Kommentar

Afskaf ufaglært arbejdskraft

Ingen beslutningstagere synes for alvor at bekymre sig om fremtiden for Danmarks 700.000 ufaglærte. I Post Danmarks sorteringshaller er mine kolleger og jeg begyndt at miste troen på fremtiden
Foto: Jacob Langvad

Foto: Jacob Langvad

Debat
13. august 2013

I disse dage arbejder regeringen på en reform af erhvervsuddannelserne. Det undrer mig, at de 700.000 ufaglærte arbejdere, der har været på arbejdsmarkedet i mange år og aldrig har gennemført mere end 9. klasse, ikke har regeringens opmærksomhed. Vi kan se frem til en voldsom skævvridning af samfundet, hvis ikke politikerne prioriterer at uddanne mig og mine ufaglærte kolleger. Et samfund, hvor ufaglærte dagligt vil frygte for, at morgendagen byder på en fyreseddel.

Frygten ser jeg hver dag i mine kollegers øjne. Glæden ved at møde på arbejde er erstattet af evig utryghed. Troen på den lyse fremtid er forduftet. Det kollegiale fællesskab er nedbrudt, og enhver er overladt til sig selv. Tidligere tiders højrøstet kantinesnak om weekendens udskejelser er væk.

Jeg er fællestillidsrepræsentant på en af Post Danmarks tre postfabrikker, hvor 900 ufaglærte hver dag sorterer millioner af breve. Digitaliseringen har fået brevmængden til at skrumpe drastisk med massefyringsrunder til følge. Vi frygter alle, at vi ikke har et job i næste uge.

Antallet af ufaglærte arbejdspladser er over hele kongeriget faldet. Hundredvis af industrivirksomheder er flyttet ud af landet, og tusindvis af arbejdspladser fulgte efter. 370.000 ufaglærte job er forsvundet gennem de seneste 20 år ifølge en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. Fremover vil tallet kun stige.

Vi skal uddannes

Der stilles højere krav til faglig kunnen i dag. Manuelt og nedslidende arbejde er erstattet af teknologi. Det presser os, der i årevis trofast har skubbet posten gennem brevsprækkerne, men ikke har efteruddannet os undervejs. Tidligere var kravet til postarbejdere, at de skulle kunne postnumrene på landets større byer. I dag stilles der krav til produktionsforståelse, driftsoptimeringsprocesser og teknisk indsigt.

De faglige repræsentanter har presset på for at få kollegerne til at efteruddanne sig. Vi håbede på, de første kolleger ville inspirere de næste. Succesen er udeblevet. Enkelte kolleger har påbegyndt uddannelse. To læser til folkeskolelærere og en til sygeplejerske, men det er primært blevet til truck-, taxa- og lastvognskørekort. Forleden sagde min kollega til mig: »Vi ved alle, at vores fremtid er lort. Men når man står midt i møget, så kan det være svært at tage det rigtige valg.« Frygten for at miste arbejdet gør, at mange stædigt holder fast i det, de har, og takker nej til efteruddannelse.

Uden for Post Danmarks dystre bygninger er billedet det samme. Ufaglærte efteruddanner sig yderst sjældent. Det er der intet nyt i, men det bekymrer mig.

Overladt til sig selv

Der skal ske en massiv styrkelse af efteruddannelsesområdet. Det havde jeg håbet, en centrum-venstre regering ville arbejde for. Jeg tog fejl. Regeringen har velmenende afsat én milliard over en fireårig periode. Det er langt fra nok. Behovet er massivt og kræver mere end en enkelt adrenalinsindsprøjtning.

Arbejdsmarkedets parter har magten til at tage problemstillingen alvorligt. I de seneste overenskomstforhandlinger har parterne oprettet fonde til videre- og efteruddannelse. Fondene betyder i dag, at industriansatte har ret til to ugers efteruddannelse om året med så godt som fuld løn. Uddannelsesfondene er første skridt, men de hjælper kun mine kammerater i beskæftigelse. Mister man arbejdet, mister man retten til uddannelsespengene på trods af, at man har betalt ind til fonden gennem flere år.

Ydermere er de ufaglærte arbejdsområder kendetegnet ved, at store dele ikke har overenskomstrettigheder og dermed heller ikke adgang til efteruddannelsesfondene. I dag er den uorganiserede rengøringsassistent og tjener overladt til sig selv i kampen for efteruddannelse. I takt med stigningen i ikke-overenskomstdækkede arbejdspladser vokser gruppen af mennesker uden reel mulighed for efteruddannelse. Det er en potentiel bombe under vores fælles velfærdssamfund.

Tving mig i uddannelse

Ønsker vi at ændre udviklingen, må andre metoder tages i brug: Stil lovkrav om efteruddannelse af ufaglærte. For mine kolleger og jeg vil det betyde, at vi skal på skolebænken på ny. Det vil være den største forandring, siden vi kom på arbejdsmarkedet. Mange vil være skeptiske og føle stor angst. Mange vil råbe op. Alle vil vi være bekymrede, men vi vil mødes på uddannelsesinstitutionerne, sidde side om side i undervisningslokalerne og opleve succeser og fiaskoer sammen.

Det er et politisk valg at ændre samfundsstrukturer. Det er en politisk prioritering at sikre efteruddannelse. Lovgivningen bestemmer, at alle skal gennemføre ni års skolegang, men hvorfor være så uambitiøs? Det er rimeligt at stille krav til hinanden. Det er fair at kræve efteruddannelse. Alternativet er, at gruppen, som har det sværest, lades i stikken. Det må vi som samfund aldrig tillade. Dertil er vores respekt for hinanden og den enkeltes frihed for stor.

Efteruddanner vi flere, vil virksomhederne opleve øget produktivitet. Køen af arbejdsløse vil formindskes.

Første skridt på vejen er, at regeringen imødekommer LO’s ønsker om tilførsel af yderligere midler til voksen- og efteruddannelsesområdet. Det skal følges op af en trepartsaftale, hvor parterne forpligter hinanden på at opprioritere voksen- og efteruddannelse.

Uddannelsesfondenes dækningsområde skal udvides, så de, der mister deres arbejde, er dækket. Begrænsningen i antallet af uddannelsesdage skal fjernes, og fagområder, der ikke er dækket af overenskomster, skal inkluderes i fondene, så alle lønmodtagere bliver omfattet af ordningen.

Disse tiltag vil være medvirkende til at skabe en uddannelseskultur. Jeg håber for mine kolleger og mig selv, at landets regering tør tage de nødvendige skridt for at fremtidssikre vores fællesskab.

Morten Søndergaard er postarbejder og fællestillidsrepræsentant

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Dagens vigtigste debat-indlæg...synes jeg!

Niels Pedersen, Alan Strandbygaard, Rasmus Kongshøj, Martin Mørch, John Vedsegaard, Lene Christensen, Nicolas Olsen, Torben Nielsen, Viktor Knudsen, Majbritt Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Peter Taitto, Per Torbensen, Niels Duus Nielsen, Simon Olmo Larsen, Kristian Rikard og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

Det er ikke eneste mangel i det, der hidtil er fremlagt om en reform af erhvervsuddannelser. En anden mangel er, at erhvervsuddannelser ikke er adgangsgivende til ret mange videregående uddannelser, mens gymnasielle uddannelser giver adgang til hele paletten. Selv var jeg egnet til gymnasiet men valgte en erhvervsuddannelse, da jeg var ung omkring 1980. Det viste sig senere at være en blindgyde på den måde, at den ikke gav adgang til andre uddannelser.

Lene Christensen, Flemming Scheel Andersen og Per Torbensen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Velkommen til e(U)topia, hvor alle (ud)dannede har deres egen (u)dannede slave.

Hvis du ikke er på A-holdet, er det din egen skyld, du burde vide bedre
her i informationstidsalderen.

Hvorfor uddanne arbejder - og under - klassen, jo flere der skal dele resterne fra de riges bord, des mindre kan de spises af med.

Rasmus Kongshøj, Per Torbensen og Mogens Højgaard Larsen anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Det kan lade sig gøre.
Der findes en hel del uddannede lærere og akademikere ledige, som ville kunne tage sig af kurser og uddannelsers udførelse.
Og en del af financieringen kunne foregå ved at nedlægge den evige kontrolskrue af arbejdsløse og de repressalier, de skal idømmes for at være arbejdsløse.

Men vil politikerne risikere at blive upopulære hos erhvervslivet ved at kræve,
at de skal være med til at betale for efteruddannelsen af den arbejdskraft, som erhvervslivet hidtil bare har lænet sig tilbage og brokket sig over ikke er uddannet nok?

Alan Strandbygaard, Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Torben Nielsen, lars abildgaard, Tue Romanow, n n, Dorte Sørensen og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Hvor kender jeg mange, der har arbejdet som postarbejdere for en tid for at tjene penge, og som så har taget deres uddannelser - eller fundet job uden at færdiggøre deres uddannelser - efter nogle få år. Hvorfor bliver nogle hængende, hvorfor kommer de ikke videre? Hvem tager ikke uddannelser, og hvad afholder dem? Mangel på praktikpladser eller mangel på krudt i røven, manglende skolekundskaber eller fantasiløshed?

Hans Jørn Storgaard Andersen og Per Andersen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eller: jeg er sikker på - som min kommentar om de mange, der i en periode i deres liv har været postarbejdere, går ud på - at mange er interesserede i at finansiere deres liv udenfor arbejdspladsen og nix weiter. Det, synes jeg, er helt i orden, men helt ude at takt med tidens arbejdsliderlighed.

Rasmus Kongshøj, Erik Jensen , Torben Nielsen, n n, Nic Pedersen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Godt skrevet Morten Søndergaard! Og dejligt renset for semiakademisk flom.

Niels Pedersen, Heinrich R. Jørgensen, Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Vibeke Rasmussen, Hans Jørn Storgaard Andersen, Viktor Knudsen, Flemming Scheel Andersen, Nic Pedersen, Per Torbensen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Peter Hansen

Hvorfor skal alle mennesker uddannes, bare de sidste 30 år, er der forsvundet
kreativitet og fantasi i uhørt grad, samtidig med at befolkningen er blevet
mere uddannet og autoritetstro, ingen tænker selv mere, for det er der
ikke behov for, alt er konstrueret, ingen er unikke, men bare brikker
i et puslespil, der ser mere og mere skræmmende ud, når billedet
på fremtiden toner frem.

Anne Eriksen, Lene Christensen, Lone Trunte, Flemming Scheel Andersen, Torben Nielsen, Levi Jahnsen, Dan Johannesson, Nic Pedersen, Søren Roepstorff, Richard Trovatten og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Det, Simon Olmo, handler om forringelserne af uddannelserne, der nu konformerer frem for at udvikle. Vi skal tilbage til det gamle dannelsesbegreb, der frisætter og gør folk i stand til at tænke på egen hånd, og det sker ikke med engelsk fra første klasse.

Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Lene Christensen, Lone Trunte, Nicolas Olsen, lars abildgaard, Chris Ru Brix, Elisabeth Andersen, Per Torbensen, Holger Madsen, Søren Roepstorff og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Uddannelse handler jo i høj grad om at blive selvberoende og i stand til at varetage egne interesser og den påvirkning af samfundet, man selv finder vigtig. Sådan er det jo at tage en videregående uddannelse, og når det ikke længere foregår, handler det om, at videregående uddannelser ikke er så videregående mere, at det gør noget.

Anne Eriksen, Lone Trunte, Peter Nielsen, Torben Nielsen, Holger Madsen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Richard Trovatten

Reelt problem, men alt for enkel løsning. Hvis du tvinger folk til at uddanne sig får du meget lidt læring for pengene. Folk får et bevis som de kan tage til en arbejdsgiver, og jo, hvis vi taler om stort kørekort er der sikkert ikke noget galt i det. Men hvis vi taler om "produktionsforståelse, driftsoptimeringsprocesser og teknisk indsigt", så kræver det at den enkelte er indstillet og motiveret til at lære. Så snart vi taler om 'forståelse' så har vi brug for refleksion, og den slags sker der ikke så meget af på en tvangs-drevet skolebænk.

Personligt (og jeg må indrømme jeg ikke aner hvordan Post Danmarks sorteringshaller fungerer) ser jeg større fornuft i at sætte gode muligheder op for de mest motiverede, og supplere med håndgribeligt kort-sigts incitamenter for at give flere den rette motivation.

Stor-drifts uddannelse er en kedelig ting. Kombineret med tvang en endnu kedeligere af slagsen.

Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Per Andersen, Jesper Wendt, Søren Roepstorff og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Alternativt må vi jo bare konstatere, at der ikke er efterspørgsel på arbejdskraften og give folk nogle penge, så de kan gøre det fuldtids, de nu kun kan finde tid til i fritiden.

Hvorfor tror mange straks at uddannelse er noget med stakkevis af bøger og høje karakterer. Nu er Danmark siden industrialderen for alvor tog fat efter krigen, blevet bygget op af faglærte, og så en meget stor gruppe af arbejdsmænd, senere kaldt ufaglærte, senere kaldt specialarbejdere, som hele tiden specialiserede sig til industriens nye krav. Denne læringsproces var overvejende af praktisk karakter, og det er faktisk også i den faggruppe, at de ledige job er i dag, men samfundet har glemt, at ikke alle har gavn af en boglig uddannelse:

Forskere: Forkert med karakterkrav på erhvervsskoler
http://www.information.dk/468848

Hvis det er lønningerne der gør, at der ikke er søgning og motivering til denne type job, så må samfundet af samfundsmæssige årsager subsidiere denne type arbejdspladser..

..men personligt tror jeg at manglen på denne type arbejdspladser herhjeme skyldes arbejdsgivernes ladhed og manglende innovationslyst. Og derfor er overskriften lige i øjet..

Rasmus Kongshøj, Lene Christensen, Peter Nielsen, Vivi Rindom, Elisabeth Andersen, Nic Pedersen, Per Torbensen og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jamen, det er jo sandt, at vi ikke har haft ufaglært arbejdskraft i årtier, som Bill Atkins påpeger det.

Mangles der argumentation for at subsidiere dansk produktion i letindustrien, så er det oplagt at henvise til den meget høje standard på arbejdsmiljøområdet, som arbejderbevægelsen i Danmark gennem en mangeårig indsats har indarbejdet. Det er direkte asocialt at lægge produktionen ude i ulandene, hvor selv fabriksbygningerne udgør de rene dødsfælder.

Lone Trunte, Hanne Ribens, Martin Karlsson Pedersen, Per Torbensen, Marianne Rasmussen, Steffen Gliese og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Jeg savner lidt til min egen overraskelse de gamle fagforeninger. Deres atomisering har efterladt et stort hul i debatten.

Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Lene Christensen, Lone Trunte og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

700.000 ufaglærte, offentlige der bliver fyret, lærere der bliver sparket, mens de ligger ned, rengøringspersonale der skal lave det dobbelte til det halve og alligevel så går Venstre frem i meningsmålingerne??? Talte lige med en LA sympatisør her i lørdags og han mente at det var helt ok, hvis folk skulle have 2 jobs for overhovedet at overleve! For ham var der kun en vej frem, lavere løn og længere arbejdsdage. (Ikke for ham selv naturligvis, han ville trække sig tilbage når han blev 50). Jeg spekulerer på hvornår folk begynder at reagere?

Rasmus Kongshøj, Klara Liske, Nicolas Olsen, Steffen Gliese, Peter Nielsen, Maja Spang-Hanssen, Michael Sørensen, Flemming Scheel Andersen, lars abildgaard, Peter Taitto, Levi Jahnsen, Jesper Wendt og Elisabeth Andersen anbefalede denne kommentar
Michael Bruus

Jeg stiller mig meget sympatisk over for Morten Søndergaard indspark og finder at han rammer hoved på sømmet, når han taler om at føle sig ladet i stikken og utryg.

Jeg tror bestemt på uddannelse og efteruddannelse, men jeg mener at den manglende respekt for håndens arbejder er et lang større problem.

Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Lone Trunte, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek, Richard Trovatten, Elisabeth Andersen, Simon Olmo Larsen, Per Torbensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar
Børge Rahbech Jensen

To gode grunde til, Venstre går frem i meningsmålingerne, kunne være, at det føles bedre at støtte Venstre selv end andre partier, der viderefører Venstres politik, og det forhold at Venstre er mindre totalitært, end Socialdemokraterne og socialistiske partier er.

Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Kristian Rikard

Gad vide hvad ham din LA'er ville lave når han blev 50?

Kristian Rikard

Min kommentar var til Mads Kjærgård

Jørn Petersen

De ufaglærte er den eneste gruppe mennesker om hvem vi kan sige, at det de laver gør altid nytte.

En stor gruppe af mennesker som ikke har travlt med ligegyldigt papir flytteri eller at fortælle andre hvordan man regner den ud eller spiller kloge med sin akademiske uddannelse i lommen.

Hvor er det at alle de snobber som har fået et stykke papir på de har læst mindst en bog kigger hen når de selv er for dovne til at løfte opgaven, eller føler sig for fine.

Joo såmænd de ufaglærte eller kun lidt faglært, for det er jo dem som får tingene gjort.

Anne Eriksen, Lone Trunte, Peter Nielsen, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek og Jesper Wendt anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Han ville tage permanent ophold enten i Thailand, (hvor han bor om vinteren) eller på Bahamas, og så lade andre styre sit firma og så bare sende overskuddet. Det er sådan set ok, han har taget en chance og høstet af det. Det frygtlige er imidlertid, at han mener at alle der ikke kan gøre det samme som han, de kan bare sejle deres egen sø, det var Socialdarwinisme for fuld udblæsning. Blev faktisk en del forstemt, det er jo et syn på samfundet, som jeg egentlig troede hørte til for 100 år siden.

Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek, Simon Olmo Larsen, Jesper Wendt, Per Torbensen og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Mads

700.000 ufaglærte, offentlige der bliver fyret, lærere der bliver sparket, mens de ligger ned, rengøringspersonale der skal lave det dobbelte til det halve og alligevel så går Venstre frem i meningsmålingerne??? Talte lige med en LA sympatisør her i lørdags og han mente at det var helt ok, hvis folk skulle have 2 jobs for overhovedet at overleve! For ham var der kun en vej frem, lavere løn og længere arbejdsdage. (Ikke for ham selv naturligvis, han ville trække sig tilbage når han blev 50). Jeg spekulerer på hvornår folk begynder at reagere?

Venstre's - og LA's - fremgang er jo i sig selv en reaktion. Så længe venstrefløjens formulerede alternativer synes at udgøre "ingenting" eller "lad os øge de offentlige udgifter endnu mere", forærer man sådan set blå blok hele fremgangen.

Rasmus Kongshøj, Flemming Scheel Andersen og christian christensen anbefalede denne kommentar

Jørn Petersen

De ufaglærte er den eneste gruppe mennesker om hvem vi kan sige, at det de laver gør altid nytte.

Folks uddannelsesmæssige baggrund - eller mangel på samme - siger intet om de gør nytte eller ej.

Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj og Kristian Rikard anbefalede denne kommentar

Vi kunne også hive de 200.000 arbejdspladser hjem igen, som kapitalismen har kostet os de sidste 10 år. Og få genetableret f.eks. tøjproduktionen, så vi kan købe miljøvenlig, lokalproduceret tøj af høj kvalitet, og gavne beskæftigelsen og økonomien her i landet, i stedet for at vi skal være tvunget til at købe tøj fra sammenstyrtede fabrikshaller i fascistiske diktaturstater som Bangladesh og Kina.

Rasmus Kongshøj, Nicolas Olsen, Torben Nielsen, Maja Spang-Hanssen, Flemming Scheel Andersen, Jesper Wendt, Per Torbensen og Bill Atkins anbefalede denne kommentar
Jørn Petersen

Thomas Krogh

Selvfølgelig er der forskel Hr. Krogh nogen sørger for at posten altid kommer ud, andre brokker sig over at de kun får 450,000 kr. i løn og de sidder og flytter kasser rundt på deres skrivebord hvis de da ikke lige slider det ene hjørne med deres støvler.

Dana Hansen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Dennis

Vi kunne også hive de 200.000 arbejdspladser hjem igen, som kapitalismen har kostet os de sidste 10 år. Og få genetableret f.eks. tøjproduktionen, så vi kan købe miljøvenlig, lokalproduceret tøj af høj kvalitet, og gavne beskæftigelsen og økonomien her i landet, i stedet for at vi skal være tvunget til at købe tøj fra sammenstyrtede fabrikshaller i fascistiske diktaturstater som Bangladesh og Kina.

De sidste rester af tøjproduktion herhjemme røg til udlandet fordi folk ikke ville betale overprisen for dansk produceret tøj. Hvordan har du tænkt dig det skal ændres? Ved at vi opfører toldmure og håber at ingen gør det samme mod vores produktion?

Jørn Petersen

Selvfølgelig er der forskel Hr. Krogh nogen sørger for at posten altid kommer ud, andre brokker sig over at de kun får 450,000 kr. i løn og de sidder og flytter kasser rundt på deres skrivebord hvis de da ikke lige slider det ene hjørne med deres støvler.

Er det det du tror faglærte og akademikere gør? Hvor mange ufaglærte er der tilbage i vores økonomiske lokomotiver Novo, Mærsk, Lundbeck, Grundfos, ...?

Niels Duus Nielsen

Tak, Morten, det glæder mig, at du fortsat holder fanen højt. Og det gør ondt at høre, at kollegerne stadig går rundt og frygter fyringer. Angst æder sjæle op.

Du var med til at indføre selvbærende teams. Så du ved også, at det, der blev solgt som en demokratisk forbedring på stort set alle parametre, i virkeligheden var en slet skjult dagsorden for centralisering, effektivisering og massefyringer.

Og nu undrer du dig over at kollegerne er skeptiske over for nye tiltag. HRM blev indført ved diktat, uden lønkompensation for tvungne møder udenfor arbejdstiden, og viste sig at være en katastrofe. I hvert fald for de 57 "overflødige" kolleger fra min afdeling, som jeg personligt måtte sige farvel til som følge af denne "demokratisering". De, der ikke blev fyret, fik sig en skræk i livet, som jeg ud fra dit indlæg kan se, de ikke har forvundet endnu.

Dine ideer om en lovgivning, der sikrer uddannelse til alle ufaglærte, kan jeg ikke rigtigt have noget imod. Det er en glimrende ide. Arbejdsgivere er sjældent filantroper, så lidt tvang kan være nødvendigt her.

Men hvis det lykkes at overtale politikerne til et sådant tiltag, hvordan vil du så overbevise dine skeptiske kolleger om, at de skal tage en uddannelse? Her er tvang nok ikke vejen frem, hvis det også er meningen at de skal have udbytte af uddannelsen.

Rasmus Kongshøj, Vibeke Rasmussen, Lise Lotte Rahbek, Per Torbensen, Bill Atkins og Simon Olmo Larsen anbefalede denne kommentar

Thomas Krogh: Ved at vi opfører toldmure og håber at ingen gør det samme mod vores produktion?

Vi kan også støtte dansk produktion udfra argumentet om et bedre arbejdsmiljø og udvikling af bedre - miljørigtige - produkter...

Jørn Petersen

Thomas Krogh

Jamen Hr. Krogh du skulle ringe og spørge dem og om de synes det er nyttigt arbejde de udfører.

Ja, der er mange ufaglærte der har fået et kursus i at betjene en arbejdsopgave i de virksomheder du nævner, de gør også stor nytte.

jasper bertrand

Indlægget understreger kun det imbecile i at parcelhusejerne blev pålagt at sætte en postkasse op i skellet, så posten kan blive våd og snuppet af hvemsomhelst. Man kunne som minimum have tilbudt at man kunne få den bragt ind for fx 500 kr pr år, det ville have givet job til adskillige ufaglærte. Og det kunne ovenikøbet være gode jobs, hvis man gik tilbage til det gamle rutesystem hvor postbuddet kunne gå hjem når han var færdig med ruten i stedet for at skulle gå tilbage til såkaldt uddannede mellemledere. Der er masser af brug for ufaglærte, men det kræver ordentlig ledelse, at se at skraldespande skal tømmes, kaffe serveres ved bordet etc., benzin påfyldes, ruder tørres, pakker bringes ud når folk er hjemme ...og at motivere folk til betjene andre. Det er nemmere at indføre imbecil selvbetjening, selv om det giver masser af mennesker daglige irritationsmomenter. Og så øg arbejdsmarkedsfradraget for de lavtlønnede.

Michael Bruus

Bill Atkins

"Nu er Danmark siden industrialderen for alvor tog fat efter krigen, blevet bygget op af faglærte, og så en meget stor gruppe af arbejdsmænd, senere kaldt ufaglærte, senere kaldt specialarbejdere, som hele tiden specialiserede sig til industriens nye krav. Denne læringsproces var overvejende af praktisk karakter"

Et super relevant indspark. og jeg vil tilføje at specialarbejderen i håndværksfagene også falder i denne kategori og at der intet ufaglært er ved den vedværende bredspektrede læringsporses som specialarbejderen fortløbende er i.
Og det er bla. det jeg mener med den manglende respekt for håndens arbejde, som selvfølgelig også omhandler de faglærte håndværk.

Bill Atkins, Flemming Scheel Andersen, Lise Lotte Rahbek og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Bill

Vi kan også støtte dansk produktion udfra argumentet om et bedre arbejdsmiljø og udvikling af bedre - miljørigtige - produkter...

Går vi ind i et systematisk protektionistisk projekt vil vi - uanset hvad formålet er - stå med det problem at vi har baseret vores velfærd på en ekstremt ekspansiv eksportindustri og én af verdens mest internationalt orienterede økonomier. Piller vi ved det så skal vi tage hele vores økonomiske fundament op til overvejelse.

Mogens Højgaard Larsen

Enhver politiker, der ikke ønsker at begå professionelt harakiri, vil til enhver tid sige, at uddannelse er vejen frem. Vor tids nybagte forældre kan således se frem til, at de små purke - ifølge politikerne - vil vokse op som "Verdens bedst uddannede generation".

Meget trygt at vide, hvis ikke man lige kommer i tanke om, at Danmark allerede har verdens bedst uddannede arbejdsløse...

Danmarks erhvervsliv lever i den luksus, at de ikke selv behøver bekoste uddannelse af deres ansatte. Mangles der arbejdskraft, kan virksomhederne allerede i dag lukrere på et smukt tagselvbord af veluddannede danske arbejdsløse, og derud over har erhvervslivet haft stor succes med at fremmane en altoverskyggende politisk agenda, der hedder, at Danmark har behov et endnu større arbejdsudbud.

Yderligere kan det danske erhvervsliv i dag tilbyde udlændinge ansættelse med store skattefordele. EU borgere tilbydes således op til 100.000.- kr. i personfradrag for dobbelt husførelse og rejser fra/til hjemlandet samt kun 25% lønskat for ansatte på greencard

På samme tid er det en helt bevidst politisk strategi, at der skal være lettere tilgang til uddannelse, samtidig med at det desværre også er en helt bevidst og fuldstændig officiel strategi, at der skal være større arbejdsudbud – altså endnu flere (veluddannede) arbejdsløse at tage af.

Som Morten Søndergård meget fint illustrerer det, er effekten, at ufaglærte – og for den sags skyld også en hel del faglærte - i dag føler sig som jagtet vildt. Utrygheden for verden af i morgen har bredt sig, med ”fremmedhad”, manglende solidaritet og løntrykkeri til følge.

Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Claus G. Jørgensen, John Christensen, Pia Nielsen, Vivi Rindom, Flemming Scheel Andersen, Elisabeth Andersen, Jesper Wendt, Simon Olmo Larsen og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar

Jørn

Jamen Hr. Krogh du skulle ringe og spørge dem og om de synes det er nyttigt arbejde de udfører.

Tjoe.. hvorfor? Hvis en virksomhed har succes, så hænger det som regel sammen med at man har ansat de rigtige mennesker til de rigtige funktioner.

Ja, der er mange ufaglærte der har fået et kursus i at betjene en arbejdsopgave i de virksomheder du nævner, de gør også stor nytte.

Hvor mange ca.?

Niels Duus Nielsen

Peter Hansen, du spørger:

"Hvorfor bliver nogle hængende, hvorfor kommer de ikke videre? Hvem tager ikke uddannelser, og hvad afholder dem? Mangel på praktikpladser eller mangel på krudt i røven, manglende skolekundskaber eller fantasiløshed?"

Jeg kan kun svare for mig selv: Jeg gik på universitetet og ønskede ikke at tage et studielån, så jeg fandt mig et deltidsjob på Postterminalen. Efter et par år gik det op for mig, at de fleste akademikere er blodfattige og humorforladte og uden kontakt med resten af befolkningen, og at jeg havde det meget sjovere sammen med postarbejderne. Derfor blev jeg hængende. Ikke fordi jeg er dum, ikke fordi arbejdet var særlig interessant, men fordi jeg havde det sjovt sammen med kollegerne. Og så selvfølgelig fordi jeg fik løn for det.

Jeg nåede dog at få en BA, men sådan een kan man jo ikke bruge til noget i DK.

Anne Eriksen, Vibeke Rasmussen, Dana Hansen, Lise Lotte Rahbek, John Christensen, Simon Olmo Larsen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar

Mogens Højgaard Larsen

Som Morten Søndergård meget fint illustrerer det, er effekten, at ufaglærte – og for den sags skyld også en hel del faglærte - i dag føler sig som jagtet vildt. Utrygheden for verden af i morgen har bredt sig, med ”fremmedhad”, manglende solidaritet og løntrykkeri til følge.

Fair nok, men hvis arbejdsmarkedet har ændret sig så der er - eksempelvis - behov for flere ingeniører og biokemikere - end der er uddannede, nogenlunde balance mellem udbud og efterspørgsel når det gælder f.eks. teknikere, men - igen eksempelvis - dobbelt så mange ufaglærte som der er jobs til, så vil de respektive jobmarkeder og individuelle udsigter til løn og arbejdssikkerhed altså ændre sig derefter.

Det behøver ikke være nogen stor konspiration....

Uddannelse og oplysning er altid godt. Det bør sikres, at der ikke opstår strukturel mangel, samtidig med at der går folk ledige.
Men det slår mig, at ansvaret for kvalificerede medarbejdere gradvist er flyttet fra erhvervene selv til det offentlige i løbet af nogle årtier.
Ikke engang nok praktikpladser kan skaffes og det medvirker demotiverende på de unge.
Næ, da a` var i lære (som Hausgaard synger), da havde erhvervene ansvaret.
Men så ofte før går der kludder i foretagenet, når det store offentlige uhyre overtager.

Rasmus Kongshøj, Lone Trunte, Per Andersen og Nic Pedersen anbefalede denne kommentar
Simon Olmo Larsen

Hmmmm Thomas Krogh, er hele pointen i en konspiration ikke,
at det skal foregå i det skjulte?

Børge Rahbech Jensen

"Men det slår mig, at ansvaret for kvalificerede medarbejdere gradvist er flyttet fra erhvervene selv til det offentlige i løbet af nogle årtier."

I modsætning til fx. i Tyskland, hvor erhvervslivet er mere involveret i uddannelse.
http://tyskland.um.dk/da/om-tyskland/uddannelse/ .
Jeg synes, det ligner en konsekvens af, at Danmark har for mange økonomer, som fortrinsvis er uddannede til den offentlige sektor, og har opdraget befolkningen til, at kun økonomiske forhold har betydning.

@Thomas Krogh:
Folk betaler allerede overpris for mærkevaretøj. Og os andre: ja, jeg betaler da gerne den merpris for et par dansk overenskomst-producerede bukser, der kan holde i årtier, end noget Kina-bras, produceret af udbyttede arbejdere.

Kristian Rikard

Michael Pedersen,
Jeg synes stadig, at det er godt at høre det direkte fra hestens egen mund. Hellere det end at EL eller DKP skal fortælle mig, hvad en ufaglært "føler", "tror og "mener". Personligt foretrækker jeg den lidt mere umanipulerede udgave. Og en ganske stor del af de ufaglærte er jo også ansat i det private som udgør 2/3 dele af hel arbejdsmarkedet.

Kristian Rikard

Netop!

Flemming Scheel Andersen

Nu er det ikke et stort førerbevis, der kan redde en postarbejder med mindst 15 000 arbejdsløse chauffører.
Eller et truckcertifikat, da der er tusindvis af andre specialarbejdere med et sådant og flere års erfaring.

Det der er behov for er mangeårige uddannelser, ingeniører, jurister ect.
Mange specialarbejdere skal starte denne uddannelses maraton med ordblindekursus eller grundlæggende matematik, hvis de overhovedet kan få lov af jobcenteret at bruge deres 6 ugers uddannelse til det.
Derefter hedder det den forringede SU til mennesker der allerede er etableret, måske med hus, bil afdrag, børn og jegskalgidigskaja.

Et ganske udsigtsløst projekt for de fleste.

Mange håndværkere skal ikke begynde fra bunden og kan hægte sig på med deres erhvervsuddannelse, men mange mest levet af deres hænders færdigheder, mere en deres teoretiske færdigheder.
De der kan er spærret af samme besværligheder med at få en etableret tilværelse til at hænge sammen med en SU.
Selv de der ville kunne magte en længerevarende uddannelse og har fået skader der betyder de ikke kan fortsætte med håndværket, opdager at revalideringen ligger i grus, så dem vælger vi at kassere, frem for at benytte deres evner.

Vi har således fra samfundets side anlagt et paradoksproblem at de mennesker der presses allermest, bliver tilbudt de allermindste muligheder og chancer, ikke bare til skade for dem selv, men også til skade for resten af samfundet.

Der mangler simpelthen en erkendelse af, at hvis ikke disse resurser bliver benyttet i samfundet, i stedet for at blive kasseret, så bliver hele samfundet utrygt fordi deres fattigdomsproblemer vil blive synliggjort for alle og brede sig op igennem systemet, og fremtidig øgning af forbruget umuligt.
Samtidig vil alle de servicearbejdspladser der kunne være oplagte for mange, til ved vedligeholdsarbejde, være ekstra nødvendige, så også her er det nødvendigt at vi vender os fra køb og smid væk til kvalitet og vedligehold.

Samtidig mangler der realistiske uddannelses muligheder økonomisk, fra ufaglært til faglært, og fra faglært til akademiker.
Denne mangel, man kan næsten kalde det flothed med menneskelige resurser og spild for samfundet, er ikke en ny ting. Denne mangel går mindst 50 år tilbage, hvor disse åbenlyse muligheder har været ubenyttet, måske mest for at beholde skellene intakte.

Der er således to opgaver for samfundet.
Muligheder for dem der kan klare at uddanne sig videre.
Job der kan "bære sig selv", ved værdibevarelse, til dem der ikke kan klare en videreuddannelse

Anne Eriksen, Rasmus Kongshøj, Mogens Højgaard Larsen, Dana Hansen, Lise Lotte Rahbek, Steffen Gliese og Niels Duus Nielsen anbefalede denne kommentar
Niels Duus Nielsen

Kristian Rikard og Michael Pedersen, jeres uvidenhed er næsten pinlig, I burde kræve at få jeres skolepenge tilbage.

Christian Juhl er skovarbejder, Finn Sørensen er bryggeriarbejder, Henning Hyllested er havnearbejder og Jørgen Arbo-Bæhr er porcelænsstøber. Alle fire sidder i Folketinget for Enhedslisten.

Så hvem er det lige, der ikke aner, hvad en ufaglært arbejder er?

Rasmus Kongshøj, Lars B. Jensen, Steffen Gliese, Mette Hansen, Tue Romanow, Henrik Jensen og Flemming Scheel Andersen anbefalede denne kommentar

Jeg må indrømme, at jeg sidder med harme efter at have læst artiklen. Er vi virkelig nået der til, hvor mennesker ikke kan finde ud af at skrive sig op til de uddannelser, som staten stiller gratis til rådighed? Hvor det stort set betragtes som et overgreb, hvis man ikke kan få det der svarer til fuld løn, mens man læser den gratis uddannelse? Hvor man tigger om at nogen tvinger en til at gøre det, fordi det kan man da ikke selv? Kan forfatteren ikke se, at han dermed reducerer sig selv og andre ufaglærte til små umyndige og ynkelige får, som ingen ting kan selv? KOM NU, for fanden ! Hvad bliver det næste? Det er ikke nok at nogen stiller mad frem til jer - nogen skal putte det i munden på jer - og lave tyggebevægelser med jeres kæber?

Aldrig har så mange, haft så gode muligheder, og så lidt initiativ. Ikke underligt virksomhederne flytter.

John Christensen

Spøjs artikel, "tving os venligst til at uddanne os!"" - Nej Tak.

Som faglært i et fedt job langt væk fra mit oprindelige faglige udgangspunkt, har jeg ligesom de fleste andre i debatten her på mediet - mit på det tørre.

I det mindste indtil det område jeg arbejder med skæres bort eller overføres til andre.

Postarbejdere har jeg kendt en del af igennem mit liv, og det har altid været "god værkstedshumor" at joke med at de fleste postarbejdere faktisk har ret lang uddannelsesmæssig baggrund, dog uden at have afsluttet uddannelserne!

De er altså ikke udannede mennesker, de har bare ikke fået papiret på deres viden og erfaring.

Uanset hvordan vi vender os lige nu mens krisen stadig raser, og det gør den nok i en rum tid fremover - så vil de ufaglærte i lavtlønsjobbene være truede, ligesom håndværkere og andre faglærte grupper på arbejdsmarkedet er det vandrende arbejdere fra Syd- og Øst.

Problemet er kapitalismen, og det faktum at den arbejdende befolkning i de seneste mange år har ladet sig indhylde i borgerlig ideologi og propaganda. Fagbevægelsen endte med at "forpampre" - og mistede opbakning.
Når først de der skal forsvare dig er væk eller deres mulighed for at øve indflydelse er tilstrækkeligt stækket, så skal i bare se hvor hurtigt derouten vil eskalere.

Liberaliseringen af et samfund som vores kan kun lade sig gøre hvis det arbejdende folk accepterer det, længere er den ikke.

Størst er presset lige nu på ufaglærte og faglærte arbejdere, men akademiske arbejdere er jo også under et stort pres for at ende som proletariserede grupper der må trælle i 3-4 deltidsjobs uden at være lovet noget i morgen.

Når fagbevægelsen endelig er smadret, så skal i se uhyggelige overgreb - også på den akademiske del af arbejderklassen.

Nu vil politikerne så reformere erhvervsuddannelserne, for at alle unge får en undgdomsuddannelse.

Hmmmm.....for at udføre arbejde som andre vandrende arbejdere fra Syd og Øst kan og vil udføre for en brøkdel af hvad vi må tage for det - hvis vi da ikke som faglærte skal bo på gaden, og spise fra skraldespandene. Den bliver svær at "italesætte" (som det nu populært kaldes) eller at markedsføre tror jeg.

Vi ligger som vi har redt....

Befri mig fra den pseudodedebat som de parlamentariske partier flokkes om netop nu, om hvem som er arbejderens sande forsvarer. Der er tydeligvis en valgdag under opsejling.

Brækker mig over at Information i flere artikler de seneste dage, også er hoppet på den vinkel.

Selv udmærket begavede akademikere aner ikke hvad de byder ind i debatten, uden at det bliver en gang vrøvl.

Årsag: hvordan kommer man uden om at vække Marxismen, som har en klar analyse af disse grundlæggende forhold i vores forældede gamle og stærkt forældede økonomiske system.

Hvis man benytter begreber som arbejde og arbejder, så er grundforskningen på plads og har været det i over hundrede år.

Lad være med at fortsætte med, at gøre klare begreber uklare ved at sovse dem ind i borgerlig og småborgerlig ideologi - for at undgå at sige det som det er.

Det system som du satte din lid til, eller i det mindste valgte ikke at bekæmpe - er nu for alvor på røven på globalt niveau.

Vi står på tærsklen til noget nyt, og lad det bare komme - så må historien vise om arbejderne i de demokratiske samfund - fomåede at finde sammen om, at tøjle kapitalismen, som netop ikke bekymrer sig en skid om mennesker her eller der - er udenfor. Med eller uden uddannelse!

Når det er sagt, så er det bedre at arbejdsløs elektriker eller ingeniør, end at være arbejdsløs postarbejder, eller murerarbejdsmand.

Skal vi nu hælde gode penge efter dårlige ved at uddanne folk til ledighed på et højere niveau, eller skal vi have virksomhederne til at tage et ansvar, bedre sent end aldrig?

Mogens Højgaard Larsen, Rasmus Kongshøj, Jens Thaarup Nyberg, Kjeld Hansen, Flemming Scheel Andersen, Dana Hansen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Sider