Læserbrev

Læserbreve

20. august 2013

Whistlebloweremangler støtte

Marina Buch Kristensen, Transparency International Danmark

Sladrehank, angiver, stikker. Det er nogle af de ord, der ofte bliver brugt til at beskrive whistleblowere, som blæser i fløjten, når de opdager uregelmæssigheder eller sågar korruption på arbejdspladsen.

Derfor tør folk ikke stå frem, når de opdager, at noget er galt. En undersøgelse foretaget af FTF i 2010 viser, at halvdelen af de offentlige ansatte på FTF-området ikke bruger deres ytringsfrihed til at udtale sig offentligt om forhold på deres arbejdsplads. Og det med god grund: 30 procent af dem, der offentligt ytrede kritik af arbejdspladsen, fik efterfølgende problemer.

Derfor bør man indføre en uafhængig instans, hvor folk kan henvende sig anonymt, hvis de har en formodning om alvorlige uregelmæssigheder på deres arbejdsplads.

Mange danske virksomheder og flere kommuner har allerede en whistleblowerordning. Det er på tide, at man får noget tilsvarende på det statslige område.

Drop national-romantikken

Hans Bredahl, Roskilde

Det var en fornøjelse at læse Peder Frederik Jensens klumme 16. august om soldaterne fra Afghanistan. Den var som et friskt og rensende bad efter de giftige læserbreve, der fulgte efter Ole Olesen-Bagneux’ kronik om soldater, der selv bærer skylden for deres krigsar.

Jeg finder det helt i orden og ikke spor unaturligt, at unge mænd og kvinder opsøger oplevelser. Denne lyst er formentlig særlig stor hos dem, der har valgt soldaterhåndværket. Men hvor ville det dog være velkomment, om man kunne blive fri for den nationalromantiske patos, der omgærder vores ’krigere’, som angiveligt ’kæmper for Danmark’.

Der er truffet en politisk beslutning om, at Danmark skal føre en aktivistisk udenrigspolitik. Soldaterne, der har meldt sig frivilligt til krigstjeneste, er derfor en del af dette projekt.

De drager ikke i krig for Danmark, men derimod for deres egen skyld, og herigennem har de blandt andet bidraget til, at Anders Fogh Rasmussen fik posten som NATO’s generalsekretær.

Det er klart, at når politikerne har besluttet sig for at give nogle mennesker denne særlige mulighed for at gå i krig, må de samme politikere sikre, at disse mennesker efterfølgende får hjælp til at blive helbredt for deres krigsskader. Men spar mig for det elendige fædrelandsævl.

Jesper Petersen klæder S

Elvir Pelesevic, København

Der skulle ikke gå lang tid, før det forhenværende medlem af SF, Jesper Petersen, steg betydeligt i graderne i sit nye parti: Efter blot fem måneder er han blevet udnævnt til finansordfører for Socialdemokraterne.

Blandt analytikere spekuleres der heftigt i årsagerne til, at Petersen allerede er blevet belønnet, og flere har peget på hans loyalitet som en udslagsgivende faktor.

Set i en større sammenhæng har både Jesper Petersen og Socialdemokraterne dog et noget anstrengt forhold til loyalitetsbegrebet. Jesper Petersen forlod SF, fordi Astrid Krag tabte formandsopgøret i partiet. Dermed svigtede han de vælgere, som havde stemt på ham. Socialdemokraterne har begået et tilsvarende svigt ved at bryde stort set samtlige løfter, som partiet fremsatte inden valget.

Nu forlyder det desuden, at Jesper Petersen ikke længere støtter op om den fælles europæiske skat på finansielle transaktioner, hvilket tidligere var en af hans mærkesager i SF.

Set i lyset af deres skiftende holdninger fristes man til at konkludere, at Jesper Petersen og Socialdemokraterne er et perfekt match.

Usande beskyldninger

Finn Rudaizky, Dansk Folkeparti

Irene Clausen ’glemmer’ i sit læserbrev 16. august at svare på mit spørgsmål om, hvorfor hun ikke foreslår boykot af rejser til eksempelvis Iran, men kun til Israel.

I stedet planter hun en usand påstand om, at Dansk Folkeparti er med til at sende homoseksuelle iranere tilbage til Iran. Det er en debatform, der vil noget. Ak ja.

Nanoregister er en god idé

Lone Mikkelsen, Det Økologiske Råd

»Det er uvist, i hvor store mængder nanomaterialer anvendes, og der mangler viden om mulige skadelige effekter.« Sådan indledte Miljøministeriet i 2011 deres initiativ til oprettelsen af et dansk nanoregister. Et initiativ, som Det Økologiske Råd støtter fuldt ud.

Desværre tyder meget på, at danske virksomheder ikke tager deres ansvar alvorligt. 12. august skriver Jakob L. Zeuthen fra Dansk Erhverv, at et dansk register er unødvendigt. Dansk Erhverv mener altså, at det alene skal overlades til EU at regulere nanomaterialer. Problemet er, at EU har ikke nogen effektiv lovgivning på området.

Ligesom Dansk Erhverv ønsker Det Økologiske Råd en stærk, fælles EU-lovgivning. Men så længe den ikke findes, bør Danmark bidrage med initiativer og løsningsforslag – det gælder både regering, virksomheder og grønne organisationer. Kun herved kan EU-processen speedes op, så vi hurtigst muligt får den nødvendige fælles lovgivning.

Det Økologiske Råd ønsker skadelige kemikalier stoppet, inden de ender på markedet, og derfor har i samarbejde med flere miljøorganisationer i EU formuleret et konkret forslag til en selvstændig nanolov.

Bødskovs tomme trusler

Michael Nedersøe, Horsens

Når justitsminister Morten Bødskov (S) lover bål, brand, skærpet overvågning fra PET og ikke mindst lange fængselsstraffe til de salafister, der vælger at drage i hellig krig i Syrien, hvem taler han så egentlig til?

Indtil videre er omkring 65 hjernevaskede/afstumpede salafister taget til Syrien for at slå ihjel i Allahs navn med risiko for selv at blive såret, torteret og måske endda dræbt.

Tror justitsminister Morten Bødskov ikke, at de er ligeglade med lange fængselsstraffe i Danmark, som er ren luksus i forhold til slagmarken i Syrien?

Jeg tror, jeg taler for stor del af den danske befolkning, når jeg siger, at disse potentielle terrorister ikke skal trues med lange fængselsstraffe. De skal slet ikke have lov til at bo i Danmark, da de kan være til fare for statens sikkerhed.

Vores abonnenter kalder os kritiske, seriøse og troværdige.

Se om du er enig – første måned er gratis

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu