Læserbrev

Hvad vil vi med forsvaret?

Debat
27. august 2013

Det var en svært begejstret forsvarsminister, der i onsdags kunne præsentere nyheden om, at de famøse 37 afghanske tolke, som det danske forsvar har brugt i Afghanistan, efter lang tids tovtrækkeri endelig får mulighed for at søge asyl i Danmark.

Nyheden i sig selv er da også ganske glædelig. Tolkenes fremtidsudsigter i deres hjemland er dystre, så dansk asyl er en nødvendighed for at sikre, at de, i stedet for at blive udsat for Talebans barbari, fremover kan få en fredelig og civiliseret tilværelse. Danmark skal selvfølgelig tage ansvar og give tolkene asyl. Alt andet ville være moralsk forkasteligt. Når tolkene har hjulpet os i en svær krigssituation, er det kun rimeligt, at vi også giver dem en håndsrækning. Forsvarsminister Nicolai Wammen (S) skal derfor have stor ros for sin indsats. Han formåede at handle, hvor Nick Hækkerup (S) tøvede.

Selvom denne sag er endt forholdsvis lykkeligt, er der ingen garanti for, at lignende episoder vil ende lige så godt i fremtiden. Derfor bør affæren give anledning til en bredere diskussion af, hvordan det danske forsvar helt principielt skal drives. Hovedproblemet i sagen med de afghanske tolke består i, at 37 af dem var udlejet af et privat firma og ikke hyret af det danske forsvar, som de danske tolke i Irak-krigen eksempelvis var. Det betød, at det danske forsvar ikke havde styr på tolkenes identitet og derfor ikke omgående kunne give dem asyl, da det blev nødvendigt.

Desuden betød udliciteringen, at tolkenes sikkerhed ikke var det danske forsvars ansvar. Dette på trods af, at tolkene efter al sandsynlighed har sat deres liv på spil ved at hjælpe de danske tropper.

Udlicitering til revision

Udlicitering af visse forsvarsområder er nødvendig. Det er dyrt og besværligt at drive det hele selv. Alligevel bør forsvaret tegne en klar streg i sandet og klarlægge, hvilke opgaver man fremover vil udlicitere, og hvilke opgaver man selv vil stå for.

Vi kan ikke være tilfredse med gråzoner, som den de afghanske tolke befandt sig i. Udlicitering af madlavning, rengøring og drift af kasernerne er fuldt ud acceptabelt. Det er derimod problematisk at udlicitere mere følsomme forsvarsopgaver, som for eksempel tolkeopgaver, der udgør et af forsvarets absolutte kerneområder i felten.

Forsvarets udliciteringskurs må tages op til revision. Hvis man fortsætter i nuværende spor, kan man lige så godt udlicitere hele forsvaret. Er det virkelig det, vi vil?

Victor Boysen, Frederiksberg

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her