verden, hvor magtforholdene ændrer sig markant i disse år.

Mette Bock (MF), erhvervsordfører, Liberal Alliance

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu